Wszystko o:

słodki smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Małgorzata Skorupa

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

Jesteśmy ewolucyjnie zaprogramowani do jego poszukiwania w pokarmach. Natura nauczyła nas, że jeśli coś jest słodkie, jest zarazem bezpieczne dla zdrowia, dodaje sił, odbudowuje tkanki. O jakich funkcjach dla organizmu informuje słodycz i co o twoim charakterze mówi zamiłowanie do słodkości?

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Lekarze biją na alarm: coraz więcej osób zapada na cukrzycę. Mimo że trudno jej zapobiegać, na szczęcie można ją opanować i nie dopuścić do groźnych powikłań. By to zrobić, trzeba jak najwięcej wiedzieć o cukrzycy.

Orzechy nerkowca - prozdrowotny smakołyk

Orzechy nerkowca charakteryzuje słodki, lekko migdałowy smak. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Obecnie uprawia się je przede wszystkim w Brazylii, Indiach, Tanzanii i Wietnamie. Nazwę zawdzięczają specyficznemu kształtowi, który nasuwa skojarzenia z nerką. Orzechy nerkowca wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W ostatnich latach odkryto, że mogą powstrzymywać rozwój cukrzycy typu drugiego.

Migdały - oprzesz im się w święta?

Migdały - oprzesz im się w święta?

trujące (ze względu na kwas pruski). Na stołach króluje odmiana Sativa - migdały słodkie, obfitość dobra. Amerykański afrodyzjak? Cibeles to jedno z najstarszych znanych bóstw Azji Mniejszej. Zwana przez Greków Reą jest boginią płodności, żyzności, ziemi. Skoro, według legendy, z jej genitaliów powstały

Gruszka - jedz miąższ, nie zaniedbuj skórki. Te zalety gruszki warto znać

Gruszka - jedz miąższ, nie zaniedbuj skórki. Te zalety gruszki warto znać

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Podobno gruszki znano w Europie od czasów prehistorycznych - suszone owoce znaleziono w wykopaliskach na terenie dzisiejszej Szwajcarii i Włoch. Do Grecji przybyły - prawdopodobnie - z Persji. Dziś robią karierę na całym świecie. Gruszka od środka Witamin gruszce n

Żurawina na nowo odkryta

Żurawina na nowo odkryta

Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem od lat stosowali owoce żurawiny jako znakomity środek zapobiegający przeziębieniom, obniżający ciepłotę ciała. Sok i mus z żurawin polecany jest w leczeniu anginy, chronicznego zapalenia migdałków , reumatyzmie. Żurawinę stosuje się również w nieżycie trzu

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

, uwzględniające porę roku, a także strefę klimatyczną, w której żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego

Język - giętki mięsień, który dużo może. Budowa, funkcje i choroby języka

Język - giętki mięsień, który dużo może. Budowa, funkcje i choroby języka

, spłaszczanie). Język: jak czujemy smak? Język umożliwia rozróżnianie smaków dzięki kubkom smakowym. Mają one receptory, które reagują na określone smaki. Wyróżniamy 5 smaków. Dzielą się na słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. Smak umami jest ciężki do scharakteryzowania - o wiele lepiej w jego określaniu

Pistacje: jedz nie tylko dla przyjemności

Pistacje: jedz nie tylko dla przyjemności

lubią pistacje Orzeszki pistacjowe są słodkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak. Miłość do nich jest tak powszechna, że dorobiły się własnego święta. 26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji.

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę  jedzenia

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę jedzenia

potrzebują czasu na akomodację. Ludzkie oko przystosowuje się do widzenia w ciemności, a skóra do gorącej wody. Język również adaptuje się do zmian. Jednak to od nas zależy jakiego rodzaju bodźce będziemy wysyłać kubkom smakowym. Umami. Tajemniczy piąty smak Słony, słodki, gorzki i kwaśny. Nasze

Brak smaku

Od 2 tyg mam brak smaku. W buzi mam posmak mydlin z goryczą. W ogóle nie odczuwam smaku potraw ani napoi, a miód nie jest słodki tylko gorzki. To dla mnie straszny dyskomfort i uciążliwość. To może być poważne? Proszę o pomoc.Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Należy

Co zrobić z wiecznym poczuciem głodu?

nabiału. Nie będzie przyzwyczajał się do słodkiego smaku. Podczas szykowania posiłków może mu Pani podawać kubek z wodą, nalaż przy nim, podać warzywa do przejedzenia. Dziecko w tym wieku bacznie obserwuje swoich opiekunów, dlatego warto spróbować posiłki jeść wspólnie. Nałozyć na podobne talerze

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

słodki jest smak zemsty

Historia potrafi płatać figle, słodki jest smak zemsty. Amerykańskie elity zakochane do utraty rozsądku w globalnej władzy, organizujące rewolucje i przewroty, zmieniające tyle razy i przez tyle lat reżimy w różnych częściach świata, same poznają smak rewolucji i zmianę reżimu w samym mateczniku

"Słodki smak miłości" Sarah Vaughan.

Szkoda, że taki tytuł okropny podarowano tej książce na naszym rynku , ech. Tak czy inaczej mam nadzieję na fajną lekturę. -- http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12466 Japonia http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33434 Kryminały i sensacje

Glutaminian a smak słodki

Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest

Re: i w Michalinie są pyszne lody

Zgadzam się ze SnOOkie - za słodkie, za drogie i w dodatku jakieś chemiczne w smaku. Moim zdaniem, oczywiście.

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

x i D. zapraszam do przeczytania wcześniejszego tekstu o słodkich smakach dzieciństwa: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,11357019,Slodki_smak_dziecinstwa__Tam_byly_pyszne_lody_i_ciastka.html. Tam wspominam lodziarnię Miś i pączki przy Galerii Centrum pozdrawiam

Re: Glutaminian a smak słodki

> Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki. Czyli jest możliwa taka sytuacja, że organizm przyzwyczajony do glutaminianu odbiera np. czekoladę jako mniej słodką, a po odstawieniu glutaminianu czekolada wydaje się bardziej słodka? Bo przecież do czekolady chyba nie dodają glutaminianu, a do

słodki smak w ustach

Stworzyłam ten wątek w "zdrowiu kobiety" i dopiero zauważyłam, że byc może tu powinnam zadać to pytanie... Od jakiegoś czasu, przede wszystkim w nocy czuję słodki smak w ustach- nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, a zaczyna mnie to zastanawiać i trochę martwić, bo chyba to nie

Słodki smak owocu zakazanego

P. rezydent Bredzisław Komoruski.... Może być? -- Obywatelu! Nie zapomnij podpisać wniosku o referendum w sprawie odwołania HGW! Wyślij Bufetową na zmywak.

Re: Poznań i Szczecin - gdzie zjeść? I takie tam

Popdpowiem, że czernina jest zupą słodko-kwaśną, nie każdemu odpowiada takie połączenie smaków. Najlepiej oczywiście wbić się na czerninę domową u jakiejś poznańskiej gospodyni, moja teściowa robi smaczną:)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!