Wszystko o:

tsh u mczyzn

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadk mózgow. Do jego najwaniejszych funkcji naley kontrola produkowanych przez tarczyc hormonów.

Poziom TSH pozwala oceni dziaanie tarczycy, który w organizmie uzaleniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczyc hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieci si midzy: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zaley od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwoci i objawów chorego.

Badanie TSH najczciej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynnoci lub niedoczynnoci tarczycy.

wizu

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Co jest Hashimoto? To autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, ktre powoduje bd w pracy ukadu immunologicznego. W efekcie dochodzi do autoagresji organizmu. Objawy Hashimoto to m.in: sucha skra, zmczenie, wysoki cholesterol, obfite miesiczki. Leczenie Hashimoto polega na agodzeniu skutki choroby.

Nadczynno tarczycy - co warto wiedzie? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynno tarczycy (inaczej hipertyreoza) polega na zwikszonym wydzielaniu hormonw tego gruczou. Wytwarzanie wikszej iloci hormonw, ni potrzebuje nasz organizm, moe objawia si na przerne sposoby, a oprcz odmiany jawnej wystpuje take utajona forma choroby (subkliniczna nadczynno tarczycy). Jeli dokucza Ci koatanie serca, uczucie gorca i potliwoci, a Twoje rce podejrzanie czsto dr, wysoce prawdopodobne, e cierpisz wanie na nadczynno tarczycy. Objawy jednak nie kocz si na tych kilku symptomach i nie zawsze wystpuje ich stay zestaw. Zdecydowanie wiksz zachorowalno odnotowuje si u kobiet, co nie znaczy, e mczyni mog by o siebie cakiem spokojni. Dowiedz si wicej na temat nadczynnoci tarczycy, poznaj jej przyczyny i objawy, a take sprawd, jak j diagnozowa i leczy!

Tarczyca u mczyzn - o czym trzeba wiedzie?

Choroby tarczycy s czsto przypisywane kobietom. Wielu uwaa, e niedoczynno lub nadczynno to dolegliwoci typowo eskie. Tymczasem choroby tarczycy mog take dotyka mczyzn. Zdarza si to rzadziej ni u kobiet, ale i tak czsto w przeliczeniu na ca populacj. Panowie maj jednak tendencj do unikania lekarzy i to wanie z tego powodu rnorakie zaburzenia s u nich rzadko diagnozowane.

Guzki tarczycy - czym s, skd si bior, a take w jaki sposb si je diagnozuje oraz leczy?

Guzki tarczycy - czym s, skd si bior, a take w jaki sposb si je diagnozuje oraz leczy?

pierwiastkiem, ktrego niedobr zwiksza ryzyko guzw tarczycy. To rwnie moe ci zainteresowa: Biopsja tarczycy - co naley o niej wiedzie Tarczyca u mczyzn - o czym trzeba wiedzie? TSH - normy. Co oznacza TSH poniej i powyej normy? Pyn Lugola - zastosowanie i dawkowanie

Ginekomastia: przyczyny, objawy, leczenie

Ginekomastia: przyczyny, objawy, leczenie

wane w ustalaniu przyczyny jest okrelenie czasu w ktrym wystpi nieprawidowy rozrost piersi. Leczenie ginekomastii Jeeli mczyzna zauway u siebie objawy ginekomastii najwaniejsze jest ustalenie przyczyny. Jeeli choroba zwizana jest z zaburzeniami hormonalnymi, naley uda si do lekarza

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i dziaanie hormonw

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i dziaanie hormonw

, oysko (u kobiet w ciy). W miar postpu bada dowiadujemy si o coraz to nowych hormonach o rnym skadzie chemicznym, nie zawsze wytwarzanych przez gruczoy - wiele hormonw jest produkowanych w tkankach czy grupie komrek. Hormon: jak to dziaa? Hormony su przekazywaniu informacji pomidzy

Kalcytonina

Kalcytonina

. U zdrowej osoby jego warto niw powinna przekracza 2,9 pmol/l (u mczyzn moe by nieznacznie wyszy). Powyej normy Znaczne przekroczenie (nawet tysickrotnie) stenia hormonu pojawia si u pacjentw z rakiem tarczycy, tzw. rakiem rdzeniastym tarczycy. Choroba nowotworowa to jednak nie jedyna

Rak tarczycy - po czym go pozna i jak walczy z chorob?

