Wszystko o:

pszenica produkty

JW

Semolina - co to jest? Jakie są właściwości odżywcze i zastosowanie semoliny?

Semolina - co to jest? Jakie są właściwości odżywcze i zastosowanie semoliny?

Semolina jest to produkt otrzymywany w procesie mielenia pszenicy twardej (durum). Ma postać gruboziarnistej mąki, która znajduje zastosowanie głównie przy produkcji makaronu i kuskusu. Najnowsze badania pokazują, że semolina to bogate źródło wielu mikro- i makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie. Produkt ten zalecany jest również w przypadkach cukrzycy, problemów trawiennych i dolegliwości ze strony układu krążenia. Co warto jeszcze wiedzieć o semolinie? Do czego można ją wykorzystać oraz gdzie ją kupić?

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa zabrania spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz, w polskich warunkach, owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Trzeba zarazem pamiętać, że nawet niewielka domieszka białka tych zbóż może być niebezpieczna dla osoby wymagającej bezwzględnej diety bezglutenowej, np. z powodu choroby trzewnej.

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze należy kierować się zasadą różnorodności. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych źródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

zawierające fruktozę i często również glukozę , są odpowiedzialne za wzdęcia, nudności i inne "efekty uboczne", których występowanie dotychczas przypisywano glutenowi. Fruktany są bowiem obecne w wielu produktach, które cechuje wysoka zawartość glutenu, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu

Kasze: bogactwo właściwości

Kasze: bogactwo właściwości

przedłuża życie Kaszę mannę , zwaną także grysikiem, zna chyba każdy. Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety w efekcie takiej obróbki powstaje produkt

Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

całego pożywienia. Gluten jest białkiem (składającym się z gluteiny i gliadyny) występującym w zbożach - pszenicy, życie, owsie, prosie - w związku z tym należy całkowicie wyeliminować te produkty lub ich przetworzone postacie z diety. Wyroby niezawierające glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

. Najpopularniejsze produkty z glutenem to: pszenica i jej odmiany, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies (sam w sobie nie ma glutenu, jednak w większości przypadków jest zanieczyszczony przez inne, glutenowe ziarna), mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kuskus, kasz manna

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

olejem, szczególnie, gdy chcemy użyć go do masażu. Polecane są przede wszystkim makadamia i jojoba , z których - po wymieszaniu z olejem z kiełków pszenicy - powstanie świetny produkt, odżywiający suchą skórę, poprawiający jej elastyczność, a także naturalny kosmetyk, zapobiegający pojawieniu się

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

rozpoznania celiakii trzeba przejść na dietę bezglutenową. Podstawa tej diety, to rezygnacja ze spożywania produktów zawierających: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Można swobodnie spożywać produkty, które nie zawierają glutenu np. orzechy, soja

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

rzeczywiście tylko po zwykłej pszenicy mam problemy żołądkowe. Odstawiłam też nabiał, najpierw całkowicie, teraz jem od czasu do czasu produkty bez laktozy i jest ok. Na zwykły nabiał żołądek reaguje. Jajka odstawiłam tylko na kilka miesięcy. Teraz jem i wydaje mi się, że jest ok. Z czasem zaobserwowałam, że

Re: Wasze świąteczne hity

To białko pszenicy wypłukane z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu. W efekcie otrzymuje się elastyczną masę, która następnie gotowana jest w esencjonalnym rosole warzywnym. Produkt można jeść bezpośrednio, smażyć, także w panierce lub wędzić. -- <*> Ludzie, którzy głosują na

Re: Konsumpcja mięsa

same badania WHO może zrobić z każdym produktem spożywczym i osiągnąć po > dobne wyniki. Ale jakoś się nie kwapi. Czy soja, pszenica i kukurydza oblane Ro > undupem są rakotwórcze? Ależ skąd ;) > Fajna logika - badania o rakotwórczym działaniu mięsa to manipulacja, natomiast kukurydzy i

Re: Konsumpcja mięsa

Nie zapominajmy o całej chemii do nawożenia warzyw i upraw soi, pszenicy i kukurydzy, które są Roundup Ready. No i nie zapominajmy, że te badania na temat rakotwórczego mięsa to manipulacja procentami, żeby wyniki wyglądały dramatycznie. Takie same badania WHO może zrobić z każdym produktem

Re: Wątek dla sybarytek czyli kto się tu nie umar

Ja nie jem bialego pieczywa i pszenicy , nie używam cukru ani wysokoprzetworzonych produktów spożywczych i się nie umartwiam bo to mój wybór i moje chcenie. Nie rozpaczam i ronię lez za białą bułeczką, która dla mnie po prostu nie istnieje. Jem smaczne i zdrowe produkty, jestem wolna od

Re: Candida albicana,objawy,skuteczne leczenie

Niewłaściwa dieta jest zawsze bogata w: - cukry proste, skrobie, glutenu(pszenica), produkty przetworzone(bo zawierają cukier i gluten) przyczynia się ostatecznie do rozrostu drożdżaka oraz bakteryjnych stanów zapalnych. Najbardziej szkodliwe to: cukier, owoce odmian słodkich, syropy fruktozowo

Re: Leczenie grzybicy

Niewłaściwa dieta jest zawsze bogata w: - cukry proste, skrobie, glutenu(pszenica), produkty przetworzone(bo zawierają cukier i gluten) przyczynia się ostatecznie do rozrostu drożdżaka oraz bakteryjnych stanów zapalnych. Najbardziej szkodliwe to: cukier, owoce odmian słodkich, syropy fruktozowo

Re: Dysbioza jelit u dziecka - ktoś robił badanie

Badanie z krwi w labolatorium. Koszt 169zl. Wybierasz liste produktów jakie chcesz zbadac. Cena oczywiscie rozni sie w zaleznosci ile produktow chcesz zrobic. Mi zalezalo na tym, w ktorym jest pszenica i laktoza. Mamy swojego zaufanego lekarza, ktory uwaza, ze wszystko zaczyna sie w jelitach

Re: Mąka

Najlepsza i najzdrowsza mąka jest z pszenicy durum. Ze względu na swoje właściwości - wysoką zawartość glutenu, twarde bielmo, wysoką szklistość jest dużo zdrowsza i idealnie nadaje się do takich produktów jak makaron :)

Re: Afazja czy jednak spectrum?

Dostałaś kilka sensownych odpowiedzi i nadal pytasz. Zacznij od naprostszych rzeczy i utrzymaj taki stan 3 tygodnie: odstaw TV, mleko i produkty mleczne (możesz zastąpić produktami kozimi), pszenicę, ogranicz cukier. Kup kołderkę obciążeniową (nie więcej niż 10-15 procent wagi dziecka) i przykrywaj

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!