Wszystko o:

tsh u mczyzn

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadk mózgow. Do jego najwaniejszych funkcji naley kontrola produkowanych przez tarczyc hormonów.

Poziom TSH pozwala oceni dziaanie tarczycy, który w organizmie uzaleniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczyc hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieci si midzy: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zaley od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwoci i objawów chorego.

Badanie TSH najczciej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynnoci lub niedoczynnoci tarczycy.

mmr

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i dziaanie hormonw

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i dziaanie hormonw

Hormon - czsto uywamy tego pojcia, ale czy na pewno wiemy, co to jest? Gdzie powstaj hormony, na czym polega ich dziaanie i jak rol odgrywaj w funkcjonowaniu organizmu?

Kalcytonina

Ten wytwarzany przez tarczyc hormon odpowiada m.in. za prawidow gospodark wapniowo-fosforanow organizmu, a jego poziom regulowany jest przez przysadk mzgow. Zmiany w jego wartoci mog zapowiada rozwijajcy si nowotwr tarczycy bd niewydolno nerek.

To tylko ZMCZENIE... A moe choroba?

Solidny odpoczynek nie pomaga, uczucie znuenia jest niewspmierne do zada, a w dodatku towarzysz mu rwnie inne niepokojce sygnay od organizmu? Czas na wizyt u lekarza.

Niedoczynno tarczycy

Niedoczynno tarczycy

zagbienia - twarz staje si "nalana", zasiniona, powieki opuchnite - u kobiet: nieregularne, wyduone cykle miesiczkowe, obfite krwawienia, niepodno - u mczyzn: spadek zainteresowania seksem, impotencja Chorzy odczuwaj stale chd, skar si na osabienie, staj si senni, spowolnieni

UKAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczstsze choroby

UKAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczstsze choroby

.* Hormon tyreotropowy (TSH) - pobudzajcy z kolei tarczyc* Hormon folikulotropowy (FSH) - odpowiedzialny za nasz podno, w tym stymulacj produkcji estrogenw i dojrzewania pcherzyka Graffa, a take pobudzenie spermatogenezy* Hormon luteinizujcy (LH) - ktry u kobiet podtrzymuje jajeczkowanie i

Mczyzna 50+: czas na drug modo czy raczej numerek... do lekarza?

Mczyzna 50+: czas na drug modo czy raczej numerek... do lekarza?

nawet specjalici, chocia dowiedziono, e poziom testosteronu obnia si ju ok. 30. roku ycia, a wyrane objawy andropauzy obserwuje si u mczyzn midzy 45., a 55. rokiem ycia i mog si one utrzymywa bardzo dugo ( wicej na ten temat ). Msko to nie tylko testosteron , ale z ca

PRZYSADKA MZGOWA - p grama wielkiej mocy

PRZYSADKA MZGOWA - p grama wielkiej mocy

FSH - u kobiet umoliwia rozwj pcherzyka jajnikowego oraz wydzielanie estrogenw (wicej o pcherzyku Graffa, powizaniach przysadki z jajnikami i kobiec podnoci: Jajniki - niepozorne rdo ycia), a u mczyzn pobudza produkcj spermy. 6. Hormon luteinizujcy LH - u kobiet podtrzymuje

Prolaktynoma

Prolaktynoma

. hirsutyzm) W przypadku mczyzn obok znacznie zmniejszonego libido spada potencja co niejednokrotnie prowadzi do niepodnoci. Obserwuje si zanik masy miniowej oraz owosienia. Wzrost aktywnoci prolaktyny u panw sprzyja tzw. ginekomastii, czyli znaczne powikszenie gruczou sutkowego. Niezalenie od

Tarczyca nami rzdzi

Tarczyca nami rzdzi

W zwizku z licznymi kontrowersjami wok tej publikacji, a take zdezaktualizowaniem si czci informacji, np. dotyczcych TSH, polecamy najnowszy wywiad z dr n. med. Magorzat Gietk-Czernel, endokrynologiem, zastpc ordynatora Pododdziau Diagnostyki Endokrynologicznej w Szpitalu Bielaskim w

Zesp jelita draliwego

Zesp jelita draliwego

wymienia si zaburzenia: hormonalne, psychiczne, motoryki jelit, odczuwania bodcw oraz nietolerancj pokarmw. Ryzyko zachorowania Jedna z najczstszych przyczyn wizyt u lekarza i najczciej wystpujca choroba jelit. Trzy razy czciej dotyka kobiety ni mczyzn, zwykle objawia si midzy 30. a 50

Podwyszony poziom DHEAS u mczyzny

O czym moe wiadczy cznie tak ukadajce si parametry? Dodam, e DHEAS jest podwyszony do 260,2 przy normie do 246, prolaktyna dwukrotnie, TSH 5,7 przy normie do 4,2 (fT3 i fT4 w normie), a testosteron minimalnie obniony. Chodzi o wyniki u mczyzny.

