Wszystko o:

soczewica

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Kiełki - zdrowie w zarodku

Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich szukać, a także - jak je wyhodować?

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Spożywanie dziennie choć jednej porcji fasoli, grochu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - wykazały badania amerykańskich naukowców. Ich wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Canadian Medical Association Journal".

Lizyna - zregeneruje mięśnie i pozbędzie się opryszczki. Po co nam lizyna i gdzie jej szukać?

Lizyna - zregeneruje mięśnie i pozbędzie się opryszczki. Po co nam lizyna i gdzie jej szukać?

; przyswajanie lizyny pomoże w trzymaniu się od opryszczki z daleka. > Sprawdź: Nie tylko usta i okolice intymne - gdzie jeszcze opryszczka? Lizyna: gdzie jej szukać? Produkty bogate w lizynę to (od najwyższej wartości): sum, wołowina, kurczak, soczewica, parmezan, fasola adzuki (czerwona soja), mleko

Tauryna

Tauryna

, serwatka oraz niektóre rośliny strączkowe, jak soczewica czy groch. Tauryna występuje również w mleku matki. Tauryna jest wartościowa nie tylko dla człowieka. Bez niej nie mogłaby powstać żadna karma dla zwierząt. Czytaj także: Rutyna, to nic złego Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

pomidorowa z ryżem po lekką botwinkę, pożywną zupę z soczewicy czy aromatyczną cebulową. Jedna porcja wystarczy na przygotowanie litra pysznej zupy. Dania Babci Zosi to także różne wariacje na temat ryżu. Danie ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu wegetariankom. Ryż z pomidorami i papryką smakuje

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki - najpopularniejsze rodzaje Kiełki to zaczątki roślin w początkowej fazie wzrostu. Do najczęściej stosowanych w kuchni należą kiełki słonecznika, fasoli mung, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, a także soi. Jedna z legend na temat ich początków mówi, że zostały odkryte przez chińskich żeglarzy

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

sklepie oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Pokarmy, w których gluten nie występuje naturalnie, to: mięso, owoce, warzywa, ziemniaki, fasola, soczewica, ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, amarantus , maniok, tapioka, sorgo, orzechy . To także może cię zainteresować: >  Zboża i produkty

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

wysokoenergetyczna i przyczynia się do otyłości - kolejnego czynnika ryzyka udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, kiełki, płatki owsiane , chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

zupa z soczewicy-robicie?

chcialam zeby zdrowo bylo i cos nowego na stole - tymczasem zupa totalnie nie zdobyla naszych serc. Robiona z zielonej soczewicy wyszła prawie czarna (za wyglad minus totalny), smak...(dodalam czosnek wiec cos tam w sumie dalo sie wyczuc), zjedlismy ją z opiekanym pieczywem i tylko dlatego w ogóle

zupa z soczewicy czerwonej

listki lurowe, jak mam to szczypta lubczyku, albo majeranku, zalewam ok 2 litrami wody, dodaje ok 1 filizanke soczewicy i sie gotuje do miekkosci jarzyn - soczewica sie zawsze rozpada -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: zupa z soczewicy-robicie?

w niemczech podkrecaja zupe z zielonej (znaczy chyba bardziej wrecz brazowej) soczewicy .... octem. albo serwuja z ogorkami z marynaty. polecam zupe z czerwonej. szybko, prosto i smacznie. dla mnie najlepszy na swiecie jest ten przepis

Re: zupa z soczewicy-robicie?

Ja też wolę zupę z czerwonej soczewicy. Najbardziej taką: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143130465,143247267.html A wczoraj ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy i połówek zielonego grochu:

Re: zupa z soczewicy-robicie?

Ja też wolę w tym przypadku czerwoną/pomarańczową soczewicę, po rozgotowaniu ma w zupach fajną konsystencję. Szybciej też się gotuje, a soczewiczankę zwykle przygotowuję na szybką jednogarnkową obiado-kolację. Zwykle robię takie wersje: - pomidorowa z ryżem, doprawiona głownie czosnkiem i cząbrem

Re: zupa z soczewicy-robicie?

A czy ktos zna bawarska zupę z soczewicy? Taką wiejską, sytą i zimowa? znajduje przepisy na rózne zupki ale wszystkie sa tak jakby modne, odchudzone a pamiętam bawarską jako gęstą i rozgrzewającą. Była to jeszcze zupa a nie eintopf.

Re: zupa z soczewicy-robicie?

troompka napisała: > Robiona z zielonej soczewicy wyszła prawie czarna (za wygl > ad minus totalny), smak...(dodalam czosnek wiec cos tam w sumie dalo sie wyczuc > ), marchew, cebula podsmażana, boczek wędzony daj, gotuje razem 30 min, jej smak "ocet" pokresla -- "leben und leben

Re: zupa z soczewicy-robicie?

no czyli w sumie b. podobna do polecanej przeze mnie. wrecz "siostrzana" ;) hazo napisała: > Ja też wolę zupę z czerwonej soczewicy. Najbardziej taką:

Re: zupa z soczewicy-robicie?

My bardzo lubimy zupę z zielonej soczewicy, ale ze względu na bury kolor nazywana jest u nas zupą bagienną. Pyszna jest posypana wytopionymi skwarkami i z czosnkiem i zieloną pietruszką. Z czerwonej, pomidorów i smażonego mięsa mielonego robię paciaję, która też jest pyszna.

Re: zupa z soczewicy-robicie?

Luuudzie W Hiszpanii, soczewica (lentejas) to prawie codzienne danie oprócz fasoli (alubias) i cieciorki (garbanzos). Podsta wowa zasada jest tzw. zasmazka (sofrito). Znaczy to: - 1 cebula bardzo drobnie posiekana; - 1 zabek czosnku ... posiekany; - olej z oliwek; - sól i woda. Woda aby osiagnac

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!