Wszystko o:

warzywa na cukrzyce

Eliza Dolecka

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Cukrzyca dosłownie pożera Polaków i coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. W sieci mnożą się teorie na temat przyczyn, optymalnej diagnostyki i leczenia, rzadko konsultowane ze specjalistami. Ile w nich faktów, ile mitów, zapytaliśmy dr n. med. Małgorzatę Godziejewską-Zawadę, diabetologa

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie.

Rzeżucha dobra nie tylko na Wielkanoc

Choć jest mała i niepozorna, to zarazem bardzo zdrowa. Rośnie szybko i nie domaga się specjalnego traktowania. Mimo tylu zalet sięgamy po nią stosunkowo rzadko. Co takiego ma w sobie rzeżucha, że warto mieć ją w menu przez cały rok?

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca to wspólna nazwa grupy chorób metabolicznych, które łączy podwyższony poziom cukru we krwi. Jest on efektem nieprawidłowej produkcji insuliny przez trzustkę (a dokładniej jej komórki beta) lub zaburzenia wrażliwości naszych tkanek na ten hormon. Wówczas insuliny jest dość (a nawet za dużo

Cukinia - potencjał zdrowotny i kulinarny. Dowiedz się, dlaczego cukinia podbija nasze kuchnie

Cukinia - potencjał zdrowotny i kulinarny. Dowiedz się, dlaczego cukinia podbija nasze kuchnie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej włoska nazwa „zucchini” oznacza po prostu małą dynię. Określenie „kabaczek” przyjęło się szczególnie w południowej Polsce. W oficjalnej klasyfikacji cukinia i kabaczek to dwie nazwy tego samego warzywa

Groszek zielony - pyszny na surowo! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze groszku

Groszek zielony - pyszny na surowo! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze groszku

Groszek zielony to jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Wiele osób lubi go najbardziej właśnie w takiej formie - prosto z gałązki. Groszek zielony z puszki czy mrożony też ma dużo wartości odżywczych, choć jego smak może nie dorównać świeżemu. Odmiany cukrowe groszku, które nie

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

miażdżycę, a w konsekwencji stwardnienie tętnic. Czytaj także: Cukrzyca: wszystko, co trzeba o niej wiedzieć Jakie korzyści daje jedzenie rzeżuchy? Podobnie jak inne zielone warzywa poprawia samopoczucie. Dzieje się tak ponieważ obfitują w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie

Jeżyny - leśna skarbnica zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne jeżyn

Jeżyny - leśna skarbnica zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne jeżyn

niski indeks glikemiczny - jedynie 25, nie powinni ich się zatem bać cukrzycy . Wręcz przeciwnie, bo te owoce pomagają w utrzymaniu równowagi węglowodanowej. To także może cię zainteresować: Olejek miętowy na usunięcie kleszcza? Eksperci: "Działa, ale może przynieść więcej szkody niż pożytku

Pomarańczowe jak marchewka? Jej pierwotny kolor był zupełnie inny!

Pomarańczowe jak marchewka? Jej pierwotny kolor był zupełnie inny!

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Ciągłe zmęczenie, zawroty głowy, otyłość itd.

powinna mieścić się w zakresie 63-79 kg. Masa ciała powyżej 100 kg wskazuje na otyłość. Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia! Zwiększa ryzyko rozwoju m.in. cukrzycy typu II, nadciśnienia, chorób dróg żółciowych, marskości wątroby, zespołu bezdechu w czasie snu, kamicy dróg moczowych. Inne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: "Symultaniczne" pieczenie

Piekę dużo rzeczy na raz: mięso, ziemniaki, wazywa do zupy czy do kolacyjnej sałatki. Mięso wkładam wcześniej, potem warzywa korzeniowe, następnie ziemniaki, na końcu jakąś cukinię czy pomidory. Jeżeli mięso jest na tej samej blasze co warzywa, to już nie dodaję dodatkowego tłuszczu, tylko w

Re: początki cukrzycy? jasny gwint :(

Akurat o cukrzycy wiem, że coś takiego występuje i nic więcej. Faktycznie jadła całą masę surowych warzyw, zawsze w pojemniku na żywność miała jakąś paprykę i te chude mięsa pamietam. Uważała, że większość ludzi sama doprowadza się do cukrzycy, bo są mięczakami schlebiającymi swoim podniebieniom

Re: Dziecko nie chce sztucznego mleka

Oj maja, jak sa w owocu to sie nie 'wyzwalaja' na zebach podczas zucia. Tak samo jest z tym mitem zdrowych smoothies i podobnych, przyczyniaja sie do cukrzycy niestety. Nielogiczne jest uwazac ze zmiksowanie warzyw i owocow jest zdrowe, organizm nasz jest nastawiony na to ze zujemy owoce, warzywa

Który wynik "ważniejszy"?

Właśnie robiłam badanie krzywej cukrowej. Moje wyniki badań: pierwsze (listopad 2016 r.) 0: 80 - 1: 149- 2:109 drugie (grudzień 2016 r.) 0: 79- 1: 134- 2: 143 trzecie (dziś) (27 czerwca 2017 r.) 0: 77- 1: 178- 2:129 Który wynik bierze się pod uwagę orzekając cukrzycę? Po godzinie czy po dwóch

Re: Czy nastolatki wyrastają

Moja teściowa tak miała. Wyrosła, i to jak. Po czterdziestce zaczęła cierpieć na znaczną otyłość i cukrzycę typu 2. Warzyw nadal nie lubi, a słodkie papki jak najbardziej. Możesz to przekazać swojej (zapewne jeszcze wiotkiej jak trzcina) nastolatce. -- 2019 Trybunał Stanu dla Andrzeja Dudy

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany

Re: leczenie cukrzycy w NIemczech

Witam.W poniedziałek wylądowałam w szpitalu powyżej 600 i do dziś tu jestem.Odbywam codzienne szkolenie u diabetologa odnośnie tego co powinnam jeść (.Stwierdzono cukrzyce typu 1.W planie mam 3pisilki dziennie każdy wynosi 5BE na 1BE składa się 10g węglowodanów.Moge jeść co chce ale muszę dopasować

Re: Dużo kilogramów w krótkim czasie.

ja schudłam 50 kg w 7 miesięcy; samą dietą Było to bardzo spektakularne i wszyscy chwalili; bardzo to było miłe i dopingujące Zaszalałam z cukrem-650 szpital; cukrzyca posterydowa- od wielu lat takie leczenie-nerczyca problem z dietą; dietetyczka przyszła na oddział:"więcej warzyw"- nie mogę, bo

Re: Chcieliśmy tylko pracować za jedzenie

dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników (chociaż mam wątpliwości, skoro nie je gotowanych warzyw). No ale jeżeli ta jej dieta jest zdrowa, to OK, przecież słodyczy i ciast można nie jeść wcale. No można. I zdrowi bez cukrzycy tak żyją z własnego wyboru. Może też koleżanka używa penów i nie

Re: Jerzy Gronek bioenergoterapeuta

żałuj sobie, wbrew temu , co mowią niektórzy: owoców (zawierają cukry ale te dobre, mają tez błonnik, który reguluje cukier, poza tym mają dużo witamin, wody strukturalnej i antyoksydantów). Nie żałuj sobie warzyw i zieleniny oraz kiszonek, które zbudują ci prawidłową mikroflorę jelit. To od jelit

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!