Wszystko o:

prostata wyniki badań psa

kaole

Objawy raka prostaty. Jak można go zdiagnozować i jak wygląda leczenie tego nowotworu?

Objawy raka prostaty. Jak można go zdiagnozować i jak wygląda leczenie tego nowotworu?

Rak prostaty to drugi najczęściej diagnozowany nowotwór u mężczyzn. Niestety, przez fakt, że dotyczy bardzo czułej dla panów sfery, większość z nich lekceważy pierwsze objawy choroby i do lekarza trafia dopiero wtedy, gdy choroba jest już mocno zaawansowana. Jakie są objawy raka prostaty? Co sprzyja rozwojowi choroby, jak wygląda diagnoza i leczenie raka prostaty?

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym u mężczyzn w Polsce. Na pierwszym miejscu plasuje się rak płuc. Rak prostaty wcześnie wykryty to rak prostaty uleczalny - zwykle jednak chorzy panowie zwlekają z badaniami i zgłaszają się do lekarza dopiero wtedy, gdy nowotwór jest już w zaawansowanym stadium.

Markery nowotworowe - co to jest? Rodzaje markerów nowotworowych i ich znaczenie w diagnostyce

Markery nowotworowe to substancje, których stężenie bada się przy podejrzeniu występowania nowotworu. Ich nieprawidłowy poziom nie zawsze jednak musi oznaczać problemy onkologiczne. Związki uważane za markery nowotworowe mają wiele rodzajów, często towarzyszą normalnym stanom fizjologicznym (np. ciąży) lub chorobom o podłożu nienowotworowym.

Dolegliwości brzucha

, czego potwierdzeniem jest dobry apetyt i brak spadku masy ciała. Jedynym badaniem, którego Pan nie wymienił a które może coś wnieść do procesu diagnostycznego i wykazać ewentualną patologię jest tomografia komputerowa jamy brzusznej. Bardzo możliwe, że wykonane badania nie uwidocznią jednak żadnej

Co oznacza białko w moczu?

Co oznacza białko w moczu?

moczu niezbędna może się okazać konsultacja urologiczna lub ginekologiczna i dodatkowe badania, takie jak USG prostaty czy badanie markerów PSA. Bardziej poważnymi przyczynami występowania białka w moczu są uszkodzenie lub choroby nerek , takie jak odmiedniczkowe zapalenie nerek oraz przewlekłe lub

Tych 5 męskich dolegliwości nie lekceważ. Mogą się źle skończyć

Tych 5 męskich dolegliwości nie lekceważ. Mogą się źle skończyć

specjalista podejrzewa problemy, najczęściej zleca usg i badanie krwi oceniające poziom PSA (białko specyficzne dla komórek nabłonka prostaty), który wzrasta przy zapaleniu prostaty i nowotworach. Tylko chirurgia? To nieprawda, że urolodzy leczą pacjentów, którzy mają problemy z prostatą, niemal

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

TRUS jest podejrzenie nowotworu po badaniu per rectum i/lub nieprawidłowy wynik PSA. Badanie przezodbytnicze jest bezcenne przed planowaną biopsją. Pokazuje miejsca o zmienionej echogeniczności, a to pomaga biopsję właściwie ukierunkować - lekarz wie, skąd powinien pobrać dodatkowy wycinek. USG "

Wytrysk kobiety: czy warto o niego walczyć?

Wytrysk kobiety: czy warto o niego walczyć?

