Wszystko o:

tarczyca badanie laboratoryjne

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

wizu

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Badanie anty-TPO zaleca si wtedy, gdy ju zdiagnozowano procesy autoimmunologiczne, ktre tocz si w obrbie gruczo퀅 tarczycowego. Pomaga okre턫i, z ktr chorob tarczycy mamy do czynienia (niedoczynno뜻, nadczynno뜻 tarczycy, chorob Hashimoto). Nie ma uniwersalnych norm dla tego rodzaju badania. Zale엽 one zarwno od wieku, jak i p쿬i.

Co to znaczy surowica lipemiczna?

Surowica lipemiczna jest powi콄ana z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Oznacza, 풽 podwy퓋zony jest poziom triglicerydw lub cholesterolu. Nadmiar tego typu cz켽teczek sprawia, 풽 zmieniaj si w쿪턢iwo턢i surowicy krwi - w tym kolor, gsto뜻 itd.

Zapalenie powizi z eozynofili

Rozlane zapalenie powizi nazywane tak풽 chorob Shulmana lub eozynofilowym zapaleniem powizi, to bardzo rzadko wystpuj켧a choroba reumatyczna. Do tej pory medycyna pozna쿪 zaledwie tysi켧 takich przypadkw, a cz沅 badaczy 낢czy j i uznaje za jedn z postaci twardziny uk쿪dowej. Jednak coraz cz沅ciej uchodzi za oddzieln jednostk chorobow.

Bl w nadbrzuszu: przyczyny, leczenie

Bl w nadbrzuszu: przyczyny, leczenie

rwnie objawy towarzysz켧e takie jak wymioty, biegunka z domieszk krwi, refluks, brak apetytu. Podstaw do zdiagnozowania blu jest badanie palpacyjne, dziki ktremu lekarz mo풽 oceni tkliwo뜻 i wystpowanie obrony mi沅niowej. Dodatkowymi badaniami w celu zdiagnozowania blu jest badanie objaww

Naukowcy: koty poch쿪niaj toksyczne chemikalia, ktre gromadz si w domowym kurzu i szkodz ludziom

Naukowcy: koty poch쿪niaj toksyczne chemikalia, ktre gromadz si w domowym kurzu i szkodz ludziom

;Kontakt z nimi mo풽 mie szczeglnie powa퓆e konsekwencje dla ma퀉ch dzieci - zauwa풹 kieruj켧a badaniami Jana Weiss. - Ekspozycja na te chemikalia w trakcie rozwoju mo풽 si negatywnie "odbi" w p撰niejszym 퓓ciu i objawi midzy innymi chorob tarczycy - t퀅maczy. Jak si

Cia쿪 ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

Cia쿪 ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

moczu, nale퓓 niezw쿽cznie uda si do lekarza i wykona laboratoryjne badanie moczu . Je풽li wynik testu paskowego bdzie negatywny (tzn. nie wykryje obecno턢i cia ketonowych), ale objawy bd si utrzymywa, rwnie trzeba pj뜻 do lekarza! To tak풽 mo풽 ci zainteresowa: O czym 턻iadczy kolor

To tylko ZMCZENIE... A mo풽 choroba?

To tylko ZMCZENIE... A mo풽 choroba?

badania laboratoryjne i obrazowe pozwalaj lekarzowi wskaza przyczyn lub dalszy kierunek diagnostyki. Pamitaj, 풽 objawy towarzysz켧e zmczeniu czsto s najcenniejsz wskazwk, co to powodu problemw. Oto charakterystyczne przyk쿪dy. Je턫i czujesz si oglnie wyczerpany, nienaturalnie zmczony

Badanie 퓓wej kropli krwi - kolejny przekrt medycyny alternatywnej

Badanie 퓓wej kropli krwi - kolejny przekrt medycyny alternatywnej

kropli krwi badanie ma pomc w wykryciu obecno턢i i/lub przyczyn licznych dolegliwo턢i: problemw skrnych (nawet tak powa퓆ych jak 퀅szczyca , ktrej dok쿪dnych przyczyn nie zna medycyna konwencjonalna), wypadania w쿽sw, blw g쿽wy, brzucha, mi沅ni i staww, zaburze snu, chorb tarczycy , w켾roby

Tarczyca nami rz켨zi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narz켨?

Tarczyca nami rz켨zi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narz켨?

Badanie p쿪ta tarczycy

Wynik histopatologiczny wycitego jednego p쿪ta tarczycy- rak brodawkowaty, 10mm. Jakich opcji leczenia mog si spodziewa? Czy w takich sytuacjach konieczna jest druga operacja, czy s inne skuteczne metody? Czy mo퓆a zastosowa jodowanie promieniotwrcze, bez powtrnej operacji?Mo퓄iwo턢i

Choroby tarczycy?

laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta.Gdyby nie towarzyszy퀉 Pani 풹dne dolegliwo턢i - a badanie musia쿽 zosta zlecone z konkretnego powodu - mg쿫ym powiedzie, 풽 wyniki bada laboratoryjnych nie wskazuj na patologi w obrbie tarczycy i badanie przeciwcia tarczycowych nie jest

