Wszystko o:

soczewica

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Kosztuje mniej niż 4 zł i kupisz ją w każdym markecie. Okazuje się, że jej jedzenie obniża ciśnienie

Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że jedzenie soczewicy ma zbawienny wpływ na zdrowie osób cierpiących z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale też naprawia szkody w strukturze żył, które są efektem nadciśnienia.

Lizyna - zregeneruje mięśnie i pozbędzie się opryszczki. Po co nam lizyna i gdzie jej szukać?

Lizyna jest aminokwasem białkowym, bez którego nasz organizm nie może się obejść. Jest potrzebna do wielu procesów, między innymi do formowania się kości i mięśni. Lizyna znajduje się zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych.

Tauryna

Tauryna

, serwatka oraz niektóre rośliny strączkowe, jak soczewica czy groch. Tauryna występuje również w mleku matki. Tauryna jest wartościowa nie tylko dla człowieka. Bez niej nie mogłaby powstać żadna karma dla zwierząt. Czytaj także: Rutyna, to nic złego Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

kiełkują one nieco szybciej. Wystarczy około 3-4 dni, aby były gotowe do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że kiełki roślin strączkowych (np. fasoli, soczewicy czy soi) przed spożyciem należy poddać obróbce cieplnej, aby pozbyć się goryczki. Kiełki soi są spośród wszystkich kiełków najbogatsze w białko

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

pomidorowa z ryżem po lekką botwinkę, pożywną zupę z soczewicy czy aromatyczną cebulową. Jedna porcja wystarczy na przygotowanie litra pysznej zupy. Dania Babci Zosi to także różne wariacje na temat ryżu. Danie ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu wegetariankom. Ryż z pomidorami i papryką smakuje

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

z ryżem, soczewicy z jęczmieniem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą . Wartościowe białko ze strączków jest tak pożywne, a zarazem zdrowe, że poleca się je nawet w dziecięcej diecie. Zwłaszcza, że poza materiałem budulcowym dla kości czy mięśni, w tych roślinach sporo także krwiotwórczego żelaza

Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć

Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć

bogatych w białko roślin strączkowych, są bowiem nasionami orzachy podziemnej z rodziny bobowatych (należą do niej m.in. ciecierzyca, fasola , groch, soczewica i soja ). Fistaszki zaliczamy do orzechów przede wszystkim ze względów prozdrowotnych, żywieniowych, podobnie jak innych przedstawicieli tej

Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają

Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają

ziół oraz czosnku i imbiru, warto także suche warzywa strączkowe namoczyć przed gotowaniem. Powinno to trwać co najmniej kilka godzin, a najlepiej kilkanaście (czyli namaczanie dzień przed gotowaniem). Najkrócej moczymy groch, najdłużej ciecierzycę i soję. Soczewicy nie trzeba wcale. Namoczone warzywa

Fasola - bogactwo białka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze fasoli

Fasola - bogactwo białka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze fasoli

Fasola: co to jest? Fasola to roślina strączkowa z rodziny bobowatych; do bobowatych należą też między innymi ciecierzyca , groszek, soja, kozieradka czy soczewica. Na świecie występuje kilkadziesiąt odmian fasoli, w Polsce znane są głównie dwa - fasola zwykła oraz wielokwiatowa. Odmianą fasoli

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Soczewica

Kupiłem czerwoną soczewicę, tak z ciekawości jak to smakuje. Dodałem trochę do zupy pomidorowej, ale nie pasuje za bardzo. Co z tym zrobić, z czym się to je?

Re: zupa z soczewicy

Narobiłaś mi smaku, ugotuje dziś zupę z soczewicy. Mniam, bardzo lubię. Muszę sprawdzić czy mam soczewicę w domu.

Re: zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy jest bardzo dobra, czasami robie, kupuje soczewice, przyprawiam sama. -- Powered by Aka.Creative Marketing S.A.

Re: zupa z soczewicy

Tylko nie gotuj zupy z torebki. Kup czerwonej soczewicy, ugotuj wywar z warzyw a pod koniec gotowania dodaj ziemniaki i szklankę czerwonej soczewicy na końcu dodaj zrumienonej cebulki. Dla mnie zupa z soczewicy to odkrycie roku. Czerwona soczewica pasuję do zup a zielona do pierogów

Re: zupa z soczewicy

zupy zazwyczaj maja warzywa ;) w tej moje soczewicowej tez wystarcza smak soczewicy i obsmazonej cebulki.

Re: zupa z soczewicy

ja mam bardzo prosty przepis - obsmazam duzo cebulki, dodaje soczewice, wode, dlugo gotuje i blenduje na krem. Duzo soli i pieprzu wsypuje. Juz tu kiedys mi ktos napisal, ze co to za zupa - toz to przemielona soczewica, ale mnie bardzo smakuje. Mozna jeszcze na koniec dodac obsmazona mocno cebulke

zupa z soczewicy

Dziecko pomyliło cieciorkę z soczewica i przytargało z lidla coś takiego sklep-sys.pl/pl/p/Zupa-z-Soczewicy/13 da się to jakoś wykorzystać czy wywalić? nigdy nie robiłam zupy z soczewicy a mam ochotę, jeśli

Re: zupa z soczewicy

a na bulionie chociaż czy na samej wodzie rzeczywiście? nie będę mieć porównania niestety, znalazłam kiedyś taki przepis i wyglada obłednie ale jak smakuje to nie wiem:

Re: zupa z soczewicy

tego juz nic nie uratuje; ugotowane warzywa i kielbaski z puszki sa wymoczone i bez smaku. Wrzucenie paru warzyw i soczewicy do garnka nie jest trudne. Inne gotowce czy polgotowce jestem w stanie zrozumiec ale nie takie cos.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!