Wszystko o:

witaminy w żywności

podpis główki

Witaminy

Witaminy to związki organiczne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Nie są źródłem energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, jednak dzięki nim organizm ma możliwość prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz przebiegu wszelkich procesów metabolicznych. Muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, gdyż organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie.

Nawet niewielkie niedobory witamin mogą być przyczyną różnego rodzaju zaburzeń oraz zwiększać ryzyko występowania tzw. chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie (przedawkowanie) niektórych z nich może być również szkodliwe dla zdrowia.

Magda Kłodecka

Wzbogacone menu

Wzbogacone menu

Na świecie wzbogacanie żywności w witaminy i składniki mineralne stosowane jest od kilkudziesięciu lat. U nas tylko sól jest niemal w całości jodowana.

Witaminy pod ochroną

To, co cenne, bywa kruche i nietrwałe. Tak jest również z witaminami i minerałami. Nieprawidłowo przechowując i przygotowując żywność, sprawiamy, że traci ona swe walory odżywcze. Przestrzegaj ważnych zasad, które pozwolą tego uniknąć.

Niech moc witamin będzie z tobą

Mają wielu wrogów. Niszczy je światło, wysoka temperatura, wilgoć, a nawet tlen. Jak należy postępować z żywnością, żeby zachować jak najwięcej obecnych w niej witamin?

Acerola - czym jest i jak wpływa na zdrowie?

Acerola - czym jest i jak wpływa na zdrowie?

Ameryki Południowej. Acerola znajduje szerokie zastosowanie w medycynie – głównie dzięki temu, iż posiada dużą ilość witaminy C. Z tego względu popyt na produkty z acerolą stale rośnie, a w sklepach internetowych pojawia się czy to acerola w proszku, czy też acerola w tabletkach, albo pod postacią

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

kiszone, które są bogactwem minerałów i witamin. Kiszenie - jedna z najstarszych metod przedłużania świeżości żywności Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużenia świeżości żywności oraz zabezpieczenia jej przed psuciem. Podczas procesu kiszenia cukry proste zawarte w surowych roślinach

Biotyna - dlaczego jest ważna dla organizmu, czym grozi niedobór?

Biotyna - dlaczego jest ważna dla organizmu, czym grozi niedobór?

, promieniowanie UV, długotrwały kontakt z wodą, a także podgrzewanie, kontakt ze związkami zasadowymi i tlenem. Witamina ta, mimo tego, że pewne jej ilości są syntetyzowane w przewodzie pokarmowym przez znajdujące się w nim bakterie jelitowe, musi być dostarczana z pokarmem.  Biotyna - działanie Biotyna dba

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K . Znajduje się w niej wapń , żelazo , magnez , fosfor , potas , sód i cynk . Brukselka ma kwas foliowy (czyli witaminę B9), którego szczególnie potrzebują panie w ciąży lub planujące potomstwo. Gra ważną rolę przede wszystkim w rozwoju

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

Instytutu Żywności i Żywienia. Dzięki temu zyskujemy świadomość, ile naprawdę zjadamy w ciągu dnia. Porcja warzyw. Ile to jest? Porcja warzyw to mniej więcej 80-100 g. Instytut Zdrowia i Żywności sugeruje, żeby spożywać ok. 5-6 porcji warzyw dziennie, w rzeczywistości to jedyna grupa produktów (w tym

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

zawartości. W przypadku soku, problem ten odpada: wyciskasz z buraka to, co w nim najlepsze bez strat minerałów. A w buraku ich aż się roi. Potas, mangan, magnez , molibden, kobalt, wapń , żelazo, miedź, cynk, a nawet rubid i cez - to tylko niektóre z nich. W kwestii witamin w buraku drzemią spore

