Wszystko o:

testosteron norma

podpis główki

Testosteron

Hormon płciowy produkowany przez jądra u mężczyzn, a także w niewielkich ilościach przez korę nadnerczy, jajniki i łożysko - u kobiet.

Testosteron spełnia szereg istotnych funkcji: kształtuje płeć i cechy płciowe u płodu, wpływa na proces powstawania i dojrzewania plemników, odpowiada za budowę ciała (również głos, typ owłosienia, zarost twarzy), ma wpływ na libido, kształtuje sferę emocjonalną (śmiałość, odwaga, niezależność, skłonność do ryzyka, może powodować wybuchowość, agresję).

Eliza Dolecka

Testosteron, czyli hormon męskości i agresji? Nie tylko

Testosteron, czyli hormon męskości i agresji? Nie tylko

Niesprawiedliwie kojarzony z "mięśniakami na sterydach", testosteron niewątpliwie determinuje nasze życie. Czym grozi jego niedobór, a także nadmiar, u kobiet i mężczyzn?

Fakty i mity o włosach, a także ich braku

Łysi mają większy apetyt na seks... Trwała ondulacja nie udaje się podczas miesiączki... Kobiety w ciąży muszą omijać fryzjera szerokim łukiem... Niemal wszyscy słyszeli takie opinie. Ile w nich prawdy?

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - często używamy tego pojęcia, ale czy na pewno wiemy, co to jest? Gdzie powstają hormony, na czym polega ich działanie i jaką rolę odgrywają w funkcjonowaniu organizmu?

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

antygenu. Poziom PSA nie powinien być większy niż 4 ng/ml krwi. Jeśli przekracza tę wartość, może to oznaczać, iż rozwija się nowotwór. Warto jednak pamiętać, że wynik badania PSA nie jest ostateczny - często mężczyźni z podwyższoną wartością antygenu są zupełnie zdrowi, a ci z PSA w normie - chorzy

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

estrogeny oraz progesteron. Jego wartość w surowicy lub moczu (wraz z nim jest wydalany) jest ściśle związana z cyklem miesiączkowym. Znacznie podnosi się u kobiet w okresie menopauzy. U panów wzmaga produkcję plemników oraz pozwala by testosteron mógł spełniać swoje najważniejsze funkcje. Gdy są wahania w

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

. Przeciętnie długość cyklu miesiączkowego u kobiety utrzymuje się w przedziale 26-32 dni (liczymy od pierwszego dnia krwawienia). Niektóre panie mają cykle 25-dniowe, inne trwające do 35 dni, a wciąż jest to norma. Jeśli jednak nie mieścisz się w tym szerszym zakresie, porozmawiaj z ginekologiem koniecznie

Łysiejesz? Skontroluj prostatę!

Łysiejesz? Skontroluj prostatę!

krążącego w organizmie mężczyzny dihydrotestosteronu, czyli aktywnej formy testosteronu. Czasem stężenie hormonu jest w normie, a za łysienie odpowiada podwyższona liczba lub wrażliwość receptorów, za pośrednictwem których testosteron wpływa na mieszki włosowe. Okazuje się, że testosteron działa również

Zabójcy libido

Zabójcy libido

zmiany na poziomie biochemicznym, które pogarszają funkcjonowanie i nastrój. Dowiedziono, że gdy nie przesypiamy jednej nocy, znacznie spada zarówno poziom testosteronu , jak i estrogenu , a te są główną siłą napędową dla naszego libido. Jaki z tego wniosek? Ty mało śpisz - ale twój popęd seksualny

Jak gabaryty i wzrost wpływają na ilość partnerów seksualnych? Badacze sprawdzili

Jak gabaryty i wzrost wpływają na ilość partnerów seksualnych? Badacze sprawdzili

życiu seksualnemu Okazało się, że mężczyźni z BMI mieszczącym się w średnich zakresach normy mieli najwięcej partnerek seksualnych. Dr Frederick zaznacza: "Mężczyźni o średniej masie ciała oraz z nadwagą mieli najwięcej partnerek seksualnych, podczas gdy panowie z niedowagą mieli ich najmniej"

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Wolny testosteron

W 10 d.c. wykonałam badanie wolnego testosteronu - wynik przeraził mnie - 12,9 pg/ml (norma do 4). Hormony tarczycy, inne kobiece hormony w normie, proszę powiedzieć, co to może oznaczać? Nadmienię, iż poza nieregularnymi miesiączkami nie mam żadnych objawów związanych z nadmiarem

Wolny testosteron u kobiety

Niedawno miałam robione badanie poziomu wolnego testosteronu - wynik 24 pg/ml. W ciąży nie jestem, tabletek antykoncepcyjnych nie biorę, mam 30 lat, od kilku lat puchnę (na razie żadne badania nie wykryły powodu, nie używam soli itp.), zaczęły wypadać mi włosy, mam problem ze schudnięciem mimo