Badanie TSH

?Opisuje Pani objawy niedoczynno턢i tarczycy. Konieczne jest w낢czenie leczenia zastpczego hormonami tarczycy. Po wyrwnaniu poziomu hormonw i przy sta퀉m ich przyjmowaniu pod okresow kontrol lekarza, dodatkowe leczenie najprawdopodobniej oka풽 si niepotrzebne. Sugeruj wic jak najszybciej zg쿽si

Tarczyca?

wykluczenia chorb tarczycy, osi przysadka - jajnik, a tak풽 cukrzycy. Lekarz rodzinny pomo풽 w interpretacji wynikw i wykona badanie przedmiotowe i podmiotowe.Co za tyczy si niepokoj켧ych "mskich" w쿽sw na piersiach i ramionach, to w nasileniu, ktre Pani opisuje nie stanowi powodu do niepokoju

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprcz objaww ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak 턯i mam sucho뜻 nosa, 풽 a piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Prosz o interpretacj, czy jest jakie podejrzenie tarczycy?Wyniki bada hormonalnych

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj u퓓tkownikw

Re: endokrynolog

z endokrynologiem nie ma na co czeka. U mnie wysz쿽 na przyk쿪d 풽 mam Hashimoto, oglnie do뜻 sporo bada bo diagnostyk laboratoryjn rozpoczyna si od badania st轅enia TSH, FT3 i FT4 w surowicy. Je턫i wyniki wyka엽 niedoczynno뜻, to si szuka przyczyny wtedy. W tym celu wykonuje si badanie USG

Prosz o interpretacj wynikw dziecka

laboratoryjnej 0 - 18; anty-TG <10 przy normie laboratoryjnej 0 - 115; Badania robili턬y poniewa syn wykazuje objawy problemw z tarczyc. Jest ospa퀉, nie ma energii, jest stale zmczony, tyje (pomimo wprowadzonej diety), ma problemy z koncentracj i pamici. Syn jest dzieckiem niepe쿻osprawnym i cz沅

Dzisiaj > II niedz. Adwentu <

lusia_janusia napisa쿪: > Pia, moze zrob sobie proby na tarczyce bo przy jej zlym dzialaniu jest sie sennym caly czas. Pojde do przychodni zmierzyc cisnienie, to przy okazji zapytam pielegniarke, jakie badania laboratoryjne mialam zrobione w lutym , bo wtedy moja lekarka laskawie

Re: Pro턡a o interpretacj wynikw :)

Dzikuj za odpowied :) USG tarczycy jeszcze nie robi쿪m. Jestem w trakcie poszukiwa lekarza we Wroc쿪wiu. Ferrytyna w normie przy dolnej granicy laboratoryjnej, wit D3 niedobr a B12 po 턳odku normy laboratoryjnej. Bada쿪m jedynie anty TPO...

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

Daj jej spokj, ona lubi takie jedno zdanie z ca쿽턢i wyj길, i jest najmadrzejsza. A 풽 jest jaka reszta. Przy przeciwcia쿪ch 500 plus stwierdza si limfocytarne zapalenie tarczycy w przebiegu choroby hashimoto prawie na bank, reszta bada to formalno뜻 i nawet tsh w normie w takim przypadku nie

Re: Na co pomogl Ci selen?

Polka zrobila laboratoryjne badanie w mojej prywatnej przychodni i co sie dowiedziala? Za trzy miesiace musi powtorzyc, aby mozna bylo porownac!!! Nie moglam pojac, CO jest do porownania, bo przeciez jak ktos ma brak jakiejs witaminy czy mineralu, to widac przy pierwszym badaniu ... ale z

Re: Endokrynolog ktry patrzy na objawy nie tylko

Rozpoznanie choroby. Rozwijajaca si choroba z autoagresji (autoimmunologiczna) tarczycy do obserwacji bo przeciwciala rosna od stycznia ale nadal s w granicach normy laboratoryjnej. Wole wielogozkowe nietoksyczne Mo퓄iwe powi콄anie z objawami somatyzacyjnymi ale nie potwierdzone w badaniu. Cz沅

interpretacja wynikow usg i krwi

niedoczynnosc? Czy w usg tego nie widac? Co oznacza ze echogenicznosc jest niejednorodna i uanczynienie jest skape? Czy objetosc tarczycy jest prawidlowa? Lekarz wykonujacy badanie nic mi nie wyjasnil. Bede wdzieczny za odpowiedz :)

Re: Sposoby na remisj

Psychiatrycznie lecz si 15lat, endokrynologicznie od 2-3. 칊den psychiatra nigdy nie zlecal mi ft3/4 tylko tsh , a w Polsce normy laboratoryjne s do뜻 mocno od czapy dla m쿽dych kobiet. Wg referencyjnych europejskich grna granica tsh dla m쿽dej kobiety jest znacznie ni풽j. Na insulinoopornosc

Re: Tarczyca- wyniki badania, help

przeciwcia쿪 i usg sugeruj켧e stan zapalny a powstrzyma ich TSH w normie laboratoryjnej. Powinni lekarzom mwi: wycinajcie tarczyc, poddajcie badaniu a potem leczcie.

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!