Uderzenia gorca i mrowienie twarzy u mczyzny w rednim wieku

Mam mrowienie twarzy. Czsto si poc. Czasami uderza mnie fala gorca. Temperatura ciaa normalna. Ci nienie 127/69. Mam 38 lat jestem mczyzn. Od 5 miesicy nie pale. Co mi jest?Niestety opisane przez Pana objawy s zbyt niespecyficzne, eby wycznie na ich podstawie wysuwa podejrzenie

Agresywne zachowania cukrzyka

wobec najbliszych i otoczenia, cierpi na bezsenno. Jak wikszo mczyzn, trudno jest namwi brata na wizyt u lekarza. W dodatku mieszka on w maej wiosce, co powoduje, e dostp do specjalisty jest niezwykle trudny. Czy zachowania Brata mog by spowodowane nieprawidowym leczeniem cukrzycy i

Nadcinienie u kobiet, a libido

mczyzn) o wiele czciej dochodzi do zaburze libido, szczeglnie u pacjentw z niewystarczajco kontrolowan wysokoci cinienia. Leki hipotensyjne rzadko maj negatywny wpyw na popd seksualny - zazwyczaj wraz z osigniciem prawidowych wartoci cinienia dolegliwoci ulegaj zmniejszeniu. Jeeli

Nie znalaze tego, czego szukasz? Zapytaj uytkownikw

TSH i FT4 wysokie a FT3 w normie

Witam! Zaczne od tego, e jestem mczyzn w wieku 20 lat. Zrobiem badania tarczycy, lecz nie wiem co z nich wynika. Przedstawie je poniej: TSH 6,943 uIU/ml - podwyszone FT3 5,89 pmol/l FT4 15,27 pmol/l - podwyszone P/c anty-TG < 0,9 IU/ml P/c anty-TPO 0,80 IU/ml Na USG tarczycy

Interpretacja wynikw morfo

Szanowni forumowicze, W miar moliwoci prosibym o interpretacje wynikw morfo i o jaki may komentarz w tej sprawie. Niepokoj mnie % iloci neut, lymph, mono. Podwyszone mam rwnie mpv. Tsh z kreatynina blisko grnej granicy. (Tsh gdzie na pocztku stycznia wynosio 2,7 wedug tych norm

Interpretacja wyniku

Witam. Podczas badania usg wzw chonnych okazao si, e mam ma tarczyc o objtoci poniej 7ml a z tego co czytaem to granica u dorosego mczyzny wynosi od 15 do 25ml. Dostaem skierowanie na tsh, ft3 i ft4. Wyniki badania : - tsh 2,577 mlU/l granice 0,340 - 5,600 - ft3 5,92 pmol

Interpretacja wynikw tsh ft4

Witam, bardzo prosz o interpretacj moich wynikw: Mczyzna 22 lat, mao aktywny TSH -Tyreotropina trzeciej generacji (L69) 3,910 ?IU/ml FT4 -Wolna tyroksyna (O69) 1,54 ng/dl P/c anty - TPO 15,1 IU/ml Od duszego czasu nie najlepiej si czuj moje objawy to: -chudnicie, jeszcze ponad rok

Re: in vitro 2017

Podstawowe badania byy w cenie, badania wirusologuczne wszystkie , chlamydia, PCR, TSH toksoplazmoza, ryczka, cytologia, biocenoza, Amh no i w czasie stymulacji co drugi dzie estradiol, progesteron no i beta aha dla mczyzny te wirusologiczne te w cenie jedyne badanie za ktre paciam to

Re: Interpretacja wynikw tarczycy

Dziewczyny co o tym sdzicie? Mczyzna 28 lat. Wysportowany, uminiony, kawa chopa. Z wynikw krwi wida lekk anemi. Wit D3 zaledwie 19,9. elazo 121 (65-175) TSH 2,18 (0,25 -5) Ft3 3,33 - 11,49% Ft4 0,99 - 54,21%

Re: Nadczynno polekowa

Szkoda ze nie piszesz w oryginalnym wtku. Z nadczynnosci polekowe si nie wylecza, a zmniejsza/dostosowuje dawk. Przede wszystkim co 4,6 tygodni naley oznacza poziomy tsh ft4 i ft3. Przybregularnym badaniach prawdopodobiestwo nadczynnosci polekowe jest znikome. Niski poziom testosteronu tez

Re: Nadczynno polekowa

tsh i ft. Jak rozumiem jeste teraz na 50, wiec pozostalabym na tej dawc i po ok 4 tygodniach wykonaa jeszcze raz tsh u ft. Poczekaj, napewno kto si na forum odezwie kto wprowadza hormon po przeobrzeniu wiec bdziesz si mg poradzi. szukaj kumatego lekarza! Namawiam raz jeszcze na badanie

Wyniki bada-trzeba do endokrynologa?

W zwizku ze zym samopoczuciem (zmczenie, osabienie, zawsze niskie cinienie i zdarzajce sie dni ze skaczcym cinieniem, obrzki ng)i wykluczeniem powodw naczyniowych (kardiolog, doppler ok) zrobiam badania hormonw tarczycy: TSH 1,89 uIU/ml norma 0,25-4,0 FT-4 0,87 ng/ml norma 0,82-1,51 FT

Re: Wytrzeszcz oka niejednoznaczne wyniki Pomci

Znalazam jeszcze wyniki sprzed pjcia do szpitala z 11.08 czyli 3 tyg przed szpitalem Tsh 0,23 norma 0,27-4,20 FT4 15.05% FT3 57.14% Po 3 tyg w szpitalu Ft3 5,35 norma 3,9-6,7 Ft4 14,77 norma 11,5-21 Anty tpo 11 norma -34 Anty tg < 10 norma 10-115 P/c przeciw receptorowi tyreotropiny

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj wieo umysu, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najczciej prowadz do depresji. Strze si!