Wszystko o:

wyniki badań moczu u dziecka

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

JW

Co oznacza białko w moczu?

Co oznacza białko w moczu?

Białko w moczu wykrywa się w standardowym badaniu uryny. U zdrowego pacjenta badanie nie powinno wykazywać obecności białka, jednak jednorazowa obecność białka w moczu nie zawsze świadczy o poważnej chorobie. Zaniepokoić powinien stan, w którym wysoki poziom białka w moczu utrzymuje się przez dłuższy czas. Wówczas należy udać się do specjalisty, który zaleci odpowiednią diagnostykę i ewentualne leczenie. Z czym może wiązać się obecność białka w moczu?

Nabłonki płaskie w moczu - co oznaczają?

Nabłonki wyścielają wnętrze cewki moczowej i pęcherza moczowego. Podlegają naturalnemu złuszczaniu się i z tego powodu znajdują się w moczu. Ich niewielka obecność nie powinna więc niepokoić. Jeżeli jednak badanie wykaże liczne nabłonki płaskie w moczu, wówczas może być to oznaka zakażenia dróg moczowych.

Leukocyty - wszystko co powinniśmy o nich wiedzieć

Leukocyty, potocznie nazywane białymi krwinkami, pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną funkcję. Odpowiadają one bowiem między innymi za chronienie naszego organizmu przed działaniem różnorodnych drobnoustrojów czy wirusów. Nie dziwi zatem fakt, iż odbierając wyniki niemal każdego typu badania krwi, zauważymy, iż obejmują one również poziom leukocytów. Warto w związku z tym wiedzieć, co to znaczy gdy ich poziom jest zbyt wysoki lub też zbyt niski, aby zdawać sobie sprawę co może nam grozić oraz by móc prawidłowo zareagować w takiej sytuacji.

Kiedy najlepiej zrobić test ciążowy? Po ilu dniach od stosunku wykonać test ciążowy? Rodzaje testów

Kiedy najlepiej zrobić test ciążowy? Po ilu dniach od stosunku wykonać test ciążowy? Rodzaje testów

się je po to, aby potwierdzić, a potem monitorować ciążę zagrożoną. Same badania, bez względu na to, czy mają na celu ustalenie obecności hCG we krwi, czy w moczu, mają charakter ilościowy. Pozwala to na większą dokładność, a tym samym pacjentka może dowiedzieć się nie tylko tego, czy jest w ciąży

Drgawki gorączkowe - objawy, diagnostyka, zapobieganie

Drgawki gorączkowe - objawy, diagnostyka, zapobieganie

zmęczenie organizmu. U dzieci, u których drgawki pojawią się przy temperaturze ok. 38,5 st. w przyszłości może rozwinąć się padaczka. Zazwyczaj atak drgawkowy trwa kilka minut i przypomina atak padaczkowy. Według przeprowadzonych badań, drgawki gorączkowe występują u ok 3-4 proc. dzieci, częściej u chłopców

Pierwsze objawy cukrzycy

Pierwsze objawy cukrzycy

; przed jedzeniem – nie powinien przekraczać 100 mg/dl (po posiłku – badanie wykonuje się upływie dwóch godzin – może sięgać 140 mg/dl). Wynik w przedziale 100-125 mg/dl to zapowiedź stanu przedcukrzycowego, który znacząco podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy. Przekroczenie górnej granicy to

Biegunka u niemowlaka - jak pomóc dziecku

Biegunka u niemowlaka - jak pomóc dziecku

u noworodka jest ciemny i ciągnący, przypomina gumę - jest to tzw. smółka. U dzieci które są karmione mlekiem matki, stolce wydalane przez dziecko są najczęściej żółto-mleczne. Liczba wypróżnieniem waha się w okolicach 7 na dobę. Z badań wynika, że dzieci karmione mlekiem matki rzadziej zmagają się

Cukrzyca u dzieci - objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca u dzieci - objawy, diagnoza, leczenie

pierwszej fazie, mogą nie pojawiać się żadne specyficzne objawy. Dopiero kiedy zmiany w organizmie są poważne u dziecka pojawią się: nadmierne pragnienie; senność; osłabienie; częstsze oddawanie moczu (także w nocy); dodatkowo traci na wadze; rozdrażnienie; dziecko traci chęć do zabawy, nauki; niektóre

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

glukozy. Właśnie dlatego u osób cierpiących na hiperglikemię (a w niektórych przypadkach na cukrzycę) odnotowuje się cukier w moczu. Czym grozi nieprawidłowy poziom cukru? Ciężka, pojawiająca się nagle hipoglikemia bądź hiperglikemia potrafi być naprawdę groźna dla zdrowia. W skrajnych przypadkach może

Jak przebiega rozwój płodu? Tygodnie ciąży

Jak przebiega rozwój płodu? Tygodnie ciąży

funkcjonować także układ nerwowy. Płód waży około 45 gramów. Jest to okres, kiedy kobiety decydują się także na kolejną wizytę u ginekologa, do której należy odpowiednio się przygotować. Lekarz często zleca wykonanie dodatkowych badań. II trymestr to okres intensywnego wzrostu 13. tydzień Powoli pojawiają się

