Wszystko o:

wyniki badań krwi interpretacja

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

wizu

Podwyższone PDW w morfologii: co oznacza?

Podwyższone PDW w morfologii: co oznacza?

PDW pozwala ocenić, jak bardzo płytki krwi są zróżnicowane pod kątem objętości. PDW w połączeniu z innymi parametrami daje dużą wiedzę o organizmie, a odpowiednia interpretacja wyników może wskazać np. podejrzenie rozwoju choroby nowotworowej. Co oznacza podwyższone PDW w morfologii i jakie są normy tego wskaźnika?

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Badanie anty-TPO zaleca się wtedy, gdy już zdiagnozowano procesy autoimmunologiczne, które toczą się w obrębie gruczołu tarczycowego. Pomaga określić, z którą chorobą tarczycy mamy do czynienia (niedoczynność, nadczynność tarczycy, chorobę Hashimoto). Nie ma uniwersalnych norm dla tego rodzaju badania. Zależą one zarówno od wieku, jak i płci.

Podwyższone monocyty we krwi - przyczyny

Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek. We krwi dorosłego człowieka powinny stanowić 3-8 proc. wszystkich leukocytów. Dzięki monocytom możliwe jest prawidłowe regulowanie procesów odpornościowych w organizmie człowieka. Kiedy wydostaną się na zewnątrz naczyń krwionośnych, zaczynają przeistaczać się w makrofagi (tj. komórki żerne). Czy monocyty są ważne? O czym świadczą podwyższone monocyty?

eGFR - co to takiego?

eGFR - co to takiego?

standardową powierzchnię ciała. Najczęściej do wyliczania eGFR stosuje się wzór MDRD, w których wykorzystuje się znane stężenie kreatyniny w surowicy krwi. Bierze się pod uwagę wiek i płeć badanego. eGFR - interpretacja wyników badania U osób zdrowych, które nie mają chorych nerek, wartość wskaźnika eGFR

Co to jest lipidogram?

Co to jest lipidogram?

lipidogramu wchodzą takie pomiary, jak: cholesterol całkowity; cholesterol frakcji LDL; cholesterol frakcji HDL; triglicerydy. Lipidogram robi się z pobranej krwi. Niekiedy wyniki mogą być niemiarodajne, ponieważ na właściwą analizę wpływa wiele czynników. Interpretacja wyników lipidogramu jest więc dosyć

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

palca) i przenieść kilka kropel krwi na papierowy pasek umieszczany w specjalnym aparacie. Glukometr odczytuje, jakie stężenie ma cukier we krwi. Interpretacja badań W standardowych warunkach obowiązują poniższe przedziały: poziom glukozy 70-99 mg/dL (czyli od 3.9 do 5.5 mmol/L) – prawidłowy

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

leki ochraniające wątrobę przed uszkodzeniem. Jak przygotować się do badania? Badanie prób wątrobowych przebiega tak samo, jak pobranie próbki do morfologii - krew pobierana jest ze zgięcia łokcia. Aby otrzymać jak najbardziej miarodajne i wiarygodne wyniki, warto pamiętać o kilku zasadach i dobrze

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

dodatkiem do niej. Na badanie należy zgłosić się na czczo, nie zażywając żadnych leków, które mogłyby wpłynąć na końcowe wyniki - chyba że przyjmuje się je stale i został o tym poinformowany wcześniej lekarz. Należy również oczywiście poinformować personel, który będzie pobierał krew o nosicielstwie

Co to jest antybiogram?

Co to jest antybiogram?

, w laboratoriach można wykonać antybiogram metodą rozcieńczeń w podłożu stałym lub płynnym. Niekiedy wykorzystuje się metodę automatyczną. Wyniki są opracowywane przez program komputerowy. Komputer dokonuje też krótkiej interpretacji badań (komentarz). Wyniki antybiogramu Wyniki antybiogramu

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

. Niejednokrotnie nie pozwala ono jednak odkryć przyczyny problemów. Jeśli bez zalecenia lekarza zrobiłeś badanie krwi i wynik nie mieści się w normie, czas na wizytę u internisty. Parametry krwi pomocne przy rozpoznawaniu anemii : RBC - krwinki czerwone ( erytrocyty ) norma: kobiety: 3,9-5,6 M/micro l (T/l

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Brak ciąży - proszę o interpretacje wyników badań

Jestem 34 letnią kobietą. Od prawie 3 lat staramy się o dziecko, brak ciąży. Cykle 26-28 dniowe. Miesiączka bolesna, krwawienia średnio obfite, długość 4 dni. Leczę się od ponad 4 lat na niedoczynność tarczycy, biorę lek Euthyrox N75. Mąż ma prawidłowe wyniki badań spermy. Badanie z krwi

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Badanie eeg - interpretacja wyników

o interpretacje tych badań bardzo mi na tym zależy. Dodam, że syn miał 14 lat jak były wykonywane te badania.

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

interpretacja wyników badania krwi

Witam Jesli ktos jest w stanie to bardzo proszę o interpretację wyników krwi. Zrobiłam pakiet badań na własny koszt, bo było podejrzenie chorej tarczycy, która jednak chora nie jest, ale za to wyszło coś z wątrobą. Bilirubina całkowita 1.3 norma 0.2-1.2 GOT/AST 40.3 norma 0-34 GPT/ALT 45.1 norma

Re: interpretacja wyników badania krwi

Siemię i ostropest możesz, zioła odstaw bo nie wiadomo co wchodzi w skład mieszanki. Na badanie idzie się na czczo (10 h bez jedzenia) ale wypija szklankę lub dwie wody.

Re: interpretacja wyników badania krwi

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A z tą wodą też właśnie nie wiedziałam czy się pije czy nie. A wiesz może jaka to ma być woda, zwykła przegotowana, źródlana , mineralna czy obojętnie?

Re: interpretacja wyników badania krwi

Witam, minął miesiąc od poprzedniego badania krwi i teraz chcę je powtórzyć. Czy jak chcę zbadać próby wątrobowe, a zażywam codziennie 2 łyżeczki ostropestu, 2 łyżeczki siemienia i piję mieszankę ziół na wątrobę, to mogę dzień przed badaniem to wszystko zażyć czy powinnam to odstawić?

Re: interpretacja wyników badania krwi

zosia15123 napisał(a): > Bardzo dziękuję za odpowiedź. A z tą wodą też właśnie nie wiedziałam czy się pi > je czy nie. A wiesz może jaka to ma być woda, zwykła przegotowana, źródlana , m > ineralna czy obojętnie? Przed badaniem krwi wszystko jedno jaka. Chodzi o to aby się nawodnić

Re: interpretacja wyników badania krwi

zosia15123 napisał(a): > Boje sie isc do lekarza. Bo jak nie pójdziesz, to to co się dzieje w twoim organizmie zniknie?

Re: interpretacja wyników badania krwi

Wiem, że w końcu będę musiała iść do lekarza. Ale też jest mi wstyd, bo jak pójdę teraz z tymi wynikami, to będę musiała powiedzieć że wypiłam to piwo. Całkowicie zresztą mi się już tego picia odechciało. Biorę teraz ostropest, siemie lniane i pije zioła na wątrobę, jedzenie tylko lekkostrawne

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!