Wszystko o:

smak cukru

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Eliza Dolecka

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

"Dziwny smak" w ustach niekoniecznie jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy złej diety. Owszem, czasem tak bywa, ale wówczas nie mamy trudności z namierzeniem winowajcy i szybko rozwiązujemy problem. W innym wypadku warto skonsultować się z lekarzem, gdyż bywa objawem choroby. Czasem jedynym, także przy poważnym schorzeniu.

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Starochiński sposób odżywiania znalazł miliony wyznawców na całym świecie. To ponoć przepis nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i wewnętrzną równowagę, znakomitą formę fizyczną, wyśmienite zdrowie. Podobno już w ciągu tygodnia pozwala zrzucić 4 kilogramy i poczuć się lekko we własnym ciele. Zarazem wprowadzenie jej w życie nie jest łatwe, zasad jest sporo, od nich wyjątki, a w nich niuanse. Czy razem jednak to nam służy? Wiele wskazuje, że tak.

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię lub nie chcesz narażać zdrowia na negatywne konsekwencje? Obecnie wybór produktów słodzących, zarówno naturalnego, jak i sztucznego pochodzenia, jest bardzo szeroki. Jakie mają wady i zalety?

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

oryginalny słodki smak, który nie jest jednak tak sam, jak smak cukru. Liście rośliny mogą być składnikiem sałatek. Dodaje się je także do przetworów owocowych. Stewia to naturalny zamiennik cukru polecany w szczególności dla osób chorych na cukrzycę i zmagających się z nadwagą. Jednak nic nie stoi na

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia?   Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów TAK Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

głównie na nim. Nadmiar cukru uszkadza też dystrybucję tłuszczu w organizmie, co może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy - twierdzi Nigma Talib. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych. Dla jelit nadmiar cukru

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Laktoza: co to jest? Laktoza, czyli cukier mleczny, to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci występuje jedynie w mleku ssaków. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, stymuluje rozwój zmysłu smaku, wpływa na gospodarkę hormonalną i regulację łaknienia. Do

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę  jedzenia

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę jedzenia

brzucha w pierwszej kolejności wcale nie budujemy na siłowni, a właśnie w kuchni. Badania brytyjskich naukowców wskazały, że głównym winowajcą nadwagi jest niezdrowa dieta. Warto zatem zawalczyć o zdrowe nawyki żywieniowe. Od czego zacząć? - Zalecane jest zwłaszcza wyeliminowanie soli, cukru prostego

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

fosforanów , substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku. Zgodnie z obowiązującym w Unii Europejskiej prawem, producent może wszystkie powyższe wpompować w mięso, dopóki umieści je w informacji o składzie. Tak też robi, tyle że nazwy tychże najczęściej są nieznane i niezrozumiałe dla konsumenta, więc

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Na pewno wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Na pewno wiesz, co pijesz?

dni. Najsłabszym ogniwem lemoniadowego trio jest biały cukier. Można go jednak z powodzeniem zastąpić np. miodem, który nie tylko osłodzi, ale też wzmocni odporność i zadziała bakteriobójczo. Dobrą alternatywą może być także podobny w smaku do miodu, choć mający 5-krotnie niższy od niego indeks

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ksylitol

Stewia ma moim zdaniem charakterystyczny smak, ale różnicy pomiędzy ciastem z ksylitolem a cukrem nie widzę.

Re: A może wątek kulinarny IX

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Ksylitol

uzywam np. ostatnio do lodow albo do koktajli, nie wyczuwam innego smaku niz cukier, dziecko tez sie nie skarzy, ze cos nie tak. Stewia ma taki dziwny posmak i jakos nam nie podpasowala.

Re: Czego nie lubicie jeść?

Płatki z mlekiem, zupa z mlekiem- zmora dzieciństwa- jak musiałam na koloniach jeść to zawsze pół kilo cukru wsypałam żeby cukier smak mleka zabił.

Re: tradycja wielkanocna

Bez dodatku cukru można zrobić mazurek ze zmielonych daktyli i orzechów. Do smaku dodać np. kawę rozpuszczalną, ekstrakt waniliowy, kakao. Łatwizna, nawet piec nie trzeba. Orzechy można wcześniej namoczyć i podprażyć, co da inny smak.

Re: Ksylitol

Kwestia indywidualnego smaku :P Ksylitol jest chyba słodszy od cukru, czuć to generalnie, ale dla mnie jego smak jest tak naprawdę neutralny - zdecydowanie bardziej lubię ksylitol od cukru. Podobno wspomaga remineralizację zębów, ale czy to prawda? Do herbaty idealny, także do wielu ciast i innych

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!