Wszystko o:

rak nadnercza

Użytkownik

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

Co może oznaczać podwyższony poziom siarczanu DHEA?? Wynik wynosi 529 gdzie norma to 148- 407 i 14,36 gdzie norma to 4.02-11,00. Jestem zaniepokojona gdyż czytam wszędzie o guzach nadnercza bądź guzach kory nadnercza. Dodam, że kilka lat temu w czasach szkolnych często mdlałam po czym lądowałam w szpitalu. Miałam robione różne badania, niestety nic one nie wykazały. Na pewno nie miałam badań hormonalnych. Niestety nic nie wykryto a od jakiegoś czasu omdlenia się nie powtarzały. Teraz mieszkam parę lat za granicą i staramy się z mężem o dziecko. Stąd te badania hormonalne. Dodam jeszcze, że moja babcia zmarła na raka nerki, a czytałam, że może to być dziedziczne. Proszę o poradę lekarską i jakąś sensowną diagnozę. Wiem, że konieczne są kolejne badania i wizyta u lekarza. Niestety konsultacje mam dopiero 23 marca, a to za długo życia w niepewności.

Nie tylko testosteron - poznaj hormony męskie

Hormony męskie badane są najczęściej w diagnostyce niepłodności oraz przy zaburzeniach erekcji. Ale nie tylko. Wszelkie odchylenia ich poziomu od przyjętej normy mogą także informować o chorobach, które wcześnie wykryte mogą być skutecznie leczone.

Hormony płciowe. Które hormony są do nich zaliczane i jakie pełnią funkcje?

Wbrew pozorom hormony płciowe odpowiadają nie tylko za popęd seksualny i libido. W ludzki organizmie spełniają jeszcze - znacznie ważniejsze funkcje. Jakie hormony płciowe wydziela organizm mężczyzny, a jakie kobiety?

Gruczolak - co powinieneś o nim wiedzieć?

Gruczolak - co powinieneś o nim wiedzieć?

; gruczolak przysadki mózgowej gruczolak trzustki gruczolak nadnercza gruczolak żołądka gruczolak wątroby gruczolak prostaty Prawidłowe rozpoznanie gruczolaka konkretnego narządu uzależnione jest od tego, w jakim miejscu się pojawił - do diagnozy potrzebne są odpowiednie metody. Jakie objawy dają poszczególne

Hormon adrenokortykotropowy (ACTH)

Hormon adrenokortykotropowy (ACTH)

Cushinga - pierwotną niedoczynnością kory nadnerczy - rakiem owsianokomórkowym płuc - wirylizmem, czyli znacznym wzrostem stężenia męskich hormonów u kobiet, może być on związany ze zmianami nowotworowymi w obrębie kory nadnerczy bądź jajników Wzrost ACTH często pojawia się u osób po zabiegu operacyjnym

Jakie są objawy raka jelita grubego. Diagnoza i leczenie raka jelita grubego

Jakie są objawy raka jelita grubego. Diagnoza i leczenie raka jelita grubego

okoliczne tkanki. Naczyniami krwionośnymi lub chłonnymi nowotwór może zająć dowolny narząd, zazwyczaj jednak przerzuty widoczne są wątrobie, płucach, jajnikach, nadnerczach, mózgu, kościach. Rak jelita grubego może się rozwinąć z kilku powodów, najczęściej jednak pojawia się u osób, które: mają skłonność do

Rak nerki: objawy, diagnoza, leczenie

Rak nerki: objawy, diagnoza, leczenie

Pierwsze dolegliwości pojawiają wtedy, gdy choroba jest już w zaawansowanej postaci, wówczas medycyna ma do zaoferowania chorym bardzo niewiele. Mimo że prawdopodobieństwo rozwoju raka nerki wzrasta wraz z wiekiem (ogromna większość pacjentów ma ok. 60 lat) zdarza się, że choroba pojawia się także

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) - choroba genetyczna, która grozi rakiem jelita grubego

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) - choroba genetyczna, która grozi rakiem jelita grubego

z rodzinną polipowatością gruczolakowatą to: rak tarczycy (zwykle rak brodawkowy tarczycy), hepatoblastoma (wątrobiak zarodkowy, wątrobiak płodowy), rak trzustki , rak żołądka , gruczolakorak jelita cienkiego , rak nadnerczy, guz mózgu (najczęściej rdzeniak). Rodzinna polipowatość

Złośliwa plama soczewicowata

Złośliwa plama soczewicowata

choroba nadnerczy charakteryzuje się, obok zmian skórnych, występowaniem śluzaków oraz guzów endokrynnych) - skóry pergaminowej (rzadka choroba genetyczna, u osób cierpiących z jej powodu pod wpływem promieni słonecznych dochodzi do uszkodzenia łańcucha DNA w skórze). Czytaj także: Rak skóry

