Wszystko o:

tarczyca a zawroty głowy

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie. U dzieci waży od 4 do 15 g, u dorosłych od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontrolujących ciepłotę ciała i prawidłową przemianę materii. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci może mieć także wpływ na to, jak szybko maluch rośnie i jak dojrzewa jego kościec.

Diagnostyka: Przy nadczynności wzrastają stężenia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obniża się zaś poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczycę. Przy niedoczynności najczęściej proporcje są odwrotne: stężenia T3 i T4 są niskie, a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynności wykorzystuje się badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje się niewielką dawkę pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczycę. Głowicę tzw. kamery gamma kieruje się na chory narząd. Na ekranie monitora i na kliszy widać fragmenty gruczołu pracujące prawidłowo i obszary nadczynne lub niewydzielające hormonów.

joamie

W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]

W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]

Badania próbek jaj pochodzących z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykazały przekroczenie norm zawartości fipronilu. To środek na pasożyty, którego nadmierne spożycie grozi poważnymi chorobami.

Angiografia naczyń obwodowych

Angiografia to jedno z częściej wykonywanych badań diagnostycznych u pacjentów z podejrzeniem zmian w obrębie układu krwionośnego. Umożliwia ono dokładne obejrzenie zmian oraz ułatwia podjęcie decyzji o rodzaju i formie leczenia.

Tachykardia - spanikowane serce. Przyczyny, objawy i leczenie tachykardii

Tachykardia występuje wtedy, gdy serce bije zbyt szybko. Czasem świadczy o poważnym zaburzeniu, ale może wynikać tylko ze stresu czy wysiłku. Tachykardia powinna być leczona, ponieważ jej poważny epizod prowadzi nawet do śmierci.

Błaha dolegliwość czy objaw poważnej choroby?

Błaha dolegliwość czy objaw poważnej choroby?

odstawienie kawy i rzucenie palenia, a galop serca zdarza się zupełnie bez wyraźnej przyczyny, czas skonsultować się z lekarzem. Szczególnie, gdy często brak ci oddechu, masz zawroty głowy. Być może twoje serce lub tarczyca nie pracują tak sprawnie, jak należy i tachykardia to objaw poważniejszego problemu

Kodeina - lek na całe zło?

, nadmiernej senności oraz zawrotów głowy. Ponadto niektórzy pacjenci wskazywali, że kodeina wywołała u nich reakcje alergiczne, w tym np. wysypkę lub swędzenie skóry. Kodeina osłania koncentrację, w związku z czym nie powinna być zażywana przez osoby, które prowadzą samochód. Jeśli zażyta dawka kodeiny będzie

Angiografia mózgowa - jak wygląda badanie?

cyklu, gdy istnieje prawdopodobieństwo zapłodnienia.Czasem zdarza się, że badani, choć nie są uczuleni na kontrast źle na niego reagują. Do najczęstszych powikłań należą: wymioty, nudności czy zawroty głowy. Może pojawić się niewielkie krwawienie, wysypka lub obrzęk w miejscu nakłucia. W skrajnych

Menorrhagia

Menorrhagia

nadciśnieniu tętniczym. Duża część pań cierpiąca z jej powodu skarży się na bóle w podbrzuszu, duszności. Szybko się męczą, mają także kłopoty z koncentracją i skupieniem uwagi. W skrajnych przypadkach dochodzi do omdleń, zawrotów głowy oraz problemów z oddychaniem. Ze względu na mnogość schorzeń, którym może

Nawracające zapalenie chrząstek

Nawracające zapalenie chrząstek

charakteryzujące się utratą słuchu, szumem w uszach lub zawrotami głowy. Nawracające zapalenie chrząstek diagnozuje się kiedy występują trzy z sześciu kryteriów, występuje jedno z kryteriów i w badaniu histopatologicznym pojawiają się zmiany w chrząstkach lub pojawia się stan zapalny w dwóch lub więcej odrębnych

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

uda nam się zrobić kupę, zwykle jest ona twarda i bobkowata, a samo wypróżnianie - bolesne. Osoby cierpiące na zaparcia mogą odczuwać bóle głowy oraz brak apetytu; istnieje ryzyko wystąpienia zawrotów głowy, gorączki, krwi i śluzu w kale, a nawet anemii czy utraty wagi. Zaparcia: ile razy

Migotanie przedsionków

Migotanie przedsionków

Objawy - uczucie kołatania, nierównego, często szybkiego bicia serca - zawroty głowy , duszność i spadek kondycji fizycznej. W postaci napadowej objawy mogą występować do kilku razy dziennie Przyczyny Napadowe lub utrwalone zaburzenie rozprzestrzeniania się impulsu elektrycznego w przedsionkach

Zawroty głowy

diagnostyka nie przyniosła jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co jest przyczyną Pani dolegliwości, trudno jest mi wysuwać podejrzenia na podstawie samego opisu objawów. Zawroty głowy mogą być objawem zaburzeń hormonalnych (np. nadczynności lub niedoczynności tarczycy) jak również zaburzeń elektrolitowych (np

Zawrót głowy po orgazmie

/60. Mam niedoczynność tarczycy. A w móżdżku rezonans magnetyczny wykazał przewlekłą zmianę naczyniopochodną 5*6 mm. Czy mam czym się martwić ? Boję się zbliżeń z mężem, kolejnych zawrotów głowy.

