Wszystko o:

tsh jaka norma

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

kaole

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu zdrowia. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła normy TSH, to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Tarczyca - zawsze gorący temat

Niemal każda publikacja dotycząca tarczycy wywołuje burzę wśród internautów. Obrywa się autorom i lekarzom za: "niekompetencję", "lekceważenie problemów", "szkodliwe uproszczenia", etc. Zdajemy sobie sprawę, że żadna publikacja dyskusji nie zakończy, jednak z pomocą eksperta dr Małgorzaty Gietki-Czernel, endokrynologa, staramy się temat uporządkować, przynajmniej w kwestiach najbardziej kontrowersyjnych.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

hormony jako zagrożenie. W oparciu o typ przeciwciała możliwe jest rozpoznanie przyczyny dolegliwości. W przypadku gdy w surowicy obserwuje się anty-TSHR można podejrzewać chorobę Gravesa-Basedowa. Przy schorzeniach o podłożu autoimmunologicznymi występuje niezwykle rzadko. Anty-TSHR skierowany jest

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

, łożysko (u kobiet w ciąży). W miarę postępu badań dowiadujemy się o coraz to nowych hormonach o różnym składzie chemicznym, nie zawsze wytwarzanych przez gruczoły - wiele hormonów jest produkowanych w tkankach czy grupie komórek. Hormon: jak to działa? Hormony służą przekazywaniu informacji pomiędzy

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

jest przecież, sama wybrałaś... A jak już znajdziesz chwilkę, wyjdź z domu. Kino, spa, albo chociaż spa... cer. Wiesz, jaki ma zbawienny wpływ na zdrowie? Sprawdź! Jesteś sama? Jeśli jesteś singielką, co zdarza się coraz częściej trzydziestolatkom? Wcale nie masz lżej. To ciebie próbują

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

prawidłowy rozwój i wzrost, regulując procesy przemiany materii i energii, stymulując pracę układu nerwowego... Kiedy jej funkcje są zaburzone, szybko odczuwamy to na własnej skórze. Subkliniczne, czyli bezobjawowe nieprawidłowości, nie zdarzają się aż tak często, jak się sądzi. Problem w tym, że wielu

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

nie da się wyjaśnić tylko pogodą. Często to pierwszy (i jedyny objaw) toczącego się w organizmie problemu zdrowotnego. Bywa poważny, nawet bardzo, jak stwardnienie rozsiane (czasem rozpoznawane początkowo jako depresja) czy chłoniak . Zarazem: nie panikuj i nie zakładaj najgorszego, zwłaszcza po

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Wyniki TSH

zanikowej tarczycy. W tym celu wykonuje się oznaczenie stężenia TSH oraz USG tarczycy. W tym przypadku nie mamy wyniku usg tarczycy, a TSH jest przy górnej granicy normy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza rodzinnego lub endokrynologa, który na podstawie wszelkich wykonanych badań ustali czy w

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wyniki badania TSH

analizy dotychczasowych wyników badań nie jestem w stanie zalecić najlepszej dawki. Może też się zdarzyć, że doszło do błędu w laboratorium. Ważne też są objawy jakie teraz Pani odczuwa. Czy występują u Pani m.in. takie objawy jak: senność, zmęczenie, pogorszona tolerancja wysiłku, wzrost masy ciała

Jaki wpływ ma jod na wysokość hormonu TSH?

Jestem w 27 tyg ciąży i mój wynik TSH wynosi 3,66 IU/L. Nie przyjmuje dodatkowo jodu tylko tyle co w spożywanych produktach. Czy ten wysoki wynik powinien martwić? gdyż na wizycie u ginekologa nie zwrócił on na to zupełnie uwagi i czy jeśli zaczęłabym stosować dodatkowo jod to hormon ten obniżyłby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jaka jest norma TSH

esli wykracza poza dolna normę to co to moze oznacza? Nadczynnosc jak jest to wynik Tsh jest wyzszy czy nizszy?Tu widac ze jest ponizej dolnej granicy tzn:0.045 Ale ft3,ft4 sa w normie jak zauwazylem.

TSH poniżej normy - jaka dawka leku?

Zrobiłam ostatnio TSH - wyszło 0,208 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Dodam, że jestem po usunięciu tarczycy i przyjmuję Euthyrox (5 dni w tyg. dawka 175 i 2 dni w tyg. dawka 150). Czy aby TSH wróciło do normy powinnam zwiększyć dawkę leku (brać np. cały tydzień 175), czy też zmniejszyć dawkę Euthyroxu?

Re: TSH poniżej normy - jaka dawka leku?

Na pewno nie powinnas sie kierowac tylko tsh. Ja tez mam 0,2 a hormony tarczycy takie sobie, wcale nie wysokie. Zeby zdecydowac, czy i o ile obnizyc dawke powinnas zbadac cala trojke tarczycowa (ft3, ft4 i tsh, z jednej krwi) i oczywiscie tastanowic sie nad obecnym samopoczuciem. Jezeli czujesz

Jaka jest norma TSH

Witam.Dzis odebrałem wynik z diagnostyki tarczycy i mam pytanie czy ten wynik jest dobry,tzn: Tsh 3 wyszło mi 0,045 mlU/l a norma jest od 0,27-4,20 FT 3 Wyszlo 3,47 pg/ml a norma jest od 2,57-4,43 FT 4 wyszlo 1,60 ng/dl a norma jest 0,93-1,7 Wydaje mi sie ze TSH jest zle.Mozecie mi powiedziec czy

Re: Problemy tarczycowo-witaminowe

No tak, dla tych co maja akurat TSH powyżej normy wyjdzie, ale dla tych co mają w tzw "normie" a rozbuchaną niedoczynność - nie, dlatego ZAWSZE rozpatrujemy kilka czynników a nie jeden wyizolowany jak - TSH.

Re: Szczecin in vitro 2016 cz 4

Cacara, ja tez nie mialam problemow z tarczyca, TSH przed ciąża w normie, a w 6 tyg 2.76 i euthyrox. Wiec lepiej sprawdzic przy okazji jak bedziesz robila jakies badanie krwi.

Re: Graves-Basedow i wejście w niedoczynność - pr

Tsh nie jest wysokie, ale zwróć uwagę na fT4 poniżej normy. W książce Jak żyć z Hashimoto piszą, że przy dodatnich przeciwciałach TRAB tsh może wychodzić niższe niż być powinno.

Re: Pierwsze wyniki po operacji

gdy zażywam Eutyrox 25 i zrobiłam dziś wynik prywatnie TSH, wyszło 2,640 (norma 0,270-4,200). Teraz mi chodzi po głowie czy przy tym wyniku brać nadal Eutyrox 25 czy zwiększyć do 37,5 jak sugerowała endo prywatnie? Moje samopoczucie jest ok, waga stoi w miejscu.

Re: Wyniki córki / rzućcie proszę okiem

TSH 1,15 (normy jw.) FT4 25% FT3 45% Euthyrox 100, dawka nie była już zwiększana paźdzernik 2016 na E100 TSH 0,41 (normy jw.) FT4 32% FT3 34% i lipiec 2017 na E100 TSH 0,027 (norma 0,510-5,01) FT4 121% FT3 45% Czyli jak widać problem z konwersją jest, FT3 pomimo zwiększenia dawek E do 100

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!