Wszystko o:

test za pomocą glukozy

kaole

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

Nieprawidłowa wartość glukozy we krwi ciężarnej wymaga jak najszybszej konsultacji z lekarzem. Bez odpowiedniego leczenia może pociągać bardzo poważne konsekwencje zarówno dla zdrowia matki, jak i dziecka. Szacuje się, że cukrzyca ciężarnych dotyka niemal 10 proc. przyszłych matek.

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Cukrzyca dosłownie pożera Polaków i coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. W sieci mnożą się teorie na temat przyczyn, optymalnej diagnostyki i leczenia, rzadko konsultowane ze specjalistami. Ile w nich faktów, ile mitów, zapytaliśmy dr n. med. Małgorzatę Godziejewską-Zawadę, diabetologa

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Przyczyny cukrzycy związane są ze sposobem, w jaki nasz organizm gospodaruje węglowodanami, czyli cukrami. Rozróżniamy dwa typy cukrzycy: insulinozależny i insulinoniezależny. Oba rodzaje cukrzycy mają związek z insuliną - hormonem, który bezpośrednio wpływa na poziom cukru we krwi. Objawy typowe dla cukrzycy pojawiają się wtedy, gdy poziom stężenia glukozy we krwi gwałtownie spada. Leczenie cukrzycy polega na ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. W tym celu wprowadza się do organizmu insulinę, a terapię wspiera specjalnie dobraną dietą cukrzycową

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

skutkom wszystkim ciężarnym między 24. a 28. tygodniem ciąży zlecany jest tzw. test obciążenia glukozą. W przypadku kobiet z grupy ryzyka badanie przeprowadzane jest wcześniej. Także wtedy, gdy wynik "zwykłego" badania cukru we krwi na czczo jest nieprawidłowy (szerzej o badaniach na następnej

Kobieta po pięćdziesiątce: dbaj o siebie mądrze

Kobieta po pięćdziesiątce: dbaj o siebie mądrze

granice, które są przekraczane. Cukrzyca, podobnie jak nadciśnienie, może nie dawać żadnych objawów, dlatego tak istotne są badania profilaktyczne. By ją zdiagnozować, najczęściej wystarczy sprawdzić poziom glukozy na czczo i przeprowadzić test obciążenia glukozą. A co z nowotworami? O nich też

Cukrzyca odbiera nam zdrowie po cichu

Cukrzyca odbiera nam zdrowie po cichu

. doustnego testu tolerancji glukozy. Cukrzycę diagnozuje się ponadto wtedy, gdy poziom glukozy we krwi wyniesie 200 mg/dl lub więcej, niezależnie od tego, kiedy spożyliśmy ostatni posiłek. Nie czekaj na objawy "Istnieją objawy, które mogą sugerować występowanie cukrzycy, jak wzmożone pragnienie, częste

Gen w rozmiarze XXL, czyli czy otyłość jest uwarunkowana genetycznie

Gen w rozmiarze XXL, czyli czy otyłość jest uwarunkowana genetycznie

wykonać w domowym zaciszu i wysłać do laboratorium oferującego takie badanie. Laboratoria genetyczne oferują zazwyczaj wykonanie testu sprawdzającego obecność wariantów jednego lub kilku niżej wymienionych genów: FTO, MC4R, TCF7L2, MTNR1B. Wykrycie ewentualnych polimorfizmów nie tylko pomaga przy wyborze

Domowe testy do wykrywania chorób

Domowe testy do wykrywania chorób

pomocą specjalnego bagneciku, krople krwi przenosi na pasek i po chwili znamy już wynik. Samemu można również zrobić test na obecność glukozy w moczu. Zwykle występuje w nim w niewielkiej ilości - przy cukrzycy jej poziom znacznie wzrasta. Można to wykryć za pomocą testów paskowych S-Glukotest, Test-Tape

Kryptokokoza

Kryptokokoza

, spadek glukozy bardzo wysoki poziom leukocytów . Następnie z pomocą tzw. odczynu lateksowego (specjalnie przygotowane mikrocząsteczki lateksu wchodzą w reakcje z niebezpiecznymi patogenami) sprawdza się obecność przeciwciała w danej próbce. Badanie histopatologiczne pozwala potwierdzić bądź wykluczyć

Guz chromochłonny

Guz chromochłonny

zbiórka uryny). Z ich pomocą określa się stężenie wytwarzanych przez rdzeń nadnerczy hormonów. Przed pobraniem materiału do testów należy odstawić leki mogące wpłynąć na poziom badanych substancji. Następnie w celu dokładnego zlokalizowania guza zleca się tomografię komputerową lub rezonans

Dysfunkcja trzustki?

100(norma 0-112)i glukoza 101 (norma 60-99), HDL-42(norma pow.40), cholesterol 227, trójglicerydy239(norma-do 150), kreatynina 1,09(0,60-0,90). Czy te objawy wyniki wskazują na dysfunkcję trzustki? Proszę o pomoc. Starsza pani -lat 63.Przedstawione przez Panią objawy oraz wyniki badań laboratoryjnych

Cukrzyca?

