Wszystko o:

sól

kaole

Sól gorzka (sól Epsom)- więcej niż sól?

Sól gorzka (sól Epsom)- więcej niż sól?

Czy sól może być zdrowa? Okazuje się, że tak, ale niestety nie ta używana w kuchni. Sól gorzka, nazywana też solą Epson, w opinii jej zwolenników to cudowny sposób na wszelkie dolegliwości. Jak jest naprawdę i co takiego potrafi?

Czarna sól: właściwości, zastosowanie

Czarna sól, której nazwa w języku hindi brzmi kala namak, jest popularnym dodatkiem do potraw indyjskich. Charakteryzuje ją specyficzny smak i zapach, przypominający gotowane jajka, co zawdzięcza zawartości związków siarki. Jest ceniona także przez wegan. A patrząc na tę przyprawę od strony chemicznej, to jest to po prostu smakowa sól kuchenna.

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony, mimo swojej nie najlepszej renomy, sam w sobie wcale nie jest niezdrowy. Bez niego życie nie mogłoby istnieć. Smak ten to informacja, że w danym produkcie skrywają się sole mineralne: sód i potas. Ma wpływ na regulację gospodarki wodnej, zapobiega odwodnieniu, wspomaga układ nerwowy i mięśnie. Szkodliwy jest, a i owszem, ale nadmiar. Poznaj dwie strony medalu.

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! - Dowody naukowe nie pozostawiają żadnych złudzeń. Sól należy do najważniejszych czynników wywołujących nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawały serca oraz raka żołądka . Najwyższa pora zacząć ostrzegać konsumentów, że sól nie jest sprzymierzeńcem - mówi prof

Sól bocheńska - bogactwo składników mineralnych. Na co pomaga sól jodowo-bromowa?

Sól bocheńska - bogactwo składników mineralnych. Na co pomaga sól jodowo-bromowa?

Sól bocheńska - cenny skład Sól jodowo-bromowa zawiera cały szereg składników mineralnych: jodki - nie mniej niż 0,03 proc. bromki - nie mniej niż 0,05 proc. wapń - nie mniej niż 1,5 proc. magnez - nie mniej niż 0,8 proc. sód - nie mniej niż 35 proc. chlorki - nie mniej niż 55 proc. żelazo - nie

Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?

Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?

Różne rodzaje soli w kuchni i poza nią 1. Sól kuchenna Najpopularniejszy typ soli to sól kuchenna. Używa jej większość osób, dodając do potraw, by wzmocnić i poprawić ich smak. To prawie czysty chlorek sodu, występujący w postaci oczyszczonej soli warzonej lub nieoczyszczonej i grubszej - kamiennej

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

? Zalety warzyw strączkowych Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki TAK Podobnie jak w przypadku cukru, sól spożywana w nadmiarze zasługuje na miano białej śmierci. Zarazem bez jej odpowiedniej ilości żyć się nie da. 5-6 gramów dziennie (łyżeczka), ze względu na zawartość sodu ( sól

Sól emska - co to takiego, kiedy jest stosowana i jakie są jej właściwości?

Sól emska - co to takiego, kiedy jest stosowana i jakie są jej właściwości?

Sól emska to biały, suchy, jednorodny proszek o słonawym smaku, złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu oraz węglanu sodowego. Mimo że ma postać proszku, to w sprzedaży sól emska najczęściej występuje w postaci tabletek do ssania lub takich, które rozpuszcza się w wodzie. Sól emska

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Sól spożywcza, stosowana w nadmiarze, jest szkodliwa dla zdrowia. Nawet jodowana sól kuchenna czy coraz popularniejsza sól morska mogą szkodzić, gdy ich dzienne spożycie przekracza pojemność łyżeczki do herbaty. Taka ilość (5-6g) jest organizmowi niezbędna, by mógł utrzymać równowagę kwasowo

Spożycie bezpiecznej ilości soli - kwestia zdrowia, nie tylko smaku

Badania potwierdzają: nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie Sód jest istotnym pierwiastkiem pełniącym w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji - m.in. reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, umożliwia przenoszenie impulsów nerwowych, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni

Zobacz wideo

sól...

Mam słoik bryłek soli z posypki chodników; czy ta sól zawiera jakieś szkodliwe składniki - czy można ją użyć w kuchni?

Zawartosc soli w soli

powiedzcie mi kochani, czy jest to fizycznie (chemicznie?) możliwe, zeby jedna sól była bardziej słona od drugiej? bo ja mam wrażenie, ze zwykła sypka sól kuchenna (fluorowana i jodowana) nie jest tak slona jak morska na przykład.

sól

Jak radzicie sobie bez soli? Czy można używać soli morskiej (gdzieś to wyczytałam ale nei wiem czy w 1 fazie)?

sól

Dziewczyny jak to jest z ta solą- wiem że nie powinno sie jej dodawać do posiłków dla niemowląt - a w obiadkach HIPP jest i najgorsze jest to ze w chyba jedynym ktory moze jesc moj maluszek tzn. ryż+brokuły+królik z HIPPa sól jest także:( Czy ktos wie ile jest tam dodane soli? Na etykiecie

sól

Dziewczyny jak to jest z ta solą- wiem że nie powinno sie jej dodawać do posiłków dla niemowląt - a w obiadkach HIPP jest i najgorsze jest to ze w chyba jedynym ktory moze jesc moj maluszek tzn. ryż+brokuły+królik z HIPPa sól jest także:( Czy ktos wie ile jest tam dodane soli? Na etykiecie

sól

Witam. Mam pytanie do Pani doktor. Ile soli dziennie może zjeść 13-miesięczny maluszek bez szkody dla zdrowia.

sól

Czy to bardzo żle przyprawiac jedzenie niemowlaka solą? Czy to jest całkowicie niedopuszczalne?

sól

Szanowne Panie, byłbym wdzięczny za wyjaśnienie dlaczego sól jest aż tak niezdrowa? Czy są jakieś produkty, których szczególnie powinienem unikać? Mam 30 lat, dużo biegam, ale jednocześnie preferuję bardziej potrawy "dosolone" niż "niedosolone".

sól

witam! prosze Pania Doktor o opinie na temat nieznacznej ilości soli w psiłkach dla 10 miesieczniaka (prawie - od 1 maja). pare razy dostała kropelke do spróbowania róznych dań, które jedliśmy i i widzałam, że dania , które maja "jakis" smak zjada chetniej. ostatnio posolilam jej zupe w

pieczenie na soli / w soli

witam jestem takim beztalenciem kulinarnym, że potrafię zepsuć najłatwiejszy przepis - tak też stało się z upieczona na soli karkówką; nie było aż tak tragicznie, ale mięso było upieczone nierównomiernie - na spodzie było bardzo dobre, wyżej były miejsca takie bardziej gumowate... i tak sobie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!