Wszystko o:

wolna tyroksyna

kaole

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

Hormon ten, wraz z T3, reguluje działanie tarczycy. Mimo że znaczenie i funkcje tyroksyny nie są tak ważne, jak w trijodotyronin (T3) to przy podejrzeniu choroby tarczycy i stawianiu diagnozy jego wartość nie może zostać pominięta.

Trijodotyronina (T3) - badanie

To jeden z ważniejszych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Jego poziom odgrywa szczególną rolę u nienarodzonych jeszcze dzieci, w okresie rozwoju układu nerwowego oraz kostnego. Na podstawie wartości T3 potwierdza się lub wyklucza nadczynność bądź niedoczynność gruczołu.

Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie

Kapusta śmierdząca i ciężkostrawna? Czas skończyć z tym stereotypem! Kapusta to warzywo niskokaloryczne i silnie antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo A to jeszcze nie wszystko!

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

i T4 są niskie, a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3

Zespół stresu pourazowego (PTSD) - przekroczony punkt krytyczny

Zespół stresu pourazowego (PTSD) - przekroczony punkt krytyczny

wydzielanych hormonów, takich jak: adrenalina, noradrenalina, wolna i ogólna tyroksyna, testosteron. Badania dowodzą, że traumatyczne zdarzenia mogą być uznawane za czynnik etiologiczny wielu zaburzeń psychicznych takich jak: zaburzenia osobowości typu borderline i inne zaburzenia lękowe, depresja, nadużywanie

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

pęcherzyków wypełnionych płynem z jodem . Wychwytuje go z pożywienia i powietrza, a potem gromadzi i przetwarza na ważne hormony - tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3). Od nich zależy m.in. to, czy w dzieciństwie dobrze się rozwijamy, czy będziemy mieć mocne kości, a także sprawny umysł, dobrą przemianę

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

utratą wzroku . Diagnostyka USG tarczycy i badania stężenia TSH (hormonu pobudzającego tarczycę), FT4 i FT3 (wolnych frakcji hormonów tarczycy) we krwi. Scyntygrafia, czyli izotopowe badanie tarczycy, pozwala zlokalizować ogniska autonomicznego wydzielania hormonów i zróżnicować guzki "gorące"

Ciąża, a leki na niedoczynność tarczycy

zależy mi na skonsultowaniu wyniku badań i ewentualnej wskazówce na podst.poniższych wyników badań. Wyniki z 31tc (03.01.2013); hTSH II - wynik: 0,11 uIU/mL (norma 0,27-4,20); Trójodotyronina wolna - wynik: 2,22 pg/mL (norma 2,00-4,40); Tyroksyna wolna - wynik: 1,30 ng/dL (norma 0,93-1,70); Wyniki z 37tc

Torbiel na jajniku - wyniki badań

Lekarz stwierdził u mnie 'torbielik' na prawym jajniku i dodatkowo zlecił badanie TSH, FT-4 i PRL. Wyniki są następujące: TSH 3,45 mU/l (0,27-4,2); Tyroksyna wolna FT4 14,26 pmol/l (12-22); Prolaktyna 321 mU/l (127-637); w nawiasach normy. Zanim skonsultuję się ze swoim lekarzem, chciałabym uzyskać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba do Uli - świńskie hormony.

Thyroid firmy Swanson nie zawiera tyroxyny, tak jest w opisie -"Zawartość 1 kapsułki: Tkanki tarczycy wolne od tyroksyny (T4) (z Nowozelandzkiego bydła) 200mg" natomiast Thyroid z Tajlandii to sproszkowana tarczyca zaw t3 i t4 oraz t1 i t2 -

Re: Czy to niedoczynność czy Hashimoto?

Oto wyniki dzisiejszego badania: Podaję wyniki badania z dzisiejszego poranka. Z góry dziękuję za poświęcony czas. TSH (h. tyreotropowy) 4,06 ?lU/ml 0,25 - 5,0 FT3 (trijodotyronina wolna) 4,39 pmol/l 4,0 ? 8,3 FT4 (tyroksyna wolna) ? 8,99 pmol/l 10,6 ? 19,4 ATG (anty-tyreoglobulina) < 6,40 IU

Re: nowa. wyniki. hashimoto?

jesteś w niedoczynności, wolne hormony są za niskie. powinnaś zwiększyć dawkę tyroksyny.

endokrynolog - jakie badania zanieść na wizytę

: TSH Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) FT4 Wolna tyroksyna (FT4) (O69) FT3 Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) ATPO P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) ATG P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) milego dnia!

Prośba o interpretacje wysokiego FT3

Witam, wracam właśnie z badania krwi. Mam 26 lat. Oto moje wyniki: Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 1,600 mlU/L 0,270 ? 4,200 FT3 III (test trzeciej generacji) (O55) 6,78 pmol/L 3,10 ? 6,80 Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 18,79 pmol/L 12,00 ? 22,00 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 18,1 l

Re: Tsh 4.780 i leki

To właśnie rodzinny przepisał tak duże dawki hormonu. Wyniki tsh 4,780 przy normie 0,270-4,200. Tyroksyna wolna ft4 15,31 przy normie 12-22. Morfologia hemoglobina 12 przy normie 12-16. Mcv 81,7 przy normie 83,0-103,0, Mch 26,5 przy normie 28-34,0. Potas 3,56 przy normie 3,50-5,10. Sód 140 przy

Re: Wyniki w 30. dniu diety

Do tej pory widziałam tylko 1 wynik osoby na diecie. Wolne hormony miała na dobrych poziomach, a TSH spadło jej z 4 do 0,2. Wolne hormony u niej widziałam tylko te z końca diety, o poprzednich nie wspominała. > Tak to wychodzi ze organizm produkuje więcej tyroksyny niż potrzebuje a to jest

Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto?

/ml Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji - 2,342 ?IU/ml 44.97 Norma: 0,350 ? 4,780 ?IU/ml Wolna trijodotyronina (FT3) - 5,36 pmol/l 62.67% Norma: 3,53 ? 6,45 pmol/l Wolna tyroksyna (FT4) - 14,34 pmol/l 25.74% Norma:11,46 ? 22,65 pmol/l P/c antytyreoglobulinowe (ATG) - 18,5 U/ml Norma: 0,0 ? 60,0 U/ml P

Re: Mam tarczycę

koniec, i to był błąd.dopiero drugi lekarz wyprowadził mnie na prostą,badając wolne hormony i ustalając do nich dawke leku.tsh pogania tarczycę do pracy,prowokując ja do produkcji tyroksyny,ale tarczyca sobie nie zawsze z tym radzi, szczególnie jak jest zniszczona.no i pozostaje konwersja w ft3a to już

Re: pomocy-interpretacja wynikow

Wiem ze 65 to nie dużo szczególnie dla mojej wagi ale skoro stopniowo p odnosilam dawke i wolne hormony sie podnosily to dlaczego teraz po podniesieniu dawki aż tak drastycznie spadły? Zawsze badalam hormony po 6 tyg od zmiany dawki. Teraz przez chorobe zrobilam po ok 8. Czy moja angina i zap

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!