Wszystko o:

rozmaz

kaole

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi to rodzaj badania krwi. Umożliwia ono ocenę krwinek oraz wszystkich, pozostałych elementów obecnych we krwi. Ten rodzaj testu bywa wykorzystywany przy diagnozowaniu chorób krwi lub tych przenoszonych przez pasożyty.

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT 0,218 (0,200 - 0,500); PDW 17,3 (8,0 - 18,0); ALY% 1,50 (0,00 - 1,50); LIC% 0,70 (0,00 - 1,50); ALY# 0,11 (0,00 - 0,16); LIC# 0,05 (0,00 - 0,16); LYM% 43,60 (25,00 - 45,00); MON% 8,90 (1,00 - 8,00) Podwyższony; ESO% 3,1 (1,0 - 5,0); BAS% 0,3 (0,0 - 1,0); NEU% 44,1 (50,0 - 70,0) Obniżony; LYM# 3,14 (1,12 - 4,73); MON# 0,64 (0,04 - 0,84); EOS# 0,22 (0,04 - 0,53); BAS# 0,02 (0,00 - 0,11); NEU# 3,18 (2,25 - 7,35); IML% 0,3 (0,0 - 2,5); IMM% 0,2 (0,0 - 1,1); IMG% 0,2 (0,0 - 2,5); IML# 0,02 (0,0 - 0,25); IMM# 0,01 (0,0 - 0,11); IMG# 0,01 (0,0 - 0,25); Żelazo 64,0 (60 - 160).

Badanie histopatologiczne

Badanie histopatologiczne ma na celu mikroskopowe określenie zmian chorobowych w tkankach. Stosuje się je w rozpoznaniu nowotworów, leczeniu schorzeń zapalnych, przy stwierdzaniu przyczyny zgonu. Od badania histopatologicznego zależy diagnoza oraz terapia choroby nowotworowej.

Co to jest badanie cytologiczne?

przykład przy stanach zapalnych, gdy wynik badania budzi wątpliwości lub cytologia jest nieprawidłowa itd. Po utrwaleniu i zabarwieniu rozmazu lekarz cytolog ogląda go pod mikroskopem i ocenia jakość komórek nabłonka z tarczy i kanału szyjki macicy. W ten sposób może stwierdzić stany zapalne oraz zmiany

Co mi jest?

Panią wyniki morfologii i rozmazu nie są alarmujące, ale mogą świadczyć o toczącym się przewlekłym procesie chorobowym. Z pewnością konieczne jest kontynuowanie diagnostyki żeby wykluczyć grupę chorób mogących dawać podobne objawy, a w szczególności: chorób hematologicznych (białaczek lub chłoniaków

Powiększone węzły chłonne

Odpowiada lekarz Marek Wolski Narażenie na infekcje czy alergie może powodować powiększenie węzłów, które, szczególnie w obrębie czaszki, może utrzymywać się przewlekle. Jeśli dla lekarza onkologa węzły nie były klinicznie podejrzane to nie należy się martwić. Sugeruję poprzestać na okresowej kontro

Wyniki badań dwunastolatka

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie mogę podjąć się interpretacji wyników badań laboratoryjnych syna bez analizy klinicznych wskazań do wykonania tych badań, zebrania wywiadu, a także podania norm laboratorium wykonującego badania. Dla uzyskania wskazówek odnośnie interpretacji proszę zgłosić się do

Problemy ze zdrowiem po punkcji zatok

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Wyniki badania krwi są w normie. W przypadku objawowego zakażenia w obrębie jamy nosowej może być niezbędne przeleczenie antybiotykiem zgodnym z antybiogramem czyli określeniem wrażliwością bakterii na antybiotyki. Wynik antybiogramu przedstawiany jest na wyniku po

Badanie czystości pochwy. Jakie znaczenie ma flora bakteryjna pochwy?

Badanie czystości pochwy. Jakie znaczenie ma flora bakteryjna pochwy?