? Seksuolodzy podkreślają, że kobiecy orgazm wciąż z punktu widzenia medycyny musi być traktowany jako swoisty fenomen. Ejakulat żeński zawiera bowiem PSA, czyli antygen specyficzny dla prostaty. Kobiety jednak prostaty nie mają, a zarazem wytrysk nie wiąże się z żadnymi fizjologicznymi zaburzeniami. Z drugiej

Męskie problemy, czyli nie bójmy się rozmawiać o jądrach i prostacie

. PSA (białka produkowanego przez prostatę, którego poziom podwyższa się w przebiegu jej chorób). W przypadku gdy w rodzinie ktoś wcześniej chorował na raka prostaty, badania te należy regularnie wykonywać już od 40. roku życia. Po przekroczeniu 50. roku życia każdy mężczyzna powinien przynajmniej raz

Mężczyzna 50+: czas na drugą młodość czy raczej numerek... do lekarza?

Mężczyzna 50+: czas na drugą młodość czy raczej numerek... do lekarza?

badanie per rectum i kontrola PSA (badanie przesiewowe swoistego antygenu sterczowego pozwala rozpoznać także bezobjawowe choroby zapalne i nowotworowe gruczołu prostaty). Wszystko na ten temat 6. Bóle głowy Myślisz, że częste bóle głowy to typowo kobieca dolegliwość? Nieprawda. To, że mężczyźni

Prostata?

pełnego wywiadu i przeprowadzeniu potrzebnych badań (badanie per rectum, badanie ogólne moczu, poziom PSA) lekarz podejmie decyzje dotyczące dalszej diagnostyki i leczenia.

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki badań kręgosłupa szyjnego

dziękuje za odpowiedź.Nie można interpretować wyników badań obrazowych bez wzięcia pod uwagę stanu klinicznego. Przytoczone badania sugerują liczne zmiany w obrębie kręgosłupa - zarówno zwyrodnieniowe jak i o charakterze dyskopatii, które mogą być odpowiedzialne za dolegliwości bólowe zarówno kręgosłupa

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: szybki oddech

O tak, mój teść też wolał. Po 2 latach męczenia się z bolesnym sikaniem - poszedł do lekarza pierwszego kontaktu. W sumie to chyba chciał się dowiedzieć, że mu nic nie jest. Dostał do zrobienia X badań. Wynik PSA sugerował potężnego raka. dostał skierowanie na usg prostaty i biopsję. Słowem się

Krwawienie z prącia

wyniki nie są złe(nawet nie wskazywały na żadną infekcje), miał przebadaną prostatę i również nie było tam nic niepokojącego, przy badaniu krwi okazało się że nerki działają prawidłowo, jedynie z wątrobą ma jakieś problemy. Miał również robione badanie usg- prostata nie jest powiększona ale jest na niej

Re: Pakiet onkologiczny jest też dla leczonych

raka prostaty (przeczytaj, porównaj - w sieci), jakieś bóle, trudności z nieoddawaniem moczu,... - to twardo podaj te objawy i proś o lecenie. Skieruje Cię na badania ,(najpierw specjalistyczne badania laboratoryjne - PSA,markery ; też USG.. Już na podstawie tych wyników można mieć podejrzenie bądź

Jakie badania wykonałem

Badania wykonane dzis teraz czekamy na wyniki a oto co robiłem Morfologia krwi z rozmazem Ob ,crp , kreatyna ,mocznik pruby trzustkowe podstawowe pruby wątrobowe 3 fozfakaza alkaiczna cukier cholesterol magnez potas wapno żelazo sód Hormony tarczycy 3 prolatyna

Re: Do Lozka zmyslowo, elegancko i pikantnie?

prywatnie - nie są drogie. Podstawowe badanie przy diagnostyce prostaty to PSA (ang. Prostate Specific Antigen) ? cytuję: "jest specyficznym antygenem sterczowym, wytwarzanym przez komórki nabłonkowe prostaty. Jeśli wyniki PSA wykazują stężenie powyżej 4 ng/ml krwi ? niezbędna jest dalsza diagnostyka

Re: Krew lecąca z siusiorka u Psa

Czy pies jest wykastrowany? Czy lekarz wykonywał badanie prostaty? Czy było robione usg prostaty? Jak wyglądają aktualne wyniki badań krwi? -- www.dzikiedzieci.pl/

Re: no i przeczytałem...

