Wszystko o:

sód i potas we krwi

podpis główki

Sód

Pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Niedobór sodu powoduje m.in.: niewydolność wątroby bądź serca, zmęczenie, utrate apetytu i łaknienia, skurcze mięśni, upośledzenie koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania, odwodnienie, spadek ciśnienia krwi, ból głowy.

Źródła sodu w pokarmach: najwięcej w soli stołowej, sporo jest też w serach i wędlinach.

kaole

Renina - jaką pełni rolę

Renina - jaką pełni rolę

Renina to enzym wytwarzany przez nerki. Ma on szczególne znaczenia dla utrzymania prawidłowego stężenia sodu oraz potasu w organizmie. Dodatkowo ma zdolność podnoszenia ciśnienia krwi. Co jeszcze potrafi i dlaczego jest taka ważna?

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Ciągle dopada cię ochota na śmieciowe jedzenie? Lody, czekoladę, chipsy albo smażone mięso? To znak, że twojemu ciału brakuje odpowiednich witamin i minerałów. Dowiedz się, czego potrzebujesz i jakimi zdrowymi produktami możesz to uzupełnić.

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w naszych organizmach - niedobór mógłby skutkować wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jonogram to nazwa określająca zestaw badań laboratoryjnych, określających ocenę zawartości elektrolitów w osoczu krwi. Co warto wiedzieć o podobnych badaniach? Jakie są normy, jak interpretować wyniki, gdzie można przeprowadzić podobne testy i ile właściwie kosztują? Oto wszystkie najważniejsze informacje o jonogramie!

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

odczuwalne wsparcie. Substancje zawarte w wodzie dzielimy na główne, tzw. makroelementy - przede wszystkim wapń, magnez, potas, sód, substancje podrzędne, czyli nieorganiczne związki azotu, żelazo, krzemiany, oraz substancje organiczne i pierwiastki śladowe, czyli mikroelementy. Wapń i magnez - dobre nie

Diuretyki (leki moczopędne) - zastosowanie, rodzaje, skutki uboczne i przeciwwskazania

Diuretyki (leki moczopędne) - zastosowanie, rodzaje, skutki uboczne i przeciwwskazania

węglanowej - wykorzystywane przede wszystkim w leczeniu jaskry , osmotyczne - stosowane w leczeniu zaparć i zatruć, do redukcji ciśnienia wewnątrzczaszkowego i wewnątrzgałkowego, do przygotowania do zabiegów diagnostycznych jelita grubego, oszczędzające potas - używane głównie w leczeniu nadciśnienia

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie krwi - morfologię z rozmazem i OB - raz w roku - poziom glukozy ora elektrolitów (tj. sód, potas, magnez, fosfor, wapń) należy badać raz na trzy lata - ciśnienie krwi należy mierzyć raz w roku Badanie ogólne moczu - raz w roku Badanie stomatologiczne - raz

Amoniak - kiedy należy przeprowadzić badania krwi i moczu?

Amoniak - kiedy należy przeprowadzić badania krwi i moczu?

czynniki, to zawyżony poziom amoniaku w moczu może świadczyć między innymi o:  odwodnieniu kwasicy oddechowej kwasicy metabolicznej ketonemii niedoborach sodu i potasu. Amoniak we krwi  Obecność amoniaku we krwi zwana jest również hiperamonemią, Pojawia się na skutek zupełnego braku, lub też

Biegunka  ciąży - co stosować

Biegunka ciąży - co stosować

pojawiają się kilka, a nawet kilka razy dziennie, niekiedy z domieszką krwi. Towarzyszą im silne bóle brzucha, czasem również gorączka . Początkowo konieczne jest wstrzymanie się od jedzenia i zapobieganie odwodzeniu, przyjmując płyny wzbogacone szczególnie w sód i potas , najlepiej o temperaturze 25-30

Odwodnienie - przyczyny, objawy i leczenie

Odwodnienie - przyczyny, objawy i leczenie

Leczenie odwodnienia polega przede wszystkim na podawaniu choremu wody do picia oraz zatrzymania "uciekania" wody z organizmu (na przykład zahamowania biegunki). Osobie odwodnionej można podawać roztwory nawadniające, w których skład wchodzą woda, glukoza chlorek sodu i potasu oraz cytrynian sodu

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

, PP i E, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, sód i mangan. Oprócz tego posiada olejki eteryczne (apiol, mirystycynę i terpeny), flawonoidy oraz kumaryny. Korzeń pietruszki: właściwości zdrowotne Korzeń pietruszki można nie tylko jeść, lecz także robić z niego wywar. Pietruszka korzeniowa ma

