Wszystko o:

produkty z witamina k

Paulina Zduniak

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

O witaminie K nie słyszymy tak często, jak o innych witaminach czy związkach mineralnych. Tymczasem nie dość, że odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, to również potrafi nas chronić przed rozwojem licznych, niebezpiecznych dla zdrowia schorzeń, nawet nowotworów.

Kapusta i kotlet to zdrowy duet? Te produkty warto ze sobą łączyć w jednym posiłku [GRAFIKI]

Znajomość zasad łączenia produktów to prosta droga do zdrowego odżywiania. Zobacz, co jeść z czym, by wykorzystać w pełni potencjał poszczególnych składników.

Sałata - zielona moc witamin

Niezależnie od typu czy faktury stanowią bogactwo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek czy ozdoba niektórych potraw. Mimo że możemy dostać tę klasyczną, i jej przeróżne odmiany, niemal przez cały rok nie zastanawiamy się nad siedzącym w nich potencjałem, a ten jest ogromny!

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

kapustnym, jak i liściastym, w związku z tym posiada zalety obu tych grup. Stanowi świetne źródło antyoksydantów, witamin A, K. Posiada dużo witaminy C, ale mniej niż np. pietruszka czy papryka. Jest wart sięgnięcia także ze względu na dużą zawartość wapnia, witaminy B6. Posiada też sporo żelaza, magnezu i

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

ziemniakach zależy od wielu czynników, w tym sposobu przechowywania, odmiany, etc. Dla przykładu: im młodszy ziemniak , tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest naprawdę sporo. Wprawdzie

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

foliowy, chroniący przed wadami rozwojowymi układu moczowego. Odpowiednio przygotowane liście kalarepy również nadają się do jedzenia. Warto je przyrządzić choćby ze względu na oceną w nich witaminę A oraz K. Mimo że jest wyjątkowo zdrowa i obfituje w substancje odżywcze, osoby chorujące z powodu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

) sprawia, że stężenie szczawianu zmniejsza się o blisko połowę. Dodatkowo utratę tych dwóch cennych pierwiastków można wyrównać łącząc z rabarbarem produkty zawierające ich duże ilości m.in. jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką. Rabarbar na nowotwór? Brytyjscy badacze z Uniwersytetu Sheffield Hallam

Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety

Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Szpinak widujemy najczęściej w formie zamrożonego brykietu i ciemnozielonej papki. W istocie jednak jest to warzywo liściaste o szerokiej gamie prozdrowotnych właściwości. Ma w sobie witaminy C, K i E, witaminy z grupy B, potas, foliany, żelazo, beta-karoten, wapń

Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie

Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Kapusta przywędrowała do Polski w XV wieku i zadomowiła się w naszej kuchni na dobre. Gołąbki, pierogi, bigos. Ciężko je sobie wyobrazić bez tego warzywa. Kapusta i wartości odżywcze Kapusta to bogactwo witamin C, K, E, a także witamin z grupy B . Oprócz tego zawiera

Niedobór witaminy B12?

Dzień dobry, mam następujący problem: mam 20 lat i od ok. 3 miesięcy nie jadam mięsa. Ostatnio (ok. miesiąc temu) zaczęłam ograniczać również mleko krowie i produkty mleczne (na rzecz sojowych) oraz jajka. Mniej więcej tydzień temu zauważyłam u siebie wzmożone zmęczenie, brak energii, drżenie

Jakie produkty dodadzą mi energii?

. Najczęściej słodyczy lub fast food'ów. - do każdego posiłku warto spożywać porcję warzyw. Prócz tego, że zawierają dużo witamin, to także dobre źródło błonnika oraz wody, które sprzyja uczuciu sytości przez wiele godzin. - błonnik zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych reguluje poziom

Dieta dla dziecka uczulonego na mleko krowie

Czym zastąpić produkty mleczne na które uczulona jest córka? Ma 5 lat i nie wiem, jak sobie poradzić z przygotowywaniem posiłków by nie zabrakło w odpowiednich witamin i mikroelementów, które są w mlecznych produktach? Proszę o drobną pomoc i poradę

