Wszystko o:

torbiel tarczycy

Użytkownik

Zagrożenie utratą wzroku?

Zagrożenie utratą wzroku?

Mam 20 lat. Od ponad roku widzę mroczki, czarne plamy przed oczami. Rok temu, kiedy zaczęłam widzieć czarne plamy, byłam u 4 różnych okulistów. Stwierdzili, że nie mam wady wzroku. Minął rok i nadal widzę mroczki przed oczami. Znów byłam u okulisty, który powiedział mi to samo i wysłał mnie do neurologa. Lekarz rodzinny zlecił mi morfologię, bo podejrzewał anemię. Okazało się, że nie mam anemii, ale mam niedoczynność tarczycy. Dostałam leki na tarczycę i skierowanie do neurologa. Neurolog zlecił tomografię komputerową, w której wyszło, że mam torbiel pajęczynówki tylnego dołu czaszki. Neurolog mówi, że zaburzenia widzenia nie są od torbieli, a ona sama nie jest groźna. Neurolog, lekarz rodzinny oraz rodzice wysłali mnie do psychiatry. Posłuchałam. Psychiatra podejrzewa padaczkę z aurą i wysłał mnie z powrotem do neurologa po skierowanie na eeg głowy. Zdarzyło mi się zemdleć parę razy, a przed omdleniem było mi duszno, niedobrze, słabo i widziałam kolorowe plamy. Potem ciemność przed oczami na kilka minut, ale drgawek nie miałam. Dodam, że w wieku 13 lat chorowałam na anoreksję. Teraz przy wzroście 165 ważę 53kg,więc mam dobrą wagę i problemy z jedzeniem za sobą. Coraz częściej widzę obraz zamglony, a na tej mgle czarne plamy i wtedy ledwo widzę na oczy. Jestem na 2. roku studiów, studiuje zaocznie pedagogikę, nie pracuję. Rodzice i cała rodzina nie wierzą w moje objawy. Mówią, że wymyślam sobie z braku roboty. Boję się nawet wspomnieć o objawach, nie chcę robić kolejnych badań. Boję się jednak, że stracę wzrok albo będę widzieć coraz gorzej. Proszę o poradę, BŁAGAM O POMOC. Dodam, że ciągle jestem zmęczona i często boli mnie tył głowy.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) - choroba genetyczna, która grozi rakiem jelita grubego

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) to groźna choroba genetyczna objawiająca się przede wszystkim mnogimi polipami w jelicie grubym. To, czy rodzinna polipowatość gruczolakowata zostanie wcześnie wykryta i odpowiednio leczona, warunkuje długość życia chorego na FAP; nieleczona zawsze przeradza się w raka jelita grubego.

Niepłodność a bezpłodność - czym się różnią? Przyczyny niepłodności i bezpłodności

Niepłodność a bezpłodność - czym się różnią? Przyczyny niepłodności i bezpłodności

(np. alkoholizm, otyłość, chudość, zaburzenia psychiczne, niektóre leki, choroby tarczycy, nadnerczy, nerek, wątroby), choroby jajników, (np. zespół policystycznych jajników [PCOS]), choroby jajowodów (np. endometrioza , niedrożność jajowodów ), choroby macicy (np. mięśniaki macicy ), choroby

Endometrioza: jak się objawia ta choroba i jak się ją rozpoznaje?

Endometrioza: jak się objawia ta choroba i jak się ją rozpoznaje?

Chociaż endometrium i endometrioza to nie to samo, wciąż zdarza się, że te terminy są stosowane zamiennie. Tymczasem: wszystkie mamy endometrium, ale nie endometriozę - tak jak wszystkie mamy tarczycę, ale niedoczynność tarczycy już tylko część z nas. Endometrioza, endometrium: definicje

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

kości to torbiel tętniakowata i guz olbrzymiokomórkowy. Torbiel tętniakowata najczęściej umiejscawia się w przynasadach kości długich, kręgosłupie, żuchwie i szczęce. W 80 procentach przypadków występuje u osób poniżej 20. roku życia. Nowotwór przybiera postać jam wypełnionych płynem. Zwykle jego

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

testosterony, niezależnie od płci płodu pobudza tarczycę do produkcji hormonów, co sprzyja prawidłowemu rozwojowi przysadki mózgowej. To, za jego sprawą układ immunologiczny matki, nie traktuje płodu jako zagrożenia i pozwala mu spokojnie rosnąć. HCG wpływa także na metabolizm przyszłej matki. Sprawia, że lwia

Cholestaza

Cholestaza

. Medycyna dzieli je na dwie grupy - zewnątrzwątrobowe oraz wewnątrzwątrobowe. Do pierwszej z nich zalicza się kamienie w przewodzie żółciowym, raka brodawki Vatera (przestrzeń przez którą żółć oraz sok trzustkowy przedostają się do dwunastnicy), torbiele dróg żółciowych oraz atrezję dróg żółciowych. Za

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Facebooku! Może to tarczyca? Dla przykładu: objawy, które tłumaczysz sobie codzienną gonitwą, mogą oznaczać chorobę tarczycy . Ocenia się, że problemy z tym gruczołem dotyczą co 5. Polaka (a w większości Polek). Zarazem lekarze wciąż lekceważą nawet wyraźne objawy choroby i nie zlecają badań. Jeśli

Anatomia człowieka: szyszynka

Anatomia człowieka: szyszynka

USG tarczycy

Płat prawy:16x16x40 mm płat lewy: 16x14x37mm Echogeniczność niejednorodna nieznacznie obniżona. Płat prawy- cały biegun dolny wypełnia ognisko hypo o charakterze torbieli o wym. 14x12x18mm po za tym dwa drobne ogniska hypoechogenne o wym 5x3mm i 5x3mm. Przytarczyc nie uwidoczniono. Poziom TSH

Torbiel na jajniku - wyniki badań

: hiperprolaktynemię i zaburzenia funkcji tarczycy. W takiej sytuacji Pani lekarz prowadzący będzie z pewnością zlecał dodatkowe badania lub skieruje Panią do innego specjalisty (np. endokrynologa ginekologicznego).