Badanie moczu - kamica nerkowa

Odebrałam dziś wyniki badań moczu w którym jest informacja o erytrocytach 2-5 limfocytach 0-2 oraz nieliczne bakterie jak i nabłonki płaskie. W sierpniu miałam usuwany kamień i założony cewnik JJ, we wrześniu wyjęty. Od momentu wyjęcia cewnika było dobrze, ale od tygodnia pobolewa mnie ta nerka z

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Wyniki z moczu u 4,5 letniego chłopca

Odebrałam dziś wyniki z moczu mojego 4,5 letniego synka. Ogólnie wyniki są ok. Posiew również. Martwią mnie jednak śladowe ilości krwi w moczu (nie ma podanych ilości) jak i erytrocyty w ilości 1-5. Chciałam zapytać jaka jest norma erytrocytów i czy mam się czym martwić? Proszę o poradę. Dziękuję i

Ból pleców - wyniki badań

, GGTP, albuminy, koagulogram) a także badania w kierunki wirusów hepatotropowych (HCV i HBV), badanie ogólne moczu i kału na krew utajoną. Dolegliwości bólowe mogą być spowodowane zapaleniem błony śluzowej żołądka, które zostało wykryte w wykonanej gastroskopii. Leki, które Pan przyjmuje nie są jednak

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Poikilocytoza/echinocyty w rozmazie

Dziecko 7 lat, bez objawów infekcji, od 2-3 miesięcy niechorujące, alergik aktualnie od 1,5 miesiąca na lekach. Próby wątrobowe, immunoglobuliny, badania moczu w normie. EBV igg ujemny. W rozmazie ręcznym zapisano: Poikilocytoza(+) i echinocyty (+) do tego atypowe limfocyty reaktywne 7% i LDH na

Re: Neutropenia? Leukopenia? Monocytoza? Prosze o

Drugi wynik badania trochę lepszy. W moczu ketonów już nie ma, wszystko w normie. Leukocyty podskoczyły do 3,6 z 2 (norma od 4) Sa zmiany w rozmazie ręcznym: g. Segmentowane spadły z 37 do 16 % Podskoczyły za to limfocyty z 32% do 57% Monocyty spadły z 27 do 13%.... Ale w rozmazie ręcznym

Re: Czy to normalne (pyt. o zdrowie dziecka)

ode mnie. Długo gorączkowało. Nasz pediatra w przypadku wątpliwości każe robić w czasie infekcji CRP, morfologię z rozmazem i badanie moczu- całość tych wyników daje mu jakiś obraz, z czym mamy do czynienia. Ten sezon jest jakiś wyjątkowo paskudny pod względem chorobowym, wiele dzieci choruje i to

Wyniki badań moczu a płeć dziecka

Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim, że przy płci męskiej dziecka "coś" wychodzi w standardowym badaniu moczu. Dziś byłam odebrać badania i pani w "analizach" powiedziała, że nie muszę iść na usg, ona mi od razu może powiedzieć po wynikach moczu,że to będzie chłopak

Re: oczywiscie

jest każdorazowo podczas badania ogólnego moczu (o czym powinnaś wiedzieć, jako "siostra nefrologa"). Miałam to badanie co najmniej kilkanaście razy w życiu - wyniki w normie. Także dziękuję za troskę.

Prośba o analizę wyników moczu dziecka.

Witam, uprzejmie proszę o analizę wyników moczu dziecka (2l. 8m). BADANIE OGÓLNE: Barwa - żółta Przejrzystość - lekko mętny Ciężar właściwy - 1,015 pH - 6,5 Leukocyty - neg Azotyny - nieob. Białko - nieob. Cukier - nieob. Ketony - nieob. Urobilinogen - w normie Bilirubina - nieob. Erytrocyty

Re: Wyniki moczu pomozcie

Synek miał wczesniej/wciąż ma problemy urologiczne, infekcje, czy inne niepokojące objawy że polecono badanie moczu? Jeżeli nie, to zazwyczaj sprawdzanie tak "przy okazji" nie jest zalecane bazując na medycynie opartej na dowodach, bo: 1. stwarza to niepotrzebne koszty, 2. wynik poza normą często

Re: usg 9 latka -bardzo proszę o interpretacje:))

lat pod siatką centylową i ma stwierdzoną niedoczynność tarczycy, robimy badania co jakis czas. Dziecko jest na Euthyroxie 25N. Przy dawkowaniu 4razy w tyg. 12,5 mg (pół tabl.), 3razy w tyg 18,75 mg (3/4 tabl.) ----> TSH 3,44 (norma 0,64-6,27); -----> fT4 1,27 (0,86-1,40) Zwiększyliśmy

Antybiotyk dla dziecka na wszelki wypadek....

lekarka zrobila na cito jakis test moczu i jej wyszlo ze jest jakies zapalenie. Wyslala nas do drugiej a ta kazala zrobic badania moczu w laboratorium ( wynik za dwa dni) i od razu zapisala antybiotyk na wszelki wypadek, zeby nic sie nie rozwinelo. Mialam duzo watpliwosci, ale nie bede sie wyklocac z

Re: 12-tygodniowe niemowlę ciągle płacze

masz dodatkowych danych w postaci liczby leukocytów, nabłonków, azotynów. Jak już pisałam, robienie samego posiewu to duże ryzyko wyniku fałszywie dodatniego - i jest to opinia nie moja, a uznanego urologa. Badałam mocz dziecka kilkadziesiąt razy, bo wg. zalecenia CZD mieliśmy badać mocz co miesiąc

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!