Wszystko o:

skrobia

kaole

Skrobia - co to takiego? Jakie ma właściwości i czy warto wprowadzić ją do codziennej diety?

Skrobia - co to takiego? Jakie ma właściwości i czy warto wprowadzić ją do codziennej diety?

Skrobia do doskonałe źródło energii, ale i błonnika pokarmowego, który pomaga nie tylko wyregulować trawienie. Potrzebują go bakterie jelitowe, które odpowiadają za odporność oraz układ krążenia. Dlaczego warto mieć w swojej diecie produkty bogate w skrobię i jak ją podawać, aby zyskać jak najwięcej?

Maniok: wartości odżywcze. Jak jeść maniok?

Maniok to podstawa diety mieszkańców trzech kontynentów, czyli tropikalnej Afryki, Ameryki Południowej oraz południowo-wschodniej Azji. Aż 2/3 mieszkańców tych rejonów spożywa maniok codziennie i stanowi on dla nich główne źródło węglowodanów. W Europie maniok jest mało popularny, z wyjątkiem tapioki - mączki tapiokowej w formie maleńkich kuleczek, chętnie spożywanych w formie deseru. Maniok jadalny to bulwa krzewu pochodzącego z Południowej Ameryki, który podbił ogromną część naszego globu. Aktualnie uprawa manioku zajmuje ponad 23,5 mln hektarów ziemi.

Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?

Polisacharydy - lub inaczej wielocukry, cukry złożone - to grupa związków zbudowanych z reszt monosacharydowych oraz różnych ich pochodnych. Zaliczane są do węglowodanów i biopolimerów, które w świecie roślin oraz zwierząt pełnią rolę zarówno budulcową, jak i zapasową. W odróżnieniu od monosacharydów nie wykazują one słodkiego smaku. Polisacharydy są powszechne i cechują się dużą różnorodnością. Znajdują one szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu - zarówno w produkcji artykułów spożywczych, jak i leków czy środków wykazujących aktywność biologiczną.

Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje

Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje

, znajdującego się w układzie pokarmowym, polegają na rozłożeniu takich związków chemicznych jak skrobia, tłuszcze, białka na prostsze związki chemiczne. A więc skrobia (węglowodany) zamieniają się w glukozę, tłuszcze są rozkładane na kwasy tłuszczowe, natomiast białka na aminokwasy. Procesy chemiczne są możliwe

Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?

Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?

Maltodekstryna - właściwości i wartości odżywcze. Czy maltodekstryna jest bezpieczna dla zdrowia? Maltodekstryna pozyskiwana jest ze skrobi , pochodzącej z różnych roślin, w tym z ziemniaków, ryżu, kukurydzy, owsa, tapioki , a także z jęczmienia oraz z pszenicy. Uzyskuje się ją w procesie

Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

- alkoholu etylowego. Grozi za to od 1 do 2 lat więzienia. Gdy sobie już to wyjaśniliśmy, przejdźmy do następnego punktu: skąd się bierze bimber? Bimber można pędzić w produktów, które zawierają skrobię lub cukier. Wcześniej poddaje się je procesowi fermentacji przy pomocy drożdży gorzelniczych. Zatem

Cukier

Cukier

Dołącz do nas na Facebooku! Cukry a próchnica zębów Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej, jak również brak fluorowania zębów, także prowadzi do próchnicy. Drobnoustroje te, z cukrów produkują kwas

Orzechy tygrysie - niebanalna przekąska pełna zdrowia

Orzechy tygrysie - niebanalna przekąska pełna zdrowia

. Bulwy można także zmielić na mąkę i wykorzystać do pieczenia bezglutenowych, wegańskich ciasteczek czy smażenia naleśników. Orzechy tygrysie - skład i wartość odżywcza Podstawowym składnikiem odżywczym rośliny są węglowodany w postaci błonnika i skrobi . Roślina w swoim składzie posiada ponadto

Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?

Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?

