Wszystko o:

przerost tarczycy

Paweł Dymkowski, Ada Gułaj

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Zespół hiperkinetyczny serca- co to jest?

Zmiany chorobowe w obrębie serca najczęściej są bardzo niebezpieczne, a ich leczenie wymaga zmiany dotychczasowego trybu życia. Na szczęście nie w każdym przypadku tak się dzieje. U pacjentów z zespołem hiperkinetycznym (serce hiperkinetyczne) nie sięga się po szczególne środki ostrożności, a samo schorzenie bardzo często zanika samoistnie.

Ostre zespoły wieńcowe

Brak odpowiedniego leczenia przy rozpoznanej już zmianie w obrębie układu krążenia może spowodować bardzo poważne konsekwencje. W przypadku ostrego zespołu wieńcowego winowajcą jest postępująca miażdżyca, a stan ten może zagrażać życiu i wymaga udzielania natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Uwaga na chorobę gigantów

przerostu serca, tarczycy, wątroby i jelit. Zmienia się wygląd zewnętrzny - powiększają się nos, usta i język, rozrasta się żuchwa, prowadząc do przodozgryzu oraz zwiększenia odstępów między zębami. Dochodzi do powiększenia rąk i stóp, co zmusza chorych w okresie kilku lat do zmiany rozmiaru noszonych butów

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

młodych, których hormony jeszcze nie osiągnęły stabilizacji. Zazwyczaj występuje u nich niedobór progesteronu, który prowadzi do przerostu błony śluzowej macicy. Zwykle wystarczy przyjmowanie odpowiednich pigułek antykoncepcyjnych, by ten problem rozwiązać. Dla kobiet dojrzałych, które już rodziły

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

miesiączkę. Jeśli jednak silne krwawienia się powtarzają, konieczna jest wizyta u lekarza. Sprawcą problemów mogą być: polipy, przerosty błony śluzowej lub mięśniaki, zaburzenia krzepliwości krwi, a nawet rozwijający się nowotwór złośliwy. Wszystkie te schorzenia wcześnie rozpoznane są dość proste do

Astma - leczenie farmakologiczne

Astma - leczenie farmakologiczne

zalecane przy ciężkich chorobach serca, nadczynności tarczycy, cukrzycy, chorobach połączonych z drgawkami, jaskrze, przeroście prostaty. Potwory, z którymi mieszkasz, śpisz i przez które chorujesz. Czy musisz przegrać tę nierówną walkę?

Akromegalia - choroba gigantów

Akromegalia - choroba gigantów

jednym ośrodku. Wspomniał Pan, że jest to choroba charakterystyczna. Jak wyglądają chorzy z akromegalią? Nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu nie tylko wpływa na wzrost kości ale także na tkanki miękkie, prowadząc między innymi do przerostu serca, tarczycy, wątroby i jelit. Zmienia się wygląd zewnętrzny

Grasica

Grasica

). Nadczynność grasicy Rozrost ze wzmożeniem czynności grasicy, do którego dochodzi w niektórych zaburzeniach endokrynnych (nadczynność tarczycy), lecz głównie w ciężkiej miastenii, chorobie autoimmunologicznej dotykającej mięśnie szkieletowe. Także guzy grasicy (grasiczak) mogą stanowić przyczynę rozrostu

Przedwczesny wytrysk, czyli natura się nie popisała

Przedwczesny wytrysk, czyli natura się nie popisała

antydepresanty. Przedwczesny wytrysk to zazwyczaj problem emocjonalny. Zdarza się jednak, że jest wtórny do konkretnych schorzeń. Bywa powikłaniem zapalenia jąder (np. po śwince), objawem niedoborów hormonalnych, a nawet nadczynności tarczycy. W diagnostyce przedwczesnego wytrysku koniecznie trzeba uwzględnić

Zaburzenia hormonalne, a otyłość

Mam 30 lat. Leczę się od 4 lat na niedoczynność tarczycy, dodatkowo jestem bardzo otyła(ok 130 kg)przyjmuje stałe leki Euthyrox, Bisocard i na otyłość Adipex. Wyniki badań są w normie. W 2007r.poroniłam-nigdy więcej nie starałam się zajść w ciążę. Od jakiegoś czasu mam zaburzenia miesiączki, czasem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dziwny wynik

może masz przerost candidy albicans. Wyniki hormonów masz baaaaaaaaaaaardzo niskie. Nieodzowna jest suplementacja hormonu T4, Twoja tarczyca w ogóle nie pracuje. Objawy i wyniki to klasyczne hashimoto w odmianie "zanikowe zapalenie tarczycy". --

Re: Proszę o pomoc!!!! Zrozpaczona

Przy przeroście grzyba jest konieczność odstawienia glutenu. Problemy z tarczycą też wiążą się z kandydozą.

