Wszystko o:

wyniki badań laboratoryjnych

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

wizu

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w naszych organizmach - niedobór mógłby skutkować wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jonogram to nazwa określająca zestaw badań laboratoryjnych, określających ocenę zawartości elektrolitów w osoczu krwi. Co warto wiedzieć o podobnych badaniach? Jakie są normy, jak interpretować wyniki, gdzie można przeprowadzić podobne testy i ile właściwie kosztują? Oto wszystkie najważniejsze informacje o jonogramie!

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo zmartwiłam się, że poziom TSH jest obniżony a FT3 i FT4 też przy dolnej granicy. Czy powinnam brać jakieś leki? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Dodam, że przed zajściem w ciążę - 3 miesiące przed TSH wynosiło u mnie 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,08. Proszę o odpowiedź, ponieważ wizytę u ginekologa mam dopiero w połowie stycznia, a bardzo się martwię. Czy powinnam wcześniej zgłosić się do lekarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Znany lek przeciwbólowy szkodliwy dla płodu. "Kobiety powinny ograniczyć jego przyjmowanie"

To pierwsze badanie takiego rodzaju. Naukowcy zasugerowali istnienie związku między przyjmowaniem przez ciężarne kobiety paracetamolu (acetaminofenu) a rozwojem językowym urodzonych przez nie dziewczynek.

Co to znaczy surowica lipemiczna?

Co to znaczy surowica lipemiczna?

Surowica lipemiczna jest groźna? Surowica lipemiczna, z odwirowanej próbki krwi, ma mleczne, mętne zabarwienie. Nie zawsze tego typu wskaźnik może oznaczać coś groźnego. Niekiedy tego typu wyniki dostają osoby, które przed badaniem krwi spożyły posiłek lub np. bardzo się stresują. Czasami jednak

Test ciążowy - jaki wybrać, co powinnaś wiedzieć o testach na ciążę?

rozwój płodu jest prawidłowy. Czułość testu jest wyrażana w lU/l (lub mIU/ml), przy czym w laboratoriach analitycznych przyjmuje się, że o pozytywnym wyniku testu można mówić wtedy, gdy stężenie hormonu jest wyższe niż 5 mlU/ml. Cena badania hCG we krwi waha się od 20 do 35 złotych. Domowe testy ciążowe

Rak płaskonabłonkowy płuca - objawy, leczenie

laboratoryjnych ( morfologia z rozmazem CRP). Następnie wykonuje się badania obrazowe, przede wszystkim RTG klatki piersiowej. W przypadku gdy wynik budzi wątpliwości konieczna jest tomografia komputerowa bądź rezonans magnetyczny. Zakres zmian i ich charakter pomaga ocenić bronchoskopia, w jej trakcie możliwe

Czym się zajmuje hematologia?

Czym się zajmuje hematologia?

przede wszystkim na badaniach laboratoryjnych krwi. Bardzo często już z podstawowej morfologii można wiele wywnioskować. Najprostsze badanie zawiera takie wskaźniki jak: liczbę czerwonych krwinek, stężenie hemoglobiny, liczbę krwinek białych, ilość hematokrytu, płytki krwi, OB, CRP. Już na podstawie tego

Niedrobnokomórkowy rak płuca - objawy, lecznie

może być pozornie niegroźne chrypka oraz problemy z przełykaniem, gorączką brakiem apetytu oraz niczym nieuzasadnioną utratą wagi. Niedrobnokomórkowy rak płuca - diagnoza Poza wywiadem z pacjentem konieczne jest zlecenie badań laboratoryjnych (morfologia z rozmazem i CRP ). Jednak najbardziej istotne

Podwyższone leukocyty w ciąży

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie mogę odnosić się do konkretnego pacjenta bez zbadania go i przeprowadzenia dokładnego wywiadu. Jednak ogólnie rzecz biorąc, takie wyniki badań laboratoryjnych sugerują infekcję, prawdopodobnie bakteryjną. Sugeruję wizytę u lekarza rodzinnego, a wcześniej wykonanie

Ciała ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

Ciała ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

moczu, należy niezwłocznie udać się do lekarza i wykonać laboratoryjne badanie moczu . Jeżeli wynik testu paskowego będzie negatywny (tzn. nie wykryje obecności ciał ketonowych), ale objawy będą się utrzymywać, również trzeba pójść do lekarza! To także może cię zainteresować: O czym świadczy kolor

