Wszystko o:

rodzynki

eska

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

Zielone, czerwone, rodzynki, a może po prostu wino gronowe? Winogrona właściwie w każdej wersji mogą być sojusznikami naszego zdrowia. Ważna jednak jest ich dawka, pochodzenie, sposób przygotowania do spożycia, a nawet to, z czym je zjadamy.

Bakalie

Smutna byłaby Gwiazdka bez rodzynek w cieście, orzechów, migdałów do chrupania. Te pyszności warto jadać przez cały rok. Choć kaloryczne, są bardzo zdrowe.

Kocia dieta. Czego nie powinien jeść twój kot?

Nie tylko ludzie potrzebują odpowiedniej diety. To nieprawda, że kot czy pies wszystko zje. Są produkty, od których nasze zwierzaki powinny się trzymać z daleka. Czy wiesz, czego nie powinien jeść twój kot? Jak ma wyglądać kocia dieta?

Sery pleśniowe: bogactwo smaku, dobrego białka i...

Sery pleśniowe: bogactwo smaku, dobrego białka i...

. Konsystencja: od kremowej po kruchą. Idealne na serową deskę ze słodkim winem. Znakomicie komponują się z winogronami (rodzynkami), orzechami, pieczywem. Są dodawane do mięs, klasycznych dań kuchni włoskiej, sałatek, a nawet pieczonych ziemniaków (jako posypka). Więcej o walorach zdrowotnych winogron: świeżych

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

twojego organizmu. Jeśli organizm wydali ich zbyt dużo lub/i braki nie zostaną uzupełnione z zewnątrz, ciało w końcu odwodni się. Skóra nie będzie wyjątkiem, z niej też nieuchronnie 'odpłyną wody'. Słowem: idealne warunki, aby zrobić ze swojego organizmu rodzynka. 'Działanie odwadniające kofeiny zaczyna

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

, a nadających się na przegryzki, produktach: w pestkach dyni, orzechach , migdałach, rodzynkach, suszonych śliwkach i brzoskwiniach, rodzynkach. Pamiętaj, że magnez lubi towarzystwo witaminy C (łatwiej go wtedy przyswoić) i wapnia (dzięki niemu wolniej ucieka z organizmu), zatem twoja dieta

Bor - rola, zapotrzebowanie i najlepsze źródła mikroelementu

. Zapotrzebowanie Naukowcy wierzą, że bor jest na tyle niezbędnym elementem, iż powinno się uwzględnić jego dobowe zapotrzebowanie w codziennej diecie. Żródła: Orzeszki ziemne Krewetki Rodzynki Miód Wino.

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

zatwardzeniem. Posiadają również pektyny, rozpuszczalny błonnik wpływający na prawidłową budowę masy kałowej. Wszystkiego o świeżych śliwkach dowiesz się stąd , a o suszonych - stąd . Możesz spróbować także suszonych fig, rodzynek i daktylów. Ale uważaj - spożywanie ich w nadmiarze może pogorszyć

Najlepsze źródła błonnika: korzystaj z nich rozsądnie

Najlepsze źródła błonnika: korzystaj z nich rozsądnie

), za to większą ilością cukru (to już niekoniecznie dobrze) mogą się poszczycić suszone banany i rodzynki (od 6 do 7 g w 100 g). Ile kalorii w suszonej śliwce? Jedna suszona śliwka to mniej więcej 20 kcal, 3 sztuki dostarczą tyle energii co przeciętne jabłko lub... jedna dziesiąta batonika

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

najwięcej potasu? Potas obecny jest w większości produktów spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: suszone owoce (zwłaszcza morele, figi, rodzynki oraz śliwki), otręby, orzechy (szczególnie pistacjowe), nasiona, kakao oraz czekolada. Warto szukać go również w chudym mięsie i rybach, a

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Rodzynek

Z ciasta drożdżowego najbardziej lubię ... rodzynki, i to przede wszystkim wydobywać. Zaraz potem następuje rozgryzanie ... problemu. Pozwolisz, że postąpię tak z Twoim postem? Że co? Zbyt rozpustnie? Po pierwsze mamy właśnie zapusty. Poza tym jakiś tam -rostek nie będzie mi przeszkadzał w

Rodzynek

porannakawa01 napisała: > Naczelna Rada Adwokacka przyjęła uchwałę zgodnie z którą członek palestry który > przyczyni się do łamania prawa i konstytucji może być ukarany dyscyplinarnie a > ż do usunięcia z zawodu włącznie. > A przyjęła tę uchwałę właśnie po tym jak Prawo i Spraw

Rodzynki w cieście

Ja uwielbiam. Pamiętam, że zawsze było pilnowanie ciast i pogadanki że wyjadanie rodzynek z ciast stojących na paterze jest nieładne. Wszyscy polowali na kawałki z największą ilością rodzynek. A teraz młode pokolenie w mojej rodzinie krzywi się na widok rodzynek. Niby lubią słodkie ale rodzynki

Rodzynek:

> Czy mozna bylo inaczej i czy trzeba bylo inaczej? Np. szukac aliansu z Hitlerem. Bez komentarza, mentalność tego typa komentuje się sama.

Re: Rodzynki w cieście

Bardzo lubiłam jak rodzina wydłubywała - ja mogłam je zjeść! ;). Jedyny "słodycz" który lubię to sernik - bez ciasta, tylko ser, rodzynki (duuużo) i polewa czekoladowa. Chyba jedyną zaletą mojego brata w okresie dzieciństwa było to, że wydłubywał rodzynki z sernika ;p.

Re: Rodzynki w cieście

Zaskoczyłaś mnie. W mojej rodzinie nawet ci którzy nie szaleli uważali, że w cieście rodzynki są równie oczywiste co w zupie woda.

Re: Rodzynki w cieście

E tam "młode". Ja nie przepadam za rodzynkami w cieście (choć bardzo lubię osobno, albo w innych deserach), a mój facet (młodszy ode mnie) ciasto bez rodzynek uważa za nieważne. Jak coś piekę - cokolwiek - to zawsze pierwsze pytanie, "czy rodzynki będą?". Jedni lubią, inni nie, ale to chyba nie

Re: Rodzynki w cieście

katriel napisała: > Nie wiem. Mój syn lubi rodzynki, ale twarde. Twierdzi, że w cieście są namoknięte i miękkie No właśnie też najpierw tak pomyślałam, ale z kolei bardzo lubię rodzynki w serniku na zimno (tylko na zimno) czy kluskach z makiem. Ale... może właśnie chodzi o tę "niespójność

Re: Rodzynki w cieście

wrednarzeka napisała: > w cieście rodzynki są równie oczywiste co w zupie woda. W drożdżowym - tak. Ale choć także uważam, że tam jest ich miejsce, to osobiście wolę, jak akurat zabrakło ;) Może dlatego, że wolałam rodzynki jeść "na surowo"? Nadal lubię. -- Nic na świecie nie zostało

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!