Wszystko o:

tsh co to za badanie

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

Użytkownik

Badanie BAC i TSH

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu zdrowia. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła normy TSH, to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

przeprowadzić badanie, które pozwoli na identyfikację tego, co niewidoczne. Badanie fT4 zleca się zwykle w sytuacji, kiedy poziom TSH jest za wysoki lub za niski - w przypadku prawidłowego działania hormonów T3 i T4, aktywność TSH jest hamowana. Podwyższone fT4 może być sygnałem świadczącym o nadprodukcji

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

tarczycy. Przy nadczynności, czyli nadmiarze wytwarzanych hormonów, tarczyca produkuje je bez udziału TSH, dlatego jego poziom jest niski. Przy niedoczynności, czyli zbyt małej ilości wydzielanych hormonów, choć stężenia TSH jest wysokie to, tarczyca wytwarza za mało hormonów. Mimo że badanie TSH jest

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Trijodotyronina (T3) - badanie

Trijodotyronina (T3) - badanie

, które obok łączenia cząsteczek T3 promieniuje. W oparciu o generowane natężenie światła określa się poziom hormonu. Norma trijodotyroniny T3 Badanie trijodotyronina (T3) wykonywane jest zazwyczaj u tych chorych, u których wskaźnik TSH nie był prawidłowy. Także analiza wyników T3 zależy od jego poziomu

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

lekarski. Za pomocą dotyku lekarz jest w stanie wyczuć, czy gruczoł przybiera nienaturalne kształty i w przypadku podejrzenia, że coś jest nie tak, kieruje na dalszą diagnostykę. Jeśli chodzi o badania, to niezbędne i podstawowe staje się określenie we krwi poziomu TSH, czyli tyreotropiny. On jest

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

eksplozji nuklearnej, uwarunkowania genetyczne – badania pokazują, że wpływ na rozwój raka tarczycy mogą mieć geny RAS, RET, MET oraz aktywność tzw. genów supresorowych i zaburzenia w stężeniu substancji, które pobudzają jej do pracy, tj. TSH, cytokininy, naskórkowy czynnik wzrostu EGF, niektóre

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.Decyzję o

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Badania hormonów TSH i FT4

Ginekolog skierował mnie na badania hormonów TSH i FT4 z podejrzeniem niedoczynności tarczycy (od początku miesiączkowania mam ok. 40 dniowe cykle miesiączkowe). Otrzymane wyniki to : TSH 2.87 (0.27-4.2) oraz FT4 12.8 (12.0-22.0). Mam 21 lat. Dodam do tego że mam nadwagę 7 kg, i od 3 lat regularnie

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badania tsh ft3 ft4

Hej dostałam wyniki badań na tarczyce TSH 2.060ulU/ml 0.270- 4.200 FT4 12.1 pmol/l 12.0-22.0 FT3 3.9 pmol/l 3.1-6.8 AntyTPO 17.2 IU/ml 0.0- 34.0 Czy wszystko jest w normie? Pomóżcie proszę :-)

badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

po trzech tygodniach brania Euthyroxu mam zrobić badanie TSH, aby sprawdzić, czy dawka leku jest odpowiednia. Mam pytanie, czy to badanie mogę zrobić popołudniu?

Re: badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

zrobiłam badanie, po czterech tygodniach brania leku TSH spadło z 14,3 do 4,37, biorę 50 mg Euthyroxu, czyli coś się ruszyło Pani w laboratorium powiedziała, ze badanie nie musi być na czczo i można je robic po południu

badanie TSH

Witam . Dwa tygodnie temu miałam badanie krwi , po przejrzeniu wyników lekarz zlecił mnie badanie na TSH . Co mogło we krwi wskazywać na to, że kazał zrobić TSH ?

Re: badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

Badanie TSH robi się do 9 rano. Nie bierzesz przed badaniem tabletki. Ja nie chodzę na czczo. Po prostu w ten dzień nie jem leku. Możesz iść na czczo potem wziąć tabletkę i dopiero zjeść. Mnie natomiast zastanawia coś innego. Ja pierwsze kontrolne badanie zrobiłam po 3 miesiącach. Miałam bardzo

Re: badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

ja startowałam z TSH ponad 85 jak mnie po operacji bez leków zostawili i tylko dlatego nie jeszcze więcej, bo zrobiłam badanie prywatnie i wcisnęłam się do mojej endo miesiąc przed zaplanowaną wizytą

Re: badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

Dlatego, że wynik z krwi j > est opóżniony w stosunku do stanu faktycznego o jakieś 3 tygodnie. Czas półtrwania TSH w surowicy wynosi 60 minut, nie ma więc takiej możliwości, żeby badanie obrazowało stan hormonów sprzed 3 tygodni! Natomiast faktem jest, że przysadka cechuje się sporą

Re: badanie TSH na czczo, czy niekoniecznie?

Pierwsze słyszę by tsh badać przed tabletką. Wg mojej lekarki nie trzeba ani na czczo ani przed tabletką. (Zresztą ja bym zwariowała chyba jakbym miała na czczo byc na badaniach, potem tabletka i pół godziny do posiłku).

Re: TSH i FT4 FT3 - badanie krwi na czczo?

TSH zmienia się bardzo powoli. Badanie robione np. dziś pokazuje stan sprzed miesiąca (wg endokrynologia net). Posiłek nie ma więc żadnego wpływu na wynik.

Re: TSH i FT4 FT3 - badanie krwi na czczo?

TAk, poziom TSH waha sie w ciagu dobyale tez badania wykonujemy przewaznie rano.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!