Leczenie nadczynności tarczycy, a bóle i zawroty głowy

Leczę się jodem na nadczynność tarczycy. Od pewnego czasu odczuwam ból głowy w części czołowej i potylicznej oraz zawroty głowy. RTG zatok nie wskazuje na zapalenie zatok. Wyniki morfologii krwi, cukier i mocz w normie oprócz tego odczuwam ból plecach w okolicy łopatek, promieniujący w dół. Jestem

Zawroty głowy jako powikłanie poporodowe?

Od lutego tego roku mam zawroty głowy, ogólnie zaczęło się dokładnie po zjedzeniu obiadu - usiadłam i momentalnie zakręciło mi się w głowie, do tego doszły nudności. Jestem po porodzie teraz już rok czasu, w ciąży przytyłam około 30 kg i bardzo szybko schudłam, ponieważ od stycznia zaczęłam

Zawroty głowy

Od ponad miesiąca mam ciągle zawroty głowy. Neurolog przepisał mi Vinpoton, ponieważ było podejrzenie niedokrwistości mózgu. Brałam lek przez 10 dni, nic się zmieniło. Następnie dostałam lek na zawroty głowy Vestibo oraz na uspokojenie (bo zaczęłam się stresować tym że tak długo nic mi nie pomaga

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

przez kilka poprzedzających dni od zasłabnięcia brałam już połówkę. Kazała powtórzyć wyniki w przyszłym tyg. i przyjść. Zawroty głowy pojawiły się po zasłabnięciu, kiepsko czułam się już ok 2-3tyg. wcześniej...Po zmniejszeniu dawki bardzo powoli ustępowały. Pomieszały się u mnie objawy niedoczynności

Re: zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

szukania powodów zawrotów głowy i wszystkich badaniach neuro, ktoś zbadał TSH- było ponad 90... Teraz jest leczona Euthyroxem, właśnie wpadła w nadczynność polekową, zmiana dawki i co...? Drętwieje jej ręka m.in. Także sytuacje się w pewien sposób pokrywają. Ja teraz biorę 3x2 SlowmagB6, 1x wapń i 2x D3

Re: zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

Podniosłam sobie Euthyrox na 112,5 dziennie (kilka razy wzięłam 119) ale efektu brak, przynajmniej w kwestii ft3 ;( ft- 19%, ft4- 120%, TSH 0,279 Do tego bardzo wysoki poziom przeciwciał aTPO- 430 (norma do 34) ferrytyna 39 (13-150) b12 797 (197-866)- suplementowałam jakieś 2-3tyg. Do tego zalic

Re: zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

Może po porstu będziesz brała stałą dawkę 100? Faktycznie można trochę zwiększyć tyroksyny. A niska konwersja ma wiele różnych przyczyn, m.in brak żelaza, ferrytyna w normie ale blisko dolnej granicy to niska ferrytyna i jak najbardziej nadaje się do suplementacji. Selen jak najbardziej dawka 200 do

Re: zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

heeej, dziewczyny :) U mnie tężyczka w miarę opanowana, antydeprechy odstawione. Daję radę, choć są gorsze momenty. Mam jednak problem z tarczycą (albo i nie). Otóż odkąd mnie miła pani endo wpakowała w tężyczkę, nie korzystam z porad ani jej ani jej kolegów po fachu, bo kolejni wcale nie byli

Re: zawroty głowy, drętwienie kończyn- tarczyca?

Na wynik D3 czekam do wtorku, obstawiam, że nisko. Zresztą, stąd się wzięła tężyczka głownie, długo ją doprowadzałam do ładu, ale ostatnio zapominam o suplementacji. Ferrytyny i B12 nie badałam dawno, ale wcześniej nie miałam złego wyniku (pominąwszy, że mi wówczas nic nie mówił, więc mogę nie pamię

tarczyca a zawroty głowy

ze względu na silne zawroty głowy poszłam do lekarza który zlecił mi badanie TSH I WYSZŁO 0,38 czyli poniżej normy nie wiem czy to jest przyczyną moich problemów ze zdrowiem nadpobudliwość,duszności w szyji czsami problemy z połykaniem kiedy jestem głodna mocno trzęsą mi się ręce ciągle mi

Re: tarczyca a zawroty głowy

dziś lekarz przepisał mi metizol 2x1 na podstawie tsh 0,38 endo mam dopiero 7 listopada czy ten lek jest ok, czy wam też kołowało się tak mocno w głowie lekarz powiedział że od złego funkcjonowania tarczycy mam te zawroty głowy prosze napiszcie mi czy to mozliwe.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!