Wszystko o:

tarczyca

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

wizu

Tarczyca u m轅czyzn - o czym trzeba wiedzie?

Tarczyca u m轅czyzn - o czym trzeba wiedzie?

Choroby tarczycy s czsto przypisywane kobietom. Wielu uwa풹, 풽 niedoczynno뜻 lub nadczynno뜻 to dolegliwo턢i typowo 풽skie. Tymczasem choroby tarczycy mog tak풽 dotyka m轅czyzn. Zdarza si to rzadziej ni u kobiet, ale i tak czsto w przeliczeniu na ca낢 populacj. Panowie maj jednak tendencj do unikania lekarzy i to w쿪턭ie z tego powodu r璨norakie zaburzenia s u nich rzadko diagnozowane.

Choroby tarczycy - jak rozpozna, 풽 tarczyca choruje? Jakie s objawy daje chora tarczyca i jak wygl켨a leczenie?

Tarczyca to niewielki gruczo, ktry znajduje si z przodu szyi, tu pod krtani. Kontrol jego pracy zajmuje si przede wszystkim przysadka mzgowa i wydzielany przez ni hormon TSH. Chora tarczyca mo풽 dawa bardzo r璨ne objawy, ktre rzadko w pierwszej kolejno턢i kojarzone s zaburzeniami hormonalnymi. Jak choruje tarczyca i jakie mo풽 dawa objawy?

Objawy raka tarczycy. Jak rozpozna raka tarczycy i jak mo퓆a go skutecznie leczy?

Zmiany nowotworowe w obrbie tarczycy zdarzaj si stosunkowo rzadko. Szacuje si, 풽 stanowi zaledwie jeden procent wszystkich diagnozowanych nowotworw z쿽턫iwych. Zatem, jakie s objawy raka tarczycy, jak go zdiagnozowa i jak wygl켨a leczenie?

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Bia쿸a tarczycowe zaczynaj by zwalczane przez organizm. Trudno stwierdzi, dlaczego organizm reaguje w ten sposb, tak samo jak trudno powzi길 jakie kroki zabezpieczaj켧e przed tym. Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) - objawy  Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to choroba

Nadczynno뜻 tarczycy - co warto wiedzie? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynno뜻 tarczycy - co warto wiedzie? Objawy, diagnostyka, leczenie

Dlaczego zdrowie tarczycy jest tak istotne? Nadczynno뜻 tarczycy - 풽by dobrze zrozumie, na czym polega to schorzenie, warto dowiedzie si co nieco o samym gruczole. Tarczyca znajduje si poni풽j krtani (przylega do tchawicy), a jej g농wnym zadaniem jest produkowanie kluczowych dla funkcjonowania

Guzki tarczycy - czym s, sk켨 si bior, a tak풽 w jaki sposb si je diagnozuje oraz leczy?

Guzki tarczycy - czym s, sk켨 si bior, a tak풽 w jaki sposb si je diagnozuje oraz leczy?

Czym s guzki tarczycy – objawy, ktre s dla nich typowe Mwimy w tym przypadku o litych lub wype쿻ionych p퀉nem (guzki koloidowe) strukturach, ktre s wykrywalne w badaniu palpacyjnym lub ultrasonograficznym (USG). Ich cech charakterystyczn s wyra펝e granice oraz du풹 spoisto뜻. Ich

TSH, czyli stra퓆ik tarczycy

TSH, czyli stra퓆ik tarczycy

Do낢cz do Zdrowia na Facebooku! Tyreotropina powoduje zwikszanie masy oraz ilo턢i krwi przep퀉waj켧ej przez tarczyc . Dodatkowo wp퀉wa na ilo뜻 wydzielanych przez ni hormonw. Pod wp퀉wem stresu lub niskiej temperatury przysadka zwiksza wydzielanie TSH. Jego st轅enie spada pod wp퀉wem

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma od퓓wianie w profilaktyce i leczeniu schorze tego gruczo퀅?

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma od퓓wianie w profilaktyce i leczeniu schorze tego gruczo퀅?

Choroby tarczycy leczy specjalista endokrynolog i najcz沅ciej bez klasycznej farmakologii lub innego postpowania (np. operacji) choremu nie mo퓆a skutecznie pomc. Dieta jednak zawsze ma znaczenie wspomagaj켧e. Co je뜻, a czego unika? Niezale퓆ie od pierwotnej przyczyny i rodzaju schorzenia

Niedoczynno뜻 tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynno뜻 tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Tarczyca to gruczo dokrewny po쿽퓇ny z przodu krtani. Produkuje on trzy hormony - tyroksyn (T4), trijodotyronin (T3) i kalcytonin. Tyroksyna i trijodotyronina odpowiedzialne s za zwikszanie podstawowej przemiany materii - zwikszaj zu퓓cie tlenu, stymuluj tworzenie bia쿮k, zwikszaj

Tyreotropina (TSH) - norma, niedobr, badanie. Za co odpowiada

Tyreotropina (TSH) - norma, niedobr, badanie. Za co odpowiada

Tyreotropina: czym jest Tyreotropina, a dok쿪dniej hormon tyreotropowy ( TSH - thyroid stimulating hormone), jest wytwarzana przez przedni p쿪t przysadki mzgowej. Jej kluczow funkcj jest pobudzanie tarczycy do produkcji hormonw. O tym jak wa퓆y jest prawid쿽wy poziom hormonw tarczycy w

Tarczyca nami rz켨zi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narz켨?

