Wszystko o:

wyniki badania żelazo

wizu

Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki

Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki

Niedobór żelaza powoduje nadmierne zmęczenie, brak energii,bladość skóry, sińce pod oczami, łamliwość włosów i paznokci. Z czasem, brak żelaza skutkuje m.in niedokrwistością, bólami głowy, krwotokami z nosa. Rola żelaza w organizmie jest bardzo ważna. Aby sprawdzić czy nie mamy za mało żelaza, w trzeba wykonać badanie krwi. Niedobór żelaza może być spowodowany niewłaściwą dietą.

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Nie masz energii, brak Ci sił, jesteś permanentnie zmęczony. Tłumaczysz, że to wiosenne przesilenie, które za chwilę minie, ale tak się nie dzieje. Prawdziwą przyczyną osłabienia organizmu i utraty witalności może być brak witamin oraz mikroelementów takich jak selen, potas, cynk, żelazo.

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia - bagatelizowana, źle leczona, uważana głównie za "babską sprawę" i skutek złej diety. Wokół niedokrwistości narosło sporo mitów. Wiara w nie może być naprawdę groźna dla zdrowia. Zwłaszcza, że nawet "zwykła" anemia z niedoboru żelaza może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Czym się zajmuje hematologia?

Czym się zajmuje hematologia?

do hematologa. Najczęściej trafiają do niego osoby, których wyniki badań krwi nie były najlepsze – wiele norm zostało przekroczonych. Wizyta u specjalisty hematologa wygląda standardowo. Rozpoczyna się od wywiadu z pacjentem. Lekarz będzie pytał nie tylko o przebyte w przeszłości choroby, ale

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW - o czym informuje to badanie?

się go dzieląc standardowe odchylenie czerwonych krwinek przez ich średnią wielkość i mnoży przez 100. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku

Ferrytyna

Ferrytyna

odpowiednio 70 proc. u kobiet i 80 proc. u mężczyzn dostarczanego mu żelaza. Badanie na zawartość żelaza wykonywane jest w sytuacji gdy wyniki hematokrytu i hemoglobiony sugerują znaczny spadek żelaza. Sięga się po nie u pacjentów z podejrzeniem niedokrwistości wywołanej niedoborem pierwiastka lub zbyt

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

wynikiem podawane są zwykle normy dla danego laboratorium i to na ich podstawie powinny być interpretowane rezultaty badań. Ile żelaza nam potrzeba? Zapotrzebowanie na żelazo jest zmienne i zależy w dużej mierze od naszego wieku i płci, ale również innych okoliczności, np. ciąży, choroby, itp. Ponieważ

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

, to spadek stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) lub liczby erytrocytów (krwinek czerwonych RBC) poniżej wartości prawidłowych. Anemia jest diagnozowana na podstawie wyników badania krwi z uwzględnieniem trzech parametrów: hemoglobina jest to białko odpowiedzialne za transport tlenu w

MORFOLOGIA: MCH

MORFOLOGIA: MCH

wskutek utraty dużej ilości krwi. MCH powyżej normy Przekroczenie ogólno przyjętej normy może oznaczać: - niedokrwistość wynikającą z niewłaściwej syntezy DNA i niedoborów żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 - marskość wątroby Materiał do badania stanowi próbka krwi obwodowej pobrana z żyły

Porfiria - jak lekarze wyjaśnili wampiryzm

Porfiria - jak lekarze wyjaśnili wampiryzm

tygodni. W tym czasie dąży się do obniżenia poziomu żelaza oraz złagodzenia objawów neurologicznych u chorego. Konieczne jest także regularne wykonywanie badań laboratoryjnych krwi, które zleca lekarz. Szczególnie ważna jest kontrola poziomu porfiryn, żelaza, a także próby wątrobowe. Wampiryzm - dawniej o

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Interpretacja wyniku na żelazo

