Wszystko o:

tarczyca niedoczynnosc objawy

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

Zmeczenie niedoczynnosc tarczycy

Du퓇 objaww - nadczynno뜻 tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, ktre dos쿽wnie wszystkie si zgadzaj z nadczynno턢i tarczycy, od wielu lat leczy쿮m si u psychologw i psychiatrw my턫켧 풽 to jaka nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, 풽 to jest bez sensu jak objawy s dalej te same. Mam dok쿪dnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprcz objaww ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak 턯i mam sucho뜻 nosa, 풽 a piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Prosz o interpretacj, czy jest jakie podejrzenie tarczycy?Wyniki bada hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam si czy wszystko dobrze z moj tarczyc. W쿪턢iwie podejrzenia mia쿪m ju 7 lat temu. W szpitalu panie po쿽퓆e zwrci퀉 uwag m.in . na wysoki puls przy ci턭ieniu niskim lub w granicach normy. By쿪m wtedy w ci굻y. Zrobi쿪m badania krwi jakie 6 lat temu i nie wykaza퀉 nieprawid쿽wo턢i

Nadczynno뜻 tarczycy z objawami niedoczynno턢i

Czy mo풽 wyst켺i nadczynno뜻 tarczycy z objawami niedoczynno턢i?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pe쿻i zrozumia쿮. Mo풽 si tak zdarzy, 풽 w przypadku rozpoznania nadczynno턢i tarczycy pojedyncze objawy mog by charakterystyczne dla niedoczynno턢i.

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj u퓓tkownikw

Re: Pro턡a o interpretacj wynikw :)

Id do endokrynologa, niedoczynnosc tarczycy leczona jest suplementacja hormonu. Dodatkowo niepokoj켧y jest niski poziom kortyzolu jesli. Zdanie by쿽 wykonywane rano. Koniecznie udaj si do endokrynologa . Przedstaw list objaww oraz wyniki 낢cznie z kortyzolem.

Re: Czy to niedoczynno뜻 czy Hashimoto?

z tych wynikow mozna wyczytac niedoczynnosc tarczycy, to czy powodem tej niedoczynnosci jest ch. Hashimoto mozna stwierdzic na podstawie obrazu USG tarczycy oraz wynikow przeciwcial Anty-TPO i anty-TG, a tych danych nie podalas. Ile masz lat? Jakie objawy?

Re: Niedoczynno뜻 tarczycy a porost w쿽sw

rosna!!! Widze u siebie jedynie takie ciemne kropki - zal굻ki w쿽sw, ale prawie nie moge znalezc malych wloskow. :/ U mnie to raczej na pewno objaw niedoczynnosci (mialam ok. 4,5 gdzie norma to 1-1,5) wiec jestem na 99% pewna ze tak, niedoczynnosc tarczycy ma duzy wplyw na porost wlosow. Co dziwne te

Re: Wysokie TSH a objawy nadczynnosci, lekarze mi

Mozesz miec t轅yczke jak ja.Ona daje objawy nerwicy.A kto powiedzial ze niedoczynnosc to nie drazliwosc,stany lekowe?Tarczyca rozregulowuje inne hormony(kobiece).Uderzenia goraca moga byc od spadku cukru,ktore tez towarzysza niedoczynnosci

Re: niedoczynno뜻 tarczycy mimo braku objaww??

Dla tych ktrzy jeszcze nie zdiagnozowali u siebie niedoczynno턢i a zaobserwowali objawy. Jaki czas temu pewna firma wprowadzi쿪 na Polski rynek test na niedoczynno뜻 tarczycy

Re: Bardzo prosz o interpretacj moich wynikw.

Objawy + wynikii wskazuja na niedoczynnosc tarczycy, tarczyca z obrazu usg po przejsciach -pytanie na jakim tle, czy autoimmunologicznym. Mozenaby wykonac oznaczenie przeciwcial, ale nie wiem czy mozna w krotkim czasie po zabiegu chirurgicznym, zawsze to stres dla organizmu. Jaki zabieg

Re: Wyniki tsh

FT4 29.40% FT3 58.65% Jak dla mnie niedoczynnosc.Mialam take ft4 przed zdiagnozowaniem.Bole glowy i zawroty to tez objawy niedoczynnsci.Ja mialam wlasnie nasilenie tych drugich ,praktycznie od okresu dojrzewania,gdzie nikt nie potrafil znalesc przyczyny.Nie zostawiaj tematu tarczycy.

kwestia jodu w glonach morskich?

pogorszyc stan i dac takie objawy nadczynnosci tarczycy? Oraz jesli jadlam sporo jodu, to wynik mogl mimo wszystko pokazac niedoczynnosc, czyli wysokie TSH? Dziekuje

Re: tarczyca tsh o co chodzi bo ju nie wiem...

Witam,ja choruj na niedoczynno뜻 tarczycy. Dzieci maja inne normy ni doro턫i ustalane przez laboratorium, w ktrym badanie by쿽 robione. Zapraszam do przeczytania mojej historii i objaww niedoczynn턢i:

Re: B쿪dam pom璨cie-czy to bolerioza?

Zbadaj poziom witaminy D. Mnie bolal kregoslup jak mialam niedobor. Warto tez zbadac tarczyce (TSH, ft3 i ft4, najlepiej takze przeciwciala aTPO) bo wiem z doswiadczenia, niedoczynnosc moze dawac objawy podobne do boreliozy. Wyniki moga sie miescic w normach laboratoryjnych pomimo niedoczynnosci

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!