Rak tarczycy - po czym go pozna i jak walczy z chorob?

, przynajmniej na tle innych nowotworw. Szanse na przeycie 5 lat szacuje si u mczyzn na 76,8%, a u kobiet a na 90,7%. Najczciej wystpuje rak tarczycy brodawkowaty. Charakteryzuje si on powolnym wzrostem, do pomylnym rokowaniem i rzadko wystpujcymi przerzutami odlegymi. Niestety gdy w gr wchodzi

To tylko ZMCZENIE... A moe choroba?

To tylko ZMCZENIE... A moe choroba?

, ale w zasadzie niegrony, nawyk. Tymczasem bywa objawem problemw z oddychaniem podczas snu . Gdy brakuje tchu Bezdech przysenny jest dolegliwoci typow dla otyych, starszych mczyzn, ale moe wystpi w kadym wieku, u obu pci. Polega na nagych przerwach w oddychaniu , od 10 sekund nawet

Niedoczynno tarczycy

Niedoczynno tarczycy

zagbienia - twarz staje si "nalana", zasiniona, powieki opuchnite - u kobiet: nieregularne, wyduone cykle miesiczkowe, obfite krwawienia, niepodno - u mczyzn: spadek zainteresowania seksem, impotencja Chorzy odczuwaj stale chd, skar si na osabienie, staj si senni, spowolnieni

Podwyszony poziom DHEAS u mczyzny

O czym moe wiadczy cznie tak ukadajce si parametry? Dodam, e DHEAS jest podwyszony do 260,2 przy normie do 246, prolaktyna dwukrotnie, TSH 5,7 przy normie do 4,2 (fT3 i fT4 w normie), a testosteron minimalnie obniony. Chodzi o wyniki u mczyzny.

Uderzenia gorca i mrowienie twarzy u mczyzny w rednim wieku

Mam mrowienie twarzy. Czsto si poc. Czasami uderza mnie fala gorca. Temperatura ciaa normalna. Ci nienie 127/69. Mam 38 lat jestem mczyzn. Od 5 miesicy nie pale. Co mi jest?Niestety opisane przez Pana objawy s zbyt niespecyficzne, eby wycznie na ich podstawie wysuwa podejrzenie

Agresywne zachowania cukrzyka

wobec najbliszych i otoczenia, cierpi na bezsenno. Jak wikszo mczyzn, trudno jest namwi brata na wizyt u lekarza. W dodatku mieszka on w maej wiosce, co powoduje, e dostp do specjalisty jest niezwykle trudny. Czy zachowania Brata mog by spowodowane nieprawidowym leczeniem cukrzycy i

Nadcinienie u kobiet, a libido

mczyzn) o wiele czciej dochodzi do zaburze libido, szczeglnie u pacjentw z niewystarczajco kontrolowan wysokoci cinienia. Leki hipotensyjne rzadko maj negatywny wpyw na popd seksualny - zazwyczaj wraz z osigniciem prawidowych wartoci cinienia dolegliwoci ulegaj zmniejszeniu. Jeeli

Nie znalaze tego, czego szukasz? Zapytaj uytkownikw

Dziwne wyniki w mojej rodzinie

Witajcie. Jestem mczyzn, mam 20 lat, oto moje wyniki tarczycy : TSH - 3,670 (norma : 0,270 - 4,200), anty-TPO - 15,22 (norma : 0,00 - 34,00), FT3 95.14% , FT4 65.10% . Matka (55 lat) - TSH - 0,45 (norma : 0,270 - 4,200). Brat (28 lat) - TSH - 3,07 (norma : 0,270 - 4,200). Siostra (22 lata