Zaskakujące odkrycie. Od witaminy D zależy, ile pożyjesz

Zaskakujące odkrycie. Od witaminy D zależy, ile pożyjesz

zjeść kilkaset gramów wątróbki codziennie, wypić kilka litrów mleka lub zjeść kilkadziesiąt jajek. To nierealne. Pół godziny na słońcu "produkuje" tyle witaminy D co wypicie 200 szklanek mleka. W niektórych krajach żywność jest wzbogacana w witaminę D. W Polsce - tylko mleka modyfikowane dla

Zobacz wideo

Witaminy w tabletkach

Witam Chciałem się zapytać jakie jest wasze zdanie na temat witamin w tabletkach czy innych preparatów typu Asmag itp. Czy to jest: 1) porównywalne z witaminami występującymi w żywności 2) nie tak dobre jak witaminy w żywności, ale warto to brać 3) nic to nie daje 4) jest to szkodliwe

wzbogacana żywność

już chyba każdy produkt dla dzieci jest wzbogacany w witaminy, makro-, mikroelementy, kultury bakterii - czy nie za duzo tego wszystkiego dla normalnie jedzącego, zdrowego dziecka mój syn ma 14 miesięcy -- Basia i Marek

Re: Gorszej jakości żywność w Polsce?

Sól drogowa ma większą zawartość siarczanu sodu. "Spożycie przez człowieka siarczanu sodu może skończyć się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego oraz nudności. Może również powodować rozkład witaminy B1 w organizmie. Jest to o tyle

Zdrowa żywność, produkty naturalne

Szukasz zdrowych, naturalnych produktów? Zapraszamy na ecotimeonline.pl EcoTimeOnline.pl to internetowy sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością i produktami naturalnymi. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Od zdrowej

Re: jakie witaminy w ciazy

Zalecenia lekarzy jednak są jasne - kwas foliowy zapobiega w znacznym stopniu tworzeniu się wad rozwojowych, a witaminy - przy osłabieniu i gdy czasem nie można przełknąć "zdrowej żywności", wydaje mi się słuszne.

Jaka żywność wykorzystywana jest w kosmetykach?

? :))) Mam pewien pomysł: może opiszę zastosowanie w kosmetyce wszystkich grup żywieniowych tzn. węglowodany, tłuszcze, białka i witaminy. Co Wy na to? Ile z natury (np. z brzoskwini) jest w kremie (brzoskwiniowym)? Na bazie jakich warzyw i owoców produkowane są kosmetyki? Co z tego co się spożywa

nie w stanach..żywność...

&tłuszcz&białko to podstawa taniej diety. a, że brakuje w żywności witamin i mikroelementów - ludzie instynktownie nażerają się dużo. tak naprawdę to te grubasy są niedożywione - co z tego że żreją masę cukru,tłuszczu,białka - jak brakuje wszystkich innych składników? rozwiązanie:żreć mniej, mało

Re: wzbogacana żywność

, stąd pomysł wzbogacania mleka modyfikowanego, co zdecydowanie ułatwia życie mamom, które nie muszą suplementować witamin oddzielnie; natomiast kultury bakterii znajdują się nie tylko w produktach dla dzieci, są także w żywności dla dorosłych - to wynika z rozwoju naszej wiedzy o tym co dobre i

Przyjmę żywność,witaminy i obuwie na rozmiar 39

Jak w tytule.Wszystko to dla mojej kuzynki,ktora utrzymuje siebie i dzieci z 426 zl alimentow.To jedyny ich dochod i brakuje im naprawdę wszystkiego.Jej sytuację szczególowo opisywałam na forum,wystarczy poszukać na dalszych stronach.Będę wdzięczna jeśli coś się dla niej znajdzie. A może

Re: Megadawki witamin

Znaczenie witamin i minerałów i ich niedoborów zostało dokładnie opisane w literaturze. Natomiast nikt na poważnie nie zajmuje się przyczynami ich niedoborów. A w szczególności jak współczesna żywność wpływa na brak możliwości ich przyswajania przez organizm. Na przykład codziennie pita

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!