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Calcium a ciąża

powikłania suplementacji wapnia, spożywany w nadmiarze przez dłuższy czas wpływa na zaburzenia wchłaniania innych witamin (np. wit K), powstawanie kamieni nerkowych i przyspieszenie rozwoju miażdżycy, a jego nadużywanie jest niewskazane nie tylko w ciąży.Pamiętajmy też, że do dobrego wchłaniania wapnia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: o Witaminie C

O tą chodzi? www.bodypak.pl/pl/witaminy-i-mineraly/416-olimp-gold-vit-c-500-plus-30-kaps.html?gclid=CMX9_YeOq8kCFecSwwodsZkM6A Nie

Re: Dieta po operacji

No to źle zrozumiałaś. Najpierw jest akapit o tym, które produkty zawierają witaminę K. Potem jest akapit o potencjalnych zmianach w diecie. A wynika z niego między innymi to, że jeżeli do tej pory nie jedliście regularnie kapusty, szpinaku i wątróbki, to nadal tego nie róbcie. --

Dieta po operacji

rozrzedzenie krwi i musi pilnować witaminy K i współczynnika INR. A wpływ na ten współczynnik ma dieta. Mnóstwo produktów jest zabronionych lub niewskazanych. Wyniki badań wczoraj wyszły złe. Wydrukowałam sobie tabele, porównałam i kurcze - to co ma dużo żelaza, ma też zazwyczaj witaminę K. Czym ja mam go

Re: problem z cerą naczynkową pomocy

Łączę jeszcze linka do zdjęcia i opisu kremu-fluidu https://www.eveline.eu/pielegnacja/twarz/face-therapy-professional/kompleksowy-krem-cc-lagodzaco-nawilzajacy-8w1 Krem CC firmy Eveline oraz kremu z witamina K 2% http://www.auriga.net.pl/produkty/auriderm-xo-krem-zel-uszczelniajacy-naczynka-z-witamina-k

Re: ##########NASZE CHOROBY############

benzoesanem sodu. Największe ilości witaminy K znajdują się w szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście, szczególnie w brukselce, herbacie zielonej. Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W produktach zwierzęcych występuje w

Re: Witaminy a płacz i marudzenie

ponowne włączenie nie tolerowanego produktu powinna być szybsza. Jeśli chodzi o wit. d3 to jest dużo różnych preparatów na różnych olejach, w postaci kropli na receptę. Co do wit. k to po konsultacji z lekarzem można rozważyć w ogóle rezygnację. 8 tyg to już dość dużo i być może wystarczy.

Re: Hashimoto - Choroba Tarczycy Dlaczego Choruje

o witaminach" www.youtube.com/watch?v=Fs3M37k-ZXk#t=26 oraz nawet kwantowe techniki uzdrawiania :) (ciekawe - zmiana w polu informacyjnym człowieka może wywołać zmiany na poziomie materialnym w organizmie

Re: Dieta po operacji

oleje, ser, białko jaja, wątroba. Należy zapytać, czy w związku z tym w trakcie leczenia nie jeść tych produktów? Nagła i znaczna zmiana w spożyciu witaminy K zarówno w postaci zmniejszenia, jak i nagłego zwiększenia jej spożycia może spowodować znaczne i potencjalnie niebezpieczne zmiany INR, dlatego

Re: nerwica

, więc dodatkowe suplementowanie go nic nie da. A w najlepszym razie dorobimy się kamieni. To witamina D3i i K2, plus magnez i parę innych pierwiastków (ale te są najważniejsze) powoduje, że wapń idzie do kości i to one powinny być suplementowane w pierwszym rzędzie. No chyba, że w badaniach wapń

W przypadku osteoporozy odpowiednia dieta ma ...

W przypadku osteoporozy odpowiednia dieta ma duże znaczenie. Warto wiedzieć, co powinny zawierać codzienne posiłki, aby dostarczać kościom potrzebnych składników. Główną rolę odgrywają: wapń, witamina D oraz witamina K. Wapń, podstawowy budulec kości, znaleźć można przede wszystkim w produktach

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!