Wszystko o:

produkty o małej zawartości fosforu

Maria Wróbel

Hipokalcemia - za mało wapnia w organizmie. Jak zapobiegać niedoborom wapnia

Hipokalcemia - za mało wapnia w organizmie. Jak zapobiegać niedoborom wapnia

Hipokalcemia to stan organizmu, który cechuje się zbyt małą ilością wapnia w krwi. Stanu tego nie można bagatelizować, ponieważ nieleczona, przewlekła hipokalcemia może skutkować poważnymi i różnorodnymi chorobami, takimi jak padaczka, łuszczyca, choroby oczu, ale też zaburzeniami akcji serca. Najczęstszą przyczyną hipokalcemii jest niezbilansowana dieta, a więc zbyt mała ilość wapnia w jadłospisie

Longan (tropikalny owoc)  - właściwości, zastosowanie

Longan to tropikalny owoc przypominający swoim wyglądem oraz smakiem liczi. Owoc ten jest bogaty w cenne wartości odżywcze i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma longan? Jakie składniki zawiera i jak należy jeść ten egzotyczny owoc?

Brom: właściwości, zastosowanie. Źródła bromu

Brom: właściwości, zastosowanie. Źródła bromu

nieprzyjemnym zapachu, przypominającym nieco chlor. Ma także właściwości podobne do właściwości chloru oraz jodu . Reaguje ze związkami organicznymi, węglowodorami, fosforem, tworzywami sztucznymi oraz z niektórymi metalami. W czystej postaci brom jest toksyczny, natomiast jego jony bromkowe, dostające się do

Owoce kokietek już są. Czereśnie w sprzedaży!

Owoce kokietek już są. Czereśnie w sprzedaży!

także ich barwą. Więcej na ten temat: Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie! Czereśnie obfitują w potas i jod, mają sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Fakt, z pewnością można znaleźć lepsze źródła tych minerałów, nawet wśród owoców, jednak czereśnie jemy z przyjemnością. Im więcej, tym

Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?

Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?

białka w nasionach roślin strączkowych), a ze względu na niską zawartość tłuszczu są niskokaloryczne. Oprócz tego trufle są bogate w takie składniki jak: Aminokwasy (seryna, alanina, glutamina), Siarka, Potas , Fosfor, Krzem, Magnez, Żelazo , Wapń , Witamina D . Niektóre gatunki trufli wykazują

Najpopularniejsze napoje lata. Skuteczne nawodnienie, zastrzyk energii i moc witamin? To zależy

Najpopularniejsze napoje lata. Skuteczne nawodnienie, zastrzyk energii i moc witamin? To zależy

też pewne zalety - dostarcza fosforu i wapnia potrzebnego kościom i zębom oraz dobrych białek budujących mięśnie. Specjaliści ostrzegają. Kawa + mleko to kiepski duet Nadszedł czas na dodatki - tu głównie skrywa się samo zło, czyli cukry proste i tłuszcze nasycone. Bita śmietana: 20-36 proc

Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

trudno je rozbić, a potem, w razie potrzeby, ciężko oddzielić białko od żółtka. Jaja strusie odnajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie, gdyż ze względu na ich wielkość zawartość jednej sztuki może zostać wykorzystana do kilku ciast. Negatywnym aspektem wielkości tych jaj jest to, że mała

Kumkwat - owoc o cennych właściwościach

Kumkwat - owoc o cennych właściwościach

Owoce kumkwatu są małe, o jajowatym kształcie. Mają cienką, intensywnie pomarańczową skórkę. Owoce nadają się do spożycia na surowo bez konieczności obierania ze skórki (przed spożyciem należy jedynie dokładnie umyć owoc). Surowe kumkwaty można dodawać do wielu potraw, na przykład sałatek oraz

Kasze: bogactwo właściwości

Kasze: bogactwo właściwości

i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Ponieważ kasza gryczana jest produktem bezglutenowym, mogą ją jeść osoby chore na celiakię (chorobę związaną z

Coś niecoś o kwasie fitynowym

powiązanego z fosforem u tego rodzaju kukurydzy jest mniejsza o 56% od tradycyjnych odmian. Przed ww. odkryciem do diety dodawano enzymy fitynazy (rozkładającego kwas fitynowy) do pokarmu aby zwiększyć przyswajalność fosforu oraz innych pierwiastków. Ta unikalna odmiana kukurydzy, została

Re: takie pytania o rozszerzanie diety

Ale syn ma alergię na gluten czy to Twój wybór na gluten free? My z kasz akurat ani amarantusa, ani komosy, ani kukurydzianej ze względu na b.wysoką zawartość wapnia/fosforu, ale amarantus mi się marzy ;-) z żurawiną suszoną i papają np. Spróbuj sobie właśnie zamiast wody tych mlek roślinnych

Re: żelazo

przyrządzane w naczyniach żeliwnych mogą o kilkaset procent zwiększyć zawartość żelaza.

Re: wit. D?

zdrowotnych osteoporozy u osób w podeszłym wieku przyczyniła się do wzrostu zainteresowania metodami wczesnego zapobiegania tej chorobie. Okazało się jednak, że u niemowląt urodzonych o czasie i dzieci w wieku poniemowlęcym ilość wapnia, magnezu i fosforu w diecie rzadko jest niewystarczająca

Re: jak odstawić cycholika?

gatunki pieczywa. Zawsze należy pamiętać, by wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu, np. mleko odtłuszczone, jogurt o mniejszej iości kalorii. Przetwory mleczne mają różną zawartość tłuszczu i np. 4 płaskie łyżki stołowe parmezanu mają tyle samo kalorii co 1/2 filiżanki serka granulowanego, a

Re: Zdeformowane dzieci Falludży - dowód na bomby

Czy w Falludży jest choroba popromienna,to łatwo sprawdzić badając poziom promieniowania .A porównać można z danymi japońskimi,czy w mniejszym stopniu radzieckimi.Wszyscy się podniecają,a faktów niewiele.Pisze się o bombach fosforowych,a po kilku latach to tam można ze świecą szukać

Eutrofizacja Jeziora Turawskiego - cz3

, jednak nie szkodzi organizmom wyższym. Ja bym jednak był ostrożny z tą metodą, gdyż w warstwie dennej znajdują się produkty fermentacji (beztlenowej) mikroorganizmów, w tym siarkowodór. Reakcje mogą być następujące: ClO2 + Fe --> FeCl2 +O2 ( żelazo jednak potrzebne jest dla wiązania fosforu

Re: ser-jak zrobić

dostawał rano /a nie wyłącznie, wieczorem jadł mięso/. To, że pies o którym piszesz tak marnie wygląda ma pewnie szereg innych przyczyn jak chociażby zbyt mała ilość pożywienia i o małej wartości bo ser może zastąpić jeden posiłek ale zwierzę powinno dostawać także inne produkty jak właśnie mięso

Re: zdrowa dieta dla po porodzie i powrót do form

. Ponadto powinno się unikać jedzenia produktów, które u dziecka wywołują niekorzystne objawy po karmieniu. Przeważnie niemowlęta reagują wzdęciami na mleko matki, jeśli kobieta zjadła wcześniej np, czekoladę, czosnek, cebulę lub kapustę. Oczywiście posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych

Re: Wapń

wapń . Niestety, większość produktów spożywczych o dużej zawartości wapnia zawiera również znaczne ilości szkodliwego dla zdrowia fosforu. O dozwolone ilości spożywanych produktów należy zapytać dietetyczkę. Produkty szczególnie bogate w wapń : mleko pełne w proszku; mleko zagęszczone

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!