Wszystko o:

prostata psa normy

mmr

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym u mężczyzn w Polsce. Na pierwszym miejscu plasuje się rak płuc. Rak prostaty wcześnie wykryty to rak prostaty uleczalny - zwykle jednak chorzy panowie zwlekają z badaniami i zgłaszają się do lekarza dopiero wtedy, gdy nowotwór jest już w zaawansowanym stadium.

Płynna biopsja - nowe badanie do diagnostyki raka prostaty. Na czym polega płynna biopsja, gdzie można ją zrobić i czy jest refundowana?

Dotychczas biopsja była standardowym sposobem diagnozowania raka prostaty i oceny jego złośliwości. Nowe badanie, tzw. płynna biopsja, która polega na analizie moczu mężczyzn z podejrzeniem raka prostaty, może to zmienić. Co trzeba widzieć o płynnej biopsji?

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

Tylko w telewizyjnej reklamie "cudowne pigułki na prostatę" odkręcają kranik z moczem i przywracają potężną erekcję. W rzeczywistości: na dolegliwości związane z przerostem stercza pomóc mogą jedynie leki dostępne na receptę, a związek między seksem i prostatą jest umowny, emocjonalny. Niestety, pacjenci o tym nie wiedzą - przekonuje dr Piotr Kryst, ordynator Oddziału Urologicznego Szpitala Bielańskiego w Warszawie

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

ramach populacyjnych badań przesiewowych, natomiast prywatnie kosztuje ok. 40 zł. Badanie prostaty - USG i PSA Podobnie jak w przypadku raka jelita grubego w profilaktyce guzów stercza dużą rolę odgrywa regularne badanie. Każdy mężczyzna po 45. roku życia powinien co roku

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

prostaty przez odbytnicę - palcem lub za pomocą USG. Każdy mężczyzna po 45. roku życia powinien wykonywać oba badania co roku. Dodatkowo profilaktyce służy oznaczanie poziomu tzw. PSA w surowicy krwi (białka produkowanego przez stercz, którego poziom podwyższa się w chorobach prostaty. Oznaczenie poziomu

Polka na badaniach

Polka na badaniach

dwukrotnie w ciągu nocy? 6)Czy zdarza się, że ledwo zdążasz do toalety? Jak badać prostatę Po 50. roku życia każdy mężczyzna powinien raz do roku poddawać się badaniu urologicznemu. W jego skład wchodzą: badanie prostaty palcem przez odbyt i oznaczanie we krwi poziomu tzw. PSA (białka produkowanego przez

Hejże na badania

Hejże na badania

tzw. oznaczanie poziomu PSA w surowicy krwi (białka produkowanego przez stercz, którego poziom podwyższa się w chorobach prostaty. Oznaczenie poziomu PSA należy wykonywać co roku po skończeniu 50. roku życia lub po 40. roku życia, jeżeli na raka prostaty chorował ktoś w rodzinie. Cena

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

badaniu odbytniczemu. Według wielu lekarzy należy się również wykonać badanie na obecność we krwi substancji, której zwiększone stężenie powinno wzbudzić czujność. Jest nim antygen swoisty dla prostaty (PSA). W zależności od wieku wartości graniczne wahają się od 2,5 ng/ml dla przedziału wieku 40-49 lat

Antyrakowy dekalog Krzysztofa Krauzego. Wybitny reżyser zmarł po długiej chorobie

Antyrakowy dekalog Krzysztofa Krauzego. Wybitny reżyser zmarł po długiej chorobie

Był luty 2006 r. Zrobiłem na pamiątkę kilka autoportretów na tle oszronionych drzew, potem dałem sobie wyciąć prostatę, naświetliłem się i uwierzyłem, że będzie dobrze. Dziś wiem, że to była ucieczka w krainę baśni o cudownym uzdrowieniu. Prostatę obchodziłem dookoła, nie zajrzałem nawet do

Prostata?

Jestem mężczyzną mam 58 lat. Od niedawna mam częstomocz i takie wrażenie jakbym samoczynnie oddawał mocz chociaż się nie moczę. Czy to jest początek prostaty?Objawami rozrostu prostaty jest m.in. częste oddawanie moczu w małych ilościach, trudność z rozpoczęciem mikcji, osłabienie strumienia moczu

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Ból pęcherza oraz przewlekle zapalenie prostaty

zapaleniu prostaty? Posiew oraz badanie moczu oraz usg w normie. Z góry dziękuję.Przewlekłe zapalenie prostaty może być wywołane infekcją bakteryjną lub przebiegać pod postacią tzw. niebakteryjnego zapalenia prostaty. Jednoznaczne odróżnienie zapalenia bakteryjnego od niebakteryjnego jest trudne, dlatego

