Wszystko o:

w czym jest dużo żelaza

Eliza Dolecka

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia - bagatelizowana, źle leczona, uważana głównie za "babską sprawę" i skutek złej diety. Wokół niedokrwistości narosło sporo mitów. Wiara w nie może być naprawdę groźna dla zdrowia. Zwłaszcza, że nawet "zwykła" anemia z niedoboru żelaza może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Kapusta i kotlet to zdrowy duet? Te produkty warto ze sobą łączyć w jednym posiłku [GRAFIKI]

Znajomość zasad łączenia produktów to prosta droga do zdrowego odżywiania. Zobacz, co jeść z czym, by wykorzystać w pełni potencjał poszczególnych składników.

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW to rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Wskaźnik ten podawany jest w procentach, a przekroczenie dopuszczalnych norm najczęściej oznacza anemię.

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

manganu. Równie niekorzystne jest mrożenie. Zamrożone szparagi tracą nie tylko żelazo, cynk czy potas, ale i saponiny i flawonoidy, które odgrywają kluczową role w procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie. Zobacz także: Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą Owoce i warzywa: o czym

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

kapustnym, jak i liściastym, w związku z tym posiada zalety obu tych grup. Stanowi świetne źródło antyoksydantów, witamin A, K. Posiada dużo witaminy C, ale mniej niż np. pietruszka czy papryka. Jest wart sięgnięcia także ze względu na dużą zawartość wapnia, witaminy B6. Posiada też sporo żelaza, magnezu i

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

oparzeniach, ze stanem zapalnym, ostrą biegunką oraz przy nadmiernym poceniu się. Hct znacznie spada wraz z krwotokami, anemią z niedoboru żelaza, zmianami w wątrobie lub chorobie nowotworowej. Czytaj także: Hematokryt - MCV - to średnia objętość czerwonych krwinek; gdy wartość parametru jest powyżej

Niedokrwistość Addisona-Biermera (niedokrwistość złośliwa) - objawy, przyczyny i leczenie

Niedokrwistość Addisona-Biermera (niedokrwistość złośliwa) - objawy, przyczyny i leczenie

, kiedy chorobę uznawano za nieuleczalną, ponieważ nie wiedziano, co jest jej przyczyną. Choroba atakuje najczęściej kobiety z grupą krwi A w wieku od 40 do 60 lat. Niedokrwistość Addisona-Biermera: przyczyny Bezpośrednią przyczyną anemii złośliwej jest niedobór witaminy B12 (kobalaminy) . Nie wynika on

Kminek to nie kmin (kumin). Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kminek zwyczajny?

Kminek to nie kmin (kumin). Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kminek zwyczajny?

uprawiany był już na długo przed naszą erą. Nie rośnie dziko, występuje wyłącznie w uprawach. W Polsce sieje się go rzadko, ponieważ kmin nie jest odporny na mróz. Co innego kminek zwyczajny - można go spotkać w Afryce, Azji i Europie, w tym w Polsce. Czym się różni kmin rzymski od kminku? Na pierwszy rzut

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. Spośród witamin, jest on

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

przeciętnej osoby. Dlaczego witamina C jest dla nas taka ważna? Nie tylko zwiększa odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, odgrywa rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych, jest niezbędna w

Suplementacja żelaza

Biorę żelazo hemowe, w postaci tabletek Biofer. 2 tabletki dziennie od pół roku. Fantastycznie się po nim czuję, nie mam żadnych dolegliwości (mdłości i zaparć). Po czym poznam, że uzupełniłam już niedobór, czy tylko przez badania laboratoryjne?Suplementacja preparatami żelaza zalecana jest przez

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Jak skutecznie leczyc afty?

Często się pojawiają, co dwa tygodnie. Jest się czym martwić? Gdzie się udać?Nawracające afty mogą świadczyć o niedoborze odporności lub zaburzeniach hormonalnych, jednak najczęściej skłonność do tworzenia aft jest uwarunkowana genetycznie lub ma charakter idiopatyczny (o nieznanej przyczynie). Do

Ból w klatce piersiowej, osłabienie - to przez upał?

. Dodam jeszcze, że niespełna pół roku temu robiłam badania, w których wyszło, że mam bardzo dużo żelaza, na 150 możliwych - 149. Co z tym zrobić? Czy to coś poważnego? Biorę leki, które jak sądzę nie pomagają mi. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje. Czy mogę myśleć, że te wszystkie wypisane wcześniej

Co zrobić by utrzymać pokarmy/płyny w organizmie?

Cokolwiek zjem czy wypiję zaraz się przeze mnie przelewa. W postaci śluzowych czarnych biegunek (czarny kolor jest tu wynikiem zażywania żelaza). Mam anemię - nie wiadomo jakiego pochodzenia (przy czym reszta morfologii była w normie oprócz hemoglobiny i hematokrytu). Usg jamy brzusznej nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

szpinak nie dość, że wbrew temu co mówią ma mało żelaza, to na dodatek ma mnóstwo szkodliwych szczawianów

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

lekarz pewnie przepisalby tardyferon, lykalam w ciazy, mialam naprawde sporą anemie, a wyniki szybko sie poprawily.

Re: suplementacja żelaza (czym?)

Witam Mój ostatni wynik ferrytyny to 2,5. Brałam różne preparaty żelaza i wszystkie źle na mnie działały (powodowały bóle żołądka i mdłości). Od kilku tygodni biorę Biofer ( 2 tabletki dziennie) i na razie jest dobrze. Mięsa tez za dużo nie jem, dodatkowo piję napar z pokrzywy, bo podobno ma dużo

suplementacja żelaza (czym?)

Cześć, jestem tu nowa, póki co bez pełnych badań (ale niedługo będę miała, odczekuję po zmianie dawki leku). Ale wyniki ferrytyny już mam (6,61 przy normie 13 – 150), więc zacznę od tego, co mnie gnębi. Kiedyś, z powodu niskiego żelaza brałam jakiś preparat z żelazem. Niestety nie pamiętam

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

Zainteresuj sie witaminą B12. problemy w organiźmie moga być spowodowane jej brakiem. Podawana w zastrzykach może rozwiązać problem przyswajania żelaza.

Re: suplementacja żelaza (czym?)

Obawiam się że nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Ja biorę żelazo ze względu na lekką anemię w ciąży. Ostatnio miałyśmy rozmowę na "ciążowym" forum o suplementach żelaza i wyszło, że na ten sam lek dziewczyny reagują skrajnie różnie. Każdy organizm jest inny. Ja tylko od siebie dodam, że ja

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

re12nia napisała: > Mam w domu osobę która ma słabą przyswajalność żelaza z pokarmów w organizmie. jezeli odrzywia sie nieodpowiednio to tak jest, laczenie niektorych produktow ma na to wplyw, ale ryba z fenkula sa wspanialym polaczeniem, albo steck z arbuzem:) -- "wer wind s

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!