Problem z utrzymaniem erekcji, wyniki testosteronu, a planowanie potomstwa

odpowiednik viagry i o tym też mu powiedziałem. Polecił mi zrobić wyniki ogólne krew mocz i poziom testosteronu. Wyniki ogólne wyszły w normie, ale testosteron niestety nie. Wynik testosteronu 2,29ng/ml i wolnego testosteronu to 8,90ng/l. W każdej chwili mogę iść do swojego Lekarza rodzinnego żeby przepisał

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

badania 541,2 WOLNY TESTOSTERON pg/mLwynik badania 1,38Przedstawione wyniki badań są w granicach normy i nie można w żadnym przypadku mówić o ich niskich wartościach. Przy podejrzeniu niedoczynności tarczycy poziom TSH powinien przekraczać górną granicę normy natomiast jego prawidłowa wartość

Podwyższony poziom DHEAS u mężczyzny

O czym może świadczyć łącznie tak układające się parametry? Dodam, że DHEAS jest podwyższony do 260,2 przy normie do 246, prolaktyna dwukrotnie, TSH 5,7 przy normie do 4,2 (fT3 i fT4 w normie), a testosteron minimalnie obniżony. Chodzi o wyniki u mężczyzny.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kto da więcej?

Caster ma miesnie od testosteronu nie od cwiczen. Kobieta z testosteronem w normie moze mieszkac na silowni i raczej takiego efektu nie osiagnie.

Re: Z serii: postanowienia noworoczne

droitier napisał: > Napisałem powyżej: samokontrola i zwiększony testosteron. A sprawdzales sobie moze poziom testosteronu? Sluchalam ostatnio debaty o spadku testosteronu. Na pewno spada mocno ponizej normy z powazna redukcja, jak i u osob otylych z uwagi na wzrost poziomu estrogenow

Re: Co robić w moim przypadku??

Tak, tak badałam w czerwcu prolaktynę, progesteron, testosteron i było w normie. Testosteron był niby na poziomie 33 norma jest od 8,4 do 48,1 ale chyba i tak jakiś wysoki? Narazie muszę poczekać do @, jak przyjdzie to mam wykonać badania PRL, testosteronu, progesteronu, DHEA, androgeny.

Re: Niski poziom testosteronu.

Co sądzicie o BIOSTERON ? Zawiera DHEA. Mój poziom z badania to: Dehydroepiandrosteron (DHEA) ? 3,111 ng/ml Siarczan dehydroepiandrosteronu (DHEA-S) ? 118,4 ?g/dl (norma 34,5 ? 568,9) Czy będzie to dla mnie odpowiedni preparat na podniesienie testosteronu i czy jest on bezpieczny, w sensie czy

Prośba o interpretację wyników

Witam, pomóżcie mi proszę zinterpretować wyniki, biorę euthyrox 25, zrobiłam takie badania i wyszło: tpo 0,37 - norma 0,00-5,61, atg 1,36 - norma 0,00-4,11, testosteron 0,98 - norma 0,38-1,97 tsh 3,4 - norma 0,3-4,9, ft4 0,90 - norma 0,70-1,48 i ft3 3,51 - norma 1,71-3,71. lat 27. Strasznie

testosteron powyżej normy

Drogie Dziewczyny czy orientujecie się o czym może świadczyć podwyższony testosteron . Odebrałam wyniki z 3 d.c.: Testosteron 92,7 ng/dl ( normy : <20-80 ). Przy okazji podam jeszcze pozostałe , ale te chyba są w normie , a jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu . FSH 5,65 mlU/ml LH 4

Re: Niedoczynność przeleczona w nadczynność

Takie wyszły mi kolejne wyniki i jest to poziom w tydzień po odstawieniu w ogóle Euthyroxu tsh - 2,160 (norma 0,27 - 4,2) ft4 - 0,94 (norma 0,93 - 1,7) ft3 - 2,37 (norma 2 - 4,4) testosteron - 614,90 (norma 249 - 836) lh - 5,33 (norma 1,7 - 8,6) Interpretacja wyników FT3 i FT4 procentowo wygląda

Niski poziom testosteronu.

niepokojącego ? Proszę o pomoc bo już zaczynam nie ogarniać sytuacji i mam wrażenie, że depresja powraca. Z góry dziękuję. Testosteron ? 2,33 ng/ml (norma 2,41 ? 8,27) Testosteron wolny ? 6,13 pg/ml PSA całkowity ? 0,473 ng/ml (norma 0,0 ? 4,0) Prolaktyna ? 10,2 ng/ml (norma 4,0 ? 15,2) Folikulotropina ? 2

Re: Waga 9-latka

Norma w tym wieku. Za chwile testosteron skoczy mu o 400% i organizm się przygotowuje.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!