Niedawno robiłam sobie badania na enzymy wątrobowe wyniki: ALT-141, g-GT-148, w badaniach serca usg wyszło że mam tachykardię, test obciążenia glukozą wyszedł mi po dwóch godzinach 122gm/dl, mierze sobie cukier glukometrem i czasem wychodzą mi wyniki 129gm/dl, 131gm/dl po posiłku dwie godziny, raz

Nadmierna potliwość stóp

wrócił do normy. Dermatolog zlecił mi badania na hormony, wyniki:testosteron 0,445 (górna granica normy), estradiol 15,75 (faza folikularna - dolna granica normy), oraz glukoza 90,2 (norma), kwas moczowy 5,2 (norma), TSH - 4,310 powyżej normy(norma: 0,4-4). Obecnie co drugi dzień moczę stopy w roztworze

Problemy z tarczycą

poniżej normy(mam od zawsze)w kolejnym badaniu TSH 3,84, miałam dodatkowo zrobiony test obciążenia glukoza na czczo 91, po 60 min 200, po 120 min 184, skąd te wahania? Czy to może być niedoczynność? Co właściwie mówią wyniki? Proszę o odpowiedz.Wyniki mogą sugerować niedoczynność tarczycy. Należy

Niedoczynność tarczycy, a niedocukrzenie?

często. Po zjedzeniu dwóch łyżeczek cukru ,objawy po 15 min ustąpiły. Nadmieniam również , że rok temu robiłam test obciążenia glukozą i było wszystko w porządku. Proszę o odpowiedź, czy może to być to co podejrzewam ,czy może to być objaw zupełnie innego schorzenia. Jeszcze chciałabym powiedzieć ,że

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Test obciążenia glukozą -pomocy.

Test wyszedł po ociążeniu 50 g glukozy-7.99 mmol.Norma chyba dla ciąży jest do 7.Jak było u Was?Czy to już cukrzyca?Mój lekarz na urlopie do 13-tego i nie mam z kim tego skonsultować.Bardzo proszę o pomoc. -- Sztuka życia-to umieć cieszyć się małym szczęściem!!

Re: Test obciążenia glukozą -pomocy.

nie panikuj, ja miałam po 50 g- 200 wiec wynik był zwalajacy z nog , po drugim obciazeniu 75g glukozy nie bylo lepiej 171, ale jak sobie mierzylam glukometrem to wyniki byly dobre a na specjalnej diecie nie bylam poprostu nie slodzilam herbatki i odstawilam calkiem słodycze i tyle, dzicko urodzilo

Re: A kaszki dla dzieci?

To co by mu bylo jak by test obciązenia glukoza musiał zrobic:)? -- Pomoc dla Krzysia

Re: Test obciążenia glukozą -pomocy.

Nie panikuj. trzay oddechy:))) Owszem wynik masz wyższy i zapewne lekarz skieruje Cię na badanie obciążenia glukozą 75 mg. wtedy jeśli wynik jest powyżej norm skieruje CIę do diabetologa. Ten wypisze receptę na glukometr i będziesz na diecie, a po każdym posiłku będziesz mierzyc poziom cukru we

Test obciążenia glukozą-proszę bardzo o pomoc!!!

zrobiłam sobie 50 g - wyszło mi 147, po 7 dniach powtórzyłam z 75 g i wyszło mi 107 po 120 minutach. Wszystko dobrze, ale jadłam przez tydzień mało słodkiego, chleb tylko pełnoziarnisty itp...przykładowy jadłospis to: 06.00 - kanapka ciemny chleb, masło, wędlina drobiowa, sałata 09.00 - 2 kanapki

Pomocy-Test tolerancji glukozy

Prosze kobitki,pomóżcie. Nie mam pojęcia jak wykonać test tolerancji glukozy.Slyszałam,że trzeba wypić szklanke wody z zakupioną wcześniej w aptece glukozą. Ale jaka to ma być woda ( przegotowana, mineralna, ciepła, zimna?)i ile tej wody ( 250 ml, pół litra, litr?). Jutro mam iśc na badania, a

test z glukozą?????Pomocy

Witam, mam jutro test na tolerancje glukozy, jak to się robi, godzine przed się ile zażywa???jak możecie napiszcie -- lilypie.com/days/050831/0/0/1/+10/.png

Re: Poronienie w 19 tc, jakie badanie po

Dziękuję z Twoją odpowiedź.Wiem jak boli strata i tym bardziej doceniam Twoją pomoc. Myślę cały czas o tej cukrzycy,nie zdążyłam zrobić testu obciążenia glukoza,choć na czczo cukier miałam ok. W ciąży stosowalam dietę cukrzycową,tak na wszelki wypadek,więc nie wiem czy ewentualna cukrzyca mogła

Re: Test obciążenia glukozą-proszę bardzo o pomoc

jovanka, nie daj się tak łatwo przegonic. w końcu cukryzca ma duży wpływ na dziecko - poproś lekarza o powe skierowanie na test 75 gr. I niech zrobią Ci krzywą (mierzenie na czczo, godzine i dwie po glukozie). Ja sama domagałm sie dodatkowych badań w 20 tc bo tyłam bardzo i puchły mi nogi

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!