Kuczyńskiej. Oceniana jest tutaj obecność i liczba pałeczek kwasu mlekowego, a także szczepów chorobotwórczych oraz leukocytów, czyli białych krwinek w rozmazie. Stopnie czystości pochwy: stopień I – wynik jest prawidłowy, znaleziono liczne pałeczki kwasu mlekowego stopień II – w wymazie

Problemy z przełykaniem pokarmów

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Problem z przełykaniem wymaga najprawdopodobniej dodatkowej diagnostyki w przypadku jeśli dotychczasowe leczenie nie przyniosło pożądanego efektu. Może być niezbędne wykonanie gastroskopii, która pozwoli uwidocznić czy nie istnieje przeszkoda utrudniająca przełykan

Rozmaz krwi

Robiłam morfologię oraz rozmaz manualny. W morfologii mam jedynie MCV podwyższony, natomiast w rozmazie brak granulocytów kwasochłonnych. Pozostałe parametry w normie. Czy to może być błąd laboratoryjny? Może jakaś mądra ematka orientuje się co to znaczy?

interpretacja rozmazu

Syn 12 lat, zdrowy, nadwaga, bez stanów zapalnych infekcji i alergii. Morfologia pobrana "przy okazji". Niepokoi mnie większy udział procentowy monocytów, eozynofilow i basofilów) Rozmaz automatyczy neu 1,97 (49,6%0, Lymph 1,3 (32,3%), MON 0,33 (8,2%), eoz 0,31 (7,9%) baso 0,070 (1

interpretacja rozmazu

Proszę o pomoc dziecko kaszle 3tygodnie raz mniej raz więcej zrobiłam morfologię proszę o interpretacje rozmazu i ogólne spojrzenie na morfologię wbc 6,6 rbc 4,79 Hgb 12,3 Hct 38,1 Mcv 79,5 Mch 25,7 Mchc 32,3 Pkt 266 lymp52,3% 3,5 Mxd 15,8% 1,0 Neut 31,9%. 2,1 Rozmaz ręczny

morfologia rozmaz

Proszę o interpretację rozmazu autentycznego Rozmaz automatyczny NEU% ¯ 42,8 % 45,0 — 70,0 NEU 2,57 K/μl 2,5 — 5,0 LYMPH% ­ 46,8 % 20,0 — 45,0 LYMPH 2,81 K/μl 1,5 — 3,5 MON% 7,9 % 3,0 — 8,0 MON 0,47 K/μl 0,2 — 0,8 EOS% 1,3 % 1

rozmaz krwi

Witam proszę o interpretację wyników morfologii i rozmazu krwi. Mój synek ma rok, jest zdrowy, ma apetyt, ładnie przybiera. Badanie robiłam profilaktycznie. WBC 7,6 RBC 4,57 HGB 12,1 HCT 34,6 MCV 75,7 (norma 76-91) PLT 263 LYMP% 73,7 (norma 25-50) MXD% 0,0 NEUT% 0,0 (norma 25-60) LYMP

Morfolgia - rozmaz????

Witam Panią Doktor. Martwi mnie morfologia mojej córeczki, a konkretnie rozmaz.Córcia ma 7 m-cy cały czas zdrowa nie choruje. Badanie zalecił lek. pediatra przed wizytą u Kardiologa - szmery na serduszku???? Bardzo Panią proszę o analizę i wskazówki. HCt - 33.2%, RBC - 4,32 HGB - 11,0, WBC

rozmaz krwi

Witam,prosze o pomoc. co oznaczja obnizone gra.paleczkowate ?wynik 1 ,norma od 3 d0 6 gram kwasochlonne 7 norma od 1 do 5 podwyzszone ezonofile do 8,4 ,norma do 4,7 chlopiec lat 12 bez zadnych objawow

odwrócony rozmaz???

o czym może świadczyć odwrócony rozmaz krwi, przy czym cała morfologia jest w porządku? pomóżcie, bo lekarz nie wie... syndromy@poczta.fm

Wyniki rozmazu

Witam. Dziś odebrałam wyniki morfologii 4 letniego dziecka. Wizytę mamy w piątek, więc proszę o wstępną interpretację wyników. W morfologii podwyższone są parametry: Neurofile 7,9 tys./ul RDW-CV 15,1% natomiast w rozmazie krwi met.Schilinga przekroczona norma - pałeczkowate 7%.

nieprawidłowy rozmaz?

Syn 2 tygodnie temu miał zapalenie gardła,antybiotyk. Dziś zrobiłam kontrolne badanie krwi, bo poprzednio nie było idealnie. Bardzo niepokoi mnie rozmaz: Neutrofile 10 Paleczkowate 1 Limfocyty 86 Monocyty 3 Mały ma prawie roczek.. Hemoglobina 10,9 ponadto żelazo bardzo skoczylo z 42 na 76

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!