AntyTPO a poronienia

Od roku staram się o zdrową ciążę. Leczę się endokrynologicznie i moje TSH jest w normie (w normie są też FT3, FT4, ANTY-TG). Jedynie ANTY-TPO jest na poziomie 466lU/ml. Na USG tarczycy znaleziono u mnie torbiel (w sierpniu 2013), ale dopiero jutro będę miał jego biopsję. Selen niestety nie jest

Zaburzenia ząbkowania?

ząbkowania zapisane jest w genach, a wcześniaki z reguły ząbkują o miesiąc później niż dzieci urodzone w terminie. Wszelkie zaburzenia ząbkowania warto konsultować nie tylko ze stomatologiem, ale także z pediatrą. Może to być objaw niedoboru witaminy D, niedoczynności tarczycy albo zaburzeń wchłaniania

Zagrożenie utratą wzroku?

neurologa. Lekarz rodzinny zlecił mi morfologię, bo podejrzewał anemię. Okazało się, że nie mam anemii, ale mam niedoczynność tarczycy. Dostałam leki na tarczycę i skierowanie do neurologa. Neurolog zlecił tomografię komputerową, w której wyszło, że mam torbiel pajęczynówki tylnego dołu czaszki. Neurolog

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

hashimoto a torbiele tarczycy

Witam, Od roku lecze się na chorobę Hashimoto, dziś miałam pierwsze USG tarczycy. Lekarz powiedzial że tarczyca jest duża jak na ten etap choroby ale widoczne są liczne torbieliki na tarczycy. Na wizyte u endokrynologa musze czekać miesiąć a ciekawa jestem czy torbiele mogy powstac na skutek

Re: hashimoto a torbiele tarczycy

", to być może masz zanikowe zapalenie tarczycy, ale na wczesnym etapie, kiedy tarczyca jest jeszcze dość duża, ale torbiele w większej ilości skutecznie zaburzają produkcję hormonów tarczycy i stąd podniesione tsh. Podaj nam konkretne wyniki, to będzie można cokolwiek konkretnego powiedzieć, bo na

torbiel tarczycy

Witajcie! Na początku zaznaczę, ze nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Do endokrynologa udałam się z polecenia ginekologa (jestem w 12 tyg. ciąży), który stwierdził, że mam obniżone TSH. Dla pełnego obrazu przed wizyta zrobiłam Ft3 i Ft4 - wyniki w normie. Pani doktor z=badała mnie

Re: torbiel na tarczycy u 9-latka

Witam, najpewniej Pani synek ma torbiel koloidową - łagodną zmianę w tarczycy wypełnioną płynem (co sugeruje określenie hipoechogeniczna). Tak może zareagować tarczyca na niedobór jodu. Niepokojący będzie ból szyi, problemy z połykaniem, chrypka - może to sugerować powiększenie torbieli. Pozdrawiam

torbiel na tarczycy u 9-latka

Pani doktor, u mojego niespełna 9-letniego syna dość przypadkowo wykryto niewielka torbiel (hipoechogeniczna zmiana ogniskowa) na prawym płacie tarczycy. Torbiel jest niewyczuwalna palapcyjnie i ma 3,8 x 5 mm. Innych nieprawidłowości nie stwierdzono. Wyszło na USG które rutynowo wykonała

torbiel na tarczycy u 9-letniego dziecka

Witam po raz pierwszy na tym forum, U mojego niespełna 9-letniego dziecka w obrazie USG traczycy wyszła torbiel 3,5x5 mm (kiperechogeniczna zmiana ogniskowa). Innych nieprawidłowości nie było. Węzły ok. Endokrynolog generalnie nie przejeła sie tematem, zaleciła kontrolne usg za 6 miesięcy i 3

Re: Interpretacja wyników

A masz tez Pms i torbiele oraz endometriozę wiec możliwy jest pcos, musisz to sprawdzic. Razem składa się na problem tarczyca-nadnercza-insulina, a problemy z h płciowymi mogą być do tego wtórne.

Re: torbiel na tarczycy u 9-letniego dziecka

Mam wyniki. Pwtórzyłam USG i wyszła torbiel o charakterze płynowym 3*3,2*4,2 wyrażnie ograniczona z przegrodą bez unaczynienia. Poza tym tarczyca jednorodna, pojemność 3 ml w normie wieku Wyniki (normy w nawiasach) TSH 1,23 uIU/ml (0,6-4,84) FT4 1,35 ng/dl (0,97-1,67) anty-TPO 5,15 IU/ml (< 34

Re: Torbiele sutka a tarczyca

Hormony tarczycy nie mają wpływu na tworzenie się torbieli w piersi. Ja też biorę euthyroz ze względu na Hashi i problemów z torbielami nie mam. Torbiele tworzą się przede wszystkim wskutek zaburzeń hormonalnych, ale chodzi tu bardziej o hormony płciowe. Tarczyca ma oczywiście wpływ na

Re: hashimoto a torbiele tarczycy

Czyli objętość tarczycy: PP 6,46ml LP 3,96ml Razem 10,42ml (normy dla kobiet 13-18ml) Przy "niejednorodnej strukturze" i takiej objętości można uznać, że masz zanikowe zapalenie tarczycy. Ale trudno uznać hipotezę o Hashi za dowiedzioną w 100% bez zbadanie p.ciał atpo i atg (skierowanie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!