Wszystko o:

sól dietetyczna

eska

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Choroby tarczycy leczy specjalista endokrynolog i najczęściej bez klasycznej farmakologii lub innego postępowania (np. operacji) choremu nie można skutecznie pomóc. Dieta jednak zawsze ma znaczenie wspomagające. Lekarz powinien przekazać szczegółowe wytyczne, co jeść, a czego unikać.

Chrzan - witaminowa rewelacja

Chrzan kojarzony jest przede wszystkim z bardzo charakterystycznym ostrym smakiem. Z tej przyczyny nie wszyscy go lubią. Jednak chrzan to prawdziwa witaminowa bomba. Wykluczając go z diety pozbawiamy nasz organizm wielu korzyści. Przykładowo, chrzan zawiera większą ilość witaminy C niż popularne cytrusy, takie jak cytryna czy pomarańcza. Warto więc spojrzeć na tę roślinę bardziej przychylnym okiem, nawet jeśli nie odpowiada nam jej specyficzny smak.

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz, jedząc kiszonki?

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy" ( czytaj więcej na ten temat). Co zatem z solą jodowaną w przypadku osób szczególnie zagrożonych (np. ze względu na obciążenie genetyczne) czy już chorujących na chorobę Hashimoto lub chorobę Gravesa-Basedowa? W każdym wypadku ustalenia dietetyczne należy

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

wiele programów badawczych. Powstają zalecenia dietetyczne, np. dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem, żywionych bezglutenowo. Rzeczywiście, ośrodek promuje też kuchnię norweską (a właściwie północną, nordycką), głównie ze względu na niską zawartość cholesterolu, małe porcje, unikanie spożywania

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Z drugiej strony w sól oraz żywność wysokoprzetworzoną, które to m.in. zatrzymują wodę w organizmie i są powodem powstawania obrzęków. Jednym słowem spożywając białe pieczywo, słodycze, ciasta, produkty typu fast-food, napoje gazowane narażamy się nie tylko na

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

smak. Siarczany i inne środki konserwujące mogą wywoływać zapalenie skóry albo przyspieszać jej starzenie. Dodatkowo zazwyczaj spora zawartość soli prowadzi do puchnięcia. Cóż, młodzieńczego wyglądu to raczej nie wróży. Nie wróży też dobrej formy i zdrowia. Jak się ustrzec? Przede wszystkim czytać

Ile i co powinno pić dziecko?

Ile i co powinno pić dziecko?

całe życie. Współczesna dieta, obfitująca w żywność przemysłowo przetworzoną zawierającą sporo substancji, których usunięcie wymaga spożycia dodatkowych ilości płynów, zachęca do picia więcej niż przodkowie. Tymczasem... Nawet najmniejsze dzieci spożywają za dużo soli, bo obfituje w nią pieczywo i

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Żywienie osób po udarze mózgu* jest często poważnym problemem, nie tylko w wymiarze dietetycznym. U chorych mogą wystąpić na przykład problemy z połykaniem, odruchy kaszlu, a nawet niewydolność oddechowa. Początkowo niezbędne bywa nie tylko karmienie, ale i żywienie dojelitowe, a nawet

Co w parówce siedzi? Dietetyk analizuje skład konkretnych produktów

Co w parówce siedzi? Dietetyk analizuje skład konkretnych produktów

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła pustych kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość wody minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Jeśli chodzi o pomiary masy ciała, to najlepiej wykonywać je

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: odchudzam się - jakie obiady

Dietując jadłam musakę z mięsa mielonego indyczego z bakłażanem ( uprzednio pokrojonym w plastry i zgrilowanym) . Do przesmażonego mięsa dodaj (oprócz pomidorów oczywiście) , koniecznie cynamon - daje świetny smak , a na wierzch ( przed zapiekaniem) zmiksowane jajko z jogurtem naturalnym i solą

Re:Zacznij używać soli dietetycznej na przykład

"Salvity". To sól potasowa wskazana na przykład dla nadciśnieniowców. Zalecenia w diecie bezsolnej. Zamiast soli:por, pietruszka, seler, pomidory, kapusta, cebula przyrządzane na kwaśno lub surówki zaprawione kwaśnym mlekiem. Poza tym zalecane jest zwiększenie ilości spożywanego kminku

Re: Zalewajka :-)))

roseanne napisała: > z czego robisz, by byla zgodna z twoimi ograniczeniani dietetycznymi? *********** Alergię mam tylko na pszenicę, nie na gluten w ogóle, więc zakwas z mąki żytniej jest OK. Tylko musi być od sprawdzonego producenta, żeby mieć pewność. Reszta to klasyka: biała kiełbasa

Re: Jak nie tuja szmaragd to co ?

"Owoce są surowcem witaminizującym, dietetycznym i przeciwgorączkowym. Suszone owoce wykorzystuje się jako dodatek do herbaty podnoszący ogólną odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych, w zakażeniach bakteryjnych, w stanach zapalnych błon śluzowych oraz dla zwiększenia szczelności

Re: Co to jest owsianka?

flicek napisała: > Dla mnie to platki / otreby owsiane gotowane na mleku. Czytajac inny watek wyda > je mi sie, ze dla niektorych to platki na wodzie? Jak takie cos smakuje? gotuje sie na wodze, dodając szczypte soli dietetycznie jest na wodzie, ale niesmaczne wiec dzieciom daje z

Re: Propozycje dań na odchudzanie

To nie jest tak,że dania dietetyczne muszą być specjalnie przygotowywane. Wystarczy pozamieniać kilka składników na mniej przetworzone i wystarczy. Np. Makaron biały na brązowy ryż tak samo. Zamiast śmietany Jogurt naturany.Mąka zamiast białej to pełnoziarnistą także żytnią.Jedz kasze Jęczmienną

Re: Przerzuć się na sól dietetyczną.

Jodu do niej nie dodają, zdrowsza jest bezapelacyjnie a cenowo też nie szok żaden. Polecam sól potasową Salvity. -- Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim jesteś...

Re: Przerzuć się na sól dietetyczną.

poczytac duzo na ten temat i zadecydowac samemu... Szwajcaria bodajze byla pierwszym krajem na swiecie (1920) ktora nakazala producentom soli dodawac jod. W wyniku tego dzialania stala sie tez pierwsyzm krajem na swiecie ktory poradzil sobie z epidemia guzow tarczycowych. A tymczasem w Australii mamy

Re:Przejdź na sól potasową. (dietetyczna)

I tak klasyczną NaCl masz w każdym niemal produkcie. Ręczę ci, że nawet całkowite wyeliminowanie soli nie wpłynie na zmianę ciśnienia. Tak samo zresztą jak rzucenie palenia i picia kawy. To są mity. -- Troll to nie człowiek - to troll.)))Szczególnie na pasach...

Re: Mam zamek!

się gotuje fasolkę. Czyli ze dwie godziny w moim wykonaniu. Po czym dodać dwa koncentraty ( bez słoiczków), majeranek w ilość wszystko co zakupiono. Sól i pieprz w ilość uznaniowej. Powstaje smaczna breja niezbyt dietetyczna. Rodzinę ustawić w kolejce i czystą chochlę nalewać produkt. Uffff

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!