Górna granica potasu i sodu

badania lekarskiego, pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, wykonania EKG serca (ze względu na bóle w klatce piersiowej). Poziom sodu i potasu przy górnej granicy normy na pewno nie jest przyczyną dolegliwości. Uważam, że powinien Pan lub powinna Pani koniecznie skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Zbyt duża ilość potasu we krwi

Moja babcia ma za dużo potasu w krwi - wyniki są złe. Tato mi mówił, że może iść do szpitala. Moja babcia ma 79-80lat lecz trzyma się bardzo dobrze, nawet czyta bez okularów. Jak obniżyć chociaż troszeczkę potas z krwi? Są na to sposoby?Podwyższony poziom potasu we krwi najczęściej związany jest z

Niski poziom potasu

/w lek. Mimo to poziom potasu we krwi jest niski, czemu też towarzyszą mi: kołatania serca i osłabienie. Nie wiem,co robić...Czy uzupełnić go można kroplówką z potasem? Jeśli tak to do kogo się zgłosić po zlecenie jej? (Ostatnio badany potas we krwi wynosił 2,3). Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Serce dziecka - badania

Wczoraj mu pobierali krew. Potas i sód miał badany w zeszłym tygodniu. Były w normie. Magnezu nie badałam. A jak wygląda prawidłowe badanie? Wczoraj syn nie był na czczo, jak mu krew pobierali.

Re: prosze o pomoc jakie badania zrobic i co dale

Badanie moczu pełne Krew mogrofolia i rozmaz Vit b12 ,żalazo OB ,CRP kreatynina ,mocznik próby watrobowę potas, sód ,magnez Hormony Tarczycy USG jamy brzusznej Dobry psycholog

Brak diagnozy a fatalne samopoczucie

, wit. D3, glukozę, potas, sód, mocznik, kreatynina, badania moczu; USG biodra, EKG, EEG, echo, holter - wszystkie te badania były w normie. Niestety od dłuższego czasu stwierdzam u siebie następujące objawy: - zmęczenie, osłabienie, wyczerpanie - nietolerancja wysiłku, słabe mięśnie - sztywność i

Re: czy jest tu lekarz ?

Acha. Ja z badań miałam usg piersi i dołów pachowych, bad ginekologivzne z cytologią, rtg klatki piersiowej. Bad moczu. Z krwi morf z ręcznym rozmazem, glukoza, próby wątrobowe, ck, ob, crp, sód, wapno, potas,magnez, bolerioza,toksoplazmoza, tsh z jakimiś F coś tam.przepływy na szyi. Wszystko ok

Re: Skurcze...

Chodzi o witaminę B6. Warto też sobie zrobić badanie poziomu we krwi: wapnia, sodu, magnezu i potasu.

Od sp9tcu

gruczołu krokowego 4 potem to przerost łagodny gruczołu krokowego 5 potem rak prosttay 6 potem rak pęcherza moczowego Obstawiam 1 lub 2 co zrobić Morfologia krwi ,pruby watrobowe ,cholestrol , potas ,sód ob i cp ,kreatynina i mocznik Antybiogram moczu usg jamy brzusznej prostaty jader

Re: Wyniki krwi noworodka, prośba o interpretacje

,0-34,0 MCHC 37,0 g/dl 32,0-37,0 RDW-CV 15,2 % 11,5-14,5 RDW-SD 50,6 fl n. 37,0-54,0 Płytki krwi 443 K/ul n.150-400 PDW 10,2 fl n.9,0-17,0 MPV 9,8 fl n.9,0-13,0 P-LCR 22,2 % , 13,0-43,0 Glukoza 100 mg/dl n. 50-80 Sód 148mmol/L n. 136,0-145,0 Potas 5,5 mmol/L n.3,5-5,1 Chlorki106,1 mmol/L n. 98,0-107,0 CRP 4

Re: ciśnienie mam

ja kupuję sól morską o obniżonej o 30% zawartości sodu z magnezem i potasem, w małych foliowych opakowaniach,mają wagę coś 350g,potas ponoć pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Cenne składniki zawarte w koperku

Cenne składniki zawarte w koperku Surowcem lekarskim jest cała roślina ? liście, łodygi i nasiona. Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. W jego składzie znajdują się także olejki eteryczne np. karwon

Proszę o interpretacje wyników krwi

krwi: Granulocyty obojętnochłone segmentowane 46 % (40-70) Granulocyty kwasochłone (enzynofile) 5 % (1-5) Limfocyty 49 % (20-45) ponad norme Aminotransferaza alaninowa alt 40 U/l (0-42) Aminotransferaza asparaginowa ast 26 U/l (0-42) Elektrolity Na,k Sód 124 mmol/l (136-146) Potas 5,03 mmol/l (3

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!