Wszystko o:

wyniki badania krwi tsh

Użytkownik

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

Witam. Od 5 lat moja waga ciągle idzie w górę mimo że mało jem i staram odżywiać się zdrowo. Jem dużo warzyw. Ostatnio mój lekarz ginekolog zwrócił na to uwagę, gdyż miałam również inne objawy, które mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy tj. sucha skora, osłabiona koncentracja, nadmierne rogowacenie skory, uczucie obniżonej sprawności intelektualnej i kiepska kondycja psychiczna tzn. stany depresyjne. W ciągu ostatnich 2-3 tygodni miałam zrobione badania krwi. W pierwszym poziom TSH wg normy laboratorium 0,5-4.2 mój wynik 5.034, wysoki cholesterol 235 a cukier na czczo 64, MCV i MCH dużo poniżej normy(mam od zawsze)w kolejnym badaniu TSH 3,84, miałam dodatkowo zrobiony test obciążenia glukoza na czczo 91, po 60 min 200, po 120 min 184, skąd te wahania? Czy to może być niedoczynność? Co właściwie mówią wyniki? Proszę o odpowiedz.

Wynik Anty-TPO

Wczoraj odebrałam wyniki badań krwi pod kątem tarczycy. Wszystkie wyniki mam w normie (TSH, FT4, FT3, Anty-G) jedynie co mnie niepokoi do wynik Anty-TPO norma wynosi 0-34 IU/ml, mój wynik to 48,77. Co oznacza taki wynik? Czy powinnam wykonań jakieś dodatkowe badania?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badania hormonów ft3 i ft4 pozwalają określić, czy tarczyca funkcjonuje poprawnie. Nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na nadczynność lub niedoczynność tarczycy i może tłumaczyć liczne niepokojące objawy, które towarzyszą schorzeniom tego organu.

Choroby tarczycy?

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie można interpretować badań laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta. Gdyby nie towarzyszyły Pani żadne dolegliwości - a badanie musiało zostać zlecone z konkretnego powodu - mógłbym powiedzieć, że wyniki badań laboratoryjnych nie wskazują na

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma n

Hashimoto?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która przebiega w kilku etapach. Tarczyca jest niszczona przez autoprzeciwciała stopniowo, dlatego niedoczynność powstaje dopiero po pewnym czasie trwania choroby. W Pani przypadku wynik badania USG świadczy o procesie

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

nieprawidłowość, która polega na powstawaniu kompleksów amylaza-przeciwciało i zazwyczaj nie wiąże się z żadną patologią. Diagnostyka szpitalna będzie zależała od tego, jakie schorzenia są brane przez lekarzy pod uwagę w diagnostyce różnicowej. Na pewno zostanie wykonany panel badań laboratoryjnych krwi i moczu

Czy niedocukrzenie mogło się zmienić w cukrzycę?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Objawy stałego zmęczenia i senności mogą być spowodowane niedoczynnością tarczycy szczególnie, jeżeli wykonane w przeszłości badanie poziomu TSH dało nieprawidłowy wynik. Konieczne jest powtórzenie badania - jeżeli TSH będzie podwyższone powinna Pani mieć wykonane

Wydalanie wapnia ponad normę

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Bez dokładnego zbadania Pana i zebrania wywiadu, a także analizy wyników badań nie jestem w stanie odpowiedzieć ostatecznie na Pana pytanie. Sugeruję konsultację u lekarza nefrologa, celem poszukiwania przyczyn zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Konieczne będzie

Podwyższona prolaktyna

przezpochwowego USG jajników. Na podstawie wyników tych badań lekarz ginekolog powinien być w stanie potwierdzić lub wykluczyć PCO.

