Wszystko o:

wyniki badania kału

Użytkownik

Nawrót IBS?

Nawrót IBS?

Mam 38 lat. 2 tygodnie temu zaczęłam mieć problemy żołądkowe, ucisk w dołku, wrażenie jakby ktoś mi wsadził pięść (jakby niestrawność), ogólne rozbicie, przelewanie w brzuchu, burczenie, nadmierne odbijanie, aż na końcu zgaga... Przeszłam na dietę, schudłam 4 kg. Przyjmowałam Nifuroksazyd, a następnie antybiotyk Xifaxan. Po tej "kuracji" objawy prawie ustąpiły, choć nadal mi się odbija i nie mam aż takiego apetytu jak kiedyś. Lekarz zalecił mi badania krwi i krew utajoną w kale. Badania Amylaza, białka, hemoglobina, potas itp. czyli dosyć szczegółowe. Wyniki są ok. z pominięciem LYM 13,3% (norma 18,0 - 50,0) i NEUT 75,4% (40,0 - 75,0)... No i po pierwszym badaniu wyszła właśnie ta krew w kale. Dodam, że rano mam luźne, jasnobrązowe, cienkie stolce, trudno spłukujące się z toalety. Kiedyś leczyłam się na IBS. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Nieprawidłowe trawienie

Od dwóch tygodni nie trawię pokarmu, stolce są różnego koloru - brązowego, żółtego, czasami zielonego. Ostatnio w kale pojawiły się białe kule (jest ich bardzo dużo) , zbite jak orzechy. Lekarz rodzinny mi nie uwierzył, że mam taki stolec. z tymi Dodatkowi boli mnie cały brzuch i plecy. Lekarz przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o poradę.

Ból brzucha u dziecka

Syn ma 12 lat. Co jakiś czas skarży się na bóle brzucha w okolicy pępka oraz ból w okolicach dolnej części brzucha, wspomina także o przelewaniu się brzuszku. Czasami ból jest tak mocny, że syn musi się położyć z powodu zawrotów głowy. Zrobiliśmy badania: morfologię, mocz, OB oraz kał na obecność pasożytów oraz kał na obecność bakterii Helicobacter pylorii (wynik ujemny), pozostałe badania bardzo dobre. Pragnę poinformować, iż pod koniec roku 2011 syn w kale miał obecną bakterię (Helicobacterpylorii), po konsultacji z gastrologiem dziecięcym mieliśmy się zgłosić na gastroskopię, lecz syn notorycznie chorował na anginę lub zapalenie gardła, co uniemożliwiło wykonanie gastroskopii.

Co to jest R10.4?

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Rozpoznanie R10.4 określa tylko, że chodzi o ból brzucha. Proszę kontynuować diagnostykę u lekarza rodzinnego, lub zapisać się na konsultację w poradni gastrologicznej. W przypadku zaostrzenia objawów - proszę zgłosić się na SOR. Jako zalecenia ogólne proponuję - dużo

Czarny kał - czy to powód do niepokoju?

Czarny kał - czy to powód do niepokoju?

pokarmu. Jeśli jednak problem pojawi się dwukrotnie, należy udać się na konsultację do lekarza.  Czarny stolec - przyczyny Dlaczego pojawiać się może czarna kupa, nazywana też kałem smolistym? Czarny kał jest wynikiem krwawień występujących w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Do zabarwienia kału

Śluz w kale - przyczyny i działania ochronne

Śluz w kale - przyczyny i działania ochronne

pokarmowej i kwasów trawiennych na ściany żołądka i jelit. Kiedy ścianki jelita zaczynają produkować więcej śluzu, wówczas uwidacznia się on, ponieważ pojawia się w kale. Jednym z najbardziej powszechnych jego rodzajów jest ten, który pojawia się jako wynik zaparć czy biegunek. W tym przypadku nie powinien

Kolonoskopia i objawy 'po'

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Niewielkie krwawienie po kolonoskopii, w trakcie której pobierano liczne wycinki, występuje bardzo często. Krew w stolcu może pojawiać się nawet do tygodnia po zabiegu, istotna jest natomiast ilość krwi oddawanej w trakcie wypróżnienia. Jeżeli ilość traconej krwi jest du

Krwawienie z odbytu - przyczyny, leczenie

Krwawienie z odbytu - przyczyny, leczenie

Warto na początek dowiedzieć się, że krew z odbytu nie jest tym samym, co krwawienie z układu pokarmowego, a krew ma inny wygląd. Krwawienie układu pokarmowego, na przykład w wyniku pęknięcie ściany śluzowej żołądka, objawia się czarnym kałem. Krwawienie z odbytu oznacza pojawienie się krwi w

Skurcze podbrzusza

Odpowiada lekarz EwaWitkowska: Pojawienie się krwi w kale jest objawem, którego nie można bagatelizować, szczególnie jeśli nawraca i jest połączony z bólami brzucha, biegunką, gorączką, utratą masy ciała, niedokrwistością czy zmęczeniem. Sugeruję, aby jak najszybciej udała się Pani do lekarza

Trypsyna - enzym trawienny trzustki. Po co wykonuje się badanie trypsyny i chymotrypsyny?

Trypsyna - enzym trawienny trzustki. Po co wykonuje się badanie trypsyny i chymotrypsyny?

