Wszystko o:

rzadka krew przyczyny

Paulina Zduniak

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Układ krwionośny to zamknięty obieg, który zajmuje się w naszym organizmie transportem gazów, substancji odżywczych, hormonów, produktów przemiany materii, itp. Składa się z serca i naczyń krwionośnych, którymi transportowana jest krew. W trosce o układ krwionośny powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia (w tym dbać o właściwą dietę), co pomoże nam ustrzec się przed rozwojem takich schorzeń, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy choroba wieńcowa.

Kolor kału - o czym świadczy?

Wyraźna zmiana zabarwienia stolca może oznaczać problemy zdrowotne, ale nie musi. Czasem to wyłącznie skutek diety czy przyjmowanych leków

Zawał i udar: podstępni zabójcy Polaków i Polek

Choroby układu krążenia nie tylko w Polsce, lecz także w wielu krajach Europy, to główna przyczyna zgonów. Często utożsamiamy je wyłącznie z mężczyznami, a tymczasem dopadają obie płcie. Wiesz, że objawy i przebieg u kobiet bywają inne niż u panów?

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

- podstępny niszczyciel naszych zębów Próchnica zębów: objawy Objawy próchnicy to: plamki na zębie, wrażliwość zęba na temperaturę, ubytki w zębach, nieprzyjemny zapach z ust, tkliwość zęba, ból zęba. Uwaga! Nieleczona próchnica nie poprzestaje na zębach - zakażona krew przedostaje się do organizmu, w tym do

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

;Jeśli rozmowa z pacjentem i podstawowe badania nie pomogą, lekarz skieruje pacjenta na badania dodatkowe, np. badanie kału na krew utajoną, USG, badanie kontrastowe jelita grubego czy badanie endoskopowe. Przyczyny zaparć: nagłe zmiany trybu życia i odżywiania się (podróże, dieta); nieprawidłowa dieta

Przewlekła niewydolność żylna - problem, który dotyka co drugą kobietę

Przewlekła niewydolność żylna - problem, który dotyka co drugą kobietę

Trendelenburga odwrotna polega na umieszczeniu na kończynie badanego opaski uciskowej. Następnie pacjent proszony jest o jej uniesienie. Jeśli z żył "odejdzie" krew przepływ jest prawidłowy. Leczenie przewlekłej niewydolności żylnej Przede wszystkim konieczna jest zmiana stylu życia. Jeśli to możliwe

BÓL BRZUCHA - poznaj przyczyny dolegliwości. Pokaż, gdzie boli, powiemy dlaczego [RYSUNKI]

BÓL BRZUCHA - poznaj przyczyny dolegliwości. Pokaż, gdzie boli, powiemy dlaczego [RYSUNKI]

przyjmuje pierwotnego kształtu), - wymioty są bardzo obfite lub nie słabną przez sześć godzin, - biegunka utrzymuje się dłużej niż cztery doby, - w stolcu jest śluz lub krew, - gorączka przekracza 39 st. C. lub utrzymuje się ponad trzy doby. Uwaga! Czasem zdarza się, że taki ból brzucha, zwłaszcza

Hiponatremia - niedobór sodu we krwi. Przyczyny, objawy i leczenie hiponatremii

Hiponatremia - niedobór sodu we krwi. Przyczyny, objawy i leczenie hiponatremii

badanie krwi; aby określić typ i przyczyny hiponatermii, należy wykonać oznaczenie osmolalności osocza i moczu, a także zbadać stężenie sodu w moczu. Przeczytaj:  O czym świadczy kolor moczu? I czy dziwny kolor moczu musi oznaczać chorobę? Hiponatremia: objawy Przewlekły niedobór sodu daje mniej

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

przechodziłeś zabieg chirurgiczny, sprawa jest jasna, morfologia kontrolowana i w razie potrzeby lekarz prowadzący zadziała właściwie (nawet w razie potrzeby przetaczając krew). Czasem jednak nikt o krwawieniu nie wie. W przypadku krwawień wewnętrznych, np. po urazie, ilość wydostającej się krwi nie musi być

Gdy puchną kostki u nóg - czy to problem z nerkami?

Gdy puchną kostki u nóg - czy to problem z nerkami?

opuchnięte nogi to rzeczywiście ten problem zdrowotny. Gdy puchną kostki u nóg: obrzęk nóg, a problem gdzie indziej Kiedy twoje serce i żyły pracują prawidłowo, krew jest stale i sprawnie transportowana: tyle samo krwi napływa do tkanek i z nich odpływa. Odpływ krwi z nóg jest kontrolowana przez specjalny

Czy ta krew jest rzadka?

