Wszystko o:

skrobia

kaole

Skrobia - co to takiego? Jakie ma właściwości i czy warto wprowadzić ją do codziennej diety?

Skrobia - co to takiego? Jakie ma właściwości i czy warto wprowadzić ją do codziennej diety?

Skrobia do doskonałe źródło energii, ale i błonnika pokarmowego, który pomaga nie tylko wyregulować trawienie. Potrzebują go bakterie jelitowe, które odpowiadają za odporność oraz układ krążenia. Dlaczego warto mieć w swojej diecie produkty bogate w skrobię i jak ją podawać, aby zyskać jak najwięcej?

Ile kalorii ma piwo. Alkohol może być "odpowiedzialny" za przybieranie na wadze

Kieliszek wina to jak zjedzenie kawałka czekolady, kufel piwa ma tyle kalorii co paczka chipsów. Wyprawa na drinki może zrujnować nasze plany odchudzania się na dłużej. To wszystko dlatego, że alkohol wyrabia się ze składników zawierających sporo kalorii. To skrobia i cukier.

Maniok: wartości odżywcze. Jak jeść maniok?

Maniok to podstawa diety mieszkańców trzech kontynentów, czyli tropikalnej Afryki, Ameryki Południowej oraz południowo-wschodniej Azji. Aż 2/3 mieszkańców tych rejonów spożywa maniok codziennie i stanowi on dla nich główne źródło węglowodanów. W Europie maniok jest mało popularny, z wyjątkiem tapioki - mączki tapiokowej w formie maleńkich kuleczek, chętnie spożywanych w formie deseru. Maniok jadalny to bulwa krzewu pochodzącego z Południowej Ameryki, który podbił ogromną część naszego globu. Aktualnie uprawa manioku zajmuje ponad 23,5 mln hektarów ziemi.

  • Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?

    Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?

    przyrodzie wielocukrami są skrobia , glikogen oraz celuloza. Polisacharydy - rodzaje Do cukrów złożonych oraz ich pochodnych zalicza się: skrobia, glikogen, dekstran, celuloza, chityna, alginian, heparyna. Każdy polisacharyd spełnia trochę inne funkcje oraz charakteryzuje się inną budową. Skrobia Skrobia to

  • Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje

    Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje

    , znajdującego się w układzie pokarmowym, polegają na rozłożeniu takich związków chemicznych jak skrobia, tłuszcze, białka na prostsze związki chemiczne. A więc skrobia (węglowodany) zamieniają się w glukozę, tłuszcze są rozkładane na kwasy tłuszczowe, natomiast białka na aminokwasy. Procesy chemiczne są możliwe

  • Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?
  • Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

    Bimber: czym jest, dlaczego picie bimbru może być niebezpieczne

    - alkoholu etylowego. Grozi za to od 1 do 2 lat więzienia. Gdy sobie już to wyjaśniliśmy, przejdźmy do następnego punktu: skąd się bierze bimber? Bimber można pędzić w produktów, które zawierają skrobię lub cukier. Wcześniej poddaje się je procesowi fermentacji przy pomocy drożdży gorzelniczych. Zatem

  • Cukier

    Cukier

    Dołącz do nas na Facebooku! Cukry a próchnica zębów Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej

  • Wiedzieliśmy, że bakterie jelitowe mogą sabotować odchudzanie. Teraz odkryto kolejnego sprawca
  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    wegetacji, budowy i rodzaju zawartej skrobi, wyróżniamy ponad 200 typów kukurydzy. Do sałatek czy do garnka najczęściej trafiają jednak odmiany cukrowe - lekko słodkawe, soczyste, o niskiej zawartości skrobi . Nie tylko one nadają się do bezpośredniego spożycia przez człowieka, jednak są najsmaczniejsze

skrobia

MAM PYTANKO ,GDZIE MOŻNA KUPIĆ SKROBIĘ KUKURYDZIANA WSZYSTKIE MARKETY OBESZŁAM I NIC,TAKŻE OLEJ PARAFINOWY.Z GÓRY DZIĘKUJĘ. -

skrobia

Próbowałam zrobić naleśniki z dodatkiem skrobi, ale ile bym jej nie sypała, to ciasto wciąż było wodniste. W końcu sypnęłam trochę otrąb, ale smakowało za niczym. Może ktoś tu bardziej biegły?

Skrobia

Dziewczyny często piszecie o matowieniu twarzy skrobią co to jest (zalety, wady)? Nie zatyka porów? Gdzie to kupujecie? Z góry dzięki za odp. -- "-Gdybyś nie był takim dupkiem, byłbyś niezłym facetem! - Gdybyś nie była takim facetem, byłabyś niezłą dupą!"

Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana

Pani Doktor, w składzie słoiczków dla niemowląt widuje się "Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana". Co to w zasadzie jest? To mniej więcej to samo, co kleik czy jakiś wysokoprzetworzony zagęstnik? Czy zdrowiej unikać takich produktów?

skrobia

Jakie to są produkty skrobiowe, które można jeść w III fazie? Gdzie znajdę przykładowe dzienne menu na III fazę? Szukałam, ale jakoś tak mi nie wyszło :-(

SKROBIA

W postach jest mowa o zakazie spożywania skrobii, z drugiej zaś strony wiele Plażowiczek chwali sobie serki Figura 3%, w ktorym znajduje sie tenze cukier. Czekam na komentarze ... pozdrawiam -- gg 5980273 chętnie poklikam z plażowiczkami :)

Skrobia

Witam, czy któres z waszych dzieci nie trawi skrobii? Powiem szczerze ze nie mam pomysłów na jedzenie dla mojej niuni ( rocznej) i czy to wogule minie, wyrośnie z tego. Prosze o wszelkie porady

skrobia

Panie doktorze mój synek ma skończone 8 miesięcy i jest na nutramigenie. W grudniu zrobiłam badanie kału i okazało się, że są w nim nieliczne ziarna skrobii. Badanie powtórzyłam miesiąc później, w styczniu i okazało się, że w kale są już liczne ziarna srobii. Co to oznacza?

rozgryzłam skrobię ;)

Nurtował mnie (jak wielu innych przede mną) temat skrobi/mąki. I po głębokiej analizie tematu i przeczytaniu licznych postów oraz innych artykułów dochodzę do następujących wniosków: mąka kukurydziana nie powinna być zamiennikiem skrobi kukurydzianej, bo to zupełnie inna bajka, natomiast bardzo

Skrobia kukurydziana (?)

Witam. Ostatnio znajoma powiedziała mi, że robiła naleśniki z dodatkiem skrobi KUKURYDZIANEJ. Gdzie mogę taką skrobię nabyć w naszym mieście? Chodziłem dzisiaj po sklepach, ale nigdzie nie było. Może to ma po prostu jakąś inną nazwę?