Wszystko o:

soczewica

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Kiełki - zdrowie w zarodku

Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich szukać, a także - jak je wyhodować?

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Spożywanie dziennie choć jednej porcji fasoli, grochu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - wykazały badania amerykańskich naukowców. Ich wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Canadian Medical Association Journal".

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

pomidorowa z ryżem po lekką botwinkę, pożywną zupę z soczewicy czy aromatyczną cebulową. Jedna porcja wystarczy na przygotowanie litra pysznej zupy. Dania Babci Zosi to także różne wariacje na temat ryżu. Danie ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu wegetariankom. Ryż z pomidorami i papryką smakuje

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki - najpopularniejsze rodzaje Kiełki to zaczątki roślin w początkowej fazie wzrostu. Do najczęściej stosowanych w kuchni należą kiełki słonecznika, fasoli mung, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, a także soi. Jedna z legend na temat ich początków mówi, że zostały odkryte przez chińskich żeglarzy

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

, soczewica, fasola, soja, groch, trzeba jednak pamiętać by nie sięgać po nie zbyt często) - dopuszczalne są oleje tłoczone na zimno oraz tłuszcze zwierzęce np. masło, ale tylko w niewielkiej ilości Do picia najlepiej nadaje się woda niegazowana, kawa zbożowe lub naturalne herbaty. Decydując się na dietę

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, kiełki, płatki owsiane , chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości

Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

, lucerny, soczewicy, słonecznika, soi i grochu. Cechą wyróżniają kiełki jest wysoka zawartość łatwo przyswajalnych składników odżywczych – jest ona znacznie wyższa niż w takiej samej masie roślin już w pełni wykształconych. Kiełki rzodkiewki - bogactwo witamin. Poznaj skład i właściwości Kiełki

Stale jesteś głodny? Sprawdź, dlaczego!

Stale jesteś głodny? Sprawdź, dlaczego!

ponadto syci bardziej niż węglowodany i tłuszcze. Jak sprawić, by w ciągu całego dnia pojawiało się w naszych posiłkach? Wystarczy kilka prostych sztuczek. Na śniadanie zjedz jogurt grecki z owocami. Kanapki smaruj pastami z warzyw strączkowych (np. hummus, pasztet z soczewicy). Obiad skomponuj z kaszy i

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

pasztet z zielonej soczewicy

pasztet z soczewicy i pieczarek ma fajny smak; jest wart wypróbowania. 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki pół selera 1 cebula 1 ziemniak 200 g pieczarek 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pół pęczka natki pietruszki pół pęczka natki kolendry 3 ziarenka ziela

Re: pasztet z zielonej soczewicy

issys napisała: > pasztet z soczewicy i pieczarek ma fajny smak; jest wart wypróbowania. racja masz, wygląda jak babka ziemniaczana, wiec smaczny, sprobuje:) -- "leben und leben lassen"

Soczewica :)

Mam pytanie czy soczewica czerwona ma być po ugotowaniu zielona ? dziwi mnie to po w przepisie na zupę na zdjęciu piękny czerwony kolor a tu klapa. Kupiłam czerwoną ugotowałam i jest zielona .Zupa w smaku przypomina grochówkę tyle ze zielona, smaczna nie powiem ale spodziewałam się czegoś innego. W

Re: a soczewica..

Soczewica http://ekolubek.pl/blog/wp-content/uploads/2014/07/zupa-z-soczewicy-leszta-czorba.jpg [/img[ to bardzo wdzięczne warzywo, podobne do grochu, ale dużo prostsze w przygotowaniu. Groch trzeba wcześniej namoczyć i gotować przez długi czas, natomiast soczewica (czerwona, zielona lub żółta

Re: lazania/nalesnik nadziewany soczewica

o,nigdy nie pomyslalam o tym nadzieniu, pewnie smakowac bedzie do barszczu, z soczewicy robie sobie do suchego mini chlebka takie "maczajlo-mazidlo" -- * http://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Re: Soczewica

Z brązowej robie zupe na wędzonce z ziemniakami w kostkę , z innych zupa krem ,kiedyś kupiłam czerwona soczewice a po ugotowaniu zrobiła sie zielona ale sie zdziwiłam. :)

Re: czerwona soczewica

Kluski: ciasto jak na śląskie, nadziewasz farszem z soczewicy, podsmażonej cebulki i suszonych pomidorów. Możesz dodać do byle jakiej zupy. Zrobić roladki mięsne z nadzieniem z soczewicy/suszonych pomidorów/papryki. Pasztet z soczewicy i warzyw.

Re: czerwona soczewica

farsz do pierogów zupa z pomidorami, papryka, cebula, boczkiem, ziemniaczkami i soczewica pasztet

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!