Dolegliwości brzucha

dolegliwości pozostają i co gorsza nasilają się. Nasila się wspomniane wypychanie brzucha; jest on jakiś ciężki. Morfologia i mocz w normie. PSA 1.9, amylaza trzustkowa 116 w normie do 100. Jelito grube w obrazie kolonoskopijnym jest pogrubione. Pojedynczy polip, którego nie usunięto, bo podobno zbyt mały

Problem z utrzymaniem erekcji, wyniki testosteronu, a planowanie potomstwa

Mój problem trwa od kilku lat mam 30 lat waga jakieś 130 wiem, że za dużo. Jestem chory na łuszczyce. Jakiś czas temu byłem u urologa problem z utrzymaniem erekcji. Lekarz zrobił badanie USG, badanie prostaty, wszystko jest od tej strony ok i tu nie widział problemu. Wcześniej już brałem polski

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: hyperechogeniczny w prostaacie 11x6mm. czy ko

Znajomy, wtedy jeszcze stosunkowo młody, brał udział w badaniach przesiewowych. PSA przekroczyło znacznie dopuszczalną normę. Operacja, nowotwór prostaty, leczenie i teraz cieszy się życiem. A nowotworu nie wykryto innymi badaniami: RTG, USG. Dopiero w dokładnym bad.histop. znaleziono minimalną

Stan zapalnych dróg moczowych jeszcze raz długie

.12 0,27 - 3,42 ng/mL W przypadku wyniku PSA przekraczającego granice normy, w celu zwiększenia czułości i swoistości badania zaleca się oznaczenie frakcji wolnej PSA i analizę stosunku PSA wolnego/całkowitego HCG ICD-9:L47 Wynik w surowicy: < 2.00 mIU/ml 4 - 5 tydzień ciąży

Centrum Weterynaryjna "Gdańska 81" Łódź

weterynarz na bieżącą wysyłałam jej wyniki i opisy wizyt z prośbą o konsultacje. Pani weterynarz zaleciła naciskać na badania krwi pod kątem osadu znajdującego się w pęcherzu i absolutnie odradzała kastrację ze względu na to, że torbiele są w normie biorąc pod uwagę masę i wzrost mojego psa a prostatę można

Weterynarze Łódź - Odradzam!!

Panią weterynarz na bieżącą wysyłałam jej wyniki i opisy wizyt z prośbą o konsultacje. Pani weterynarz zaleciła naciskać na badania krwi pod kątem osadu znajdującego się w pęcherzu i absolutnie odradzała kastrację ze względu na to, że torbiele są w normie biorąc pod uwagę masę i wzrost mojego psa a

Re: ile kosztuje wizyta

Myslę, że warto zainwestować we wlasne zdrowie. Ja tam bylem 10 lat tamu, miałem problemy z prostata, byla powiekszona i wysokie PSA. Po kilku zabiegach wszystko wrociło do normy i po dzis dzien sie utrzymuje. jestem mu bardzo wdzięczny

Re: Antyrakowy dekalog Krzysztof Krauze

lekarza. Dzięki temu notesowi weźmiesz sprawy w swoje ręce. Przejmiesz dowodzenie. 4. Zasięgaj drugiej opinii Masz do niej prawo. W Polsce lekarz może się za coś takiego obrazić. Niech się obraża. Tu chodzi o Twoje życie. Musisz nauczyć się asertywności. W RPA "second opinion" to norma. Ale tutaj rynek

Weterynarze ze skarpy wykończyli mojego psa!

nim znowu do lecznicy na skarpie, pieskowi zostało zrobione usg pęcherza moczowego i gruczołu krokowego (prostaty). Weterynarz zapewnił, że nic poważnego się nie dzieje, jednak powiedział, że pies ma bardzo przerośnięty pęcherz, co bardzo go dziwi, bo już długo z niczym takim się nie spotkał

Interpretacja badań i objawów -prośba o poradę

Witam, 50 lat, od wielu lat wątroba (wzdęcia), miałem cukier ok. 6, ale zaczęło się wstawanie w nocy do oddawania moczu, więc zrobiłem badania i wyszły przekroczenia: PSA = 4.07 ng/mg (norma 3.1), poza tym: PLT = 83 (140-450), MPV =14.1 (9-13) OB = 10 (15) Glukoza 6.78 (3.9-5.8) Chol. = 6.28 (3

Re: "siusiajacy" York

Moze miec np. zapalenie dróg moczowych albo przerost prostaty. Ja bym stawiala na to drugie - przesrot prostaty u starszych niewykastrowanych psów to praktycznie norma, a za tym ida problemy z trzymaniem moczu. Prosze zobic usg prostaty.

Prostata. PSA 26 i zadnych dolegliwosci dróg moczo

wizyte u urologa. USG nie potwierdza powiekszonej prostaty. badaniem przez odbyt jedynie stwierdzil napiety twardy plat. Lekarz zalecil wykonanie biopsji. Wszystkie podstawowe wyniki moczu i krwi sa w normie. Jedynie powiekszone PSA sklonilo mnie do wizyty u urologa. Pytanie? Czy mam sie juz liczyc z

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!