Wszystko o:

wynik badania krwi gra

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

kaole

Mioglobina

Mioglobina

Mioglobina to enzym odpowiedzialny m.in. za magazynowanie tlenu w komórkach ciała. Znaczne przekroczenie jego wartości w surowicy krwi niejednokrotnie zwiastuje poważne zmiany w obrębie mięśnia sercowego, przede wszystkim zawał.

Wąglik: dlaczego interesują się nim terroryści? Jak leczyć zakażenia?

Wąglik, który właśnie pojawił się wśród hodowców reniferów na północy Rosji i spowodował śmierć dwunastolatka, znowu rozpalił wyobraźnię osób kojarzących go jako broń biologiczną. Co wiemy o tej bakterii na pewno?

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

Krew ratuje życie tylko wtedy, gdy ktoś zgodzi się ją oddać dla drugiego człowieka. 14 czerwca przypominają o tym lekarze i organizacje prozdrowotne na całym świecie. Wierzysz, że oddając krew, zarazisz się wirusem HIV, albo zachorujesz na białaczkę? Obawiasz się, że obniżysz swoją odporność, albo będziesz wypytywany w punkcie pobrań o orientację seksualną? Zanim zrezygnujesz z uratowania komuś życia, dowiedz się, jaka jest prawda.

Anaplazmoza

Anaplazmoza

dolegliwości i badania pozwalają potwierdzić anaplazmozę. Ostateczne potwierdzenie daje obecność bakterii w surowicy krwi. U chorych nieprawidłowe są wyniki badania CRP oraz OB . Najskuteczniejszą formą leczenia jest antybiotykoterapia, podana odpowiednio szybko pozwala uniknąć groźnych powikłań. Bez

Przyczyny i konsekwencje żylaków (przewlekłej niewydolności żylnej)

dojdzie już do niewydolności zastawek. Dlaczego dochodzi do powstawania żylaków Istnieją dwie zasadnicze przyczyny: jedne prowadzą do osłabienia ściany naczyniowej, a drugie powodują wzrost ciśnienia krwi żylnej. Najczęściej, zwykle w różnym stopniu, występują obie grupy czynników. W wyniku obu tych

Erekcja - skąd się bierze i dlaczego czasem zawodzi?

Erekcja - skąd się bierze i dlaczego czasem zawodzi?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! - Aby wystąpiła erekcja, potrzebna jest odpowiednia gra układu nerwowego i układu naczyniowego - wyjaśnia dr Zygmunt Domagała z Zakładu Anatomii Prawidłowej Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Zaznacza, że w układzie współczulnym (część układu

Jak kłamią kobiety, a jak mężczyźni: jak rozpoznać kłamcę?

Jak kłamią kobiety, a jak mężczyźni: jak rozpoznać kłamcę?

przestaje być ono czymś trudniejszym niż mówienie prawdy. Mężczyzna musi się bardziej nagłowić nad kłamstwem niż kobieta? W badaniu nad instruowanym kłamstwem porównano też wyniki kobiet i mężczyzn. Nie zaobserwowano znaczących różnic między czasem reakcji u kobiet i mężczyzn. Okazało się jednak, że u

Życie to nie "Filadelfia". "Nie ma grup ryzyka. Są tylko ryzykowne zachowania" [WYWIAD]

Życie to nie "Filadelfia". "Nie ma grup ryzyka. Są tylko ryzykowne zachowania" [WYWIAD]

. Wtedy wykonujemy tzw. szybkie testy. Wiele osób woli je od standardowych, bo na wynik czeka się tylko 30 minut. To znacznie ogranicza stres. Czym różnią się te testy od klasycznych? - Z punktu widzenia osoby badanej - w przypadku szybkiego testu pobieramy krew z palca, do testu przesiewowego z żyły

11 pytań o penisa

11 pytań o penisa

niektórych panów. 2. Dlaczego tak naprawdę ważny jest wynik pomiaru podczas wzwodu? To, że twój penis w spoczynku przypomina zasuszoną śliwkę, wcale nie oznacza, że w momentach kluczowych przegrywa z bardziej imponującym przyrodzeniem. Badania amerykańskie pokazały, że o ile rozmiary luźnych członków różnią

Leworęczność - co warto wiedzieć na ten temat?

