Wszystko o:

test na tarczyce

kaole

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Przeciwciała anty-Tg

Tarczyca, jej choroby oraz sposoby interpretacji wyników zarządzających nią hormonów, budzi bardzo wiele wątpliwości i dyskusji. Jednym z ważnych czynników oceny działania tarczycy jest przeciwciało anty-TG.

PCT - pomoże odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej

Badanie PCT, czyli prokalcytoniny wykonywane jest u pacjentów z podejrzeniem infekcji bakteryjnej. Poziom tego białka w osoczu krwi pozwala ocenić skalę, typ zakażenia oraz odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej.

TSH - normy

TSH - normy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! W przypadku całkowicie zdrowej osoby, powyżej 14 roku stężenie TSH powinno mieścić się w przedziale 0,27 a 4,2 mj/l. Zupełnie inaczej należy spojrzeć na wynik kobiety w ciąży czy dopiero planującej założenie rodziny. Tu wartość powyżej 2,5 mj/l to powód

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

tzw. przeciwciała anty-TPO, których zadaniem jest unieszkodliwienie zagrożenia. Wytworzone przeciwciało uszkadza gruczoł i zakłóca jego prawidłowe funkcjonowanie. Testy na obecność przeciwciał tarczycy wykonuje się nie tylko u pacjentów z chorą tarczycą. Zdarza się, że u chorych na niektóre

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

dniach od zapłodnienia, można to potwierdzić wykonując dostępny w aptekach bądź supermarketach test ciążowy. Należy jednak pamiętać, że wynik testu nie zawsze jest miarodajny. Nieprawidłowa wartość hormonu u kobiet w ciąży może oznaczać pozamaciczny rozwój płodu, ciążę bliźniaczą, niepełne poronienie

5 najpopularniejszych typów brzuchów: jaki masz ty i o czym to świadczy?

5 najpopularniejszych typów brzuchów: jaki masz ty i o czym to świadczy?

alkoholu: innej rady nie ma.Zwracaj też baczną uwagę na inne proste cukry w twojej diecie, czyli te pochodzące głównie ze słodyczy i wypieków Pijesz, bo lubisz? A może masz już problem? TEST odpowie Doktorze, czy to coś poważnego? Błahe dolegliwości czy już choroba Brzuch wzdęty

Angiografia naczyń obwodowych

Angiografia naczyń obwodowych

Angiografia naczyń obwodowych - jak się przygotować i jak wygląda badanie? Jedynym zaleceniem o jakim musi pamiętać każdy badany to, stawienie się na badania na czczo. W zależności od tego, które naczynie będzie badanie lekarz może zlecić dodatkowe testy. Tuż przed rozpoczęciem badania lekarz

PTH (parathormon)

PTH (parathormon)

znaczenie by diagnozowaniu zaburzeń w gospodarce wapniowo - fosforanowej oraz chorób przytarczyc. Poziom PTH określa się na podstawie morfologii. Próbka do testu pobierana tak samo jak w przypadku klasycznego badania krwi. Pacjent powinien, przed pobraniem materiału, poinformować o przyjmowanych lekach oraz

Zespół Turnera - choroba genetyczna dziewczynek. Objawy i leczenie zespołu Turnera

Zespół Turnera - choroba genetyczna dziewczynek. Objawy i leczenie zespołu Turnera

, choroby nerek i choroby tarczycy (często występuje u nich choroba Hashimoto ). Zespół Turnera: diagnostyka Zespół Turnera można rozpoznać już w okresie prenatalnym poprzez badanie USG, test potrójny, badania molekularne i oznaczenie kariotypu płodu (analiza chromosomów w komórkach płodu). U noworodków z

Niedoczynność tarczycy, a niedocukrzenie?