Re: NIEudane trzy próby in vitro rzadowego

czarna-mi wykluczyli przedwszystkim poprzez badanie usg jajnikow,tarczycy,insulioopornosc itp ale jest podejrzenie choroby nadnerczy....przerost,guzy...zobaczymy narazie jestem badana wzdluz i wrzesz ;-)mam nadzieje ze bedzie dobrze.pozdrawiam

Re: zapalenie zatoki klinowej

Antybiotykiem nie wyleczysz zatok, bo antybiotyk nie likwiduje stanu zapalnego i przerostu śluzówki. Owszem, bywa niezbędny przy zapaleniu bakteryjnym, ale nawet dobrze dobrany antybiotyk nie daje gwarancji wyleczenia. Poza tym przy przewlekłym zapaleniu zatok antybiotyk trzeba brać około 3 tygodni

Re: Czy wiesz, że...

Jod jest składnikiem hormonów tarczycy, odpowiedzialnych za metabolizm. Skutkiem niedoboru jodu jest niedoczynność i przerost tarczycy. Źródłem jodu jest jodowana sól kuchenna, ryby morskie, nadmorskie powietrze. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Co sądzicie o mojej tarczycy? Prośba w ocenie

napisz rozpiskę zażywania tych specyfików bo może któryś blokuje przemianę T4 w T3. Czy te wyniki były oznaczane przed wprowadzeniem kuracji na boreliozę? Oblicz FT4 21.84% FT3 37.37% Ja brałam doxy 2x200 przez 6 tygodni 1 1/2 roku temu i do dzisiaj jeszcze nie pozbyłam się przerostu

Bardzo proszę o interpretację wyników ..

,27-4,20) FT3-3,68 (2,57-4,43)- 59% FT4- 1,14(0,93-1,70) -27% Zrobiłam też sobie usg tarczycy. Płaty nieco powiększone . Prawy: 54x19x16 Lewy: 52x17x16 mm W obu płatach widoczny jest przerost łącznotkankowego zrębu ( zwłóknienia). Po lewej stronie przy mięśniu mostkowo obojczykowo sutkowym powiększony węzeł

Re: Depresyjne stany u 10-latka

Jeśli tarczyca będzie ok, to sprawdziłabym krew pod kątem anemii, oraz przerost grzybów w kale.

Re: Lekarze na oddziele ratunkowym

Mnie to dziwi... Aż tak trudno zdiagnozować tętniaka aorty? Przecież to wielka tętnica i to prawie na wierzchu.... Mojej kuzynki mąż - i.d.e.n.t.y.c.z.n.a historia tez wymioty tez po tygodniu w szpitalu zmarl. Jego leczyli na bodajże przerost tarczycy zatrucie i cos jeszcze.... Mial 40 lat i trójkę

wyniki moich chłopaków - niestety słabe

załagodzenie stanu zapalnego? Jutro jeszcze idziemy do lekarza z nowymi wynikami i zobaczę co powie. Ale może wy coś podpowiecie... Oczywiście dieta lekkostrawna, piersi z indyka... i trochę warzyw Do tego w serduchu nie domyka się lewa zastawka, ale minimalnie i na razie jest do obserwacji, przerostów

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

jednocześnie z mineralokortykosteroidami. U niemowląt i dzieci suplementacja mineralokortykosteroidów jest szczególnie istotna.) wrodzony przerost nadnerczy nieropne zapalenia tarczycy hiperkalcemia w przebiegu choroby nowotworowej 4.2. Dawkowanie i sposób podawania powrót do listy Dawka początkowa może

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

niereagujący na standardowe leczenie z powodu znanej lub podejrzewanej niedoczynności kory nadnerczy, stan po obustronnym usunięciu nadnerczy, wrodzony przerost nadnerczy, ostre zapalenie tarczycy, nieropne zapalenie tarczycy, przełom tarczycowy. Wstrząs: leczenie wspomagające z równoczesnym stosowaniem

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

lekami z wyboru; leczenie uzupełniające mineralokortykosteroidami może być konieczne, szczególnie w przypadku stosowania syntetycznych analogów). Wrodzony przerost nadnerczy. Nieropne zapalenia tarczycy. Hiperkalcemia w przebiegu choroby nowotworowej. Choroby reumatyczne Leczenie wspomagające do

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

chirurgicznymi oraz w przypadku ciężkiej choroby lub urazu, u pacjentów ze zdiagnozowaną niewydolnością kory nadnerczy lub zmniejszonym poziomem hormonów nadnerczy wrodzony przerost nadnerczy nieropne zapalenie tarczycy hiperkalcemia w przebiegu choroby nowotworowej Choroby reumatyczne Leczenie wspomagające do

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!