Wszystko o:

procesie fermentacji

JW

Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie. Kiszonki: smaczne i zdrowe

Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie. Kiszonki: smaczne i zdrowe

Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie, to jedna z najstarszych metod stosowanych do konserwowania żywności. Mimo, że w praktyce fermentowanie produktów jest znane od bardzo dawna, to wiedzę na temat procesów zachodzących podczas fermentacji zdobyto dopiero w XIX wieku.  Produkty otrzymywane poprzez fermentację mlekową są cenione ze względu na swoje walory smakowe, ale również wartości zdrowotne.

Herbata oolong niebieska: właściwości. Czy wspomaga odchudzanie?

Herbata oolong niebieska to jeden z rodzajów herbaty chińskiej, której liście poddane zostały procesowi częściowej fermentacji. Plasuje się między sfermentowanymi w pełni czarnymi herbatami, a niefermentowanymi herbatami zielonymi. Ma łagodniejszy smak, niż herbata zielona, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości liści Camelia sinensis, czyli herbaty chińskiej.

Kombucha - napój z dodatkiem grzybka herbacianego. Jakie ma zalety?

Kombucha, znana także pod nazwą kombucza, to napój otrzymywany w procesie fermentacji herbaty z cukrem z dodatkiem grzybka herbacianego (grzybka japońskiego). Orzeźwiający napój zawiera mnóstwo kwasów organicznych, witamin i antyutleniaczy, ale także od 0,5 do 2 proc. alkoholu. Jego cudowne właściwości lecznicze nie znalazły potwierdzenia, ale można go pić od czasu do czasu ciekawe urozmaicenie diety.

Czy kwas cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia?

Czy kwas cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia?

(około 0.65% świeżego owocu) w cytrynach. W skali przemysłowej substancję tą pozyskuje się na drodze fermentacji cytrynowej z udziałem pożywki z oczyszczonego cukru, ale spotkać się można również z syntezą całkowicie syntetyczną. Po procesie produkcyjnym przybiera on formę bezwonnej, krystalicznej

Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

Rodzaje sosu sojowego Sos sojowy używany jest w wielu kuchniach azjatyckich i w każdej z nich ma nieco inny smak i wygląd. Tradycyjny japoński sos sojowy jest słony i rzadki, Chińczycy wolą gęsty i słony, natomiast w Indonezji preferuje się rzadki i słodki. W sprzedaży możemy spotkać się przede wszy

Grzybek tybetański - co to jest i jakie ma właściwości?

Grzybek tybetański - co to jest i jakie ma właściwości?

osoby niespożywające mleka. Jak zrobić kefir tybetański? Do przygotowania kefiru tybetańskiego potrzebne są dwie łyżeczki grzybka oraz szklanka tłustego mleka (najlepiej niepasteryzowanego). Oprócz tego, niezbędne są: kubek albo miseczka, w którym będzie odbywała się fermentacja, łyżeczka, sitko oraz

Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?

Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?

proces fermentacji mleka. Kefir w wersji klasycznej pochodzi z Kaukazu, gdzie przez długi czas produkowany był w workach skórzanych lub w dębowych beczkach. Gdy na początku XX wieku Rosjanie otrzymali od mieszkańców Kaukazu ziarna kefirowe w prezencie, zaczęli masową produkcję kefiru i aż do dzisiaj są

Jogurt: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po jogurt

Jogurt: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po jogurt

mleku białko staje się dla naszych organizmów łatwo przyswajalne. Wrasta bowiem liczba wolnych aminokwasów , a ponadto poprawia się przyswajalność wapnia , fosforu i żelaza, znajdujących się w napoju. Proces fermentacji powoduje także zwiększenie ilości witaminy B12 i kwasu foliowego. Produktem

Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?

Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?

czyste miso, bez dodatków oraz białe, żółte i czerwone. Czyste miso to takie, które powstało wyłącznie z soi z dodatkiem soli. Białe miso powstaje w procesie fermentacji mieszanki składającej się z soi oraz ryżu. Takie miso wykorzystuje się do sałatek oraz do przygotowywania lekkich sosów. Ma mniejszą

Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

- alkoholu etylowego. Grozi za to od 1 do 2 lat więzienia. Gdy sobie już to wyjaśniliśmy, przejdźmy do następnego punktu: skąd się bierze bimber? Bimber można pędzić w produktów, które zawierają skrobię lub cukier. Wcześniej poddaje się je procesowi fermentacji przy pomocy drożdży gorzelniczych. Zatem

procesy fermentacji

Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania. Mam omówić (wraz równaniami reakcji) procesy fermentacji alkoholowej , octowej, mlekowej i masłowej. Szybka odpowiedż mile widziana

Re: procesy fermentacji

Cześć, rozpiszę Ci wszystkie procesy po kolei, bez paniki xD 1) proces fermentacji alkoholowej: glukoza -większe od alkohol etylowy + CO2 + energia C6H12O6 -większe od C2H5OH + CO2 + energia 2) fermentacja mlekowa: glukoza -większe od kwas mlekowy + energia C6H12O6 -większe od C2H4OHCOOH

Fermentacja gnilna

-to są głównie te procesy chemiczne. W każdym razie u tych, którzy "toto" wybrali.

Proces fermentacji zawsze brzydko pachnie

zwłaszcza fermentacji seksistowskiego szowinizmu podszytego dyskryminacją scoutek napisała: > sie zobaczy, moze akurat troszke fermentu narobia -- "Wiara w autorytety powoduje, że ich błędy stają się obowiązującymi normami" Lew Tołstoj

Re: fermentacja alkoholowa

Fermentacja alkoholowa to proces prowadzący do rozkładu węglowodanów. W reakcji biorą udział enzymy, które są wytworzone przez drożdże wraz z alkoholem etylowym i dwutlenkiem węgla.

Re: Proces fermentacji zawsze brzydko pachnie

ab_extra napisał: > zwłaszcza fermentacji seksistowskiego szowinizmu podszytego dyskryminacją a co? wasz szowinizm moze byc, co? przypomnij sobie wicepremiera Leppera i jego rechot albo ostatnie slowa o "zboczonych kobietach" -- z kazdym dniem mojego zycia nieuchronnie rosnie

To nie ferment to fermentacja

Tam gdzie wegetuje srodowisko PiS nastepuje naturalny proces gnilny. Stad te odglosy. Reszta z nas nie musi na to zwracac uwagi. (Szczegolnie wrazliwi moga zatkac nos).

Kocislawo, zobacz:

...zobacz w wiki: Fermentacjaproces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP

Czysty i pachnący tytoń,tyton po fermentacji 733-0

innych śmieci,przy paleniu nie śmierdzi.Sklepowa jakość! Tytoń nadaje się do maszynek ręcznych jak i elektrycznych. Oferowane przez nas produkty są po pełnym procesie fermentacji. TYTOŃ ZDECYDOWANIE NAJLEPSZY I POZBAWIONY WSZELKICH WAD! KORSARZ,VIRGINIA,ONDRASZEK,MARLBORO, ROUTE66 79zł/kg+25zł