Wszystko o:

soczewica białko

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

Kiełki soi posiadają niezwykle delikatny smak, który w Azji został doceniony już wieki temu. Podobnie jak soja, są popularnym elementem kuchni wegetariańskiej ze względu na wysoką zawartość białka. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają także cenne właściwości prozdrowotne. Ich regularne spożywanie może przyczynić się m.in. do obniżenie ciśnienia krwi, a także zredukowania poziomu cholesterolu.

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

przyczyna zmęczeniaNasz organizm do utrzymania homeostazy, czyli równowagi, potrzebuje nie tylko makroskładników pokarmowych takich jak białka, cukry i tłuszcze. To one dostarczają nam energii. Równie ważne, choć z całkiem innego powodu, są mikroskładniki takie jak selen, potas, cynk, żelazo. Są one

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

strączkowe to również bogate źródło białka (wzmacnia kości i tkankę mięśniową), które doskonale wypełnia braki m.in. u osób stosujących dietę wegetariańską. Aby dodatkowo zwiększyć ich odżywczą moc zaleca się łączenie strączków ze zbożami (tj. fasolki z ryżem, soczewicy z jęczmieniem, kaszy jaglanej i

Stale jesteś głodny? Sprawdź, dlaczego!

Stale jesteś głodny? Sprawdź, dlaczego!

tylko wtedy. Jeśli natomiast masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi, ciągle podjadasz, zacznij jeść brązowy ryż oraz produkty żytnie. Niedobór chromu sprawia, że masz nadmierny apetyt na słodycze? Tak, ale... Białko dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny, jest budulcem tkanek, a

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

całego świata, jako pożywienie o wysokich walorach odżywczych. I nic dziwnego.   Bogata w białko, ale i węglowodany   Maca uznawana jest przede wszystkim za dobre źródło wartościowego białka. W 100 g znajduje się od nawet około 14 g protein, w tym niemal wszystkie niezbędne aminokwasy. Ze

Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak

Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak

sięgamy m.in. po kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, soczewicy, słonecznika, soi i fasoli mung. Kiełki są nie tylko bardzo zdrowe, ale także mało kaloryczne. To, co wyróżnia je to łatwo przyswajalne elementy odżywcze – ich zawartość jest większa niż w takiej samej porcji  roślin w pełni rozwiniętych

Tauryna

Tauryna

funkcję neuroprzekaźnika. Jej obecność sprzyja rozwojowi mózgu. Tauryna, pożywienie sportowca Niezbędnych elementów diety każdego sportowca jest białko. Syntetyczna tauryna stanowi jeden z podstawowych składników większości napojów energetycznych. Wchodzi również w skład mleka modyfikowanego oraz odżywek

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

są również dobrym źródłem białka, a także błonnika. Warto w nich szukać cennych minerałów, zwłaszcza wapnia oraz fosforu - budulców naszych kości i zębów, a także żelaza, potrzebnego do właściwego działania układu krwionośnego. Po kiełki soczewicy powinny sięgać szczególnie te osoby, które

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

często współistnieje z celiakią. Co do objawów w postaci biegunki po spożyciu ryb lub tranu raczej nie mają one związku z celiakią, ponieważ jest to choroba wywołana nietolerancją glutenu - białka zawartego w zbożach. Jak już wspomniałem potwierdzenie diagnozy celiakii opiera się na badaniu

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dwulatka - jak okielznac przekaski i wilczy a

Wiesz, w przypadku dzieci to raczej taki prosty wzór nie istnieje. Dzieci jedzą to co im w danym momencie potrzebne, a to się bardzo zmienia. Dla przykładu: dla mojego synka (kp) do drugiego roku życia - białko typu mięso,ryby, soczewica mogły nie istnieć. Wyjadał tylko węgle i warzywa. Teraz

Re: kasze/kaszki/kleiki

Podpowiem Ci tyllko, że mięso codziennie to nie jest dobry wybór, mimo niedoboru żelaza. My w Polsce jemy mięsa stanowczo za dużo. Lepiej jest podawać dziecku też inne źródła białka, w tym roślinne. Tydzień może wyglądać tak, że na obiad podajesz dziecku np. 2x mięso, 2x rybę, 2x białko roślinne

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

Soczewica Jej kiełki mają delikatny smak. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy trzeba je dodawać pod koniec gotowania i smażyć bardzo krótko). Zawierają sporo witamin C, E, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu oraz cynku i miedzi. I składają się w 25 proc. z wartościowego

Re: Naprawdę rosnącym dzieciom wystarczy

Moje dzieci też potrzebują białka, jedzą sporo mięsa, ale jogurt to też białko, warzywa strączkowe to też białko (ja często robię zupy kremy z soczewicą albo ciecierzycą), jajka to też białko, orzechy i pestki to też białko. Jeżeli chodzi o wędlinę ze sklepu, to bym jej o specjalne wartości

pasztet z zielonej soczewicy

pasztet z soczewicy i pieczarek ma fajny smak; jest wart wypróbowania. 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki pół selera 1 cebula 1 ziemniak 200 g pieczarek 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pół pęczka natki pietruszki pół pęczka natki kolendry 3 ziarenka ziela

Re: Zaniedbałam się.

Wieczorem białko(ryba,piers kurczaka/indyka, soczewica,jaja) plus warzywa plus troche wegli w postaci np pol torebki ryzu(jesli wegle koniecznie musisz). Zero cukru, z owoców - jagodowe (teraz truskawki np) oraz jabłka-w ograniczonej ilosci. Rano sniadanie bialkowo -tłuszczowe(np omlet czy

Re: Hm.... to które z Was są szczupłe? :/

bogatoresztkowo. I tak się onegdaj żywiłam - bo lubiłam - niestety całe życie cierpiąc na zaparcia :/. Kiedyś zauważyłam, że jak się raz najadłam mięsa - to skończyło się sukcesem toaletowym, jak rzadko. Jak porozmawiałam ze specjalistką, to okazało się, że widocznie mój metabolizm jest pobudzany przez białko, a

Re: Soczewica - czy to jest białko czy węglowodan

Tu piszą, że białko: medycyna.linia.pl/soczewic.html A tu, że więcej węglowodanów: wiem.onet.pl/wiem/00b06f.html Intrygujące ;-)

Re: Dwulatka - jak okielznac przekaski i wilczy a

. :) Jajek się nie bój, podobno i dla dorosłych są bardzo zdrowe, mimo straszenia cholesterolem, a dzieci to jeszcze nie dotyczy. To bardzo przyswajalne źródło białka i innych. Jak chcesz urozmaić sposób podawania białka, to u nas też sprawdzają się potrawy soczewicowe wieczorem - gęsta zupa na soczewicy

Re: 2 latek nie chce jesc mięsa w ogole. martwic

jest wegetarianką i podrzuca mi pomysły na dania bezmięsne. Syn bardzo lubi kotlety z soczewicy, z fasoli, makaron ze szpinakiem i fetą, gulasz warzywny z fasolą, kotlety jajeczne czy ziemniaczane z warzywami, jada też ryby w formie pieczonej i w formie kotlecików. Spróbuj włączyć do diety więcej

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!