Wiesz, tamto to drobiazg, ale ilustruje problem. Natomiast co do wyników badań na żywych organizmach mam jeszcze taką uwagę. Przy formułowaniu wniosków potrzebna jest żelazna logika i odrobina zdrowego rozsądku. Stwierdzenie "większość psów chorych na raka prostaty była kastrowana" nie daje żadnej

Podpinam się , Walcze z tym już miesiąc

na antybiotyki ) do tego lek na flore jelitową Badań nie robiłem żadnych ponieważ mogą być fałszywe i dziwne byłemmu urologa i robiłem usg jamy brzusznej ,nerek ,prostaty ,jader wyniki bardzo dobre bałem się że to może być nowotówr żadnych zmian , pan urolog stwierdził infekcja i

Centrum Weterynaryjna "Gdańska 81" Łódź

weterynarz na bieżącą wysyłałam jej wyniki i opisy wizyt z prośbą o konsultacje. Pani weterynarz zaleciła naciskać na badania krwi pod kątem osadu znajdującego się w pęcherzu i absolutnie odradzała kastrację ze względu na to, że torbiele są w normie biorąc pod uwagę masę i wzrost mojego psa a prostatę można

Weterynarze Łódź - Odradzam!!

Panią weterynarz na bieżącą wysyłałam jej wyniki i opisy wizyt z prośbą o konsultacje. Pani weterynarz zaleciła naciskać na badania krwi pod kątem osadu znajdującego się w pęcherzu i absolutnie odradzała kastrację ze względu na to, że torbiele są w normie biorąc pod uwagę masę i wzrost mojego psa a

Re: Badania profilaktyczne - dorosli, dzieci

, czasem b. poważne. Często nie da się żadnymi dalszymi badaniami określić czy to jest niebezpieczny nowotwór czy fałszywy alarm. Np. rak prostaty, gdzie CDC wręcz rekomenduje z tego powodu przeciw testom PSA. Badania nad sensownością screeningu są długie i kosztowne, trudno czasem dojść też do

Interpretacja badań i objawów -prośba o poradę

.1-5.2) Chol. HDL = 0.71 (>0.91) Chol. LOL = 5.6 (< 3.5) Trójglicerydy = 5.76 (<1.7) Urolog po badaniu PR mruknął, że prostata powiększona, ale spokojnie, nie jest źle. Zrobiłem USG i wyniki mnie przeraziły: Wątroba - nieznacznie powiększona, torbiel 3cm Pęcherzyk żółciowy - polip 1cm lub złóg

Weterynarze ze skarpy wykończyli mojego psa!

zrobiono usg wątroby i woreczka żółciowego, wykonano też wszystkie badania krwi. Wyniki były takie, że pies ma bardzo zniszczoną wątrobe i nieznaczne zmiany w woreczku żółciowym, ale żadnych zmian nowotworowych nie widać. (Już wtedy fosfataza wynosiła ponad 3000, gdzie norma to 100-150, ale skąd taki laik

Re: Gruczoł krokowy

rickky napisał: Zresztą samo badanie PSA jest stosunkowo mało użyteczne bez jednoczesnego badan > ia per rectum , i należy je wykonywać łącznie. No, tutaj to juz raczej walnales jak lysy o beton - kazde gmeranie przy prostacie rzutuje na wynik PSA wiec nie nalezy tego badania robic

Re: badanie prostaty

Po pierwsze zrób badanie krwi na PSA już wtedy będzie coś wiadomo urolog zaraz Ci po wynikach powie czy masz prostatę zawansowaną czy to począan

Re: gruczolakorak prostaty?

nowotworu w badanym wycinku? Proszę o pomoc bo w sieci mam tylko przykłady innych osób i trudno jest zinterpretowac ten wynik. PSA 4,4 ma ojciec, morfologia - w porządku. kagrami napisała: > > dziękuję za odpowiedź. Ja też jestem na "nie" ale niczego mu nie sugeruję. > Na razie on