Re: czy kto zna si na morfologii - zabawa w lek

Zaznaczam, e nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem od lekarzy: - normy TSH podawane w wynikach s dostosowane do caego przekroju spoeczestwa, czyli ten maks moe nie by niepokojcy jak jeste 70letnim mczyzn, a moe by niepokojcy dla 20 letniej kobiety, - cz lekarzy twierdzi, e w PL

Prosz o interpretacj wynikw

Witam. Jestem mczyzn, mam 20 lat, od kilku lat le si czuj. Czasami te objawy s bardziej nasilone, czasami mniej, oto one : : - wahania nastrojw - w cigu dnia mam stany depresyjne, a po jakim czasie jestem pobudzony i rozdraniony, - senno, - brak chci, - nerwowo, - analizowanie

Re: Prosz o interpretacj wynikw

Nie wiem jak to jest u mczyzn. Kobiety w wieku rozrodczym powinny mie nisze tsh ni Twoje. Tsh wskazuje, e idzie w kierunku niedoczynnoci, ale jednoczenie masz wysokie wolne hormony i adny cholesterol, ktre pokazuj, e wcale to nie jest niedoczynno. Mnie si wydaje, e co innego moe

Proba interpretacji wynikw

Witam serdecznie. Jestem mczyzn, mam 23 lata. Moja przygoda z "lekarzami" zacza si 2 lata temu. Wczeniej, jedynie w dziecistwie chorowaem na astm ( braem sterydy ) jednak w wieku 12-stu lat przestaem i jak do tej pory wszystko jest ok. A wic.. na pocztku udaem si do internisty

TSH i FT4 wysokie a FT3 w normie

Witam! Zaczne od tego, e jestem mczyzn w wieku 20 lat. Zrobiem badania tarczycy, lecz nie wiem co z nich wynika. Przedstawie je poniej: TSH 6,943 uIU/ml - podwyszone FT3 5,89 pmol/l FT4 15,27 pmol/l - podwyszone P/c anty-TG < 0,9 IU/ml P/c anty-TPO 0,80 IU/ml Na USG tarczycy

Nerwica czy moe co innego

Witam. Mam takie pytanie, czy TSH, ktre wynosi 2,79, nie jest za wysokie dla 20-letniego mczyzny? Od minimum kilku lat mam rne dolegliwoci : - psychiczne (czasami te dolegliwoci s mao nasilone i czuj si w miar ok, a czasami bardziej nasilone, co uniemoliwia mi normalne funkcjonowanie

Re: USG-prosz o interpretacje

Ze stronki: www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc objto pata tarczycy: 10.45 ml biorc pod uwag e obj dla mczyzny caej t - 15-25 to jest ok. >hipoechogeniczna

Interpretacja wyniku

Witam. Podczas badania usg wzw chonnych okazao si, e mam ma tarczyc o objtoci poniej 7ml a z tego co czytaem to granica u dorosego mczyzny wynosi od 15 do 25ml. Dostaem skierowanie na tsh, ft3 i ft4. Wyniki badania : - tsh 2,577 mlU/l granice 0,340 - 5,600 - ft3 5,92 pmol

Interpretacja wynikw tsh ft4

Witam, bardzo prosz o interpretacj moich wynikw: Mczyzna 22 lat, mao aktywny TSH -Tyreotropina trzeciej generacji (L69) 3,910 ?IU/ml FT4 -Wolna tyroksyna (O69) 1,54 ng/dl P/c anty - TPO 15,1 IU/ml Od duszego czasu nie najlepiej si czuj moje objawy to: -chudnicie, jeszcze ponad rok

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj wieo umysu, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najczciej prowadz do depresji. Strze si!