Leworęczność - co warto wiedzieć na ten temat?

wyniki, zwłaszcza w sportach jeden na jednego, jak np. tenis, boks czy judo. Tutaj ważny może być efekt zaskoczenia. Z ewolucyjnego punktu widzenia "efekt zaskoczenia" mógł dawać leworęcznym pewną przewagę. Wchodziłaby tu w grę nie reguła, że przetrwa najlepiej przystosowany, ale że przetrwa

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Wyniki krwi na mykoplazmę

stwierdzenia rozwijającego się, bądź już przebytego zakażenia mykoplazmą bada się więc dwie próbki krwi pobrane w odstępie ok. 2 tygodni i ocenia się dynamikę zmian poziomu przeciwciał i ich wzajemny stosunek. Wysoki poziom przeciwciał IgG może utrzymywać się w surowicy u osób po przebytym zakażeniu jeszcze

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki 5 miesieczne niemowle

coś się działo. Na innych mlekach były kwasne kupy płacz cofanie się pokarmu wysypki oraz suchą skóra. A powodu braku przyrostu mimo diety bezmlecznej zlecono badania. Mam część wyników Kal Krew utajona nieobecna Barwa brązowo Zielona Konsystencja papkowata Won swoisty Odczyn zasadowy * Ziarna

Re: Wyniki 5 miesieczne dziecko

puramino. Przeszła zwykły oraz bebilon pepti Ale po pepti kwasne kupy i problemu z bólem brzucha a po zwykłym nutramigen wysypka i sucha skóra. Badań w kierunku celiakli nie było. Podaje resztę wyników badań. Kal Krew utajona nieobecna Barwa brązowo Zielona Konsystencja papkowata Won swoisty Odczyn

powazny problem ZD

specjalsitow, usg chyba i inne z krwi? i zaden ze specjalistow nie powiedzial nic na ten temat, a obwod glowy (np.) budzil watpliwosci!!!!! Chcialabym temat jakos pociagnac. Chodzi mi o odpowiedzialnosc tych lekarzy - ginekologow za to, iz nie powiedzieli sisotrze ze jest podejrzenie, mimo ze wyniki badan (ona

szczepienia

zaszczepić drugą ale trafiłam na lekarkę, ktora chyba jest im niechętna. No i nie zaszczepila córeczki bo bardzo malo przybrala na wadze (w 3 tygodnie 200 gram). Teraz kaze mi co chwilę chodzić na wazenie, wysyła na badania (juz robilam krew i mocz, wyniki ok)i o szczepieniu kaze na razie zapomnieć. Córeczka

Re: Mykoplazmoza, ktos sie zetknal?

No coś takiego?! Ostry stan zapalny nerek to można by sobie jakoś wykoncypować po tym opisie USG, po wynikach badania krwi też powinno być coś widać. Może po prostu ktoś nie potrafi dobrze interpretować zdjęć USG? Osad to kurczę wyszedł gdzie? Bo rozumiem, że w pęcherzu. Bo gdzie osad w nerkach

podwyzszone parametry czerwonokrwinkowe u dzieci

lbaoratorium rbc 5,27 norma 5,30 hematokryt 43,50 norma do 44 hemoglobina 14,5 norma 14 MCV 83 NORMA 80-97 MCH27,3 MCHC33,1 RDW 12,4 PLT 408 norma 200-520 mpv7,6 pct 0,3 lym5,20 mon0,40 gra5,0 rozmaz pałeczkowate 1 podzielone 35 kwasochłonne 1 monocyty 2 limfocyty 61 Tutaj był po anginie . .Byłam u dwóch

Re: Kolejne wyniki krwi mojego synka do interpret

minut nie mogło się uspokoić przed badaniem (a więc stres i wysiłek fizyczny - płacz i krzyki). Albo to i to. W grę wchodzi też błąd, ale trudno mi ocenić które badanie miałoby być błędnie wykonane, bo pozostałe parametry (oprócz amylazy i LDH) są w obu badaniach podobne. Niemniej idziemy z wynikami do

Re: gorączka, crp 60, objawów - brak

posiew moczu ale na wynik trzeba poczekać... Byliśmy też u laryngologa, który nie stwierdził żadnych cech stanu zapalnego. Na przyszły tydzień mamy usg jamy brzusznej i kontrolne badania krwi. Pediatra nadal twierdzi, że to coś wirusowego ale konsultowałam się też z innym lekarzem rodzinnym i wg niej to

Marna morfologia u rocznego dziecka - zmartwienie

Witam. Bardzo proszę o rzut oka na wyniki naszego malucha. Bardzo się nimi martwimy, oczywiście naczytałam sie w internetach i białaczki śnią mi się po nocach :( WBC 7,2 (5-20) LIM 35% MID 10,6 % GRA 53, 6 % RBC 4, 85 (3,2 - 5,20) ! HGB 9, 6 (10, 1 - 13, 1) ! HCT 29, 3 (32- 43) ! MCV 61 (81

mlodszak bedzie mial operacje :-(

wlasnie nerki cofa sie tez mocz za kazdym razem, kiedy moj synek robi siusiu. poza tym mlodszak jest zdrowy, wyniki krwi ma bardzo dobre, wiec problem stanowi tylko ta niewydarzona, dodatkowa nerka. wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej z lekarzem ze szpitala, ktory robil nam tez w srode badania

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!