Zaniepokojona swoimi niektórymi objawami(kruche paznokcie, blada cera, zajady, znużenie itp.), zrobiłam badanie na obecność żelaza. Mam 20 lat. Zakres referencyjny to 5,8-34,5, a mój wynik to 11,3. Jak go zinterpretować?Pojedynczy wynik badania na stężenie żelaza w surowicy mówi bardzo niewiele o

Żelazo, a niedoczynność tarczycy

- jeśli leczenie jest skuteczne i widać poprawę w wynikach badań - kontynuować przyjmowanie preparatów jeszcze przez 4, 5 miesięcy dla uzupełnienia zapasów żelaza

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Drastycznie niski poziom żelaza

U mnie było podobnie. Morfologia tragiczna podobnie jak ferrytyna i wszystkie wyniki MCV. Lekarz zlecił gastroskopie i okazało się że mam celiakię. Żelazo w tabletkach się nie wchłaniało więc jeździłam przez 4 m-ce na wlewy z żelaza. Teraz jest już ok, choć co 2 miesiące muszę robić badania. Dieta

Re: Problem z niedoczynnością tarczycy

A jak wypadło kwietniowe badanie trójki tarczycowej (TSH, Ft4 i Ft3) ?? Wychodzi na to, ze badania są ok mniej więcej w połowie norm, pytanie - czy brałaś robiąc je żelazo, B12?? w tych badaniach z lipca wyszło mi że mój poziom witaminy d wynosi 10.5. W związku z tym lekarz zalecił mi dawkę 4 000

Żelazo u 7 latka 11,9

się lepiej. Dziś zrobiłam mu badania i wynik żelaza jest bardzo niski 11,9 a norma w laboratorium od 49,6 .Zostawiono także wiadomość, iż żelazo oznaczano dwukrotnie. Morfologia i crp jest dobra .Czy należy powtórzyć badanie czy zrobić jakieś dodatkowe badania? Czy może to być anemia utajona

wyniki badań - żelazo

W wynikach badań mojego syna wyszło żelazo 28, po miesiącu podawania żelaza 45, norma dla dorosłego to 65 - 160. czy ktoś wie jaka jest norma dla rocznego dziecka? Na razie nie mam kontaktu z moim pediatrą i nie wiem co robić dalej. Magda

Re: Wysoki poziom żelaza

Sprawdźcie jaka jest prawdziwa przyczyna tego podwyższonego żelaza. Może to być dieta owszem, ale dobrze powtórzyć badanie po zmianie diety, bo za podwyższony poziom żelaza u dziecka może odpowiadać hemochromatoza. W takim wypadku trzeba zrobić test genetyczny, bo dzięki wiedzy o przyczynie takiego

Re: Prosze o pomoc/ kobieta 42 lata

i jeszcze żelazo tylko ? czy ferrytynę badałaś? to drugie jest tak naprawdę miarodajne jak się najem coś z dużą ilością żelaza to mam piękny wynik czasem mimo anemii, a ferrytyna leży na dolnej granicy i muszę uzupełniać z kwasem foliowym

Re: Ferryryna a żelazo - anemia?

Mój syn miał niskie żelazo i hemoglobine i hematolog wysłała na badanie ferytyny.Po dobrym wyniku powiedziała ze wszystko jest w porządku. -- "Konsumpcja to dziś wręcz patriotyczny obowiązek";)

Re: Moje wlosy!!! nadczynnosc polekowa po ciazy

Miałaś badane żelazo czy ferrytyne ? A jeśli ferrytyne to jaki był wynik ?

Re: TSH u 2-latka

Anemię z niedoboru żelaza można też podejrzewać na podstawie wyników morfologii - obniżone wyniki hematokrytu i hemoglobiny. Ale tu wyniki syna są OK: Hemoglobina - 13,1 g/dl (10,1 - 13,0) Hematokryt - 37 % (30 - 38) Ad.1. Pasożyty U starszego badałam wielokrotnie i nigdy nic nie wyszło. U

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!