Wszystko o:

sól jodowana

Magda Kłodecka

Wzbogacone menu

Wzbogacone menu

Na świecie wzbogacanie żywności w witaminy i składniki mineralne stosowane jest od kilkudziesięciu lat. U nas tylko sól jest niemal w całości jodowana.

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

Ponieważ jest ściśle związany z funkcjonowaniem tarczycy, przypisuje się mu ogromną rolę. Po jod jeździmy nad morze, zalecamy go przyszłym mamom i dzieciom. Zarazem pojawiają się głosy, że za dużo go w pożywieniu i trzeba na niego uważać. Naprawdę?

Wole endemiczne

Wole to termin medyczny określający powiększenie tarczycy. Rozrost gruczołu może być spowodowany bardzo wieloma czynnikami. Najczęściej jednak ma on związek z nieprawidłowym stężeniem jodu w organizmie.

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

wydaje się niezwykle kuszące. Skoro kluczowy w jej sprawnym funkcjonowaniu wydaje się być jod , to warto latem wybrać się nad morze. Skoro coraz więcej mówi się też o znaczeniu witaminy D, przydałyby się również kąpiele słoneczne. Chociaż brzmi kusząco, to spore uproszczenie. Z powodu jodowania soli

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Sól spożywcza, stosowana w nadmiarze, jest szkodliwa dla zdrowia. Nawet jodowana sól kuchenna czy coraz popularniejsza sól morska mogą szkodzić, gdy ich dzienne spożycie przekracza pojemność łyżeczki do herbaty. Taka ilość (5-6g) jest organizmowi niezbędna, by mógł utrzymać równowagę kwasowo

Wole obojętne

Wole obojętne

niemal niespotykany ze względu na obowiązkowe jodowanie soli kuchennej). Organizm, nie mając dość jodu, by sprostać zapotrzebowaniu w produkcji hormonów, zwiększa masę tkanki produkującej hormon. Diagnostyka USG tarczycy i oznaczenie poziomu hormonów tarczycowych we krwi. Leczenie Polega na podawaniu

Jod

Jod

wzwyż 150 g dziennie Kobiety w ciąży 175 g dziennie Kobiety karmiące piersią 200 g dziennie Źródła: Sól jodowana Jarzyny Ryby Czytaj także: Magnez na zdrowie Żelazo Potas Flawonoidy, samo dobro prosto z natury Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

od 1997 r. obowiązkowo joduje się sól kuchenną. To pozwala zaspokoić przeciętne potrzeby organizmu wynoszące ok. 150 mikrogramów na dobę. Nasz kraj jako jeden z pierwszych w Europie jodował sól już w 1935 r. Robiono to w Wieliczce, a taką sól rozprowadzano na Podhalu, gdzie jodu w glebie, w wodzie, a

Zadbaj o hormony

nazwę wola. Kiedyś w Polsce wole zdarzało się dość często, jednak od czasu kiedy obowiązkowo joduje się u nas sól kuchenną (patrz ramka), pacjentów z wolem jest wyraźnie mniej. Niedoczynność tarczycy leczy się stosunkowo łatwo, tanio i bezpiecznie. Chorym podaje się syntetyczne hormony w postaci

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ogórki kiszone-sól jodowana?

Sól kamienna gruba niejodowana i chrzan najlepiej konserwują. Jod nie tylko zmienia smak ogórków, ale powoduje, że nie trzymają się długo.

Re: Ogórki kiszone-sól jodowana?

Gość portalu: gość napisał(a): > niezła rada po 10 latach< A bo co? teraz kisi się ogórki bez soli, czy jak? Czy już w każdym starym wątku, który nic nie stracił na aktualności będą tego typu uwagi? To już staje się nudne. -- naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie

Re: Sól jodowana

ilościach aby miały wpływ na nasza tarczycę Jeśli chodzi o sól nie jodowaną to w moim mieście praktycznie w każdym sklepie się znajduje owszem również jest też jodowana – jednak ja ograniczam sól do minimum ponieważ ona znajduje się w naturalnych produktach oraz dbam o swoje ciśnienie pozdrawiam

Re: Co jest obciachem wizażowym wg ematki?

Odstawić sól jodowaną. -- http://apostazja.pl http://img685.imageshack.us/img685/5541/userbarac.png

Sól jodowana

Mit: sól jodowana uchroni nas przed chorobami tarczycy. Fakt: Sól jodowana uchroni nas przed niedoborem jodu i jedną chorobą tarczycy - niedoczynnością spowodowaną brakami jodu. Za to wpędza nas w inną chorobę tarczycy, niedoczynność spowodowaną (również) nadmiarem jodu, na którą według różnych

W 1986 sól nie była jodowana

> Sól jest jodowana I właśnie z tego powodu podawanie dorosłym płynu Lugola nawet gdyby coś nam wybuchło tuż pod granicą dzisiaj byłoby absolutnie zbędne. W 1986 sól nie była jodowana i Polacy mieli braki jodu.

sól jodowana czy nie???

czy przy stwierdzonej i leczonej tyroksyną chorobie hashimoto można jeść sól jodowaną czy lepiej niejodowaną??? Czy trzeba stosować jakąś dietę, czegoś np. unikać ?

Re: W 1986 sól nie była jodowana

Ale przecież gari nie karze Ci jeść beczki soli. Sól jest od lat jodowana, dzięki czemu na bieżąco jod jest dostarczany i nie powinny występować braki...

Re: Sól jodowana

masz chyba jakies niekatualne dane, mimo jodowania soli w Polsce i tak wiekszość ludzi ma niedobor jodu -- Podróż w świat zapachów

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!