Guz nerki

Odpowiada lekarz Marek Wolski Najbardziej kompetentną osobą do wypowiadania się o leczeniu raka nerki jest lekarz onkolog, który jednocześnie ma dostęp do wyników badań laboratoryjnych i obrazowych pacjenta, a także może wykonać badanie przedmiotowe. Na podstawie podanych informacji mogę

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

Co może oznaczać podwyższony poziom siarczanu DHEA?? Wynik wynosi 529 gdzie norma to 148- 407 i 14,36 gdzie norma to 4.02-11,00. Jestem zaniepokojona gdyż czytam wszędzie o guzach nadnercza bądź guzach kory nadnercza. Dodam, że kilka lat temu w czasach szkolnych często mdlałam po czym lądowałam w

Guz nerki

Jestem po usunięciu lewej nerki-guz NG-2 .W prawym nadnerczu gruczolak lub meta. Lekarz onkolog stwierdził, że będzie mnie obserwował i kazał się zgłosić za cztery miesiące. Czy to jest prawidłowe postępowanie? Co dalej?Najbardziej kompetentną osobą do wypowiadania się o leczeniu raka nerki jest

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ognisko w nadnerczu

Wiem, że przy okazji tomografii j.brzusznej czy też usg zdarzają się takie znaleziska - rak to pewnie nie jest, ale jak w nadnerczu, to trzeba sprawdzić, czy nie wydziela jakichś niepotrzebnych hormonów, dlatego trzeba do endokrynologa.

Rak nerki, nadnercze a DCA .. ?

Witam, wszystkich. Mój tata 61lat, miał usuniętą nerkę z rakiem, po roku zaczęły pojawiać się nacieki na pęcherzu które są usuwane zabiegowo. Najgorsze jest to że ma guza na nadnerczu przez co kwalifikuje się do natychmiastowej operacji jednak ma za słabe wyniki serca ;( mógłby się nie wybudzić

Rak na nadnerczach

Moj tata ma przezut na nadnercza. Bardzo porsze o informacje na temat tego raka. Czym sie objawia? Co powoduje? Za co sa odpowiedzialne nadnercza?

ognisko w nadnerczu

witam mam problem a mianowicie lecze sie od 2 lat bezekow pod kontrola guzki tarczycy stan zapalny tsh okolo 0.2 wiec nizszy przy normie 0,35...ale problem w tym ze w usg przypadkiem wyszlo ...w rzucie nadnercza lewego poza zarysem górnego bieguna nerki ognisko o zmniejszonej echogenicnosci okolo

Re: RAK nadnercza lewego i guz podwzgórza

Dwa lata temu, przypadkowo wykryto u mnie guzek (12mm) nadnercza. Nic z tym nie robiono, nawet nie sprawdzono czy jest hormonalnie czynny. W styczniu zrobiłam USG i okazało się że to świństwo urosło do 3 cm. To mnie pobolewa, czuję się bardzo źle i nie można znaleźć przyczyny. 30 marca idę na

Re: RAK nadnercza lewego i guz podwzgórza

Podobnie u mnie. Tomografia jamy brzusznej z innego wskazania,ujawniła guzka lewego nadnercza ok.7 mm. W zasadzie od zaraz skierowano mnie do Kl-niki Endokrynologicznej na szereg badań hormonalnych. I tak od 2009 roku powtarzam badania obrazowe (tomografia komputerowa) i badania hormonalne w

RAK nadnercza lewego i guz podwzgórza

guza nadnercza lewegowielkości ok 4cm na 3 cm. Lekarz wtedy to zlekceważył. po roku okazało się że guz ma ok 8 cm/ 6 cm. Po dokładniejszych badaniach wyszło że jest jeszcze guz podwzgórza. Na dzień dzisiejszy, dwa tygodnie temu wycieli jej ogomny guz nadnercza lewego(wielkości główki niemowlęcia

Re: Rak nerki, nadnercze a DCA .. ?

hennoh napisał: > w tej sytuacji mojemu tacie niewiele pozostaje do wyboru... ? Zawsze pozostaje zrozumienie, że istnieją choroby nieuleczalne, których nawet spowolnić żadnymi cudami się nie da. S. -- Forum Aquanet, tygrys6789: "Nikt w Polsce dna nie osiągnął ponieważ w Polsce dno ni

Re: Masaze ...

czynnościowego. W tym celu należy oznaczyć hormony oraz ich metabolity we krwi i moczu - czyli kortyzol, markery raka nadnerczy, poziom potasu i glukozy we krwi. W rozpoznaniu wykonuje się testy z deksametazonem oraz biopsję cienkoigłową. Wielkość guza ma duże znaczenie (zależy od niej leczenie operacyjne), poza

Re: Rak na nadnerczach

Nadnercza wytwarzaja hormony sterydowe - odpowiedzialne za ciśnienie krwi, gospodarkę wodno elektrolitową , regulację ciśnienia krwi. ALe czy przerzuty do nadnerzczy dają objawy i wpoływają na komfort życia- nie bardzo umiem powiedzieć?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!