Wszystko o:

rzodkiewka a witaminy

natkon

Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

Kiełki rzodkiewki cechuje ostry, wyrazisty smak. Doskonale wzbogacają potrawy kulinarne, a do tego łatwo wyhodować je w warunkach domowych. Ze względu na bogactwo właściwości zdrowotnych, kiełki rzodkiewki polecane są w szczególności dla osób, które chcą wzmocnić odporność organizmu lub wyleczyć się z przeziębienia. Poznaj ich właściwości, zastosowanie oraz sposób hodowli.

Witaminy z korzonków

Zanim na grządkach wyrośnie szczypior, rzodkiewka i ogórki, pozimowe osłabienie dobrze zwalczać kiełkami. Smaczne korzonki są bogate w witaminy, zdrowe a co najważniejsze, pochodzą z ekologicznych upraw.

Kiełki - zdrowie w zarodku

Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich szukać, a także - jak je wyhodować?

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

zawartości. W przypadku soku, problem ten odpada: wyciskasz z buraka to, co w nim najlepsze bez strat minerałów. A w buraku ich aż się roi. Potas, mangan, magnez , molibden, kobalt, wapń , żelazo, miedź, cynk, a nawet rubid i cez - to tylko niektóre z nich. W kwestii witamin w buraku drzemią spore

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki - najpopularniejsze rodzaje Kiełki to zaczątki roślin w początkowej fazie wzrostu. Do najczęściej stosowanych w kuchni należą kiełki słonecznika, fasoli mung, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, a także soi. Jedna z legend na temat ich początków mówi, że zostały odkryte przez chińskich żeglarzy

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

transportu od miejsca wytwarzania do miejsca zbytu. Podczas blanszowania tracimy: witaminy C zaledwie ok. 10-15 % (dla porównania – w syropach strata jest średnio 75 %, w kompotach i dżemach powyżej 35 %), witaminy A ok. 10 % (czyli jeszcze mniejszy niż w przypadku witaminy C), witaminy B1 i PP ok. 5

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

Uniwersalnymi, najzdrowszymi przekąskami są warzywa i owoce. Z warzyw najłatwiej jest przetransportować do pracy pokrojone na kawałki: marchewki, paprykę (w różnych kolorach!), kalarepę, seler naciowy, rzodkiewki czy całe pomidorki koktajlowe. Owoce możemy wybierać sezonowe, a przez cały rok

Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

Karotenoidy tworzą witaminę A, zatem ta grupa warzyw i owoców jest szczególnie przyjazna naszym oczom, opóźniając choćby procesy zwyrodnieniowe plamki żółtej (część siatkówki, która ma wpływ na ostrość widzenia, jego pole, a nawet rozróżnianie barw). Szczególne zasługi w tej dziedzinie ma marchew, ceniona

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

aminokwas, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Jest też dobrym źródłem białka.Kasza jaglana wygrywa z innymi kaszami w kategorii zawartości soli mineralnych, np. krzemionki, która dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie, a także w zawartości witamin B1, B2, B6 oraz żelaza

Kiełki słonecznika - zdrowe uzupełnienie diety

Kiełki słonecznika - zdrowe uzupełnienie diety

zimy i jesieni, kiedy naszym organizmom brakuje wielu składników odżywczych.  Kiełki rzodkiewki, owsa, rzeżuchy, soi, fasoli mung – to tylko niektóre ze znanych obecnie rodzajów kiełków. Wszystkie wyróżnia oryginalny smak i bogactwo cennych elementów odżywczych. Mało jednak kto wie, że

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: kopanie się z koniem - problem z językiem

b12: 7.57% kwas foliowy: 36.71% d3 poniżej normy Kwasu foliowego bym nie suplementowała, wynik nie jest zły, a teraz będą nowalijki - rzodkiewka go zawiera. B12 natomiast leży na podłodze i to jest wbrew pozorom dobra wiadomość. Jeśli kupujesz na allegro, to szukaj po hasłach "witamina b12 w

Re: błędny sposób myślenia o wydatkach

Napisałaś: (1 raz zakup ciasta w cukierni 40 PLN, za duża kwota wydana na witaminy - 78 zł, suma wydatków na coca-colę w puszkach w ciagu 5 tygodni - 60 PLN) to mi to nic nie daje, bo to nie o tego rzędu kwotę chodzi. i: Rany julek, czy każdy pęczek rzodkiewki musi zostać odnotowany, bo inaczej

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka bogata jest głównie w witaminy i minerały. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. Zawartość ?pierwiastka życia?, czyli potasu pozwala na regulację ciśnienia krwi i tętna. Rzodkiewka usprawnia

Re: rzodkiewka..jakie ma witaminy

Gość portalu: aswe napisał(a): > dzieki sorry nie jestem z polski i polska ortografia to moja slabosc

Re: Jadłospis problem

doprecyzuję: nie chodzi o to, żeby wkrajać małosolnego czy rzodkiewki do płatków i tak jeść (chyba, że komuś smakuje), ale żeby zjeść je same, dostarczając tych węglowodanów złożonych, a ogórek z ręki:), dla witamin. -- Marszałek Senatu, Stanisław Karczewski, zaapelował do najbogatszych Polaków

Domowe zakwasy do picia - na zdrowie!

Buraczany wszyscy znają. Od kiedy się nauczyłam robić (niedawno) to zawsze jakaś butla stoi w lodówce a nowy się kisi z słoju. Do tego witamina C (w proszku) z miodem i jeszcze nie mieliśmy kataru tej zimy. Wczoraj wyczytałam o zakwasie z selera - wątek z przepisem poniżej. Zaraz zabieram się za

Re: rzodkiewki pierwsze witaminy wiosny:)))n/txt

Ale te rzodkiewki to były w Dzięciole. Niezła pozycja, tak w ogóle Jerzego Gruzy. "Jasiu, jak ja nie lubię tych wstrętnych myszy." to lubię bardzo

Re: Zastosowanie prezerwatyw

zamkniete albo smoczkami (byly kiedys smoczki do karmienia niemowlat zakladane na butelke bez plastikowej oprawki) jak i prezerwatywami. Pociete w obraczki sluzyly jako gumki recepturki do wiazania warzyw w peczki ( np rzodkiewek) Sluzyly tez za smoki- do karmienia cielakow. Butelka wielka, po napoju, w

Pyszna zodkieweczka!

Rzodkiewka..... Wczesną wiosną pojawiają się na straganach nasze, polskie rzodkiewki. Najlepiej jeść je na surowo, ale można także przygotować sok. Wyciśnięta rzodkiewka zawiera mnóstwo witaminy C, więc wspomaga organizm w walce z wczesnowiosennymi chorobami. Sok zawiera magnez, więc działa kojąco

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!