Wszystko o:

wyniki badania żelazo

Marta Mieloszyk-Pawelec

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Nie masz energii, brak Ci sił, jesteś permanentnie zmęczony. Tłumaczysz, że to wiosenne przesilenie, które za chwilę minie, ale tak się nie dzieje. Prawdziwą przyczyną osłabienia organizmu i utraty witalności może być brak witamin oraz mikroelementów takich jak selen, potas, cynk, żelazo.

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW to rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Wskaźnik ten podawany jest w procentach, a przekroczenie dopuszczalnych norm najczęściej oznacza anemię.

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony oraz jak do nich nie dopuścić?

Ferrytyna

Ferrytyna

odpowiednio 70 proc. u kobiet i 80 proc. u mężczyzn dostarczanego mu żelaza. Badanie na zawartość żelaza wykonywane jest w sytuacji gdy wyniki hematokrytu i hemoglobiony sugerują znaczny spadek żelaza. Sięga się po nie u pacjentów z podejrzeniem niedokrwistości wywołanej niedoborem pierwiastka lub zbyt

MORFOLOGIA: MCH

MORFOLOGIA: MCH

wskutek utraty dużej ilości krwi. MCH powyżej normy Przekroczenie ogólno przyjętej normy może oznaczać: - niedokrwistość wynikającą z niewłaściwej syntezy DNA i niedoborów żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 - marskość wątroby Materiał do badania stanowi próbka krwi obwodowej pobrana z żyły

MORFOLOGIA: MCV

MORFOLOGIA: MCV

elektrolitowym bądź chorobie nowotworowej. Uwaga! Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). 5 prostych badań

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

przed badaniem w diecie nie powinny dominować produkty bogate w żelazo czy witaminę B12 (tj. czerwone mięso, wątróbka, ryby , nabiał, szpinak). Uwaga! Porównując wynika trzeba pamiętać, że laboratoria diagnostyczne stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego wyniki pomiarów mogą się od

MPV - co to jest i co oznacza?

MPV - co to jest i co oznacza?

wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

, zapaleniem otrzewnej lub przyjmowanymi lekami; znaczny spadek poziomu czerwonych krwinek najczęściej oznacza anemię, zmiany w szpiku kostnym, białaczkę bądź niedożywienie wynikające z niedoboru żelaza i witamin z grupy B. Czytaj także: RBC - normy - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen); wynik

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

oznacza chorobę. Znacznie przekraczająca normę wartość trombocytów występuje u kobiet w ciąży oraz po dużym wysiłku fizycznym. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Interpretacja wyniku na żelazo

Zaniepokojona swoimi niektórymi objawami(kruche paznokcie, blada cera, zajady, znużenie itp.), zrobiłam badanie na obecność żelaza. Mam 20 lat. Zakres referencyjny to 5,8-34,5, a mój wynik to 11,3. Jak go zinterpretować?Pojedynczy wynik badania na stężenie żelaza w surowicy mówi bardzo niewiele o

Żelazo, a niedoczynność tarczycy

- jeśli leczenie jest skuteczne i widać poprawę w wynikach badań - kontynuować przyjmowanie preparatów jeszcze przez 4, 5 miesięcy dla uzupełnienia zapasów żelaza

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: niska hemoglobina

Gdyby żelazo źle się wchłaniało to jego poziom byłby niski, przecież wynik pokazuje zawartość żelaza już po wchłonięciu. Zróbcie badania poszerzone, ferrytynę, ale generalnie tragedii nie ma

Re: Historia mojego życia.

Czy łykanie żelaza wpływa na wynik morfologii? chciałabym wrócić do łykania żelaza, które odstawiłam 2 tygodnie przed badaniami.

Re: no i chyba jednak przekwitam

Pisałam już, że wyniki badań są dobre, również poziom żelaza -- http://emotikona.pl/emotikony/ http://emotikona.pl/emotikony/pic/2rower.gif

Re: Morfologia- interpretacja wyników

Witam, na podstawie badania można stwierdzić zwiększone zapotrzebowanie żelazo (sam wynik żelaza z krwi nie jest miarodajny, bo widać, że rezerwy są na wyczerpaniu), należy konsekwentnie rozszerzać dietę (w tym o czerwone mięso) i rozważyłabym preparat żelaza doustnie na 2-3 miesiące, pozdrawiam

Re: no i chyba jednak przekwitam

tereska.z.bombaju napisała: > Pisałam już, że wyniki badań są dobre, również poziom żelaza Teresko - żelaza, czy ferrytyny? Bo często poziom żelaza jest idealny, a ferrytyna leży na podłodze - a to ona właśnie wskazuje faktyczne zapasy żelaza. To ważne, żeby to uściślić, a w razie czego

Re: nagły skok tsh

Nic nie badałam. Żelazo biorę. Na podstawie wyniku krzywej cukru, wywiadu i stanu tarczycy.

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

Wczoraj odstawiłam żelazo i d3 - będę robić za 10 dni badania . Po wynikach zaraz się odezwę . Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Re: Jakie żelazo polecacie,

Poszłam do lekarza z pakietu medycznego bo niepokoiły mnie niskie przyrosty i mokre odbicia refluksopodobne i niechęć do jedzenia, tzn zjada po parę łyżeczek zupki koniec. Zlecił badania i żelazo i ferrytyna wyszły za niskie, hemoglobina w normie. Kazał suplementować żelazem, którego nie ma na

Re: Wyniki badań.

Czy łykanie żelaza zafałszuje wynik morfologi lub na niego wpłynie? Chciałabym wrócić do łykania żelaza, które odstawiłam na 2 tyg przed badaniami ale nie wiem czy przed morfologią jest sens. Na razie jem mnóstwo wątróbki bo ma dobrze przyswajalne żelazo ale mi już bokami wychodzi.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!