Od kilku dni poszukuję informacji na temat grupy krwi: A Rh D-. Czy ta krew jest rzadka? Dla kogo jest potrzebna?Na podstawie danych Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w społeczeństwie polskim tylko zaledwie 6% osób ma grupę krwi A Rh minus. Taka krew może być przetoczona osobom o

Biegunki, krew w stolcu

. Biegunka może mieć wiele przyczyn, zaczynając na infekcji przewodu pokarmowego, poprzez objaw alergii, niewydolności narządów takich jak wątroba czy trzustka lub skutku ubocznego stosowania antybiotyku (czy w związku z rozpoznaną infekcją przyjmował Pan/Pani antybiotyk?). Podobnie krew w stolcu może

Krew w stolcu

warto zrobić trzykrotne badanie kału na krew utajoną, morfologię celem oceny czy nie występuje niedokrwistość oraz kolonoskopię, która pomoże ustalić przyczynę przedstawionych przez Panią objawów

Zapalenie jelita, krew utajona obecna w wynikach badań

ostatnim czasie mimo, że nie jadłam słodyczy (a to one wcześniej najprawdopodobniej były przyczyną zaparć) zaczęły występować znów zaparcia, żylak się nieco powiększył. Od dłuższego czasu występuje również uczucie niepełnego wypróżnienia. Bardzo rzadko ból odbytu. Krew przez dłuższy czas w ogóle się nie

Krew w stolcu po alkoholu

Mam 33 lata i po wypiciu alkoholu(wódki) robię kupę z krwią (kolor krwi normalny czerwony, kolor i konsystencja kału też ok). Boli mnie brzuch z lewej strony u góry. Co to może być? Co robić?Nawracające krwawienia z przewodu pokarmowego wymagają zawsze ustalenia ich przyczyny. Najczęściej do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czy to mogą byc problemy ze sluchem?

także aspiryna może coś takie spowodować. U dorosłych przyczyną jest czasem też długotrwały stres. Niektórzy ludzie z anemią odczuwają też głośne szumy związane z krążeniem krwi w uszach. A bardzo, bardzo rzadko przyczyną jest niezłośliwy nowotwór tzw. acoustic neuroma.

Re: Bardzo proszę o pomoc

badania na pełen profil lipidowy. Wiele ludzi badając tylko krew na cukier na czczo żyje w grubym błędzie, że nie ma cukrzycy a ma, i dopiero przy innych przypadkach zdrowotnych jak zawał lub odjęcie nóg...... to wychodzi. Bo nie leczona/ogarnięta cukrzyca skutkuje miażdżycą i uszkodzeniami w zasadzie

Re: cerazette a laktacja

Sprawdzane to juz było chyba wszystko dlatego szukam juz wszelkich przyczyn. Krew ok, smoczków, butelek nie ma, ssie dobrze (zreszta do połowy września przybierał ładnie). Jedyne to moze za rzadkie karmienia w nocy? 20, 23, 2-3, 7. Sama juz nie wiem :-(

Re: co na suche skórki przy paznokciach

Mam dokładnie ten sam problem.Niestety przy wszystkich paznokciach u rąk :(. Tą odżywkę też używam jak sobie przypomnę...Czy pomaga? Mhm...Może za rzadko stosuję?Ja dodatkowo te skórki skubię,czasem do krwi...Zazdroszczę kobietom ładnych,wypielęgnowanych pazurków.U mnie przyczyną jest chyba

Re: Eozynofilia u dziecka 14 miesięcy

Robaki. Zbadajcie krew na toksokaroze, czesto ona jest przyczyna eozynofilii. Inne robaki tez rzadko wychodza w pojedynczym badaniu kalu, a owsiki np. diagnozuje sie na podstawie tesu szkielkowego, a nie nadania kalu. Lamblie bardzo trudno wykryc, gliste tez.

Re: ivf październik/listopad wątek szczęśliwy

Oliwka, nie miałaś praktycznie z badanej immunologii, niestety to nie są tanie badania, ale u Ciebie może to być kluczem do sukcesu. Mlr, to przeciwciała blokujące, chroniące zarodek. Jeśli są zbyt niskie, to zarodek obumiera. Przyczyną poronień jest też rzadko wykrywana listerioza, można się nią

normy krzepnięcia niemowlę

krew prawidłowo pobrana etc) (miał 5,5 miesiąca niecałe) INR 1,35 (0,9-1,25) APTT 45,84 (28-40) Czynnik VIII 67,7 (50-200) Czynnik XII 26,80 (70-150) Czynnik IX 47,5 (50-140) Fibrynogen 1,75 (1,8-3,5) Jestem bardzo zaniepokojona :( Pani hematolog powiedziała, żeby się nie martwić , że wyniki są ok, że

Kotka - wszystko w normie a chora... jelita

Dzień dobry, Od marca jest ze mną kotka norweska. Dosłownie po tygodniu pobytu u nas zaczęły się jej problemy jelitowe, które trwają do dziś. Polegają one na tym, że - z różnym natężeniem - pojawia się "luźna kupa", raz bądź dwa razy dziennie, cała bądź częściowo, często ze śluzem, rzadko z krwią

Re: Niskie TSH i niskie fT3

cyt z tlustezycie.pl: "Naszym standardowym leczeniem jest podanie żelaza gdy wykryto anemię, a tak naprawdę anemia powstała na skutek niedoborów żelaza jest bardzo rzadka. Może to powodować poważne konsekwencje gdy podamy żelazo osobie, która ma anemię na skutek jakiejś przewlekłej choroby i stanu

Re: Od wczoraj ból głowy w okolicy potylicy

badanie to głównie dla neurologa. Pocieszam się, że jako dziecko miałam zeza. Właśnie to lewe oko uciekało mi do środka, byc może mózg "nie nauczył" się w dzieciństwie widzieć tego zakresu. Nie wiem, muszę czekać na wizytę u neurologa. Okulistka zaleciła mi jeszcze angiografię, aby zobaczyć, czy krew

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!