Wszystko o:

węglowodany w produktach spożywczych

eska

Nowa piramida żywieniowa także w Polsce

Nowa piramida żywieniowa także w Polsce

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie opublikował nową piramidę żywienia i aktywności fizycznej. Tak naprawdę nie jest nowością: starą skutecznie obalił 15 lat temu harwardzki uczony prof. Walter Willett

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Na czym polega i czy jest zupełnie bezpieczna?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Spożywane pożywienia dostarcza nam energii niezbędnej do funkcjonowania. Które produkty zawierają jej najwięcej, a które - najmniej? Jak obliczyć wartość kaloryczną posiłku? Tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

, niskotłuszczowe (czyli takie w których zawartość tłuszczu nie przekracza 1 proc.) produkty mleczne, napoje bezkofeinowe oraz produkty o niskiej zawartości sodu. Grupa nr 3 to przede wszystkim ryby, owoce morza, artykuły spożywcze zawierające węglowodany oczyszczone oraz koncentraty słodzące, oleje bogate w

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

znana jest od wieków. Spożywano ją na długo przed powstaniem starożytnego państwa Inków. Choć wraz z rozwojem przemysłu spożywczego odeszła do lamusa, obecnie znów zyskała na popularności - nie tylko w Ameryce Południowej.   Wielki powrót macy rozpoczął się latach 90-tych, kiedy do jej spożywania

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący. Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

osiedlowych sklepach i spożywczych dyskontach. Problem jednak polega na tym, że większość produktów określanych jako superfood kosztuje więcej niż swojskie warzywa, kasze i ziarna. Z drugiej strony na zdrowiu nie powinniśmy oszczędzać, zatem jeśli superżywność jest naprawdę "super", to może nie

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

przypadku kwasów omega istotna jest nie tylko ich ilość, ale także proporcje: wszystko na ten temat Czytaj: Najlepsze źródła błonnika w diecie Więcej o selenie Tego unikaj! Niektóre produkty spożywcze mogą osłabiać przyswajanie jodu . Należy do nich soja, warzywa kapustne, rzepa i brukiew

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Żywienia podkreśliła w wypowiedzi dla BBC, że nie jest korzystne dla zdrowia wyłączanie z diety całych grup produktów spożywczych, takich jak np. węglowodany. "Ograniczenia dietetyczne na krótki okres, np. na tydzień, nie mają dla zdrowia większego znaczenia. Gdy jednak trwają zbyt długo, mogą

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

produktach. Należy unikać potraw i napojów tłustych i ciężkostrawnych. Często objawy u różnych osób z tym schorzeniem są wywołane różnymi czynnikami, należą do nich m.in: - produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste: słodycze, napoje - niektóre owoce (gruszka, jabłko, śliwka) - warzywa

Dieta po porodzie

któraś z popularnych diet takich jak South Beach, czy dieta Atkinsa jest bezpieczna dla matki karmiącej? Proszę o poradę.Witam serdecznie, Jeśli chodzi diety modne należy zachować rozwagę - na pewno diety eliminujące określone składniki odżywcze (węglowodany/białko/ tłuszcz) lub diety jednoskładnikowe

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Ciągłe zmęczenie przy intensywnym wysiłku

produkty o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany złożone, spożywać regularne posiłki, o kaloryczności dopasowanej do zapotrzebowania przy takim wysiłku. Takie stany również pojawiają się w zaburzeniach kardiologicznych, ale tutaj warto zasięgnąć rady lekarza. ,To zmęczenie wynika z niedoboru cukru(nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Slodkosci bez bialego cukru

taaa, i banany też, i pomarańcze, i ziemniaki, i co jeszcze. to oczywiste, że węglowodany znajdują się w wielu produktach spożywczych. bo te produkty składają się z monosacharydów i wody z dodatkiem błonnika, mikroelementów i witamin, czasem białka i tłuszczu. ale nie to jest podstawowym problemem

Re: Rakotwórcze tosty- Wiecie o tym?

Za Wikipedią: "Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA ? organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym

Re: dieta

Dziękuję :) Ja też nie wierzyłam, że taka zmiana diety przyniesie efekty. Wcześniej jadłam zdecydowanie więcej węglowodanów, zarówno prostych jak i złożonych. Mięso było dodatkiem. Lubiłam ten styl odżywiania, dlatego przez pół roku zwlekałam z przestawienie się na powyższy sposób jedzenia. Jednak

Re: Cukier biały a brązowy. Obsługa gości.

energii, a poza tym umożliwiają organizmowi lepsze wykorzystanie białka. Problem taki, że tym węglowodanem niekoniecznie musi być produkt spożywczy o nazwie handlowej "cukier". Na tym proponuje zakończyć tę wymianę myśli bo to nieodpowiednie forum i zaraz nas stąd wywalą;)

Re: jak schudnac do konca roku!

a słyszeliście o testach genetycznych, które badają co powoduje u nas tycie? np. czy za tycie odpowiedzialne są tłuszcze czy węglowodany, czy mamy genetyczne predyspozycje do efektu jo-jo, testy też badają produkty spożywcze, co ułatwia dopasowanie diety diety dopasowanej do genotypu. widziałam

Re: Nietolerancja pokarmowa - jakie badania

: sorbitol, fruktozę i laktozę, o których już mówiliśmy, fruktooligosacharydy (FOS) występujące w cykorii i roślinach zbożowych, galaktooligosacharydy (GOS) i rośliny strączkowe, poliol i mannitol wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Nie ma się czego obawiać ? produkty FODMAP nie wywołują

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

, nadciśnienia, chorób serca. Wmówiono nam, że choroby serca spowodowane są przez jedzenie tłuszczów zwierzęcych, tymczasem przyczyną jest jedzenie nadmiernej ilości węglowodanów. Cały przemysą spożywczy oparty jest na soi, cukrach, skrobi i pszenicy, więc propagzje się je jako produkty zdrowe, a jest akurat

Dokładnie, poszłabym w tym kierunku

(a de facto to robisz dając jej najprostsze węglowodany zmieszane z chemią spożywczą), bo to prosta droga do wyhodowania cukrzycy. Ja bym zaczęła od zmiany, o której pisze szarsz (obiad z białkiem i tłuszczem oraz węglowodanami złożonymi zamiast cukrowych przegryzek) i od doradzanej przez większość

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

najlesza i ile czasu powinniśmy poświęcić, żby przyniosła poządane rezultaty. Dodatkowo bada się produkty spożywcze pod kątem danego profilu genetycznego, co umożliwia dopasowanie chyba już najbardziej spersonalizowanej diety świata, bo pod na podstawie profilu genetycznego :D

To jest akurat dość proste

produktów spożywczych z wysokim IG to wysokoprzetworzone pokarmy z kupą cukru. Oczywiście trzeba też brać pod uwagę ładunek glikemiczny i odpowiedź insulinową - np. po zjedzeniu 200g ryżu brązowego insulina we krwi skoczy bardziej niż po zjedzeniu 100g ryżu białego, mimo że to ten drugi ma znacznie wyższy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!