Wszystko o:

smak na słodkie

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Małgorzata Skorupa

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

Jesteśmy ewolucyjnie zaprogramowani do jego poszukiwania w pokarmach. Natura nauczyła nas, że jeśli coś jest słodkie, jest zarazem bezpieczne dla zdrowia, dodaje sił, odbudowuje tkanki. O jakich funkcjach dla organizmu informuje słodycz i co o twoim charakterze mówi zamiłowanie do słodkości?

Owoc kaki: jak go jeść? Właściwości zdrowotne

Hurma, zwana także persymoną lub owocem kaki, przypomina pomidora, ma słodki, intensywny smak. Badania wykazują, że regularne spożywanie kaki w przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca, białaczkę, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Lekarze biją na alarm: coraz więcej osób zapada na cukrzycę. Mimo że trudno jej zapobiegać, na szczęcie można ją opanować i nie dopuścić do groźnych powikłań. By to zrobić, trzeba jak najwięcej wiedzieć o cukrzycy.

Cherimoya - co to za owoc

Cherimoya - co to za owoc

Cherimoya to owoc drzewa o nazwie flaszowiec peruwiański. Jak naprowadza nas jego nazwa, owoc pochodzi z regionów Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się go również w innych miejscach na świecie. Cherimoya - smak i właściwości Cherimoya smakuje niczym słodki krem budyniowy, choć

Orzechy nerkowca - prozdrowotny smakołyk

Orzechy nerkowca - prozdrowotny smakołyk

Orzechy nerkowca - przysmak z tropików Orzechy nerkowca to owoce nanercza (nerkowca) zachodniego. Cechuje je słodki, lekko migdałowy smak i jasno kremowa barwa. Świat poznał je dzięki portugalskim odkrywcom, którzy przywieźli je z Brazylii. Obecnie gatunek ten uprawiany jest przede wszystkim w

Gliceryna - jaką wybrać, jak ją stosować

Gliceryna - jaką wybrać, jak ją stosować

działanie przeciwzapalne, więc łagodzi drobne podrażnienia. Gliceryna, ze względu na swoje właściwości, jest często stosowana jako składnik kosmetyków, takich jak pomadki czy kremy. W takim przypadku substancja działa nawilżająco, łagodzi działanie alkoholu zawartego w kosmetykach, poprawia konsystencję

Migdały - oprzesz im się w święta?

Migdały - oprzesz im się w święta?

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! W święta najważniejszy jest dobry nastrój. Za ten odpowiada w dużym stopniu neuroprzekaźnik serotonina. By mogła sprawnie działać, potrzebuje cukru (czytaj więcej o serotoninie) . Zatem wszelkie słodkości serwowane z migdałami sprzyjają świątecznej radości

Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?

Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?

Polisacharydy - właściwości Polisacharydy ze względu na swoje specyficzne właściwości nie wykazują żadnego zapachu oraz smaku. Nie są one rozpuszczalne w wodzie i mogą tworzyć roztwory koloidalne. Są zaliczane do związków niekrystalicznych i optycznie czynnych. Najpowszechniej występującymi w

Gruszka - jedz miąższ, nie zaniedbuj skórki. Te zalety gruszki warto znać

Gruszka - jedz miąższ, nie zaniedbuj skórki. Te zalety gruszki warto znać

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Podobno gruszki znano w Europie od czasów prehistorycznych - suszone owoce znaleziono w wykopaliskach na terenie dzisiejszej Szwajcarii i Włoch. Do Grecji przybyły - prawdopodobnie - z Persji. Dziś robią karierę na całym świecie. Gruszka od środka Witamin gruszce

Kubki smakowe - czym są, jaką pełnią rolę?

Kubki smakowe - czym są, jaką pełnią rolę?

rozmieszczone na całej powierzchni języka. Wrażliwość receptorów na różne smaki, a w szczególności na smak słodki i gorzki jest kwestią uwarunkowań genetycznych, w związku z czym każdy człowiek reaguje na smaki w nieco odmienny sposób. Co ciekawe, wrażliwość kubków smakowych zwiększa się w czasie ciąży. Poza

słodki smak czwartków

krzyżykiem. wagon na linii ognia. ognia, ognia, ognia ... kamienica, barak, ręczniki, walizki, płacz, smród, drut..o tak, tak słodki smak rakietyczników. ale dzisiaj nie ja, nie ja, tym razem nie ja jestem tym pieprzonym celem. bo dzisiaj czwartek. perli

Słodki smak Erasmusa

ja zem byl na erasmusie w Finlandii. Miałem 1000 ełro na miesiac i w knajpach rzucalem tylko 50tkami mowiac zdziwionym dojczlandom, że u nas w PL to zadne pieniadze na impreze. Ponadto jezdzenie autostopem w fin jest praktycznie niemozliwe, nie wiem co ta dziewucha musiala robic,chyba padala na

Słodki smak zemsty

. Żyjemy w kraju, w którym wszystko się robi pod publiczkę, a uprawianie polityki niewiele różni się od grania w serialach. Żyjemy w kraju, w którym premier potrafi się słodko uśmiechać albo groźnie krzywić, ale nie potrafi porwać się na jakąkolwiek istotną ustawę. Dlaczego, rękami wojewodów, zamknął te

Słodki smak zemsty

zarejestrować po raz pierwszy. Patrzenie na krzywiącego się z bólu nieuczciwego kontrahenta silnie pobudzało ośrodek nagrody w mózgu mężczyzn." "To, że sprawiedliwości stało się zadość, dawało panom wielką satysfakcję. Dlaczego nie działo się tak w przypadku kobiet, dlaczego panie nie cieszyły się z

Słodki smak Erasmusa

Tajemniczo nie podpisany redaktorze, zalicz swe, chorujące na nadmiar genetivisu partitivusu, zdanko: "...Studencie, zalicz Erasmus-A..." ...do listy lapsusów. Brzmi ono w podtekście tak seksistowsko, że aż uszy więdną! Czytaj także, redaktorze X, słownik. I tę wymianę osądów

Glutaminian a smak słodki

Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest

Smaki- słodkie czy kwaśne???????

Jakie macie smaki na jedzonko? Mnie totalnie odrzuciło od słodyczy, że nawet nie mogę na nie patrzyć, za to dzisiaj na obiadek kapuśniaczek i wróciłam z zakupów za śledziami. Mąż się śmieje że chłopak będzie ale niewiem czy to nie są zabobony? Jak miałyście w poprzednich ciążach, sprawdziło się że

słodki smak w ustach

Stworzyłam ten wątek w "zdrowiu kobiety" i dopiero zauważyłam, że byc może tu powinnam zadać to pytanie... Od jakiegoś czasu, przede wszystkim w nocy czuję słodki smak w ustach- nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, a zaczyna mnie to zastanawiać i trochę martwić, bo chyba to nie jest

słodki jest smak zemsty

Historia potrafi płatać figle, słodki jest smak zemsty. Amerykańskie elity zakochane do utraty rozsądku w globalnej władzy, organizujące rewolucje i przewroty, zmieniające tyle razy i przez tyle lat reżimy w różnych częściach świata, same poznają smak rewolucji i zmianę reżimu w samym mateczniku

Słodki jest smak zwycięstwa!

pieczeniarze,coś upieką na tym ogniu... czemu Marek i Kaziu milczą? Nie w smak im decyzja społeczności Gorzowskiej? Jak społeczeństwo nie pasuje,to niech wymienią na inne , nieprzypadkowe społęczństwo, na przykład w Zanzibarze. Choć i tam ich rządy wyjałowiłyby nawet dźunglę