Wszystko o:

tłuszcze trans

Eliza Dolecka

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Wierzysz, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są szkodliwe, a roślinnego zbawienne dla zdrowia? Ufasz, że na twoją wagę zasadniczy wpływ ma ilość spożywanych kalorii? To groźne uproszczenia. Ważne jest bowiem choćby jeszcze to, jakiej obróbce produkty tłuszczowe zostały poddane przed spożyciem. To, co w formie naturalnej jest wskazane dla organizmu, może zmienić się w zabójcę: izomery trans kwasów tłuszczowych.

Pączek w tłusty czwartek - na słodko, ale tylko od święta?

Jak mówi tradycja w tłusty czwartek trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka by zapewnić sobie uśmiech losu. Mimo że z punktu widzenia dietetyki mają w sobie wszystko, to czego należy się wystrzegać i smaży się je w głębokim tłuszczu to w ten jeden dzień rzadko kto się tym przejmuje. Zanim całkowicie odpuścimy i damy się pochłonąć słodyczy warto wiedzieć skąd się wziął, jak powstaje i co zrobić by pozbyć się dostarczonych przez pączka kalorii.

Pokłócisz się przez to jedzenie

Złościsz się na partnera, dzieci, znajomych? Jaki może być powód twojej agresji? Szukaj ich na własnym talerzu - przestrzegają naukowcy. Nieodpowiednia dieta może być sprawcą nerwowości. Jakie produkty są na czarnej liście?

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

ważne jest uprawianie sportu (a szczególnie wykonywanie ćwiczeń aerobowych), a także zmiana diety. Należy ograniczyć spożywanie tłuszczów trans , a zwiększyć jedzenie produktów z kwasami tłuszczowymi nienasyconymi. Więcej o diecie korzystnej dla osób z problemami cholesterolowymi przeczytasz w artykule

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

nasycone kwasy tłuczone lub zawierają więcej kwasów omega 6 niż 3,produkty mleczne, w których zawartość tłuszczu nie przekracza 2 proc., margaryny wolne od tłuszczów trans, słodziki zawierające syrop glukozowo-fruktozowy, produkty zawierające sód. Grupa nr 4 to produkty pochodzenia zwierzęcego z dużą

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

tłuszczami trans akurat w margarynie. Chociaż najbardziej restrykcyjne normy światowe (wciąż oficjalnie nieobowiązujące w Polsce) dopuszczają zawartość izomerów kwasów tłuszczowych trans na poziomi 1%, wszystkie margaryny "kubkowe" (do smarowania) oferowane w naszym kraju zeszły do ok. 0,5%. Jak to

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

zaczyna bowiem dymić, a olej spalony, to olej bardzo niezdrowy (więcej na ten temat: Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze ). Z powodzeniem możemy go jednak spożywać na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek czy surówek. Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją

Sprzężony kwas linolowy (CLA) - modny, ale czy skuteczny środek odchudzający?

Sprzężony kwas linolowy (CLA) - modny, ale czy skuteczny środek odchudzający?

rumenowy zmniejsza stężenie cholesterolu i "dobrego", i "złego". To także może cię zainteresować: > Czy chrom to cudowny środek na odchudzanie? Chrom pomaga, ale nie należy z nim przesadzać > Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze Tłuszcze omega to samo zdrowie? Nie, mogą nawet

Tłuszcze trans: zabójcze dla twojego zdrowia

Tłuszcze trans: zabójcze dla twojego zdrowia

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Tłuszcze trans

Słyszałyście kiedyś o tłuszczach trans? Poczytajcie zanim podacie dzieciom te wszystkie lubisie,kruche ciasteczka,biszkopciki i inne słodkości ze sklepów...

Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Najczęściej do ciast używałam margaryny, wiem ze jest ona niezdrowa i chciałabym jej uniknąć. Nie wiem czy można w każdym przepisie zastąpić margarynę masłem? Nie wiem czy, sa margaryny bez tłuszczów trans? Wiem ze nie zawsze da sie zastapic margarynę np. olejem, ale masłem chyba mozna? Jakie macie

Nie ma tłuszczów trans!!!

W Ameryce na każdym opakowaniu jest napis o braku w składzie potrawy tłuszczów trans. Nigdy w życiu nie widziałem produktu zawierającego tłuszcz trans. Ten fakt nie uchronił jednak Ameryki przed plagą otyłości.

Cukry to pikuś, tam są tłuszcze trans

Tłuszcze trans zaburzają wiele procesów metabolicznych, powodują miażdżycę (nawet u młodych osób) i degenerują układ nerwowy

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

'Tłuszcze trans różnią się między sobą i ich szkodliwość jest różna (np. najmniej szkodzi utwardzony kwas linolowy).' - konkretnie - jakie sa najbardziej niezdrowe? ktore tluszcze po jakiej obrobce termicznej (jaka temperatura?) robia sie niebezpieczne? 'Pamiętaj! Olej roślinny, podgrzany do

Re: Nie ma tłuszczów trans!!!

>piotr228 to weź dowolny produkt zawierający tłuszcz (choć Twoje stwierdzenie odnosi się pewnie głównie do utwardzania tłuszczów naturalnych (izomer trans jest tutaj preferowany)) inna sprawa, że stara prawda toksykologii mówi, że to nie sama substancja jest toksyczna, co ilość, bo wszystko

Polowanie na tłuszcze trans

Byleby rzeczywiście rzetelnie informowano o zawartości tłuszczów trans (także w maśle!) i o ryzyku ich powstania wskutek podgrzewania produktu tłuszczowego (smażenie na oleju i margarynie, pieczenie ciast z margaryną...) No i pozostaje pytanie, czy rzeczywiście na ciastkach upieczonych z

tłuszcze trans

czy wiecie, w których produktach znajdują się te fatalnie wpływające na zdrowie tłuszcze? wśród skłądników się ich nie wymienia... zastanawiam się, czy jest jakaś zależność między ich zawartością, a ceną, np. w przypadku lodów - te tańsze mogą być zapychane tanimi i niezdrowymi składnikami w

Tłuszcze trans

Nie jestem specjalistką od hamburgerów, bo nie jem mięsa, ale ostatnio przeczytałam artykuł o tym, że odpowiedzialnym za złą jakość jedzenia w fast-foodach jest tłuszcz trans. Jest jakoś specjalnie przetwarzany, tańszy i używany właśnie przez makdonaldy i inne tego typu. Nie piszę dokładniej, bo

Re: Groźne tłuszcze trans

pochodzących z przemysłowego uwodornienia olejów są margaryny i inne tłuszcze do smarowania oraz tłuszcze smażalnicze, produkty cukiernicze oraz tzw. "fast - food". (...) Zawartość izomerów trans w mleku kobiecym jest zmienna i zależy, jak się wydaje od sposobu żywienia matki karmiącej zarówno w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!