Chciałabym prosić o poradę. Mam 53 lata, stwierdzoną niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75. Ostatnio jednak mam niepokojące objawy (podejrzewam niedocukrzenie) takie jak: zlewne poty, przyspieszona akcja serca, drżenie rąk i niepokój. Postanowiłam napisać, gdyż ostatnio zdarza się to dosyć

Problemy z tarczycą

poniżej normy(mam od zawsze)w kolejnym badaniu TSH 3,84, miałam dodatkowo zrobiony test obciążenia glukoza na czczo 91, po 60 min 200, po 120 min 184, skąd te wahania? Czy to może być niedoczynność? Co właściwie mówią wyniki? Proszę o odpowiedz.Wyniki mogą sugerować niedoczynność tarczycy. Należy

Zapalenie tarczycy a zaburzenia miesiączkowania

Mam 22 lata. Od jakiś 2 lat zażywałam tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu dowiedziałam się, że mam zapalenie tarczycy i dostałam hormony stabilizujące Letrox 50 i odstawiłam antykoncepcje. Mam problem bo po miesiącu zażywania hormonów spóźnia mi się miesiączka od jakiś 7 dni? Czy może to być

Problemy z tarczycą? Gdzie się udać?

się do dziś. Jestem aktualnie pod opieką dietetyka bowiem przybylo mi na wadze +10 kg samej wody, (160 cm - 60,2 kg) strasznie puchnę, woda się zatrzymuje pomimo tego, że ćwiczę, piję wodę i stosuję się do diety. Zrobiłam test na TSH - 3.177 przy wartości 0,39 - 3,55 czyli wszystko jest w normie. Mimo

Brak okresu po odstawieniu pigułek

Mam 23 lata leczę się na nadciśnienie tętnicze i niedoczynność tarczycy. Przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne zrezygnowałam z nich 4 lutego miałam ostatni okres i do tej pory nie mam okresu. 13 kwietnia robiłam test ciążowy i wynik był negatywny. Dlaczego tak długo nie mam okresu? Zdarza się, że

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: niedoczynność tarczycy mimo braku objawów??

Dla tych którzy jeszcze nie zdiagnozowali u siebie niedoczynności a zaobserwowali objawy. Jakiś czas temu pewna firma wprowadziła na Polski rynek test na niedoczynność tarczycy

Test na niedoczynność tarczycy

www.chorobytarczycy.eu/test#0 Dzięki niemu ja odkryłam, ze nie choruję na dziesiatki różnych chorób, jak mi sie wydawało, ale na jedną a to były jej objawy. Mnie najbardziej zadziwiło że problemy ze wzrokiem oraz pamięcią to skutek nieleczonego hashimoto.

Re: czy mam chorą tarczycę?

>ft4 5.45% ft3 -minus 6.98%.Czy to aby normalne? Witaj wyniki świadczą o niedoczynności, dokończ czym prędzej diagnostykę: USG tarczycy przeciwciała a-TPO oraz a-TG Zawsze warto z badania krwi sprawdzić - D3, B12, ferrytynę A test?

Re: Interpretacja wyników

Poszukam więc miejsca gdzie zrobią mi usg tarczycy. A wynik testu: 37

Re: Czy mogłabym prosić o interpretację wyników

21,5 dolna norma zaczyna się od 30, więc tu masz zdecydowany niedobór zrób test i napisz ile pn wyszło (test z forum - Choroby tarczycy i Hasimoto): www.chorobytarczycy.eu/test#0

Re: złożony problem

Dodam jeszcze, że moja matka miała usuwaną tarczycę z powodu wola guzkowego. Zrobiłem też test na niedoczynność: www.chorobytarczycy.eu/test#0 i wynik mam 27.

Re: TEST niedoczynność tarczycy, a propo's wątku

mi wyszlo 27 a testy tarczycy robilam w zeszlym roku 5 razy i sa idealne. -- moja szwajcaria dalam sie wymaglowac :) --

Re: Prosże o pomoc - wyniki mamy

A jak mam się czuje? Czy robiła objawowy test na niedoczynność tarczycy?

Re: Pomoc w interpretacji wyników

Tsh masz za wysokie zdecydowanie, zwłaszcza na tak młodą osobę, wolne hormony na ok. 65 % oba. Za to antyciała bardzo wysokie. Zrób badanie usg - obraz tarczycy wniesie bardzo dużo. Wrzuć opis. Jakie masz objawy? Robiłaś test na niedoczynność na stronie?

Re: Złe wyniki testu Pappa i amniopunkcja

CIę stać to polecam test NIFTY. Jest nieinwazyjny. Tylko kosztuje 2400zł. jak nie to zrób amniopunkcję. Ja miałam ryzyko ZD 1:27. Mój syn jest zdrowy.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!