Tarczyca nami rz켨zi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narz켨?

Tarczyca?

Zastanawiam si czy wszystko dobrze z moj tarczyc. W쿪턢iwie podejrzenia mia쿪m ju 7 lat temu. W szpitalu panie po쿽퓆e zwrci퀉 uwag m.in . na wysoki puls przy ci턭ieniu niskim lub w granicach normy. By쿪m wtedy w ci굻y. Zrobi쿪m badania krwi jakie 6 lat temu i nie wykaza퀉 nieprawid쿽wo턢i

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprcz objaww ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak 턯i mam sucho뜻 nosa, 풽 a piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Prosz o interpretacj, czy jest jakie podejrzenie tarczycy?Wyniki bada hormonalnych

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

TARCZYCA

Choruj na niedoczynno뜻 tarczycy - stosuj Letrox100-)od kilku tygodni moje samopoczucie si pogorszy쿽,bardzo si poc jestem zmczona,odczuwam ko쿪tanie serca i pogorszenie apetytu,mam problemy ze snem -jestem rozdra퓆iona-nerwowa...czy jest to skutek zbyt du풽j lub zbyt ma쿮j dawki leku?

Choroby tarczycy?

laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta.Gdyby nie towarzyszy퀉 Pani 풹dne dolegliwo턢i - a badanie musia쿽 zosta zlecone z konkretnego powodu - mg쿫ym powiedzie, 풽 wyniki bada laboratoryjnych nie wskazuj na patologi w obrbie tarczycy i badanie przeciwcia tarczycowych nie jest

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj u퓓tkownikw

Tarczyca

Podajesz wynik TSH, ale nie podajesz norm dla danego laboratorium (metody badania bywaj r璨ne) O tarczycy tu mo풽sz poczyta i popyta tarczyca.info/forums/ medonet.pl/badania,tsh---norma-i-wyniki-badania-tsh,artykul,1570133.html

Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy

To trzymam kciuki :) Ja walczylam z moja f.....ca tarczyca az w koncu sie jej pozbylam bo byla to najlepsza opcja.Przede mna pierwsze badania po operacji.Mam nadz ze szybko sie ustabilizuje i nic wiecej mi sie nie przyplacze :)

Re: Wyniki bada na tarczyce

Dlaczego wykonywa쿪s badanie? Bierzesz hormon? Jakie masz objawy? Jakie usg tarczycy?

Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy

Wiesz, z doswiadczenia powiem, ze to nie zawsze jest to co myslimy, ze jest;-) Ja mam problem z tarczyca i zawsze wszystko mi sie wydaje, ze to od tarczycy, ale prawda jest taka, ze moze byc sto innych powodow, np. Anemia z niedoboru wit b12! Tak bylo w moim przypadku. Musialam dostawac zastrzyki z

Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy

Masz bardzo niski poziom Ft4 bo zaledwie niecale 10%. Dlatego tez i TSH mimo ze w normach to dosyc wysokie.Ft3 tez szalu nie ma.Przeciwciala raz sa raz ich nie ma nawet przy Hashi.Za miesiac moze sie okazac ze masz je np podwyzszone.Jak bym jednak przyjzala sie tarczycy. Ja z takimi wynikami (mimo

Re: podostre zapalenie tarczycy

Tylko uzupe쿻ienie niedoborw mineralna witaminowych, dieta bez alergenw o niskimi (nota bene wykona쿪bym badanie krzywej insulinowej i glukozowej) i hormony tarczycy ustabilizowane na odpowiednim poziomie. Marketing kosmetyczny mo퓆a sobie podarowa, szkoda pienidzy.

Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy

skierowali mnie do endo (ciaza do wizyty endo niestety nie dotrwala).Skonczylo sie na tym ze dzis dokladnie mija 4 tygodnie odkad usuneli mi cala tarczyce.No i znow jestem na tyroksynie.

Re: interpretacja wynikw tarczycy

Witam ponownie , Zrobi쿪m jeszcze usg tarczycy i o to wynik: Gruczo tarczycowy niepowikszony , p쿪t prawy 12x18x36 mm (obj. 4,3ml) p쿪t lewy 7mmx15mmx32mm (obj. 1,9ml) Cie띳 o wym. strza쿸owym 2mm Echostruktura echogenicznosc narzadu prawid쿽we. Czy moje wyniki z obrazem usg tarczycy o czym

Re: Wyniki bada tarczycy

Id do endokrynologa i wykonaj usg tarczycy, wyniki s z쿮, sugeruj niedobr hormonu tarczycy. Usg wyja턭i czy nie ma stanu zapalnego tarczycy. Nie bagatelizuj tego, masz du퓓 rozrzut midzy ft3 i ft4 i stosunkowo niskie tsh- cos jest na rzeczy.

Re: podostre zapalenie tarczycy

Bardzo pozytywny wpis. Gratuluj doj턢ia do zdrowia. mo풽sz wpisa ostatnie usg tarczycy? -- Sentencja Hipokratesa: Je턫i cz쿽wiek sam sobie nie jest lekarzem, jest g퀅pcem,

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!