Seitan - co to jest? Seitan to wysokobiałkowy produkt uzyskiwany z mąki pszennej. W kuchni japońskiej, koreańskiej oraz chińskiej jest substytutem mięsa. Powstaje poprzez wypłukiwanie skrobi z mąki pszennej. W skład seitanu wchodzi więc prawie wyłącznie gluten . Samo słowo pochodzi z języka

Co to jest polimorfizm, rodzaje. Na jakie cechy wpływa polimorfizm

Co to jest polimorfizm, rodzaje. Na jakie cechy wpływa polimorfizm

z badań dotyczyło zależności liczby pewnego genu, roboczo nazwanego genem X, a trawieniem skrobi. Gen X odpowiada za amylazę, czyli enzym, który bierze udział w hydrolizie cukrów m.in. skrobi. Obecny jest on w ślinie oraz soku trzustkowym. Według przeprowadzonych badań, istnieje duża korelacja

skrobia

MAM PYTANKO ,GDZIE MOŻNA KUPIĆ SKROBIĘ KUKURYDZIANA WSZYSTKIE MARKETY OBESZŁAM I NIC,TAKŻE OLEJ PARAFINOWY.Z GÓRY DZIĘKUJĘ. -

skrobia

Próbowałam zrobić naleśniki z dodatkiem skrobi, ale ile bym jej nie sypała, to ciasto wciąż było wodniste. W końcu sypnęłam trochę otrąb, ale smakowało za niczym. Może ktoś tu bardziej biegły?

Skrobia

Dziewczyny często piszecie o matowieniu twarzy skrobią co to jest (zalety, wady)? Nie zatyka porów? Gdzie to kupujecie? Z góry dzięki za odp. -- "-Gdybyś nie był takim dupkiem, byłbyś niezłym facetem! - Gdybyś nie była takim facetem, byłabyś niezłą dupą!"

Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana

Pani Doktor, w składzie słoiczków dla niemowląt widuje się "Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana". Co to w zasadzie jest? To mniej więcej to samo, co kleik czy jakiś wysokoprzetworzony zagęstnik? Czy zdrowiej unikać takich produktów?

skrobia

Jakie to są produkty skrobiowe, które można jeść w III fazie? Gdzie znajdę przykładowe dzienne menu na III fazę? Szukałam, ale jakoś tak mi nie wyszło :-(

Skrobia

Witam, czy któres z waszych dzieci nie trawi skrobii? Powiem szczerze ze nie mam pomysłów na jedzenie dla mojej niuni ( rocznej) i czy to wogule minie, wyrośnie z tego. Prosze o wszelkie porady

skrobia

Panie doktorze mój synek ma skończone 8 miesięcy i jest na nutramigenie. W grudniu zrobiłam badanie kału i okazało się, że są w nim nieliczne ziarna skrobii. Badanie powtórzyłam miesiąc później, w styczniu i okazało się, że w kale są już liczne ziarna srobii. Co to oznacza?

SKROBIA

W postach jest mowa o zakazie spożywania skrobii, z drugiej zaś strony wiele Plażowiczek chwali sobie serki Figura 3%, w ktorym znajduje sie tenze cukier. Czekam na komentarze ... pozdrawiam -- gg 5980273 chętnie poklikam z plażowiczkami :)

rozgryzłam skrobię ;)

Nurtował mnie (jak wielu innych przede mną) temat skrobi/mąki. I po głębokiej analizie tematu i przeczytaniu licznych postów oraz innych artykułów dochodzę do następujących wniosków: mąka kukurydziana nie powinna być zamiennikiem skrobi kukurydzianej, bo to zupełnie inna bajka, natomiast bardzo

Skrobia kukurydziana (?)

Witam. Ostatnio znajoma powiedziała mi, że robiła naleśniki z dodatkiem skrobi KUKURYDZIANEJ. Gdzie mogę taką skrobię nabyć w naszym mieście? Chodziłem dzisiaj po sklepach, ale nigdzie nie było. Może to ma po prostu jakąś inną nazwę?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!