Wyniki badań dwunastolatka

; - pasma śluzu - nieliczneNie mogę podjąć się interpretacji wyników badań laboratoryjnych syna bez analizy klinicznych wskazań do wykonania tych badań, zebrania wywiadu, a także podania norm laboratorium wykonującego badania. Dla uzyskania wskazówek odnośnie interpretacji proszę zgłosić się do lekarza

Wyniki badań ANA2

zespół Sjoegrena. Jednak postawienie takich rozpoznań ustala się na podstawie całościowego wyglądu klinicznego czyli zgłaszanych objawów, wyników badań laboratoryjnych (m.in. morfologii, CRP, OB, koagulogramu, proteinogramu) czy innych badań dodatkowych. Należy spokojnie poczekać na wizytę u

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Torbiel na jajniku - wyniki badań

jakąś informację co do wyników i przełożenia ich na zaburzenia miesiączkowania.Przedstawione przez Panią wyniki badań laboratoryjnych znajdują się w granicach normy. Jeżeli powodem wykonania badań są zaburzenia miesiączkowania, na podstawie prawidłowych wyników można wykluczyć dwie potencjalne przyczyny

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki badań laboratoryjnych 3-letniego dziec

fT3 się nie przejmuj, bo pewnie napisali normy dla dorosłych. Małe dzieci mają wyższe fT3 niż dorośli. Ma wysokie TSH, ale fT4 ma bardzo ładne. Wit. D3 też bardzo ładna. Ile D3 dajesz córce? Żelaza nie badaj, jest bardzo niemiarodajne jeśli chodzi o anemię. O wiele lepszym wskaźnikiem jest

Wyniki badań laboratoryjnych 3-letniego dziecka

Dzień dobry, Bardzo proszę o interpretację aktualnych wyników mojej prawie 3 letniej córeczki: TSH 7,180 uIU/ml (normy: 0,27-4,2) FT4 18,95 pmol/l (normy: 12-22) FT3 8,92 pmol/l (normy: 3,1-6,8) Wit. D3 - 40,37 ng/ml Żelazo - 88 ug/dl W grudniu 2014 roku były następujące wyniki badań lab: TSH

Eskulap - Wyniki badań laboratoryjnych

Słyszałam, że wyniki badań takich jak np. morfologia nie są już wydawane a zostają własnością przychodni. Czy dotyczy to też w sytuacji kiedy chce je zrobić prywatnie?

wyniki badań laboratoryjnych

witam serdecznie Proszę o pomoc w interpretacji badań laboratoryjnych mojej 4,5 letniej córki WBC 4,8 (norma 4,3 11,9) LYM% 26 L: (norma 40 - ,65) MON % 6,3 (norma 0.0 7.0) GRA% 67,7 H (norma30 -60) LYM 1,20 L 10 3/mm3 (norma 1,90-7.10) MON 0,30 10 3

Re: Eskulap - Wyniki badań laboratoryjnych

Nie. Tylko jeżeli robisz je na NFZ, to wtedy zostają w karcie pacjenta. Jeżeli prywatnie, to są twoje.

Wyniki badań laboratoryjnych 2-letniego dziecka

Dzień dobry, Bardzo proszę o interpretację wyników mojego dwuletniego dziecka (27 miesięcy). TSH 5,990 uIU/ml (normy: 0,700-5,970) FT4 1,33 ng/dl (normy: 0,96-1,77) FT3 8,93 pmol/l (normy: 3,00-9,10) Wit. d3, wynik: 22,80 ng/ml (normy: 30-50). Dziecko ma 87 cm wzrostu, waży 11,5 kg. Czy

Re: Wyniki badań laboratoryjnych 2-letniego dziec

_uwzglednieniem_jej_roli_w_chorobach_ukladu_pokarmowego_u_dzieci" target="_blank" rel="nofollow">web.archive.org/web/20140416232933/http://medycynawiekurozwojowego.pl/pl/articles/item/17025/plejotropowe_dzialanie_witaminy_d3_ze_szczegolnym_uwzglednieniem_jej_roli_w_chorobach_ukladu_pokarmowego_u_dzieci Jeden wynik to za mało, do jakichkolwiek działań

Re: Badałyście IQ swojego dziecka?

A dodam, że sobie badałam z ciekawiści? Zgłosiłam się w czasie studiów jako szczur laboratoryjny do jakiś badań i potem zwrotnie podali mi wynik.

Różne wyniki badań laboratoryjnych.

Jak, czy i dlaczego mogą się różnić wyniki badań w dwóch labolatoriach np. zawartości wapnia w moczu? Rzecz niebywała ponieważ może doprowadzić do złej diagnozy, a co za tym idzie do złego, nieskutecznego leczenia.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!