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wynik TSH

Chciałabym prosić o interpretację moich wyników TSH. Wynik wyszedł 0.059 ulU/ml 0.350 - 4.940. Czy te wyniki są dobre? Czy raczej muszę skontaktować się z lekarzem? Wynik TSH jest poniżej normy, najprawdopodobniej świadczy o nadczynności tarczycy.Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego, który

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pulsowanie, drżenie ciała, nerwobóle

Sprawdzilabyym czy nie masz tezyczki: niedobór magnezu lub magnezu i wapnia , może towazyszyc temu niedobór wit d. Objawy znajdziesz na ?forum tezyczka utajona? Tezyczke sprawdzasz u neurologa badaniem emg, w nbadaniach krwi niedobór magnezu nie wychodzi, czasem wychodzi niedobór wapnia

TSH u 2-latka

ciekawe, wyniki wyszły bardzo dobre. Ale na liście zleconych badań było też TSH - i tu jedyny wynik poza normą. TSH - 0,568 ?IU/ml (norma 0,64 - 5,76) Czy to może być jakiś błąd pomiaru, czy jednak jest coś na rzeczy? Domyślam się, że powinnam mu wykonać rozszerzony pakiet tarczycowy (TSH, ft3, ft4

Re: interpretacja wyników, niskie ft3

>TSH - 2,5 (norma: 0,35-4,94) >FT3 - 1,84 (norma: 1,71 - 3,71) 6,5% >FT4 - 1,22 (norma: 0,70 - 1,48) 66,67 % Czy robiąc te wyniki brałąś rano hormon? Ft3 tak niskie jest odpowiedzialne za Twoje samopoczucie. Niestety za własną kasę trezba wiedzieć jaki masz poziom: D3 B12 ferrytyna

ból tarczycy? kołatanie serca? hashimoto

się złożyło, że 3 kolejne miesiące miałam robione TSH - niecelowo). luty - TSH 3,625 marzec - TSH 2,56 FT4 1,32 ATG 33,33 TPO 90,22 (FT3 nie miałam zleconego - nie wiem dlaczego) kwiecień - TSH 3,41 Mój dr stwierdził, że robię za dużo badań, nie spojrzał nawet na wyniki i od razu zwiększył mi dawkę

Bardzo proszę o interpretację wyników

Witajcie. Przyszło mi prosić o interpretację wyników tutaj, bo jestem zaszokowana ignorancją lekarzy. Zgłosiłam się miesiąc temu do lekarza rodzinnego z ogromnym osłabieniem, przez które musiałam zrezygnować z treningów. Podstawowe badanie krwi i wyszło TSH na poziomie 4,7. Więc dostałam

Re: Prośba o interpretacje wyników corki

Kurcze, nie chciałabym powtarzać, corka panicznie boi sie badania krwi, wczoraj ledwo co dała sobie zrobic, płakała.... Wlasnie, czy taka nagła stresująca ja sytuacja (badanie krwi) mogła miec wpływ na te wyniki jakos? maria_17 napisała: > Wg mnie wyniki są jakby sprzeczne... Wolne hormony

tym razem córka

organizmie się działo skoro był taki wyrzut TSH. Przez miesiąc badaliśmy cukier na paskach, był ok. Mieliśmy też EKG i kardiologa, wszystko ok. MIesiac póżniej wynik trochę powyżej 2. OD tego czasu 2 razy badałam TSH, też FT3 i FT4, wszystko w normie. TSH 2,4 w 2016. Teraz też postanowiłam przy okazji badań

Prośba o pomoc w interpretacji wyników

Dobry wieczór, od czasu do czasu wykonuję profilaktycznie badania krwi. Dzisiaj wykonałam kolejne i zdziwiła mnie tak duża zmiana. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś doświadczony spojrzał na moje wyniki. Czy powinnam przebadać coś jeszcze czy od razu udać się do endokrynologa? Z pierwszymi wynikami

Re: Hashimoto i niskie tsh. Prośba o interpr. wyn

Jeśli chcesz aby tsh wyszło w badaniu jak najwyższe, dzień przed nie bierz leków typu ibuprom, apap - przeciwzapalnych. Na badania udaj się jak najwcześniej rano. W dniu badania tabletkę weź dopiero po pobraniu krwi. Tak, obniżając dawkę poczujesz się gorzej... Przysadka z biegiem lat się

tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczne

Krótko opiszę o co chodzi. Córka (15 lat) przeszła niedawno poważny epizod depresyjny, aktualnie przyjmuje leki - antydepresanty. Dzisiaj odebrałam wyniki badań kontrolnych krwi, z których wynika, że mocno obniżony jest poziom żelaza , hemoglobiny i erytocytów - czyli anemia oraz podwyższone jest

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!