Wszystko o:

smak cukru

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

kaole

Brukiew - zapomniane źródło mocy

Brukiew - zapomniane źródło mocy

Mimo że można ją uznać za warzywo niemal idealne - jest bardzo sycąca i małokaloryczna - to na długie lata zniknęła ze stołów. Częściej uchodziła za roślinę pastewna niż dodatek do naszego pożywienia. Na szczęście brukiew odzyskuje mocna pozycję, na którą w pełni zasługuje.

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

"Dziwny smak" w ustach niekoniecznie jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy złej diety. Owszem, czasem tak bywa, ale wówczas nie mamy trudności z namierzeniem winowajcy i szybko rozwiązujemy problem. W innym wypadku warto skonsultować się z lekarzem, gdyż bywa objawem choroby. Czasem jedynym, także przy poważnym schorzeniu.

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Starochiński sposób odżywiania znalazł miliony wyznawców na całym świecie. To ponoć przepis nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i wewnętrzną równowagę, znakomitą formę fizyczną, wyśmienite zdrowie. Podobno już w ciągu tygodnia pozwala zrzucić 4 kilogramy i poczuć się lekko we własnym ciele. Zarazem wprowadzenie jej w życie nie jest łatwe, zasad jest sporo, od nich wyjątki, a w nich niuanse. Czy razem jednak to nam służy? Wiele wskazuje, że tak.

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

słodki w smaku, przez co wiele osób dodaje go więcej. Efekt? Bilans kaloryczny wychodzi na plus dla złocistego cukru . Wartość kaloryczna w 1 łyżeczce (5g): 19 kcal Wartość kaloryczna w 100 g: 370 kcal Czytaj: Białka, tłuszcze, węglowodany - po co je jeść Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

oryginalny słodki smak, który nie jest jednak tak sam, jak smak cukru. Liście rośliny mogą być składnikiem sałatek. Dodaje się je także do przetworów owocowych. Stewia to naturalny zamiennik cukru polecany w szczególności dla osób chorych na cukrzycę i zmagających się z nadwagą. Jednak nic nie stoi na

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

- walcząc z wolnymi rodnikami - zapobiegają degeneracji komórek i opóźniają procesy starzenia ( więcej o witaminie C ). Aby lemoniada była zdrowsza, najlepiej zastąpić dodawany do niej zwykły, biały cukier chociażby miodem. Dar pszczół, oprócz słodkiego smaku, wzbogaci lemoniadę m.in. w bakteriobójczą

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia?   Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów TAK Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

głównie na nim. Nadmiar cukru uszkadza też dystrybucję tłuszczu w organizmie, co może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy - twierdzi Nigma Talib. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych. Dla jelit nadmiar cukru

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Laktoza: co to jest? Laktoza, czyli cukier mleczny, to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci występuje jedynie w mleku ssaków. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, stymuluje rozwój zmysłu smaku, wpływa na gospodarkę hormonalną i regulację łaknienia. Do

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę  jedzenia

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę jedzenia

brzucha w pierwszej kolejności wcale nie budujemy na siłowni, a właśnie w kuchni. Badania brytyjskich naukowców wskazały, że głównym winowajcą nadwagi jest niezdrowa dieta. Warto zatem zawalczyć o zdrowe nawyki żywieniowe. Od czego zacząć? - Zalecane jest zwłaszcza wyeliminowanie soli, cukru prostego

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ksylitol

Stewia ma moim zdaniem charakterystyczny smak, ale różnicy pomiędzy ciastem z ksylitolem a cukrem nie widzę.

Re: A może wątek kulinarny IX

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku -- :prezent:

Re: Odstawienie cukru.

Bardzo lubię slodki smak, grzesze jednak glownie lodami, wiec moze kupie maszynę do lodow i bede robic z bananami czy daktylami zamiast cukru albo sorbety.

Re: Surówka z kalafiora!

Kalafior, ogórki kiszone, cebula - starte w szatkownicy do warzyw. Doprawione solą (można maggi, wyraźniejsza jest w smaku), sokiem z cytryny, trochę cukru, sporo curry i oliwa (można olej jak ktoś nie lubi smaku). U nas hit w domu.

Dlaczego cukier różni się smakiem

nie tylko cukier, 99% wędlin robionych na rynek polski to w smaku jak spod sztancy, chociaż zawartość mięsa wędlinach wacha się od 20-75%.Czuć tylko ulepszacze.

Dlaczego cukier różni się smakiem

To zajmijcie się też solą. Ostatnio Kupiliśmy taką, ze możesz sypać i sypać i nic... Paranoja jakaś Mamy już papierowe wędliny... warzywa bez smaku (swego czasu kupiłem buraki w Geant.....bez smaku...woda). Teraz mamy cukie bez cukru i sól bez soli... DNO Znowu jak za komuny trzeba bedzie wracać

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!