Wszystko o:

urobilinogen norma w moczu

red.

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu - normy, wyniki, przygotowanie do badania. Przekonaj się, jak wiele informacji może dostarczyć proste badanie

Mapa LP

Mapa artykułów

Analiza moczu

Wykonuje się ją, gdy chcemy poznać stan nerek, pęcherza i dróg moczowych. Dzięki analizie moczu można też sprawdzić, czy nie doszło do zaburzeń przemiany materii.

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma

Analiza moczu i ból w okolicach nerek

, ciężar właściwy: 1030, białko, glukoza: nieobecne, urobilinogen: w normie, ciała ketonowe, barwniki żółciowe, bilirubina: nieobecne. Badanie osadu - osad: skąpy, nabłonki: pojedyncze, krwinki białe: 0-2 w polu widzenia, krwinki czerwone: 0-3 w polu widzenia, świeże i dość zmienione, śluz: nieliczne pasma

Podejrzenie zdwojenia nerki prawej a wyniki badan moczu

, azotany nieobecne, białko ujemne, glukoza ujemny, ketony nieobecne, urobilinogen w normie, bilurbina nieobecna, erytrocyty nieobecne OSAD MOCZU: napłonki płaskie pojedyncze w preparacie, leukocyty 0-1 w polu widzenia, bakterie pojedyncze. Z GÓRY DZIĘKUJE POZDRAWIAMWynik badania jest prawidłowy, jednak

Amylaza w moczu

Mam 30 lat i od lutego meczę się z bólami poniżej mostka piersiowego. Poczałkowo był to ból w lewym podżebrze. Amylaza 560 ( NORMA 30 - 200). Trafiłam na pogotowie gdzie postałam przeciwbólowy zastrzyk i stwierdzili lekarze ze to nerwobóle. Lekarz rodzinny przepisał mi tylko zastrzyki

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badania kontrolne.

Witam. Zrobiłam sobie kontrolnie badanie ogóle moczu i morfologię. Mogę prosić o interpretację? Morfologia ogólnie ok tylko MCV poniżej normy 83,3 . Mocz: barwa żółta. Przejrzystość zupełna. Ciężar właściwy 1018. pH kwaśny. Białko nb. Cukier nb. Ketony ob+. Urobilinogen w normie. Nabłonki

prośba o analizę wyników moczu

Dzień Dobry, córka (2 lata) miała robione badania ogólne moczu, wizyta dopiero w przyszłym tygodniu u nefrologa, jednak jestem zaniepokojona, więc proszę o radę. Wyniki: Barwa: c. zółta Przejrzystość: lekko mętny Ciężar właściwy: 1,036 g/ml (norma: 1,015-1,025) pH: 6,5 Leukocyty: ujemny Azotyny

prośba o interpretację morfo + moczu

Kilka odstaje od normy, ale w połączeniu z wynikami moczu trochę mnie niepokoją. Hematokryt lekko poniżej MCV 78.9 norma 81-97 MCH 26,8 norma 28-32 bazofile 0 norma 0,1-0,7 liczba bazocytow 0 norma 0,01-0,07 mocz: CW 1025 aceton ślad ph 5 urobilinogen 1 leukocyty 1-3 wpw pojedyncze moczany

Wysokie leukocyty w moczu niemowlęcia

Witam. W piątek otrzymałam wyniki moczu mojej 10-cio miesięcznej córeczki. Analiza ogólna: Przejrzystość - l.mętny; Kolor-zółty; pH-6; Białko-opalescencja; Glukoza/Bilurbina/Ketony-nieobecne; Urobilinogen- w normie Osad moczu: Nabł. płaskie- b.liczne; Leukocyty - 50-70 (norm. 1-5) Kryszt

Re: Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

Witam, wyniki są w normie, kolor wynika z zagęszczenia moczu (może dziecko mało piło przed pobraniem), zastanawia mnie 1.0 przy bilirubinie - czy w wydruku nie jest to wynik urobilinogenu? Proszę sprawdzić, bo bilirubiny w moczu nie powinno być. Osad w normie. pozdrawiam serdecznie

Interpretacja wyników moczu u niemowlaka

Witam. Proszę o interpretację wyników moczu mojego 10 miesięcznego syna. Glukoza - nieobecna bilirubina - nieobecna Ciężar właściwy - 1.018 Ciała ketonowe - nieobecne Erytrocyty - nieobecne PH - 6.00 Białko - 10.00mg/dl Urobilinogen - norma Nitraty - nieobecne Leukocyty - 75.00leu/ul Kolor - żółty

Re: Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

Pani Doktor dziś powtórzyłam wyniki i są nastepujące: Bilirubina całkowita w surowicy 0,52mg/dł norma 0.0-1.3 Badanie moczu: Barwa żółty Przejrzystość niezupełny PH 5.5 norma5.0-8.0 Ciężar wlasciwy1.025 norma 1.005-1.030 Białko ujemne Glukoza ujemna Urobilinogen 0.2 E.U./dł norma<

Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

H 5.0 5.0-7.0 Glukoza w moczu norma mg/dl ujemny Urobilinogen(m) norma E.U./dL w normie(0.2-1.0) Bilirubina (m) 1

Re: Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

Badanie ogólne moczu (A01) Barwa żółty Przejrzystość klarowny Odczyn pH 5,0 Ciężar właściwy 1,025 Białko nieobecny Glukoza nieobecny Urobilinogen w normie Bilirubina nieobecna Ciała ketonowe nieobecne Erytrocyty nieobecna Azotyny nieobecne Leukocyty 25 /?l Mikroskopowy osad moczu (A19

Re: interpretacja wyników badania moczu

Mam nowe wyniki badania ogolnego moczu: Kolor: żółty Przejrzystosc: przejrzysty Glukoza: ujemny Bilirubina: ujemny Ciała ketonowe: ujemny Ciężar wlasciwy: 1.010 Erytrocyty: ujemny Ph: 8 Bialko: ujemny Urobilinogen: w normie Azotyny: ujemny Leukocyty: ujemny Pytanie: czy taki zasadowy mocz moze sie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!