Prostata. PSA 26 i zadnych dolegliwosci dróg moczo

wizyte u urologa. USG nie potwierdza powiekszonej prostaty. badaniem przez odbyt jedynie stwierdzil napiety twardy plat. Lekarz zalecil wykonanie biopsji. Wszystkie podstawowe wyniki moczu i krwi sa w normie. Jedynie powiekszone PSA sklonilo mnie do wizyty u urologa. Pytanie? Czy mam sie juz liczyc z

Stan zapalnych dróg moczowych jeszcze raz długie

dnia robię badania moczu i krwi wyniki maklery nowotworowe bardzo dobre PSA ( makler gruczołu krokowego 1,2 ) posiew moczu bakteryjny i grzybiczy o nic nie ma z złych wyników to mocz metny i bardzo duzo śluzu Pozostałe wyniki Morfologia - 19 par. ICD-9:C55 WBC 5,7 4

Re: Ciąża po 30 i stres

, morfologia, OB, cukier, lipidogram, elektrolity, wapń, żelazo, magnez, potas, kreatynina (stan nerek), bilirubina (stan wątroby), marker Ca-125 (rak jajników), marker PSA (rak prostaty). 3. Pakiet hormonalny - TSH, LH, estradiol, testosteron (2-5 dzień cyklu), prolaktyna (ok. 10 dc), hormony tarczycy (TSH, f

Re: Obowiązkowe badania kobiet a obowiązek płacen

3.migus napisała: > czy dla mężczyzn również będzie obowiązkowe badanie prostaty ????/ oczywiscie, JUZ JEST. Mezczyzni powyzej 40 roku zycia maja oznaczany we krwi poziom PSA, ktory jest markerem przerostu i nowotworow prostaty. I to jest badanie przesiewowe - nie daje rozpoznania. W moim

gruczolakorak prostaty?

oznaczają % przy wynikach? Czy to ilość nowotworu w badanym wycinku? Proszę o pomoc bo w sieci mam tylko przykłady innych osób i trudno jest zinterpretowac ten wynik. PSA 4,4 ma ojciec, morfologia - w porządku. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji. -- Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest

Re: Prostata. PSA 26 i zadnych dolegliwosci dróg

nie wstaje do ubikacji. Wczoraj mialem wizyte u urologa. > USG nie potwierdza powiekszonej prostaty. badaniem przez odbyt jedynie stwierd > zil napiety twardy plat. Lekarz zalecil wykonanie biopsji. Wszystkie podstawowe > wyniki moczu i krwi sa w normie. Jedynie powiekszone PSA sklonilo mnie

Re: a co z 22 latkiem?jak ja rozpoznać

Raczej trzeba iść do seksuologa. Tylko problemy z oddawniem moczu takie jak słaby strumień albo przerywany są wynikiem powiększenia gruczołu prostaty. Rak prostaty stwierdza lekarz na podstawie badania krwi na PSA.

Re: Alergia atopowe zapalenie skóry zespół Cushin

sekundach zasugerowały diagnozę - niestety potwierdzoną w 90% przez nową Panią lekarz to brak mi słów! Od trzech dni, dzień w dzień chodzę do nowej lecznicy. Wczoraj pies miał USG i wyniki są przerażające. Powiększone nerki - zwłaszcza prawa, zwiększona prostata niejednorodna, zmiany w jądrach o

Re: rak prostaty-błagam o pomoc!

Agnieszko, o ile dobrze zrozumiałam, to kolejność była następująca: zatrzymanie moczu, wizyta w szpitalu, cewnikowanie, badanie per rectum (badanie prostaty przez odbytnicę), stwierdzenie powiększenia, pobranie krwi na PSA? Jeśli taka była kolejność rzeczy, to wynik PSA jest fałszywie zawyzony

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!