Wszystko o:

tłuszcze trans

Eliza Dolecka

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Wierzysz, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są szkodliwe, a roślinnego zbawienne dla zdrowia? Ufasz, że na twoją wagę zasadniczy wpływ ma ilość spożywanych kalorii? To groźne uproszczenia. Ważne jest bowiem choćby jeszcze to, jakiej obróbce produkty tłuszczowe zostały poddane przed spożyciem. To, co w formie naturalnej jest wskazane dla organizmu, może zmienić się w zabójcę: izomery trans kwasów tłuszczowych.

Pączek w tłusty czwartek - na słodko, ale tylko od święta?

Jak mówi tradycja w tłusty czwartek trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka by zapewnić sobie uśmiech losu. Mimo że z punktu widzenia dietetyki mają w sobie wszystko, to czego należy się wystrzegać i smaży się je w głębokim tłuszczu to w ten jeden dzień rzadko kto się tym przejmuje. Zanim całkowicie odpuścimy i damy się pochłonąć słodyczy warto wiedzieć skąd się wziął, jak powstaje i co zrobić by pozbyć się dostarczonych przez pączka kalorii.

Pokłócisz się przez to jedzenie

Złościsz się na partnera, dzieci, znajomych? Jaki może być powód twojej agresji? Szukaj ich na własnym talerzu - przestrzegają naukowcy. Nieodpowiednia dieta może być sprawcą nerwowości. Jakie produkty są na czarnej liście?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

nasycone kwasy tłuczone lub zawierają więcej kwasów omega 6 niż 3,produkty mleczne, w których zawartość tłuszczu nie przekracza 2 proc., margaryny wolne od tłuszczów trans, słodziki zawierające syrop glukozowo-fruktozowy, produkty zawierające sód. Grupa nr 4 to produkty pochodzenia zwierzęcego z dużą

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

tłuszczami trans akurat w margarynie. Chociaż najbardziej restrykcyjne normy światowe (wciąż oficjalnie nieobowiązujące w Polsce) dopuszczają zawartość izomerów kwasów tłuszczowych trans na poziomi 1%, wszystkie margaryny "kubkowe" (do smarowania) oferowane w naszym kraju zeszły do ok. 0,5%. Jak to

Ser żółty: warto go jeść?

Ser żółty: warto go jeść?

kupujesz ser, tak właśnie jest. Uważaj. W sprzedaży (głównie w supermarketach i sklepach sieciowych) coraz częściej oferowane są produkty seropodobne, niejednokrotnie znacznie tańsze. Produkty seropodobne zawierają tłuszcze roślinne, także te cieszące się wyjątkowo złą sławą (słusznie!) - tłuszcze trans

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

hipoalfalipoproteinemii polega na podawaniu kwasu nikotynowego. Zalecane są także ćwiczenia aerobowe, dieta redukująca masę ciała, wprowadzanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe cis i ograniczenie tłuszczów trans. Hipoalfalipoproteinemia a znaczenie lipoprotein Lipoproteiny to cząsteczki transportujące

Dolej oleju do sałatki!

Dolej oleju do sałatki!

dni. Zobacz także: Białka, tłuszcze, węglowodany - po co je jeść? Nie dla diety, tak dla tracenia kilogramów Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: zabójcze dla twojego zdrowia

Tłuszcze trans: zabójcze dla twojego zdrowia

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Tłuszcze trans

Słyszałyście kiedyś o tłuszczach trans? Poczytajcie zanim podacie dzieciom te wszystkie lubisie,kruche ciasteczka,biszkopciki i inne słodkości ze sklepów...

Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Najczęściej do ciast używałam margaryny, wiem ze jest ona niezdrowa i chciałabym jej uniknąć. Nie wiem czy można w każdym przepisie zastąpić margarynę masłem? Nie wiem czy, sa margaryny bez tłuszczów trans? Wiem ze nie zawsze da sie zastapic margarynę np. olejem, ale masłem chyba mozna? Jakie macie

Nie ma tłuszczów trans!!!

W Ameryce na każdym opakowaniu jest napis o braku w składzie potrawy tłuszczów trans. Nigdy w życiu nie widziałem produktu zawierającego tłuszcz trans. Ten fakt nie uchronił jednak Ameryki przed plagą otyłości.

Cukry to pikuś, tam są tłuszcze trans

Tłuszcze trans zaburzają wiele procesów metabolicznych, powodują miażdżycę (nawet u młodych osób) i degenerują układ nerwowy

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

'Tłuszcze trans różnią się między sobą i ich szkodliwość jest różna (np. najmniej szkodzi utwardzony kwas linolowy).' - konkretnie - jakie sa najbardziej niezdrowe? ktore tluszcze po jakiej obrobce termicznej (jaka temperatura?) robia sie niebezpieczne? 'Pamiętaj! Olej roślinny, podgrzany do

Re: Nie ma tłuszczów trans!!!

>piotr228 to weź dowolny produkt zawierający tłuszcz (choć Twoje stwierdzenie odnosi się pewnie głównie do utwardzania tłuszczów naturalnych (izomer trans jest tutaj preferowany)) inna sprawa, że stara prawda toksykologii mówi, że to nie sama substancja jest toksyczna, co ilość, bo wszystko

Polowanie na tłuszcze trans

Byleby rzeczywiście rzetelnie informowano o zawartości tłuszczów trans (także w maśle!) i o ryzyku ich powstania wskutek podgrzewania produktu tłuszczowego (smażenie na oleju i margarynie, pieczenie ciast z margaryną...) No i pozostaje pytanie, czy rzeczywiście na ciastkach upieczonych z

tłuszcze trans

czy wiecie, w których produktach znajdują się te fatalnie wpływające na zdrowie tłuszcze? wśród skłądników się ich nie wymienia... zastanawiam się, czy jest jakaś zależność między ich zawartością, a ceną, np. w przypadku lodów - te tańsze mogą być zapychane tanimi i niezdrowymi składnikami w

Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta

tluszcze trans: >Część obecnie produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%, w porównaniu masło zawiera ich do 3% (występujących naturalnie w mleku). Obecnie nie ma wątpliwości, że sztuczne tłuszcze trans są niezdrowe. Natomiast występujące naturalnie tłuszcze trans

Tłuszcze trans

Nie jestem specjalistką od hamburgerów, bo nie jem mięsa, ale ostatnio przeczytałam artykuł o tym, że odpowiedzialnym za złą jakość jedzenia w fast-foodach jest tłuszcz trans. Jest jakoś specjalnie przetwarzany, tańszy i używany właśnie przez makdonaldy i inne tego typu. Nie piszę dokładniej, bo

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!