Wszystko o:

smak cukru

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

eska

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Starochiński sposób odżywiania znalazł miliony wyznawców na całym świecie. To ponoć przepis nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i wewnętrzną równowagę, znakomitą formę fizyczną, wyśmienite zdrowie. Podobno już w ciągu tygodnia pozwala zrzucić 4 kilogramy i poczuć się lekko we własnym ciele. Zarazem wprowadzenie jej w życie nie jest łatwe, zasad jest sporo, od nich wyjątki, a w nich niuanse. Czy razem jednak to nam służy? Wiele wskazuje, że tak.

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Stewia to naturalny słodzik wywodzący się kuchni południowoamerykańskich Indian. W naszych rejonach jest póki co zbyt mało popularna, by całkowicie wyeliminować cukier z gastronomii. Jednak z biegiem lat, niezwykłe właściwości rośliny powinny przysporzyć jej spore rzesze nowych zwolenników. Stewia jest nie tylko mniej kaloryczna od cukru, ale także znacznie słodsza. Poznaj właściwości stewii, dowiedz się gdzie ją kupić i jak zastosować w kuchni.

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Nietolerancja laktozy to dość powszechne zjawisko - cierpi na nią około 25 procent Polaków (w większości przypadków dolegliwość ta ma charakter przejściowy). Laktoza zawiera się w mleku ssaków. To, czy laktoza jest przez organizm wchłaniana odpowiednio, zależy od laktazy, enzymu jelita cienkiego.

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę  jedzenia

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę jedzenia

brzucha w pierwszej kolejności wcale nie budujemy na siłowni, a właśnie w kuchni. Badania brytyjskich naukowców wskazały, że głównym winowajcą nadwagi jest niezdrowa dieta. Warto zatem zawalczyć o zdrowe nawyki żywieniowe. Od czego zacząć? - Zalecane jest zwłaszcza wyeliminowanie soli, cukru prostego

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

fosforanów , substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku. Zgodnie z obowiązującym w Unii Europejskiej prawem, producent może wszystkie powyższe wpompować w mięso, dopóki umieści je w informacji o składzie. Tak też robi, tyle że nazwy tychże najczęściej są nieznane i niezrozumiałe dla konsumenta, więc

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

. Nadmiar cukru uszkadza też dystrybucję tłuszczu w organizmie, co może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy - twierdzi Nigma Talib. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych. Dla jelit nadmiar cukru może być

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

W jamie ustnej mamy brodawki, w których znajdują się kubki smakowe, a w nich - po 50-100 receptorów, które w ciągu życia zużywają się i odtwarzają - mówi prof. Agnieszka Troszyńska, kierownik Laboratorium Sensorycznego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. 5 smaków

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

cenne związki mineralne. Nadal nie czyni to z niego lekarstwa, ale, powiedzmy, mniejszą truciznę. I znowu ten smak: mniej słodkiego cukru (a ten taki właśnie jest) często sypiemy więcej, więc dostarczamy większą dawkę niekorzystnych węglowodanów. Czyli to: "może trochę zdrowiej", nie oznacza

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

. Warto też zwrócić uwagę na to, że większość odczuwanych doznań smakowych pochodzi w rzeczywistości z węchu (nawet do 90 proc.). Gdy gnębi nas katar albo po prostu zatkamy nos, smak traci na wyrazistości. Natomiast sprzymierzeńcem w jego odczuwaniu jest ślina. Cukier umieszczony na wysuszonym języku

Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny

Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny

, przeciwdziała miażdżycy oraz obniża poziom cukru we krwi. > Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się Cytryna na diecie Cytryna ma bardzo mało kalorii - w 100 gramach jest ich jedynie 28! Oprócz tego zawiera błonnik , który powoduje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: A może wątek kulinarny IX

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Czego nie lubicie jeść?

Płatki z mlekiem, zupa z mlekiem- zmora dzieciństwa- jak musiałam na koloniach jeść to zawsze pół kilo cukru wsypałam żeby cukier smak mleka zabił.

Re: tradycja wielkanocna

Bez dodatku cukru można zrobić mazurek ze zmielonych daktyli i orzechów. Do smaku dodać np. kawę rozpuszczalną, ekstrakt waniliowy, kakao. Łatwizna, nawet piec nie trzeba. Orzechy można wcześniej namoczyć i podprażyć, co da inny smak.

Re: miesiąc bez cukru - da się??

nic ;) jak juz sie katowac to zeby zostało na zawsze ;) pierwszy miesiac masakra, potem juz sie zapomina o cukrze/słodkim smaku

Re: Jak robicie... jajecznicę doskonałą?

ALe jajecznice czy omlet?? Bo jak omlet to ubija sie bialka osobno od zoltek, + papryka, mocny w smaku ser, cebulka na masle z ciut brazowego cukru i soli podsmazona, pieczarki, szczypior... cacy

Re: CZARNA czy biala kawa..

*Xystos, toz to przeciez siekiera taka mocna kawa z granulek, mnie by chyba nudzilo caly dzien po takim szatanie, ale cukier chyba wyrownuje smak mocnej kawy. Od 2001 nie slodze kawy ani herbaty, cukru uzywam do pieczenia, a jak ma corka tez jesc to namiastke cukru stosuje, co wcale nie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!