Wszystko o:

tłuszcze jadalne

Wielka Encyklopedia Medyczna

Mięso

Mięso

Termin ten określa ogólnie części jadalne, czyli zarówno masę mięśniową, jak i przylegające do niej tkanki (np. tłuszcz, tkanka łączna, nerwy, naczynia krwionośne), zwierząt ubojowych, drobiu i dziczyzny.

Fakty i mity o grzybach

By uniknąć śmiertelnego zatrucia, właściwie wystarczy nie jeść grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki. To jednak za mało, by ich spożywanie było w pełni bezpieczne. Jak zatem jeść, żeby nie żałować? Przypominamy najważniejsze mity i fakty o grzybach

Pistacje: jedz nie tylko dla przyjemności

Wystarczy zjeść garść pistacji dziennie, by znacznie obniżyć ryzyko chorób krążenia i nowotworowych. Tak przynajmniej wynika z amerykańskich badań

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega Judith Wills

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega Judith Wills

, jedząc zdrowe tłuszcze" (oryginalny tytuł nie zawiera dopisku o tłuszczach). Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Zainteresowanie dietą zazwyczaj rośnie przy okazji wznowień książki. Już po pierwszej fali została nam moda na kwasy omega (bardzo dobrze zresztą!), niekoniecznie jednak na cały

Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy

Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy

Orzeszki piniowe – jadalne nasiona sosny pinii Orzeszki piniowe to małe, podłużne nasionka wydobywane z szyszek sosny pinii. Mają jasną kremową barwę, największe osiągają do 3 centymetrów długości. Ich specyficzny, żywiczny smak został doceniony na południu Europy już w czasach starożytnych

ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?

ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Solidna garść orzechów ziemnych (Arachis hypogaea) to kaloryczna bomba (średnio 595 kcal w 100 g), a jednak fistaszki na pewno nie sprzyjają nadwadze. Niby mnóstwo w nich tłuszczu (stanowi on 46% ich składu), ale daleko im do innych orzechów (bywa, że zawarty w nich

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

Encyklopedia PWN smalec , tłuszcz wieprzowy o konsystencji mazistej i charakterystycznym smaku i zapachu; Słownik języka polskiego smalec ?półstały tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego?

Re: Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

m.c.hrabia napisał: > Encyklopedia PWN > smalec , > tłuszcz wieprzowy o konsystencji mazistej i charakterystycznym smaku i z > apachu; > Słownik języka polskiego > smalec ?półstały tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego? -- pewułeny, słowniki i naukowce sobie - a

Re: Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

m.c.hrabia napisał: > Encyklopedia PWN > smalec , > tłuszcz wieprzowy o konsystencji mazistej i charakterystycznym smaku i z > apachu; > Słownik języka polskiego > smalec ?półstały tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego? --- więc może własnie dlatego napisali

Re: Jeść wszystko tylko do 14, żeby schudnąć?

Co powiesz o fokach, bobrach, susłach, borsukach, niedźwiedziach, popielicach, koszatkach, świstakach, bobakach, chomikach? Nie wiem czy wszystkie są jadalne ale na pewno są tłuste, zwłaszcza kiedy szykują się do snu zimowego. Wśród afrykańskich zwierząt też by się znalazło pewnie dużo tłuściochów

Re: Czy ktoś "zmienił nawyki żywieniowe"

Ja zmieniłam. Po pierwsze, ze względu na alergię, w wieku 30+ odstawiłam wszystkie produkty od krowy. A więc serniki, eklerki i inne ciasteczka stały się dla mnie niejadalne. Patrzę na nie i ślina mi nie cieknie, bo wiem, że nie mogę ich jeść. Po drugie ograniczyłam węglowodany. Zawsze lubiłam

Re: jecie steki?

Podeszwy wychodzą, gdy mięso smaży się na zbyt gorącym tłuszczu. Woda wyparowuje błyskawicznie, zostaje niejadalna podeszwa, która nadaje się już tylko do duszenia na gulasz. Mój najlepszy przepis - Steki o grubości 3cm smażyć 2- 3 minuty z każdej strony na niezbyt gorącym tłuszczu (nie może

Re: Zabrzanskie wysypisko dla calej aglomeracji!

No śmierdzi, śmierdzi .... Odpady kuchenne ulegające biodegradacji Rozpuszczalniki Kwasy Alkalia Środki ochrony roślin I i II klasy toksyczności (bardzo toksyczne i toksyczne np. herbicydy, insektycydy) Lampy fluorescencyjne i inne odpady zawierające rtęć Oleje i tłuszcze jadalne Oleje i tłuszcze

DUBLIN.Lidl, polskie produkty.

irlandzkim rozprowadzane przez Lidl w Newbridge/Kildare. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Nie wiem jak smakują na polskim rynku, bo innych producentów są niejadalne, twardy tłuszcz zaprawiony cukrem wanilinowym. -- " Pat­riotyzm jest cnotą ziejących nienawiścią. " -Os­car Wil­de-

Re: Wątek spożywczy: kto nie lubi majonezu?

To jest produkt niejadalny,sam tłuszcz. Tego się nie je i już. Nie można go lubić,nie je się i już tak jak smalcu,margaryn czy masła.

Re: to tylko igrzyska,a Jarkowi wzrośnie

PODSUMOWAĆ "DOCHODY" ze WSZYSTKICH, niekoniecznie tylko legalnych, "ŹRÓDEŁ", poprzednich WŁADCÓW, to ile by wypadło na NIEPRZECIĘTNĄ ICH "głowę"? 3) Jakie NIEUJAWNIONE dochody przyniosło władcom ZDEWASTOWANIE CAŁEJ ŻYWNOŚCI? 4) Jakim prawem ser biały z zawartością tłuszczu 8% nazywa się: "TŁUSTY", a NIE

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!