. Próbka kału nie powinna mieć kontaktu z moczem (co może być problemem w przypadku niemowląt) czy wodą z toalety. Zebrany stolec należy umieścić w specjalnym jałowym plastikowym pojemniku, który kupuje się w aptece. Co oznacza wynik badania trypsyny i chymotrypsyny? Wynik dodatni jest prawidłowy

Profilaktyczne odrobaczanie ludzi: dziwna moda czy konieczność?

Profilaktyczne odrobaczanie ludzi: dziwna moda czy konieczność?

Ból pleców - wyniki badań

, GGTP, albuminy, koagulogram) a także badania w kierunki wirusów hepatotropowych (HCV i HBV), badanie ogólne moczu i kału na krew utajoną. Dolegliwości bólowe mogą być spowodowane zapaleniem błony śluzowej żołądka, które zostało wykryte w wykonanej gastroskopii. Leki, które Pan przyjmuje nie są jednak

Kulki tłuszczowe w badaniu kału

W badaniu ogólnym kału u dziecka często wymiotującego wyszło: liczne kulki tłuszczowe. Czy powinniśmy się tym niepokoić?Obecność tłuszczu w kale świadczy o zaburzeniach trawienia lub wchłaniania tłuszczów. Mogą one być związane m.in. z niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki, niedostatecznym

Nietrzymanie kału

Od dwóch lat mam problem nie trzymam kału. Miałam robiona kalenoskopię i badał mnie chirurg. Nic nie stwierdzono. Na początku te objawy były parę razy w tygodniu. Na dzień dzisiejszy mam je codziennie do tego doszła biegunka, ból w środkowej części brzucha /po jedzeniu/, swąd odbytu, senność

Zapalenie jelita, krew utajona obecna w wynikach badań

pojawiała podczas bycia na diecie, śluz towarzyszył jeszcze czasem. Przy zaparciach niemal zawsze. Postanowiłam zrobić badanie na krew utajoną w kale - wynik: Obecna. Czy ta krew może pochodzić z żylaków, czy w moich jelitach może dziać się coś poważniejszego? Przedstawione objawy mogą sugerować zespół

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki badania kału

Witam, syn ma stwierdzoną nietolerancję laktozy. Po 2 tyg. podawania beblionu pepti, zrobiłam mu ponowne badanie ogólne kału. W wynikach wyszły kwasy tłuszczowe i tłuszcze obojętne - liczne. Lekarka twierdzi, że to normalne bo znajdują się one w mleku. Ponieważ to nowa lekarka, więc nie do końca

Wyniki badania kału - kulki tłuszczu

Witam, Czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników? Zaniepokoiła mnie obecność kulek w kale u 3-letniego synka. Odczyn kwaśny Krew w kale nieobecna Kryształy kwasów tłuszczowych nie wykryto Ziarna skrobi nie wykryto wpw Kulki tłuszczu dość liczne wpw Włókna

Re: Wyniki badania kału - kulki tłuszczu

Badanie ogólne kału i na obecność pasożytów (pasożytów nie wykryto). I właśnie w badaniu ogólnym kału wyszły te kulki tłuszczu.

Re: Wyniki badania kału - kulki tłuszczu

a googlac nie potrafisz?? zdrowie.gazeta.pl/poradyzdrowie/pytanie/56814

badanie kału na candide wynik

Witam .Odebralam właśnie wynik z badania kału na candide u małe i nie wiem jak to odczytać Canbida Glabrata ++ 1MIC 5-fk\luorocytozyna W AMPHOTERYCYNA W , FLUKONAZOL W, ITRAKONAZOL S, KETOKANAZOL W , MIKONAZOL W Może ktoś z Was powie mi czy to jest do leczenia bo chcialabym coś

wynik badania bakteriologicznego kału

Pani dr w wyniku badania bakteriologicznego kału u 3 miesięcznego dziecka stwierdzono: - skąpa ilość e.coli będącej głównym składnikiem tlenowej, stałej flory fizjologicznej przewodu pokarmowego - badanie w kierunku enteropatogennych pałeczek e.coli - ujemne - posiew w kierunku Salmonella, Shigella

interpretacja wyników badania kału

witam Odebrałam dzis wyniki badania kału mojej 13m. córki Prosze o interpretację: ziarna skrobii-b.liczne; kulki tłuszczu-nb(-); włókna mięsne-pojedyncze; włókna roslinne-b.liczne Poza tym robiłam dziecku posiew-wynik: escherichia coli szczep niepatogenny oraz badania na pasozyty-tych nie wykryto

Badanie kału - interpretacja wyniku

Moje Drogie, mam nareszcie wyniki badania kału Maćka, który od roku robi ciapowate, słabo strawione kupy. I tak: bad. bakteriologiczne: citrobacter braakii - liczne enetrococcus faecalis - liczne bad. mykologiczne: candida albicans - pojedyncze candida rugosa - pojedyncze resztki

Wynik badania kału

Witam. Odebrałam wyniki badania kału córeczki - posiew w kierunku grzybów. Wynik brzmi: badanie mykologiczne ujemne. Nie mam jak teraz skontaktować się z pediatrą. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wyniki są dobre (na mój gust ujemny, znaczy, że nic tam nie znaleźli, ale wolę się upewnić

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!